- 6 Ιουλίου, 2021
Κλιμακώνονται οι επερωτήσεις και οι ενστάσεις: Η Αντιπολίτευση πιέζει, η Δημοτική Αρχή απαντά
Το ρεπορτάζ του “Λαού” για το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μας -έκδοση 3 Ιουλίου 2021
Κλιμακώνεται η ένταση στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς φαίνεται πως πέρασε η περίοδος χάριτος από την αντιπολίτευση, είτε λόγω πρώτων μηνών θητείας της Δημοτικής Αρχής, είτε λόγω Ιανού και covid.
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 30 Ιουνίου κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, οι επερωτήσεις. Ο πρώην Δήμαρχος Αλμυρού κ. Εσερίδης ρώτησε πόσα έργα έχουν ανατεθεί και σε ποιους, ποια έργα έχουν γίνει και πόσο έχουν κοστίσει αυτά από τον Αντιδήμαρχο τεχνικών έργων. Τρίτον ζήτησε «από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑΛ θα ήθελα να μου γνωστοποιήσει μετά τον Ιανό, από ποιες γεωτρήσεις υδρεύονταν η πόλη του Αλμυρού. Θα ήθελα τις απαντήσεις εγγράφως όπως ακριβώς οφείλουν». Τέλος αναφέρθηκε στο παρακάτω έγγραφο αίτημά του το οποίο το μεταφέρουμε αυτούσιο:
Κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλώ να συγκαλέσετε σύσκεψη, με τη συμμετοχή των αρχηγών όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Αλμυρού και την παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών υπηρεσιών, της διευθύντριας της Τεχνικής Υπηρεσίας, προς ενημέρωση για τα έργα της πλατείας του Αλμυρού, του κτηρίου στις λίμνες Ζερέλια και του Νηπιαγωγείου Σούρπης. Καλό θα ήταν στη σύσκεψη αυτή να παρευρεθεί και η επιβλέπουσα μηχανικός (εάν το επιθυμεί). Ο αιτών Εσερίδης Δημήτριος»
Ο πρώην Δήμαρχος αιτήθηκε διευκρινίσεις και για συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτών, για τις οποίες έκρινε ότι αδικήθηκαν από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΑΛ.
Ο κ. Δεληζήσης διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή η πόλη του Αλμυρού υδρεύεται από τις γεωτρήσεις Μάμαλη και Χορταριά και ότι το νερό είναι πόσιμο και συνέχισε «λυπάμαι που χρησιμοποιείτε την έκφραση «εκδικητικά»… για ποιο λόγο να λειτουργήσω έτσι… ο συγκεκριμένος που αναφέρετε έπαιρνε παρανόμως νερό… δεν είναι κάτι που αποφασίζω εγώ… υπάρχει κανονισμός και πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα…»
Ο Πρόεδρος διευκρίνισε, ότι στις δημόσιες συνεδριάσεις δεν πρέπει να αναφέρονται ονόματα και πρόσωπα, για την προστασία των δημοτών (για τον ίδιο λόγο δεν αναδημοσιεύουμε τα ονόματα των πολιτών).
Στη συνέχεια κλιμακώθηκε η ένταση με τον κ. Εσερίδη να κάνει προσωπική επίθεση με καταγγελίες που σχετίζονται με επαγγελματικά θέματα του κ. Δεληζήση, όταν ο Δήμαρχος Αλμυρού παρενέβη και λειτούργησε πυροσβεστικά ζητώντας να συνεχιστεί το Δημοτικό Συμβούλιο και να μη γίνονται προσωπικές επιθέσεις στις συνεδριάσεις αυτού.
Αργότερα στη συνεδρίαση, ο κ. Δεληζήσης πήρε τον λόγο, απάντησε συγκεκριμένα στις τοποθετήσεις του κ. Εσερίδη και ζήτησε από τον Πρόεδρο, να μην επιτρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις και επιθέσεις επί προσωπικού.
Ο κ. Σάββας Τσόγκας έφερε στο συμβούλιο το θέμα του νερού του Αχιλλείου λέγοντας «το νερό στο Αχίλλειο είναι μόνο για τα ζώα». Κακώς που οι Δημότες του Αχιλλείου πληρώνουν τους λογαριασμούς τους εδώ και πολλά χρόνια. Είναι το μοναδικό χωριό που δεν έχει πόσιμο νερό.
Ο Δήμαρχος απάντησε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια και συνέχισε «αν θέλετε να το φέρουμε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να δούμε πως παραλήφθηκε, από ποιους παραλήφθηκε, ένα έργο ημιτελές, το οποίο επειδή το περπάτησα σπιθαμή προς σπιθαμή, διαπίστωσα ότι στην κατασκευή του υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που προσπαθούμε και τα λύνουμε ένα-ένα. Πρόκειται για 30χλμ δίκτυα…»
Ο κ. Τσόγκας επεσήμανε ότι ενώ ο Δήμος Ρήγα Φεραίου επιδοτήθηκε για τη μια παραλία που διαθέτει με 10.000 ευρώ ο Δήμος Αλμυρού, δεν διεκδίκησε επιδότηση και συνέχισε με επερώτηση για το Λιμενικό Ταμείο, ώστε να ενημερωθεί το Σώμα για τις εξελίξεις στο θέμα αυτό.
Ο κ. Χατζηκυριάκος αποκρίθηκε ότι το λιμενικό ταμείο είναι έτοιμο και απομένει να «περάσει» στη λειτουργία του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις του κ. Καλλέ, στις οποίες τοποθετήθηκε «για το Μαυρομάτι, τώρα κατάλαβε ότι υπάρχει πρόβλημα; Όταν προεκλογικά υποσχόταν στον Πτελεό ότι θα το λύσει σε χρόνο ντε-τε; Δεν αναγνωρίζει ότι ο Δαλακούρας με υπερ-προσπάθεια επισκεύαζε τα διυλιστήρια; Αχίλλειο Σούρπη και Πτελεός, πίνουν κακονέρια… Όλη τη μέρα βλέπουμε εκατομμύρια ευρώ και χιλιάδες ευρώ έργα… Που είναι αυτά τα έργα; Θα πιάσει ο χειμώνας και δεν θα γίνει τίποτε στον Ξηριά… Ξεκινήσατε τα έργα του Εσερίδη και δεν μπορείτε να τα τελειώσετε…Ο βιολογικός δεν λειτουργεί και υπάρχει δυσοσμία… και δεν το βάλατε αυτό στον Ιανό… Για την πλατεία… φανταστείτε να το είχα παραλάβει… Το μόνο έργο που δεν έχει παραληφθεί…
Ο Δήμαρχος κ. Χατζηκυριάκος, απάντησε στον κ. Καλλέ ότι δεν θα έπρεπε να μιλάει για την πλατεία, καθώς δεν υλοποίησαν σωστά το έργο και μάλιστα δεν υλοποιήθηκε ούτε το 60% της μελέτης, όπως επίσης, ότι είναι πάγια τακτική της προηγούμενης διοίκησης να μην αναλαμβάνει ευθύνες και να κατηγορεί τους υπαλλήλους.
Ακολούθησαν ερωτήσεις του κ. Γαλατσίδα για την κοινοτική πομόνα στον Πλάτανο, με τον κ. Δεληζήση να απαντάει: Δεν υπάρχει ζημιά στον Πλάτανο, αλλά σε κάθε περίπτωση, μπορεί να απευθύνεται απευθείας στο γραφείο μου ή στη ΔΕΥΑΑΛ και να σας ενημερώνουμε άμεσα.
Η κυρία Ράππου ρώτησε για ποιο λόγο κάνει η ΔΕΥΑΛ αγωγή κατά των εργαζομένων, για χρήματα που διεκδικούν. Ο κ. Δεληζήσης, τόνισε ότι δεν έχουν λάβει απόφαση εναντίον των εργαζομένων, αλλά αντίθετα καταθέτουν υπέρ τους. Αργότερα διευκρινίστηκε ότι μπορεί να υπάρχει νεότερη νομοθεσία για διακανονισμό, αλλά ότι ακολούθησε της υπόθεσης, οπότε και προχωρά δικαστικά με το παλαιότερο καθεστώς.
Τέλος δόθηκε θετική γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία για τέσσερις νέες άδειες φωτοβολταϊκών πάρκων. Ο κ. Τσόγκας διαφώνησε ενώ και η κα Ράππου τοποθετήθηκε ότι «δεν είμαι κατά της πράσινης ανάπτυξης, αλλά έχει παραγίνει το κακό στον θεσσαλικό κάμπο, υπάρχει άναρχη τοποθέτηση, αλλοιώνεται το φυσικό τοπίο και συρρικνώνονται οι διαθέσιμοι βοσκότοποι. Προτείνω να γίνει ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα φυσικά τοπία… Για παράδειγμα δίπλα στα Ζηρέλια. Επιπλέον χρειάζεται χαρτογράφηση για να κατανοήσουμε σε ποιες τοποθεσίες θα τοποθετηθούν και πως διαμορφώνεται η περιοχή με την εγκατάστασή τους.»