• 22 Ιουνίου, 2021

Άρχισαν οι εργασίες δημιουργίας του Βοτανικού Κήπου στην Όθρυ

Άρχισαν οι εργασίες δημιουργίας του Βοτανικού Κήπου στην Όθρυ

Άρχισαν την Πέμπτη 17 Ιουνίου οι εργασίες για τη δημιουργία του Βοτανικού Κήπου στην τοποθεσία Τσαϊράκι στην Όθρυ σε υψόμετρο 1100 μέτρων! Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την εκχέρσωση της έκτασης 60 στρεμμάτων και στην έναρξη των εργασιών, το «παρών» έδωσαν η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Λύκας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Όθρυος Ηρακλής Παυλίδης και ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού συλλόγου Κοκκωτών Στάθης Πολυμέρου.

Πρόκειται για ένα έργο που είχε σχεδιαστεί εδώ και περίπου μία πενταετία και τώρα πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία υλοποίησής του. Είναι μια έκταση γεμάτη κέδρα όπου προβλέπεται να φυτευτούν παραπάνω από χίλια είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που ευδοκιμούν σ’ αυτό το κλίμα και σίγουρα, η δημιουργία του Βοτανικού Κήπου θα δώσει μεγάλη ώθηση στην περιοχή.

Όπως δήλωσε η κα Κολυνδρίνη «η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει μια προσπάθεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη μίσθωση μηχανημάτων διαμόρφωσης χώρου 60 στρεμμάτων, προκειμένου σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών να δημιουργηθεί στην Όθρυ, στο βουνό των Τιτάνων, στο απείρου κάλλους Τσατάλι, ο Βοτανικός κήπος. Στηρίζουμε την προσπάθεια του καθηγητή Λύκα Χρήστου, δημιουργούμε έναν εναλλακτικό επισκέψιμο χώρο. Μετά τον τουρισμό, η συστηματική καλλιέργεια βοτάνων θα μπορούσε να εξελιχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος μετά τον τουριστικό κλάδο. Αν εκμεταλλευτούμε όπως πρέπει τον φυτικό πλούτο της Όθρυος, ενώ παράλληλα αναπτυχθούν επιστημονικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, θα μπορούσε να εξελιχθεί κάτι πραγματικά καλό».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2017 ιδρύθηκε στον Αλμυρό ο Σύλλογος με  την επωνυμία «Κέντρο Προστασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών της Όθρυος» με βασική επιδίωξη την προστασία της χλωρίδας και πανίδας του όρους Όθρυς, τη διαφύλαξη, προστασία, καταγραφή, παραγωγή και διάθεση των αρωματικών φυτών, των φαρμακευτικών βοτάνων και μυκήτων που φύονται και καλλιεργούνται στο όρος, όπως επίσης την ανάδειξη των φυσικών ομορφιών και την ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Πρόεδρος του εν λόγω κέντρου είναι ο κος Ηρακλής Παυλίδης, από τους εμπνευστές της δημιουργίας του βοτανικού κήπου, ενώ πριν τρία χρόνια υπογράφηκε σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Συλλόγου και του Εργαστηρίου Ανθοκομίας κι Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


Σχετικά Άρθρα

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία στο Τσατάλι Όθρυος

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία στο Τσατάλι Όθρυος

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ – ΤΣΑΤΑΛΙ ΟΘΡΥΟΣ Εορτασμός Προφήτη Ηλία –…
Με συμμετοχή 34 ατόμων η ανάβαση στις τρεις κορυφές της Όθρυος

Με συμμετοχή 34 ατόμων η ανάβαση στις τρεις κορυφές της Όθρυος

Την Κυριακή 12 Μαΐου έγινε από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αλμυρού, η θεσμοθετημένη πλέον ορειβατική εξόρμηση…
Πεζοπορία στις 3 κορυφές της Όθρυος

Πεζοπορία στις 3 κορυφές της Όθρυος

Ο ΕΟΣ Αλμυρού από πέρυσι καθιέρωσε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως ημέρα πεζοπορίας στο βουνό…