• 9 Μαΐου, 2022

Υπέροχη εκδήλωση στη Ν. Αγχίαλο για τους “Μαυροθαλασσίτες” από Ένωση Ποντίων και Φιλοπρόοδο / φωτορεπορτάζ

Υπέροχη εκδήλωση στη Ν. Αγχίαλο για τους “Μαυροθαλασσίτες” από Ένωση Ποντίων και Φιλοπρόοδο / φωτορεπορτάζ

Μία υπέροχη εκδήλωση φιλοξένησε το αμφιθέατρο του Δραγνειοδημαρχειακού μεγάρου Νέας Αγχιάλου το βράδυ της Κυριακής 8 Μαΐου κι ο χώρος αποδείχθηκε πολύ μικρός… αφού ο κόσμος τον γέμισε ασφυκτικά και μάλιστα αρκετοί ήταν οι όρθιοι θεατές. Αναφερόμαστε στην εκδήλωση μνήμης με τίτλο «Μαυροθαλασσίτες» που διοργάνωσαν από κοινού ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ν. Αγχιάλου και η Ένωση Ποντίων νομού Μαγνησίας.

Ο «Λαός της Μαγνησίας» παρακολούθησε τα όσα έγιναν και σας μεταφέρει το ρεπορτάζ και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 103 ετών από τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού σε δέκα ημέρες (19/5), οι δύο δραστήριοι σύλλογοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν κάτι πολύ ωραίο στους δεκάδες παρευρισκόμενους.

Παρόντες μεταξύ των άλλων ο Βουλευτής ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, η πρώην Υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Αντιδήμαρχος Βόλου Γεωργία Μποντού-Τοκαλή, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ν. Αγχιάλου Βάσω Πυργάνη-Παρασκευοπούλου, πρόεδροι τοπικών, και όχι, μόνο πολιτιστικών συλλόγων.

Η Βαλασία Πετρίδη, πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό αναφερόμενη στους σκοπούς της εκδήλωσης, ενώ  ο Κωνσταντίνος Περκουλίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων, μίλησε για την κοινή καταγωγή, από τους Μιλήσιους, τόσο των Ποντίων όσο και των πόλεων της Ανατολικής Ρωμυλίας όπως η Σωζόπολη και η Αγχίαλος.

«Το έγκλημα της γενοκτονίας δεν παραγράφεται, συνεχίζουμε μόνοι μας την προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώρισή της χωρίς τη βοήθεια της ελληνικής Πολιτείας» είπε χαρακτηριστικά μεταξύ των άλλων.

Εν συνεχεία, μίλησε η φιλόλογος και συγγραφέας κα Σουλτάνα Καρνομπατλόγλου-Τσουκαλά η οποία ήταν η κύρια ομιλήτρια. Μέσα από ιστορικές πηγές, παρέθεσε τα στοιχεία εκείνα που είναι κοινά ανάμεσα στους Μαυροθαλασσίτες, για την κοινή καταγωγή από τους Μιλήσιους, περιέγραψε ωραία τον πλούτο της περιοχής («χρυσή πόλη» έλεγαν την Αγχίαλο τόνισε), την ελληνικότητα των διαφόρων τόπων. Ήταν μια εμπνευσμένη και πολύ καλά τεκμηριωμένη διαχρονική ανάλυση με πληροφορίες και στοιχεία που η αλήθεια είναι ότι δεν διδάσκονται στα σχολεία…

Η χορωδία της Δημοτικής Ενότητας Ν. Αγχιάλου αποτελούμενη από επτά άνδρες και δώδεκα γυναίκες, απέδωσε τραγούδια ποντιακά, με μαέστρο την Μαριάνα Σαμαρτζή (στο πιάνο επίσης) και με τη συνοδεία ποντιακής λύρας που έπαιζε ο Γιώργος Παυλίδης και νταούλι ο Φώτης Σκαμαγκούλης. Τα τραγούδια «στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος» και «Εκάεν και το Τσάμπασιν» με την άρτια απόδοσή τους ξεσήκωσαν το κοινό που συμμετείχε με θερμά χειροκροτήματα!

Μετά τα ποντιακά κομμάτια, αποδόθηκαν γνωστά αγαπημένα τραγούδια και η παιδική χορωδία του Φιλοπροόδου πήρε τη σκυτάλη, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το παιδικό χορευτικό του προαναφερθέντος συλλόγου (με χοροδιδάσκαλο τον Θανάση Μπέα) σε ποντιακά και θρακιώτικα ακούσματα.

«Η παρουσία σας μας έδωσε δύναμη και ελπίδα, πως το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό  και τους εκπροσώπους του παρέμεινε αναλλοίωτο. Τρεις ολόκληρες γενιές και σχεδόν ένας αιώνας, από τη δραματική έξοδο του Ελληνισμού από τις πατρογονικές εστίες του, στη Θράκη και στον Πόντο -έξοδο χωρίς επάνοδο- η μνήμη των πατρίδων ή καλύτερα οι πατρίδες της μνήμης αντιστέκονται στην αμνησία και αμεριμνησία. Ας μην επιτρέψουμε τη Γενοκτονία της Μνήμης» ανέφεραν τα μέλη του Φιλοπροόδου και όπως επισημάνθηκε σε κάποιο σημείο της χθεσινής βραδιάς, προσθέτουμε εμείς, ότι δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες αλλά αλησμόνητες…


Σχετικά Άρθρα

H νέα μορφή του γηπέδου 5×5 της Ν. Αγχιάλου

H νέα μορφή του γηπέδου 5×5 της Ν. Αγχιάλου

Μερικές φορές στην πλούσια ελληνική γλώσσα, ένας τόνος αλλάζει τελείως το νόημα μιας λέξης. Το γήπεδο…
Φωτορεπορτάζ: Οι Γυναίκες της Νέας Αγχιάλου  γιόρτασαν την ημέρα της μητέρας

Φωτορεπορτάζ: Οι Γυναίκες της Νέας Αγχιάλου γιόρτασαν την ημέρα της μητέρας

Η γιορτή της μητέρας αποτέλεσε προσφάτως την αφορμή για να συγκεντρωθούν οι Γυναίκες της Νέας Αγχιάλου…
Άρχισαν οι εργασίες στο γήπεδο 5×5 της Ν. Αγχιάλου!

Άρχισαν οι εργασίες στο γήπεδο 5×5 της Ν. Αγχιάλου!

Ένα έργο που περιμένουν εδώ κι αρκετό καιρό οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου άρχισε να υλοποιείται…