• 2 Ιουλίου, 2021

Η περιοδεία της Υπουργού κας Μενδώνη στους αρχαιολογικούς χώρους του θεάτρου Μικροθηβών και Νέας Αγχιάλου – φωτο-ρεπορτάζ

Η περιοδεία της Υπουργού κας Μενδώνη στους αρχαιολογικούς χώρους του θεάτρου Μικροθηβών και Νέας Αγχιάλου – φωτο-ρεπορτάζ

Από το θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών ξεκίνησε την περιοδεία της στη Μαγνησία η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και κατόπιν επισκέφθηκε τους αρχαιολογικούς χώρους της Νέας Αγχιάλου την Παρασκευή 2 Ιουλίου.

Παρόντες μεταξύ των άλλων συνοδεύοντας την Υπουργό, ήταν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος, οι Βουλευτές Μαγνησίας Ζέττα Μακρή, Αθανάσιος Λιούπης, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Βόλου Γεωργία Μποντού-Τοκαλή, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Ιωάννης Τέας, ο πρόεδρος του τοπικού Μικροθηβών Νίκος Σταφυλοπάτης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Μικροθηβών Αγαθή Τιμπλαλέξη, ενώ στη Νέα Αγχίαλο, ο Αντιδήμαρχος Βόλου Αργύρης Κοπάνας, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Βάσω Πυργάνη-Παρασκευοπούλου, ο Θοδωρής Στάμος, ο Απόστολος Ζαφειρόπουλος.

Κατά την επίσκεψή της στο αρχαίο θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών, η Υπουργός Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη έγινε δεκτή από τον Νίκο Σταφυλοπάτη και την Αγαθή Τιμπλαλέξη. Ο πρώτος της δώρισε μία καλαίσθητη αναμνηστική πλακέτα και η δεύτερη ένα μπουκέτο λουλούδια. Στα …ωραία της υποδοχής όταν η Υπουργός απευθυνόμενη προς τον κ. Σταφυλοπάτη, του είπε να βγάλει τη γραβάτα και το σακάκι λόγω της υπερβολικής ζέστης!

Η κα Μενδώνη συνομίλησε με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κα Ανθή Μπάτζιου και την υπεύθυνη έργου κα Ελισάβετ Νικολάου, οι οποίες την ενημέρωσαν για την πορεία των εργασιών. Μάλιστα, σε ένα θέμα σχετικά με τις μελέτες επικοινώνησε με τους φορείς του Υπουργείου για να συνεννοηθεί και να δοθεί λύση. Ήταν πολύ σημαντική η επιτόπου επίσκεψη της κας Μενδώνη καθώς όπως τονίστηκε, με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να δει το έργο και να λύσει διάφορα μικροπροβλήματα που προκύπτουν ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εργασίας. Ρώτησε για τα χρονοδιαγράμματα, ενημερώθηκε για την αρχαιολογική ανασκαφή, τα ευρήματα, την πορεία αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου.

Η δεύτερη στάση της περιοδείας της κας Μενδώνη έγινε στην Νέα Αγχίαλο όπου επισκέφθηκε τους δύο αρχαιολογικούς χώρους στον κεντρικό δρόμο της πόλης αλλά και το παλιό οινοποιείο που έχει απαλλοτριωθεί από το 1981 κι ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Στον έναν με την Βασιλική του αρχιερεώς Πέτρου που δεν είναι επισκέψιμος, επισήμανε την ανάγκη αλλαγής της περίφραξης, να φύγει η σκουριασμένη σίτα και να τοποθετηθούν κάγκελα ανάλογα με τον άλλο, όπως και να καθαριστεί ο χώρος. Η Υπουργός ενημερώθηκε από την κα Μπάτζιου για τα ψηφιδωτά που είναι σκεπασμένα για να προστατεύονται από τα καιρικά φαινόμενα και τόνισε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύστημα όπως σε άλλα μέρη, ώστε αυτά τα κομψοτεχνήματα να είναι ορατά από τους επισκέπτες. «Ο χώρος είναι σε πολύ καλή κατάσταση» ανέφερε η Υπουργός όταν βρέθηκε στον μεγάλο αρχαιολογικό χώρο της Βασιλικής του Αγίου Δημητρίου, ωστόσο σχολίασε πως χρειάζεται η απαραίτητη σήμανση για να γνωρίζει ο επισκέπτης τι ακριβώς βλέπει και πόσο σημαντικά είναι τα μνημεία αυτά.
Κατόπιν, η κα Μενδώνη επισκέφθηκε τον χώρο του παλιού οινοποιείου που στέκει μισογκρεμισμένο και το οποίο, σε κοντινή απόσταση με τους υπόλοιπους χώρους και την Ακρόπολη της αρχαίας Πυράσου, θα αξιοποιηθεί ώστε να δημιουργηθεί εκεί βυζαντινό μουσείο. Από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών ζήτησε master plan για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και του παλιού οινοποιείου. Η επίσκεψη στη Ν. Αγχίαλο έληξε στο δραγνειοδημαρχειακό μέγαρο και επόμενος σταθμός της περιοδείας για την Υπουργό ήταν το Βελεστίνο.

