• 26 Απριλίου, 2022

Ανακύκλωση ξανά στον Αλμυρό – Δήλωση Αντιδημάρχου Λ. Βούλγαρη – Τί πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για να γίνεται σωστά η διαδικασία

Ανακύκλωση ξανά στον Αλμυρό – Δήλωση Αντιδημάρχου Λ. Βούλγαρη – Τί πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για να γίνεται σωστά η διαδικασία

Κάθε αρχή και δύσκολη συνηθίζουμε να λέμε και όπως φαίνεται στην πράξη, αυτό ισχύει και με την ανακύκλωση στον Δήμο Αλμυρού όπου εδώ και λίγες ημέρες έχει (επαν)αρχίσει. Όπως μας ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, Λεωνίδας Βούλγαρης, παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι πολίτες να πετούν σκουπίδια που δεν πρέπει στους μπλε κάδους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βούλγαρης μιλώντας στον «Λαό» επισήμανε: «Τις πρώτες ημέρες της ανακύκλωσης είδαμε μεγάλο ενδιαφέρον από τους δημότες αλλά δεν έλειψαν τα προβλήματα. Πολλοί είναι αυτοί που πετάνε σκουπίδια στους μπλε κάδους, αυτό παρατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Πρέπει να επισημάνουμε ότι στους κάδους ανακύκλωσης πετάμε μόνο χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί. Υπάρχουν σημεία όπου οι μπλε κάδοι είναι γεμάτοι και οι πράσινοι άδειοι.

Είδαμε ότι οι επιχειρηματίες που έχουν σκουπίδια με χάρτινες και πλαστικές συσκευασίες είναι ως επί το πλείστον σωστοί.  Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι καλό θα ήταν να μικραίνουμε τον όγκο των χαρτιών. Παρακαλούμε τον κόσμο να συμπιέζει όσο μπορεί τις ποσότητες χαρτιού διότι τα απορριμματοφόρα ανακύκλωσης περνούν προς το παρόν δύο φορές την εβδομάδα για την αποκομιδή, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, οπότε καλό θα ήταν να μην υπάρχει στην πόλη η εικόνα γεμάτων κάδων στους οποίους τα χαρτιά ξεχειλίζουν.

Ζητάμε την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε αυτή τη σημαντική διαδικασία ώστε να γίνεται σωστά, διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πρόβλημα στο εργοστάσιο που γίνεται η επεξεργασία. Ήδη έχουμε τοποθετήσει 80 μπλε κάδους σε κεντρικά σημεία του Αλμυρού, της Ευξεινούπολης, του Πλατάνου και του Κροκίου και περιμένουμε άλλους 100 που θα βάλουμε περιφερειακά στην πόλη αλλά και σε άλλα χωριά του Δήμου».

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Η ανακύκλωση αποτελεί βασική προϋπόθεση για μία πολιτισμένη κοινωνία που συμβάλλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής. Στόχος της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι να ξεκινήσει εκ νέου η σημαντική προσπάθεια που συμβάλλει καίρια και ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σε πρώτη φάση, η ανακύκλωση ξεκινά στις Δημοτικές Ενότητες Αλμυρού, Ευξεινούπολης, Κροκίου και Πλατάνου με την τοποθέτηση Μπλε Κάδων σε εμφανή σημεία και τη συλλογή των ανακυκλώσιμων κατά τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Το εγχείρημα ξεκίνησε σταδιακά, από τις 11/4/22 εξαιτίας της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου, ωστόσο η Δημοτική Αρχή από κοινού με το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Αλμυρού, εργαζόμαστε, καθημερινά, σκληρά για την εξεύρεση λύσεων προκειμένου για την συνέχιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης που θα καλύπτει ολόκληρο τον Δήμο Αλμυρού.

Η ανακύκλωση πρέπει να μπει στις ζωές μας και να γίνει τρόπος ζωής, καθώς επιτυγχάνουμε μείωση των αστικών αποβλήτων, εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας και ωφελούμαστε μέσα από τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και την έμπρακτη προστασία του περιβάλλοντος.

