• 2 Ιουνίου, 2021

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη (έκδοση 29/5/21)

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη (έκδοση 29/5/21)

Το Δελτίο Θυέλλης με την υπογραφή του Γιώργου Τσιντσίνη όπως δημοσιεύθηκε στην έκδοση του “Λαού” το Σάββατο 29 Μαΐου 2021.

Γέροι, γριές για εμβόλιο

δεν μπαίνουν στη σειρά τους.

Κι όλο νοσούν, πεθαίνουνε,

μολύνουν τα παιδιά τους.

Τι κι αν θεωρούνται τα γηρατειά ως η μεγάλη ομάδα υψηλού κινδύνου στη μάχη με την πανδημία, κάτι που αποδεικνύεται διαρκώς από τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία; Ένα ποσοστό περίπου 40% των ηλικιωμένων στην Ελλάδα παραμένει ανεμβολίαστο –αν και του δόθηκε χεονική προτεραιότητα για εμβολιασμό- και μέχρι στιγμής αγνοείται αν έχει κλείσει σχετικό ραντεβού για το άμεσο μέλλον. Αντίθετα, τα παιδιά και τα εγγόνια τους σπεύδουν να εμβολιαστούν, με φρενήρεις και επαινετούς καθημερινούς ρυθμούς και προσεγγίζουν ήδη τα 6 εκατομμύρια του Ελληνικού πληθυσμού συνολικά, κάτι που μπορείς να το δεις και σαν παρήγορη, ελπιδοφόρα εξέλιξη.

 

-Άντε ρε που θα μου πεις εμένα τι πρέπει να κάνω ή να μην κάνω…. Εγώ έφαγα τη ζωή με το κουτάλι και ξέρω καλύτερα από σένα, λέει ο μπάρμπας ή η γιαγιούλα.

-Ανάθεμα κι αν ξέρεις… Βαδίζω κι εγώ στα 68 μου χρόνια, είμαι κοντά στην ηλικία σου και μπορώ να σου μιλάω έτσι. Μόνο που εγώ, όπως εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι εμβολιαστήκαμε ήδη, χωρίς την παραμικρή παρενέργεια οι περισσότεροι, αν κι ανάμεσά μας υπάρχουν πολλοί με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ξεμπερδέψαμε ήδη από αυτόν τον διάβολο, έστω και προσωρινά. Αν έβαζες για μια στιγμή στο κουρκουτιασμένο σου μυαλό την ιδέα ότι υπάρχει και η παραμικρή πιθανότητα να μολυνθούν εξ αιτίας σου τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, φίλοι και συγγενείς σου θα έσπευδες ΣΗΜΕΡΑ από τα χαράματα να εμβολιαστείς για να τους προστατεύεις.

 

Ξέρω αισθάνεσαι ανασφάλεια και φοβάσαι… Ίσως να φταίει και η μοναξιά, η απομόνωση, ο πολύμηνος εγκλεισμός σου. Βλέπεις και πολλή τηλεόραση που συνήθως …εμπορεύεται το φόβο ή έμαθες πρόσφατα και το ίντερνετ στο κινητό σου και διαβάζεις απνευστί όλες τις αρλούμπες. Ανόητα διαδίδεις την κάθε παρλαπίπα που σου σερβίρουν σαν τάχα «έγκυρη» είδηση. Υπάρχουν πολλοί μπαχαλάκηδες, βαλτοί, κομματικοί εγκάθετοι κλπ. που συνδαυλίζουν τα δικά τους αστήρικτα σενάρια, από την αρχή της πανδημίας. Από το «όχι» στη μάσκα, μέχρι το όχι στις αποστάσεις, όχι στα εμβόλια, μέχρι εμμονή σε ορισμένες απειροελάχιστες παρενέργειες ή θεωρίες για τσιπάκια, δήθεν παρέμβαση στο DNA σου και …πράσινα άλογα. Όλη η υφήλιος σπεύδει να θωρακιστεί με μια πιθανή ανοσία, αλλά εσύ –ο μπαρμπα – Μπερμπιτσόλας- παίζεις το δικό σου ταμπουρά, έχεις το δικό σου χαβά και μπόλικη «σοδειά» για να πουλάς εξυπνάδες στο καφενείο.

 

Τι κι αν η Κυβέρνηση σου παρέχει δωρεάν όλες τις δημόσιες ιατρονοσηλευτικές πρωτοβουλίες, όλα τα είδη των υγειονομικών τεστ, παρέχει δωρεάν επίσης όλα τα εμβόλια, ενισχύει διαρκώς τις δομές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κι έχει ρίξει στην αγορά μέχρι τώρα πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τα εισοδήματα όσων επλήγησαν από τον ιό, εργοδότες και εργαζομένους. Τι κι αν πληρώνει αντί για σένα ενοίκια κτλ., παρέχει φορολογικές και ασφαλιστικές πρωτοβουλίες, εκπτώσεις για όσα οφείλεις, αναστέλλει τις δόσεις των δανείων σου, φροντίζει για την κάλυψη των επιταγών σου. Εσύ ζητάς ολοένα και περισσότερα, δεν είσαι ευχαριστημένος με τίποτε, μηδενίζεις ό,τι καλό και θετικό γίνεται.

 

Παράδοξο και κατακριτέο ωστόσο είναι πω ανάμεσα στους αρνητές ή δισταχτικούς για εμβολιασμό δεν είναι μόνο κάποιοι ηλικιωμένοι… Στην ίδια ομάδα συγκαταλέγονται και υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτές, αστυνομικοί, πυροσβέστες, διασώστες και άλλες ειδικότητες που δρουν και εργάζονται στη λεγόμενη «πρώτη γραμμή» κατά της πανδημίας. Κι εδώ οι λόγοι και οι αιτίες, οι προφάσεις που προβάλλουν είναι περίπου οι ίδιες με όσα έγραψα παραπάνω, αλλά η ζημιά που μπορεί να γίνει ίδια και μεγαλύτερη, αφού αυτοί οι άνθρωποι συγχρωτίζονται καθημερινά με πολλούς συμπολίτες μας, εξ επαγγέλματος και κάνουν μεγάλη «ζημιά» στην επιχείρηση «Ελευθερία» και στην επιδιωκόμενη ανοσία του πληθυσμού.

 

Ίσως πείτε ότι ανέκαθεν αυτή ήταν και είναι η Ελλάδα, με δυο πρόσωπα, αυτή είναι η ίδια η ζωή και οι άνθρωποι παντού… Σε συνθήκες πολέμου όμως, όπως ο σημερινός, απαιτείται έξαρση της ατομικής μας ευθύνης και ομόθυμη συμμετοχή. Έτσι δίνονται οι μάχες και αυξάνουν οι ελπίδες και η προοπτική για να ‘ναι νικηφόρες.

 

Σχετικά με το παραπάνω θέμα των αρνητών εμβολιασμού νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα ακόμη 4 στους 10 ηλικιωμένους (ποσοστό 40%), 2 στους 10 γιατρούς (το 20%) και 4 στους 10 νοσηλευτές (40% δηλαδή) του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα και τα …μυαλά είναι πιθανό να έχουμε πολλά εμπόδια στην ανοσία.

 

Επίσης την περασμένη Τετάρτη άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμών για τις ηλικίες 30 έως 34 ετών, ενώ πολλοί κάνουν λόγο (ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης) και για τους έφηβους από 15 ετών και άνω μόλις δοθεί η επίσημη έγκριση της Ευρώπης. Στόχος είναι η προσεχής σχολική χρονιά να αρχίσει με εμβολιασμένους τους μαθητές και τους φοιτητές.

 

Τα πρώτα εμβόλια που πήραν διεθνή άδεια για να χορηγούνται σε εφήβους είναι τα phisher και τα moderna.

 

Ως προς τους φόβους του Ελληνικού πληθυσμού για Astra Zeneca η Επιτροπή Λοιμοξιωλόγων αποφάσισε εκ νέου να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο ισχυριζόμενη ότι οι 10 περίπου περιπτώσεις θρομβώσεων στην επικράτειά μας εντάσσονται στις απειροελάχιστες περιπτώσεις παρενεργειών σε ένα σύνολο 920.000 εμβολιασμών που έγιναν στη χώρα μας με το συγκεκριμένο σκεύασμα. Διατείνονται πως αν δε, γίνονταν αυτοί οι εμβολιασμοί δυνητικά θα μπορούσαμε να έχουμε 20 έως 40 χιλιάδες θύματα περισσότερα από τον ιό.

 

Οι ίδιοι υγειονομικοί κύκλοι προβλέπουν πως, αν εξελιχθούν καλά τα πράγματα, γύρω στον προσεχή Σεπτέμβριο μάλλον θα πετάξουμε και τις μάσκες.

 

Και τι παράξενο… Μόλις μαθευτεί ότι νοσεί ένας φίλος, γνωστός ή συμπολίτης σου τότε συνειδητοποιείς ότι το «κακό» δεν έφυγε ακόμη, είναι εδώ και επιμένει, καιροφυλακτεί. Έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας, άγνωστο πόσο…

 

Το πιο «κουφό» το είδα και το άκουσα σε βιντεάκι τηλεοπτικών ειδήσεων όπου ένας οδηγός νταλίκας, σε έλεγχο της αστυνομίας του επιβλήθηκε πρόστιμο γιατί δεν φορούσε μάσκα και, όταν συνέχισε να αρνείται συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 40ήμερη φυλάκιση. Κατόπιν αυτής της προσωπικής του περιπέτειας επέμεινε στην άρνησή του δηλώνοντας στον τηλεοπτικό φακό: «Αφού όλοι οι άλλοι φοράνε μάσκα και έτσι προστατεύουν κι εμένα, ποιος ο λόγος να τη φορέσω κι εγώ;». Άφεριμ, αφέντη… Μου θύμησες την παροιμία που λέει «θύμωσε ο αγάς κι έκοψε τα ….τέτοια του».