Από την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αγχιάλου

Υπουργός κα Λίνα Μενδώνη: Ο Αρχαιολογικός χώρος της Αγχιάλου, είναι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος για τη βυζαντινή περίοδο. Είναι ένας χώρος που απασχολεί το Υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογία πολλές δεκαετίες. Σε άμεση γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το συγκρότημα του παλαιού οινοποιείου το οποίο έχει απαλλοτριωθεί από το 1981 από το Υπουργείο Πολιτισμού και μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί. Εκτός από τον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο μέσα στον οποίο βρισκόμαστε, δηλαδή στον οικισμό της Νέας Αγχιάλου, έχουν απαλλοτριωθεί μεμονωμένα οικόπεδα τα οποία δημιουργούν ένα πλέγμα αρχαιολογικών νησίδων, που θα πρέπει να δει η οικεία εφορία αρχαιοτήτων Μαγνησίας, σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες, πως μπορεί να το μελετήσει προκειμένου να το αναδείξουμε. Είναι πολύ σημαντικό και για τη Μαγνησία και για τη Θεσσαλία στο σύνολό της αλλά και για την εικόνα της Βυζαντινής Ελλάδας να αναδειχθεί όπως πρέπει ο αρχαιολογικός χώρος της Αγχιάλου. Δώσαμε μόλις οδηγίες να προχωρήσει η υπηρεσία σε ένα στρατηγικό πλάνο, το οποίο θα συμπεριλάβει την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου με την έκταση του οινοποιείου, την αξιολόγηση του συγκροτήματος του οινοποιείου, προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια μελέτη μουσειακής υποδομής και φυσικά να δει μέσα στο πλαίσιο αυτό πως μπορεί να εντάξει τα μεμονωμένα απαλλοτριωμένα οικόπεδα, τα οποία και αυτά εμπεριέχουν πάρα πολύ σημαντικά μνημεία. Υπό την καθοδήγηση της κας Μπάτζιου θα το δουν τα τοπικά στελέχη. Το επόμενο δεκαήμερο θα προγραμματίσουμε την επίσκεψη των αρμοδίων διευθυντών από την κεντρική υπηρεσία, για να δούμε πως θα προχωρήσουμε ώστε να ωριμάσουμε αυτό το σχέδιο. Είναι κάτι που το οφείλουμε στον τόπο και το οφείλουμε στον μείζονα αυτό αρχαιολογικό χώρο, σε μια πολύ μεγάλη βυζαντινή πόλη.

Δηλώσεις γραμματέα Υπ. Οικονομικών κ. Χρήστου Τριαντόπουλου: σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποδεχθούμε στη Νέα Αγχίαλο την Υπουργό Πολιτισμού, σε συνέχεια της συνεργασίας που είχαμε με άλλα στελέχη και υπηρεσίες του Υπουργείου, πάνω στις υποδομές που υπάρχουν, αλλά και το παλιό οινοποιείο. Όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια, θα σταθεί και θα διοχετεύσει πόρους όπου χρειαστεί για να προχωρήσει άμεσα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε συνέχεια συνεργασίας, ώστε να μπορέσουμε ένα όνειρο των Αγχιαλιτών αλλά και της ευρύτερης περιοχής να γίνει πραγματικότητα. Να αξιοποιήσουμε πραγματικά τις αρχαιότητες του τόπου μας.

Αντιδήμαρχος Βόλου κ. Αργύρης Κοπάνας: Εκ μέρους του Δημάρχου Βόλου του κ. Αχιλλέα Μπέου, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Υπουργό για την επίσκεψή της… δήλωσε ο κ. Κοπάνας αναφερόμενος στα αρχαιολογικά μνημεία και θύμισε «το μεγάλο όραμα του Δήμου Βόλου που εμπνέει πολλές γενιές, δηλαδή τη δημιουργία του μουσείου της Αργούς που προχωράει και είμαστε κοντά στην υλοποίησή του… θα ήθελα να αναφερθώ και στη ναυαρχίδα του πολιτισμού του Δήμου Βόλου, το Δημοτικό μας θέατρο το οποίο ανακατασκευάζεται και σε λίγους μήνες θα μπορέσει να υποδεχθεί τους φίλους του πολιτισμού.

Δηλώσεις Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού:  Ο αρχαιολογικός χώρος της Αγχιάλου είναι στους 6 σπουδαιότερους βυζαντινούς χώρους στην Ελλάδα και είναι εδώ στη Μαγνησία, εδώ στη Θεσσαλία. Με την Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα Υπ. Οικονομικών κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, σχεδιάζουμε τη χρηματοδότηση της μελέτης του επιχειρησιακού προγράμματος της ενοποίησης και της αξιοποίησης όλου του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και των οικοπέδων που έχουν δεσμευθεί και είναι αναξιοποίητα και του παλαιού οινοποιείου. Έτσι, θα υπάρξει προστιθέμενη αξία του χώρου, αλλά θα είναι και ελκυστικός. Πρότεινα μια εφαρμογή στο κινητό, ώστε για παράδειγμα οι λουόμενοι που επισκέπτονται την Αγχίαλο σε απόσταση τουλάχιστον 5χλμ να λαμβάνουν ειδοποίηση ότι υπάρχει αυτός ο χώρος και με αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά.

Το πρώτο μας ρεπορτάζ για τις φθιώτιδες θήβες μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμό:


Σχετικά Άρθρα

Χρ. Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν ήδη 12,7 εκατ. ευρώ του δεύτερου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

Χρ. Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν ήδη 12,7 εκατ. ευρώ του δεύτερου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες και…

Η υλοποίηση του δεύτερου κύκλου της πρώτης αρωγής προς τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές…
Με έντονη Αλμυριώτικη εκπροσώπηση η κοπή πίτας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας (φωτο)

Με έντονη Αλμυριώτικη εκπροσώπηση η κοπή πίτας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας (φωτο)

Μια ωραία βραδιά επιφύλαξαν τα μέλη του Δ.Σ. και οι υπάλληλοι του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τους…
Δ.Τ. της Δημοτικής Αρχής για την ευρεία σύσκεψη με τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο

Δ.Τ. της Δημοτικής Αρχής για την ευρεία σύσκεψη με τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2024 στο Δημαρχείο Αλμυρού, παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης…