• 12 Απριλίου, 2022

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου: Να γίνει εξεταστικό κέντρο το ΕΠΑΛ Αλμυρού

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου: Να γίνει εξεταστικό κέντρο το ΕΠΑΛ Αλμυρού

Την Παρασκευή 8 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού, με ένα θέμα, δηλαδή, να γίνει το ΕΠΑΛ Αλμυρού, εξεταστικό κέντρο. Η σχολική κοινότητα πιέζει και ανησυχεί, καθώς απομένει ενάμιση μήνας μέχρι τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ακολουθεί το απόσπασμα της πρότασης και τη ομόφωνης απόφασης των Δημοτικών Συμβούλων:

Δια της παρούσης, αιτούμεθα το 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού να γίνει εξεταστικό Κέντρο για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, ώστε οι μαθητές που φοιτούν σε αυτό να μην απαιτείται να μετακινούνται στο Βόλο, καθότι έως σήμερα έχει ορισθεί ως εξεταστικό κέντρο για τους μαθητές του ΕΠΑΛ Αλμυρού σε ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου Μαγνησίας, για τους κάτωθι αναλυτικά αναφερόμενους λόγους.
Στο σχολείο φοιτούν μαθητές και από άλλες περιοχές όπως Αχιλλείου Μαγνησίας, Γλύφας Φθιώτιδος, Ανάβρας, Αγίων Θεοδώρων, Πτελεού, Βρύναινας κ.λ.π., πλην του Αλμυρού, οι οποίοι καθημερινώς μετακινούνται μέσω υπεραστικών συγκοινωνιών (ΚΤΕΛ). Συνεπώς, η μετακίνηση αυτών των μαθητών η οποία είναι καθημερινή και ήδη κουραστική για αυτούς,
καθίσταται και ιδιαίτερα δυσχερής με την προσθήκη δύο έως και τριών ακόμη δρομολογίων (ανάλογα με το τρόπο αναχώρησης εκάστου μαθητή), προκειμένου να μεταβούν στο εξεταστικό κέντρο του Βόλου, καθότι υποχρεώνονται σε πολύωρη μετακίνηση και ταλαιπωρία με αποτέλεσμα την πνευματική και σωματική τους κόπωση, τα οποία φυσικά έχουν αντίκτυπο μεταξύ άλλων και στην απόδοσή τους.
Ενδεικτικό, είναι ότι, οι μαθητές αυτοί, προκειμένου να φτάσουν εγκαίρως στο εξεταστικό κέντρο, περί ώρα 8:00 π.μ. δαπανούν 3 και πλέον ώρες σε πλείστα μεταφορικά μέσα, ήτοι θα πρέπει να βρίσκονται σε διαδικασία μετακίνησης από τις 5:00 π.μ.
Υποχρεώνοντας τους λοιπόν να μετακινούνται έως το Βόλο κατά τις ημέρες των εξετάσεων θα βρίσκονται τουλάχιστον 6 ώρες ημερησίως στο δρόμο, γεγονός επικίνδυνο και για την σωματική τους ακεραιότητα. Λόγω της ανωτέρω διαδικασίας, πολλοί είναι οι μαθητές οι οποίοι επιβαρύνουν την οικογένεια τους για την μετακίνησή τους, το οποίο ωστόσο αποτελεί
μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και διαδικασία στην οποία οποιαδήποτε οικογένεια δεν θα προέβαινε εάν δεν απαιτούνταν τα παιδιά να μετακινηθούν έως το Βόλο.
Συγκεκριμένα, για το έτος 2021 – 2022 οι υποψήφιοι του ΕΠΑΛ Αλμυρού για το διαγωνισμό των Πανελλαδικών εξετάσεων ανέρχονται σε 112 μαθητές, αριθμός ικανός, εύλογος και ο οποίος δικαιολογεί αναντίρρητα την ανάγκη δημιουργίας Εξεταστικού Κέντρου στο 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού.
Επιπρόσθετα, εν μέσω της πανδημίας της COVID-19, η συνεχής μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για τους μαθητές, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα ημερησίως σε πολύ περιορισμένο χώρο γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, δεδομένης και της μεγάλης εξάπλωσης της νόσου και των κρουσμάτων της χώρας μας.[3]
Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας εξεταστικού κέντρου στο 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού, προς αποτροπή επιζήμιων συνεπειών στους μαθητές του.
Κρίνεται απαραίτητο δε, λαμβανομένων υπόψη όσων εναργώς και σαφώς αναλύθηκαν παραπάνω, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των μαθητών και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας τους.
Επειδή η παρούσα αίτησή μας είναι βάσιμη και αληθής.
Επειδή η δημιουργία εξεταστικού κέντρου στο 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού είναι απαραίτητη και αναγκαία.
Επειδή τη δημιουργία του επιτάσσει το συμφέρον των μαθητών αλλά και η αντικειμενική ανάγκη εξυπηρέτησης των αναγκών τους, που θα πρέπει να είναι ο βασικός γνώμονας κατά τη λήψη τέτοιων αποφάσεων
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ Ζητούμε το 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού να γίνει Εξεταστικό Κέντρο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος προσέθεσε ότι πλέον στους ανωτέρω λόγους προστίθεται και η μεγάλη αύξηση των τιμών στα καύσιμα, στην ενέργεια και σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, ώστε η οικονομική επιβάρυνση των μετακινήσεων αυτών να δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Το Συμβούλιο άκουσε τον Πρόεδρο, έλαβε υπόψη του την αίτηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού, είδε τις διατάξεις των άρθρων 65 και 67 του Ν. 3852/20210 και μετά από διαλογική συζήτηση

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι – Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α
1.Θεωρεί τη συνεδρίαση έκτακτη και το θέμα κατεπείγον.
2. Την ανακήρυξη του κτιρίου ΕΠΑΛ Αλμυρού ως Εξεταστικό Κέντρο για την διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2022


Σχετικά Άρθρα

Ενθουσίασαν τα παιδιά του Γυμνασίου-Λ.Τ. Φούρνων στην παράσταση που έδωσαν στον Αλμυρό

Ενθουσίασαν τα παιδιά του Γυμνασίου-Λ.Τ. Φούρνων στην παράσταση που έδωσαν στον Αλμυρό

Μία ωραία παράσταση, το θεατρικό μονόπρακτο «ο Σπιούνος» του Μπ. Μπρεχτ προσέφεραν οι μαθητές του Γυμνασίου-Λ.Τ.…
Πώς ψήφισαν το 2019 σε Αλμυρό, Δήμο Ρήγα Φεραίου και Νέα Αγχίαλο

Πώς ψήφισαν το 2019 σε Αλμυρό, Δήμο Ρήγα Φεραίου και Νέα Αγχίαλο

Η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, που επισήμως ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, θα διεξαχθεί…
Έργο οδικής ασφάλειας ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στους Δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου

Έργο οδικής ασφάλειας ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στους Δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου

Νέο έργο για την ενίσχυση της οδικής ασφαλείας ξεκινά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο δίκτυο αρμοδιότητάς…