• 13 Ιουνίου, 2022

Η παρουσίαση του βιβλίου με τη συλλογή Σαρακατσάνικων Παραμυθιών – Νια βουλά κι ένα κιρό…

Η παρουσίαση του βιβλίου με τη συλλογή Σαρακατσάνικων Παραμυθιών – Νια βουλά κι ένα κιρό…

Πόσο σημαντικά είναι τα παραμύθια… Πηγή για τους λαογράφους, τους γλωσσολόγους… ηθοπλαστικά για τα παιδιά μας. Όλα αυτά ανέδειξε η καλοδουλεμένη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Μαγνησίας και παρουσίασε την Κυριακή 5/6 στη Νέα Αγχίαλο για την έκδοση της συλλογής «Παραμύθια στην Σαρακατσάνικη λαλιά στον χώρο και στον χρόνο» από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Νομού Πιερίας.

Τα 18 παραμύθια της συλλογής είναι αποτυπωμένα όπως ακριβώς τα διηγήθηκαν Σαρακατσάνες και Σαρακατσάνοι απ’ όλη την Ελλάδα παραμύθια που ζωντάνεψαν μέσα από τις αφηγήσεις στην πλατεία της Νέας Αγχιάλου και έγιναν αποδεκτά με ενθουσιασμό από τα παιδιά που τα καταχειροκρότησαν. Παραμύθια που πρέπει να μπουν μέσα από αυτή την έκδοση σε κάθε σπίτι και στη μνήμη κάθε Σαρακατσάνου και Σαρακατσάνας, καθώς έτσι μένουν στη μνήμη η ζωή στα κονάκια, η ζωή στην ύπαιθρο, οι σαρακατσάνικες αξίες.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Καραθόδωρος, σε ανάρτησή του ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γεώργιο Μουτσιάνα και τον  πρόεδρο του συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας κ. Γρηγόρη Λέφα για τη συνδιοργάνωση.  Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι βουλευτές κ. Χρήστος Μπουκώρος και κ. Αθανάσιος Λιούπης, καθώς και εκπρόσωπος της υφυπουργού κας Ζέττας Μακρή.

Παρευρέθησαν επίσης ο αντιπρόεδρος πολιτισμού του Δήμου Βόλου κ. Απόστολος Νάσιος, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Βόλου κα Μποντού-Τοκαλή Γεωργία, ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ κ. Γιώργος μέλη του Δ. Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, καθώς και ο κ. Αχιλλέας Τιμπλαλέξης μέλος της επιιστημονικής επιτροπής της ΠΟΣΣ.

Το παρόν έδωσαν ο Πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και περιχώρων “Η Στάνη” κ. Αμβράζης Γεώργιος, ο πρώην πρόεδρος κ. Γιάννης Πρεβεζιάνος και μέλη του συλλόγου, καθώς επίσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας και μέλη του συλλόγου, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μικροθηβών-Φθιώτιδες Θήβες κα Αγαθή Τιμπλαλέξη και η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου “Η Νέα Αγχίαλος” Μαρία Ρουπακιά.

Τον άψογο συντονισμό της εκδήλωσης είχε η παρουσιάστρια-δημοσιογράφος κα Ελένη Καραγιάννη!

Ο κ. Καραθόδωρος στην ανακοίνωσή του συνεχίζει: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην στην MEd Φιλόλογο υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κα Άννα Μπουκόρου για την καταπληκτική της παρουσίαση του βιβλίου! Ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν τον Επικεφαλή της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ Κυρίου Γιώργου Καψάλη να είναι κοντά μας. Το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Σοφία Κωστούλα-Βλόντζου μετέφερε στο κοινό την εισήγηση του για τα παραμύθια. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Να ευχαριστήσω την Νηπιαγωγό και συγγραφέα παιδικών κα Βαλσαμή Ευσταθόιυ καθώς επίσης και την Δασκάλα -ιδιοκτήτρια Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης κα Βούλα Τοκαλή για τις ιδιαίτερες αφηγήσεις παραμυθιών που έκαναν στα μικρά παιδιά! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην επιστημονική συνεργάτη της Π.Ο.Σ.Σ κα Σοφία Κωστούλα Βλόντζου για την συμβολή της στην παιδαγωγική προσέγγιση της εκδήλωσης και την όμορφη και παχνιώδη επικοινωνία με τα παιδιά! Τέλος, ευχαριστώ στους χορηγούς της εκδήλωσης.


Σχετικά Άρθρα

H νέα μορφή του γηπέδου 5×5 της Ν. Αγχιάλου

H νέα μορφή του γηπέδου 5×5 της Ν. Αγχιάλου

Μερικές φορές στην πλούσια ελληνική γλώσσα, ένας τόνος αλλάζει τελείως το νόημα μιας λέξης. Το γήπεδο…
Φωτορεπορτάζ: Οι Γυναίκες της Νέας Αγχιάλου  γιόρτασαν την ημέρα της μητέρας

Φωτορεπορτάζ: Οι Γυναίκες της Νέας Αγχιάλου γιόρτασαν την ημέρα της μητέρας

Η γιορτή της μητέρας αποτέλεσε προσφάτως την αφορμή για να συγκεντρωθούν οι Γυναίκες της Νέας Αγχιάλου…
Άρχισαν οι εργασίες στο γήπεδο 5×5 της Ν. Αγχιάλου!

Άρχισαν οι εργασίες στο γήπεδο 5×5 της Ν. Αγχιάλου!

Ένα έργο που περιμένουν εδώ κι αρκετό καιρό οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου άρχισε να υλοποιείται…