 

Συχνές είναι οι προειδοποιήσεις της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Αλμυρού (που κυρίως μας αφορά) για τη διαρκή επαγρύπνηση των πολιτών σχετικά με το κίνδυνο πυρκαγιάς. Όχι μόνο σε αγροτικές και δασικές περιοχές αλλά και μέσα στις οικιστικές ζώνες της πόλης και χωριών, ειδικότερα σε ακαλλιέργητα ή εγκαταλελειμμένα οικόπεδα όπου τα αγριόχορτα έχουν φουντώσει πάνω από το ανθρώπινο μπόι, έχουν ξεραθεί ήδη και αποτελούν πραγματική «βόμβα» ανάφλεξης. Παρατηρείται άλλωστε το φαινόμενο κάποιοι ιδιοκτήτες τέτοιας γης να αδιαφορούν συχνά για την αποψίλωσή τους, βάζοντας πρωτίστως σε κίνδυνο σπίτια και άλλες περιουσίες των γειτόνων τους. Είναι πρόσφατη η δραματική εμπειρία από τις πυρκαγιές στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική, όπου κάηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και εκατοντάδες σπίτια και αγροικίες, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα, όπως σε άλλες πυρκαγιές του πρόσφατου παρελθόντος. Κι όταν μπούμε για τα καλά στο καλοκαίρι σε λίγο κι αρχίσουν τα μελτέμια ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι καθημερινός, σχεδόν διαρκής. Είναι κρίμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και δασικές εκτάσεις, συχνά εξ αιτίας της αμέλειας ορισμένων. Με κάθε δύναμη λοιπόν επαγρύπνηση και μέγιστος προληπτικός συναγερμός ειδικότερα για την Όθρυ, το Κουρί κτλ. Τα μάτια όλων μας δεκατέσσερα…

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται πως «βάλαμε ένα λύκο να φυλάει τα πρόβατα»… Συγκλονίζει η περίπτωση ενός 48χρονου δασκάλου που έστελνε μηνύματα με ερωτικά υπονοούμενα στα κινητά τηλέφωνα ανήλικων μαθητριών του. Για την αποτρόπαια αυτή πράξη πρέπει να πέσει βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης πάνω στον δράστη και δεν νομίζω ότι ο απαράδεκτος αυτός τύπος πρέπει να πλησιάσει καν στο εξής οποιαδήποτε σχολική αίθουσα.

 

Επίσης μοιάζει ανήκουστο και δεν φαντάζομαι να φταίνε οι ψυχολογικές «παρενέργειες» μιας ανώμαλης πανδημικής χρονιάς, αλλά καταντήσαμε να βλέπουμε κουκουλοφόρες ομάδες – συμμορίες εφήβων να δέρνουν με ρόπαλα και να ληστεύουν τρεις συνομηλίκους τους της διπλανής συνοικίας, για ασήμαντη αφορμή. Αν μη τι άλλο αυτά τα φαινόμενα πρέπει να παταχθούν πριν τα πολλαπλασιάσει η λάθος οργή ορισμένων νέων….

 

Η στήλη δεν θα προλάβει την επικαιρότητα του Σαββατοκύριακου για να σχολιάσει την επίσκεψη του (καθ’ όλα αντιπαθέστατου) Τσαβούσογλου στη Θράκη και στην Αθήνα. Κατά τα άλλα, «αφού τον λύκο τον βλέπουμε, τον …ντορό ψάχνουμε;» Τι νόημα έχει να συζητάς τα περιβόητα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» με το …γιουσουφάκι του υπερφίαλου Ερντογάν;

 

Ο αφέτης των 4άρων εποχών δεν έδωσε ακόμη επίσημα το σύνθημα ν’ αρχίσει το καλοκαίρι… Αυτό όμως κάθε άλλο παρά εμπόδισε αρκετούς Αλμυριώτες και Αλμυριώτισσες ν’ αρχίσουν ήδη τα θαλασσινά τους μπάνια. Κρύο ακόμη το νερό λένε, αλλά ίσως είναι καλύτερα έτσι μήπως και μας φύγει λίγο η …λωλάδα του πολύμηνου εγκλεισμού που προηγήθηκε. Επίσης ίσως για τους μεγαλύτερους που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό μπορεί αυτό να τους κάνει να αισθάνονται περισσότερο …γοργόνες και μάγκες. Αλλά καλού – κακού ας προσέχουν την μπαμπέσα (και πανέμορφη) θάλασσα.

 

Ένα νέο ξεκίνημα (έστω και μια απλή μετακόμιση) ίσως δεν θα είχε κανένα νόημα αν δεν είναι καλύτερο από τα προηγούμενα. Και κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε αν δεν έβαζε πάλι την υπογραφή του ο Θεός και «πλάτη» μια δεμένη οικογένεια…