Οδηγίες για σωστή ανακύκλωση:
Ανακύκλωση με καθαρά τεχνικούς όρους είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας (πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί, λευκοσίδηρο και ξύλο) και η επαναεισαγωγή τους στον κύκλο παραγωγής.

Στον Μπλε Κάδο μπαίνουν όλα τα παραπάνω υλικά εκτός του ξύλου.

  • Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας μας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό.
  • Στους μπλε κάδους μπορείτε να πετάτε μόνο τις θήκες των CD και των DVD. Τα ίδια τα CD και τα DVD δεν ανακυκλώνονται προς το παρόν στην Ελλάδα.
  • Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα και τα ξεπλένουμε.
  • Πετάμε και τα καπάκια από τα μπουκάλια στην ανακύκλωση, αφού όμως πρώτα τα ξεβιδώσουμε από τα μπουκάλια.
  • Τα μικρά χαρτάκια δυσχεραίνουν το έργο της διαλογής. Γι’ αυτό, καλό είναι να μην σκίζετε τα χαρτιά πριν τα πετάξετε, απλώς τσακίστε τα.
  • Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.
  • Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μας μέσα σε δεμένες σακούλες, τα ρίχνουμε χύμα.
  • Το αλουμινόχαρτο δεν ανακυκλώνεται στην Ελλάδα.
  • Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. και φυσικά μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης συσκευασιών στους φίλους και γνωστούς μας.
  • Και τα δύο υλικά από τα οποία αποτελείται η συσκευασία που τυλίγουν τα τυριά, τα αλλαντικά και το κρέας στα σουπερμάρκετ (χαρτί, ζελατίνη) ανακυκλώνονται, αλλά θα πρέπει να διαχωριστούν πριν τα ρίξετε στον μπλε κάδο.
  • Στον Μπλε Κάδο ανακύκλωσης δεν ρίχνουμε σπασμένα γυαλιά. Η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων.
  • Δεν πετάμε στους Μπλε Κάδους συσκευασίες τοξικών υλικών, όπως πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά., γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δεν
    καθαρίζονται καθόλου εύκολα.
  • Δεν πετάμε στους Μπλε Κάδους καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.
  • Δεν πετάμε στους Μπλε Κάδους πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά της συσκευασίας τους. Τα μεγάλα πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να πηγαίνουν στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων. Για να πετάξουμε ένα μεγάλο αντικείμενο επικοινωνούμε με την γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών του δήμου Αλμυρού 2422350230 για να μάθουμε τα σημεία αποκομιδής.
  • Δεν πετάμε χρησιμοποιημένα χαρτιά υγείας στους μπλε κάδους καθώς τότε ο κάδος σταματάει να είναι ανακύκλωσης.
  • Η συσκευασία του κρέατος από φελιζόλ, που βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ δεν ανακυκλώνεται.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Πρασίνου Λεωνίδας Βούλγαρης


Σχετικά Άρθρα

Η μεγάλη επιτυχία …ανεβάζει ξανά τους ΣκηνοΠαίκτες στη σκηνή

Η μεγάλη επιτυχία …ανεβάζει ξανά τους ΣκηνοΠαίκτες στη σκηνή

Έπειτα από την επιτυχία των τελευταίων παραστάσεων, η Θεατρική Ομάδα Αλμυρού ΣκηνοΠαίκτες παρουσιάζει για ακόμα δύο…
Στις 4μ.μ. αύριο Τετάρτη ο μεγάλος αγώνας του ΓΣΑ με τον Ολυμπιακό Βόλου

Στις 4μ.μ. αύριο Τετάρτη ο μεγάλος αγώνας του ΓΣΑ με τον Ολυμπιακό Βόλου

Ο ΓΣΑ προετοιμάζεται για τον ημιτελικό Κυπέλλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Βόλου που θα γίνει στον…
Πανελλήνια ορειβασία στις 3 ψηλότερες κορυφές της Όθρυος

Πανελλήνια ορειβασία στις 3 ψηλότερες κορυφές της Όθρυος

Ο ΕΟΣ Αλμυρού διοργανώνει πανελλήνια ορειβασία με μια κυκλική διαδρομή στις τρεις ψηλότερες κορυφές της Όθρυος,…