- 24 Οκτωβρίου, 2021
Κυριακή ΣΤ Λουκά – του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ
του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ
εφημερίου Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως
Η θεραπεία του δαιμονισμένου των Γαδαρηνών θα μας δώσει σήμερα την αφορμή να μιλήσουμε για τη δύναμη του Κυρίου Ιησού Χριστού. Η σχετική ευαγγελική περικοπή μας περιγράφει ζωηρά έναν άνθρωπο που βασανιζόταν κυριευμένος από τα δαιμόνια: «δέν ἦταν ντυμένος καί δέν ἔμενε σέ σπίτι ἀλλά σέ μνήματα. Ὅταν τόν κυρίευε τό δαιμόνιο, τότε τόν ἔδεναν μέ ἁλυσίδες και χειροπέδες καί τόν φύλαγαν. Αὐτός ὅμως ἔσπαζε τά δεσμά καί περιφερόταν ἀπό τό δαιμόνιο στίς ἐρήμους». Ο Χριστός, όμως, με ένα του λόγο ελευθέρωσε τον δυστυχή αυτό άνθρωπο. Και αυτός ο πρώην δαιμονισμένος κάθισε στα πόδια του Ιησού ντυμένος και σωφρονισμένος. Σε αυτή τη θέση και σε αυτή την κατάσταση τον βρήκαν οι συμπολίτες του και δεν τον φοβήθηκαν όπως προηγουμένως.
Ο Χριστός με το θαύμα αυτό μας φανερώνει, ότι είναι ο μοναδικός που έχει την δύναμη να ελευθερώσει τον άνθρωπο από τα δεσμά της αμαρτίας και του διαβόλου και να τον μεταβάλει σε εικόνα Θεού, σε ελεύθερη ύπαρξη που δεν θα τρομάζει, με την παρουσία του και το έργο του, τους συνανθρώπους του. Έχουμε ανάγκη αυτής της θεϊκής δυνάμεως, αυτής της θείας και ευεργετικής υπηρεσίας, διότι ζούμε σε έναν κόσμο δαιμονικό, όπου τα πάντα έχει σφραγίσει η απαίσια εξουσία της αμαρτίας. Όλες οι μορφές του σύγχρονου βίου υπηρετούν και προάγουν αυτή την εξουσία. Ο ηθικός βίος και οι πνευματικές αξίες συνεχώς συρρικνώνονται, έως ότου εξαφανισθούν και εκλείψουν.
- Ποια δύναμη θα αναχαιτίσει την συνεχώς εξαπλούμενη βία;
- Ποια δύναμη μπορεί να αντισταθεί στο βρώμικο κύμα του
πανσεξουαλισμού και της υποδούλωσης σε αυτό, αφού διά παντός μέσου και τρόπου όχι μόνον προβάλλεται αλλά και επαινείται η πορνεία, και όλα τα ακόρεστα σαρκικά πάθη;
- Ποιος θα εμπνεύσει το σεβασμό στο συνάνθρωπο. Ποιος θα τον
- υπηρετήσει χωρίς να τον εξουθενώσει;
- Ποιος θα διδάξει την αγάπη;
- Ποιος θα μας μάθει τι είναι ελευθερία;
- Ποιος θα ειρηνεύσει τον ταραγμένο νου μας;
- Ποιος θα ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές μας για να αρχίσουν να ξανακτυπούν στο ρυθμό της ανιδιοτελούς αγάπης, της θυσίας για τον άλλον, της προσφοράς στον έχοντα ανάγκη; διερωτάται κανείς σήμερα.
Υπάρχει τρόπος να ελευθερωθούμε από τα δεσμά της αμαρτίας που περισφίγγει με τους βρόγχους της τις ψυχές μας. Στα ανθρώπινα δεν υπάρχει αυτή η δύναμη. «Εἶναι ὅλοι ὑπό τήν ἁμαρτία, καθώς εἶναι γραμμένο. Δέν ὑπάρχει δίκαιος, οὔτε ἕνας, δέν ὑπάρχει κανένας συνετός, δέν ὑπάρχει κανένας πού νά ζητᾶ τον Θεό, ὅλοι παρέκλιναν, συγχρόνως ἐξηχρειώθησαν, δέν ὑπάρχει κανένας πού νά κάνει τό καλό, δέν ὑπάρχει οὔτε ἕνας. Τάφος ἀνοικτός εἶναι ὁ λάρυγγάς τους, μέ τή γλώσσα τους ἦταν ὅλοι δόλιοι, φαρμάκι ἀπό ὀχιές εἶναι κάτω ἀπό τά χείλη τους. Τό στόμα τους, εἶναι γεμάτο κατάρα καί πικρία, τά πόδια τούς τρέχουν γρήγορα γιά νά χύσουν αἷμα, καταστροφή καί δυστυχία. Εἶναι στόν δρόμο τους καί τόν δρόμο τῆς εἰρήνης δεν γνώρισαν. Δέν ὑπάρχει φόβος Θεοῦ μπρός στά μάτια τους» (Ρωμ.γ ́10-18).
Γι’ αυτό στρεφόμαστε στο Θεό με ελπίδα. Αυτός έχει την δύναμιν. Το «Εὐαγγέλιο τοῦ Χριστοῦ» μπορεί να μας σώσει. Αυτό μετέβαλε ένα διώκτη Σαούλ, σε ένα προσευχόμενο Παύλο. Αυτήν τη συγκλονιστική αλλαγή, ούτε οι εχθροί του μπόρεσαν ποτέ να αμφισβητήσουν. Μόνο πάσχισαν να την ερμηνεύσουν. Όμως ο ίδιος ο Παύλος μας δίνει την αυθεντική και υπεύθυνη ερμηνεία: «δέν ντρέπομαι τό Εὐαγγέλιο τοῦ Χριστοῦ εἶναι δύναμις τοῦ Θεοῦ πρός σωτηρία γιά κάθε ἄνθρωπο» (Ρωμ. α, 16).
Ο Χριστός μετέβαλλε μια μοιχαλίδα δακτυλοδεικτούμενη γυναίκα σε κήρυκα της σωτηρίας του Χριστού. Και αυτό δεν έγινε προοδευτικά, βαθμηδόν, αλλά μέσα σε ένα μεσημέρι. Ο Χριστός μετέβαλε έναν αδίστακτο και φιλάργυρο αρχιτελώνη στον πιο ανοιχτοχέρη χριστιανό. Και αυτό χωρίς να του ζητηθεί. Αυθόρμητα χάρη στη δύναμη του Ευαγγελίου που ενήργησε μέσα του. Ο Χριστός μετέβαλε ένα ασυγκίνητο δεσμοφύλακα σε ένα περιποιητικό διάκονο των πληγωμένων Αποστόλων. Και αυτή η εντυπωσιακή αλλαγή συνέβη «παραχρήμα». Έτσι ενεργεί η δύναμη του Ευαγγελίου. Τέλος, γιατί είναι αναρίθμητα τέτοια παραδείγματα, μετέβαλε τους ειδωλολάτρες Θεσσαλονικείς σε συνειδητούς λάτρεις του ζώντος Θεού. Μια μεταβολή που έκανε όλους στη Μακεδονία και σε άλλες ελληνικές επαρχίες να μιλούν με σεβασμό και θαυμασμό γι’ αυτό.
Αυτός ο ίδιος ο Χριστός έχει τη δύναμη και την επιθυμία να μεταβάλει και την δική μας ψυχή σε Ναό του ζώντος Θεού. Να μας ελευθερώσει από τα πάθη μας. Να θεραπεύσει τις πληγές από τα τοξεύματα της αμαρτίας. Να μας κάνει να λάμπουμε από θεϊκή δόξα. Αυτός ο ίδιος ο Χριστός ήρθε για να εξημερώσει την κοινωνία μας. Να μην είναι ζούγκλα ανήμερων θηρίων. Γιατί τέτοια θηρία ανήμερα είμαστε όταν
κυριαρχούμαστε από τα πάθη μας. Έχει τη δύναμη να μας χαρίζει την ευτυχία, να ζούμε σε αληθινή κοινωνία όπου εκείνος θα βασιλεύει και θα κυβερνά όλους μας.
Αυτός ο ίδιος ο Χριστός έχει τη δύναμη να οικοδομήσει τις ερειπωμένες οικογένειες. Να οδηγήσει όλους στον Οίκο που θα βασιλεύσει αυτός ως εμπνευστής και κυβερνήτης της κατ ́ οίκον Εκκλησίας. Ο Χριστός που ελευθέρωσε τον Γαδαρηνό από τα δαιμόνια έχει τη δύναμη να ελευθερώσει και μας από κάθε κακία. Η σώζουσα και αγιάζουσα δύναμη του Χριστού μπορεί, να μας σώσει. Είναι η μοναδική ελπίδα σωτηρίας και λυτρώσεως για όσους πιστεύουν σ ́Αυτόν και στο Ευαγγέλιό Του.