• 30 Μαΐου, 2022

Επίσκεψη στον Αλμυρό από τα στελέχη του προγράμματος Διασύνδεσης Κέντρου Ημέρας για Αλτσχάιμερ με μονάδες ΟΤΑ

Επίσκεψη στον Αλμυρό από τα στελέχη του προγράμματος Διασύνδεσης Κέντρου Ημέρας για Αλτσχάιμερ με μονάδες ΟΤΑ

Τα στελέχη του Προγράμματος Διασύνδεσης Κέντρου Ημέρας για Αλτσχάιμερ με μονάδες Ο.Τ.Α βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης 26 Μαΐου στον Αλμυρό όπου είχαν μία σειρά από επαφές.

Συγκεκριμένα η κοινωνική λειτουργός Αίγλη Τσιαμασφύρη και η ψυχολόγος Κωνσταντίνα Αποστολίνα μετέβησαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού. Εκεί συναντήθηκαν με τον Διευθυντή του Κ.Υ. κο Δημήτρη Ξηραδάκη, τον Διευθυντή γενικής ιατρικής κο Παναγιώτη Γεωργιάδη, την νοσηλεύτρια κα Βασιλική Βέτσικα, την κα Μαρία Καρακασίδη, Διοικητικό προσωπικό και γενικότερα τους νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας. Τους ενημέρωσαν για τις δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ & Συγγενών Διαταραχών Βόλου ώστε να αρχίσει συνεργασία για την περιοχή του Αλμυρού.

Το πρόγραμμα διασύνδεσης λειτουργεί από τον Μάρτιο 2020 και δημιουργήθηκε λόγω της δυσκολίας μετακίνησης ηλικιωμένων ατόμων στον Βόλο. Έτσι, οι κ.κ. Τσιαμασφύρη, Αποστολίνα και η νευρολόγος κα Εύα Μπαχλαβά (η οποία είναι μέλος της «ομάδας» αλλά απουσίαζε από τις επισκέψεις στον Αλμυρό) επισκέπτονται δομές υγείας όπως Κέντρα Υγείας, Κέντρα Κοινότητας, ΤΟΜΥ, ΚΗΦΗ, ΚΑΠΗ προκειμένου να κάνουν τεστ μνήμης. Έπειτα αναλόγως με τα αποτελέσματα, ενδεχομένως κάποιο άτομο χρειαστεί εξέταση από τη νευρολόγο, εξετάσεις, αγωγή ή παραπομπή σε άλλον γιατρό.

«Το Πρόγραμμα αφορά τη διασύνδεση των υφιστάμενων και νέων Κέντρων Ημέρας με Μονάδες ΟΤΑ για την Τρίτη ηλικία όπως τα ΚΗΦΗ, ΚΑΠΗ, με στόχο τη διασύνδεση των ανωτέρω δομών και την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και φροντίδας από τους επαγγελματίες των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ. Η δράση στοχεύει στην ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης της άνοιας. Επίσης, περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την εφαρμογή σχετικών προληπτικών προγραμμάτων» αναφέρθηκε από την κα Τσιαμασφύρη και πρόσθεσε η κα Αποστολίνα πως «Πραγματοποιούμε ομιλίες, εκδηλώσεις, ενημερώσεις τόσο του κοινού όσο και του προσωπικού που στελεχώνει δημοτικές δομές, νευροψυχολογική αξιολόγηση και νοητική ενδυνάμωση, οδηγίες πρόληψης, υποστήριξης και ενημέρωσης των φροντιστών».

Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί πρόκληση για τη δημόσια υγεία λόγω του μεγάλου αριθμού περιστατικών, του μεγάλου κόστους και λόγω της αναπηρίας που προκαλεί. Συνεπώς, είναι σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες δράσεις που συμβάλουν στην καταπολέμηση της άνοιας.

Υπολογίζεται ότι 44 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως, αριθμός που θα ανέλθει σε 65.7εκ. μέχρι το 2030 και σε 115.4 εκ. μέχρι το 2050. Η άνοια προσβάλλει τουλάχιστον 150.000-200.000 άτομα στην Ελλάδα και 10 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη.

«Ενημερώσαμε τα στελέχη και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αλμυρού ώστε να ξεκινήσουμε συνεργασία, να γίνει προβολή της δράσης μας και να κλειστούν ραντεβού με ενδιαφερόμενα άτομα, ενώ το ίδιο έγινε και στο Κέντρο Κοινότητας που ήταν ο δεύτερος σταθμός της επίσκεψής μας στον Αλμυρό» αναφέρθηκε από τις δύο κυρίες του Προγράμματος Διασύνδεσης, οι οποίες επισήμαναν ότι ανάλογη συνεργασία πραγματοποιείται με την ΤΟΜΥ Νέας Αγχιάλου, το Κέντρο Κοινότητας Ζαγοράς, το ΚΑΠΗ Γλαφυρών, έγιναν ομιλία και τεστ μνήμης σε Βελεστίνο-Στεφανοβίκειο, ενώ τις επόμενες ημέρες η σχετική ενημέρωση θα γίνει στις δομές της Αγριάς.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2421102323, ενώ αξίζει να αναφέρουμε, τέλος, πως το Πρόγραμμα Διασύνδεσης Ειδικού Κέντρου Ημέρας για πάσχοντες από άνοια-alzheimer με μονάδες ΟΤΑ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 και του ΕΣΠΑ 2014-2020.


Σχετικά Άρθρα

Ενημέρωση των μαθητών από στελέχη του Κέντρου Υγείας Αλμυρού

Ενημέρωση των μαθητών από στελέχη του Κέντρου Υγείας Αλμυρού

Tην Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 ολοκληρώθηκε από τις Μαίες του Κέντρου Υγείας Αλμυρού η δράση του…
Το γκολ του Κλουκουτάρα χάρισε τρίποντο στον ΓΣΑ

Το γκολ του Κλουκουτάρα χάρισε τρίποντο στον ΓΣΑ

Για την 23η αγωνιστική αναμετρήθηκαν σήμερα στο στάδιο Αλμυρού ο ΓΣΑ με τον Πύρασο και οι…
Παρουσίαση του νέου LEADER 2023-2027 σε φορείς του Δήμου Αλμυρού

Παρουσίαση του νέου LEADER 2023-2027 σε φορείς του Δήμου Αλμυρού

Στις 6 Απριλίου στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Αλμυρού με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας…