- 17 Φεβρουαρίου, 2021
Αθλητισμός, εθελοντισμός, κοινωνική ευθύνη – Συνέντευξη με τον πρόεδρο και μέλη του ΕΟΣ Αλμυρού
Οι Χρήστος Ζαβός, Νίκος Βανικιώτης και Βασίλης Μαχαίρας περιγράφουν την ευεργετική επίδραση του αθλητισμού στη σωματική και ψυχολογική κατάσταση εν μέσω πανδημίας κι αναφέρονται στα πλεονεκτήματα της περιοχής μας για διοργάνωση μεγάλων αγώνων
Αθλητισμός, εθελοντισμός, κοινωνική ευθύνη: αυτό είναι το τρίπτυχο αρχών πάνω στο οποίο στηρίζεται η δράση του ΕΟΣ Αλμυρού, ενός συλλόγου που κατέχει τη δική του ξεχωριστή θέση στην τοπική μας κοινωνία και ήδη βαδίζει στον 38ο χρόνο λειτουργίας του.
Ιδρύθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1983 με σκοπό τη συστηματική καλλιέργεια και διάδοση όλων των μορφών ορειβασίας, των αθλημάτων της χιονοδρομίας, την προστασία και τον σεβασμό του ορεινού όγκου και του περιβάλλοντος. Μπορεί οι αγωνιστικές δραστηριότητες να βρίσκονται σε αναστολή λόγω των επικρατουσών συνθηκών το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο κατά μόνας, τα μέλη του ΕΟΣ συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις χαρές του ιδιαίτερου φυσικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού με τρέξιμο, ποδήλατο, ακόμη και κολύμπι. Συναντήσαμε τον πρόεδρο του ΕΟΣ, Χρήστο Ζαβό και τα μέλη του Βασίλη Μαχαίρα, Νίκο Βανικιώτη οι οποίοι μας περιέγραψαν την αθλητική τους δραστηριότητα.
Αρχικά, ο κ. Ζαβός μας είπε: «Μπορεί λόγω των μέτρων προστασίας για την αποτροπή εξάπλωσης του covid να έχει σταματήσει η οργανωμένη δράση μας στη χιονοδρομία, την αναρρίχηση και τις πεζοπορίες, ωστόσο προτρέπουμε τα μέλη μας να συνεχίσουν την άθλησή τους, θέλουμε να παρακινήσουμε τον κόσμο να βγει από το σπίτι και να δοκιμάσει να τρέξει ή να κάνει ποδήλατο. Υπάρχουν πολλές ωραίες διαδρομές κοντά στον Αλμυρό, λίγο έξω από τον αστικό ιστό όπου κάποιος μπορεί πραγματικά να απολαύσει το ποδήλατο, ακόμη και στο βουνό όταν αναφερόμαστε στην ορεινή ποδηλασία. Σίγουρα απαιτείται μια καλή φυσική κατάσταση, συστηματική προπόνηση και ένα καλό ποδήλατο όταν μιλάμε για μεγάλες αποστάσεις. Στο τρέξιμο είναι πιο απλά τα πράγματα, μία εμφάνιση κι ένα αθλητικό ζευγάρι παπούτσια. Αυτό που ήθελα να επισημάνω είναι ότι η περιοχή μας προσφέρεται για τέτοιου είδους δραστηριότητες, δηλαδή αθλητισμό στη φύση».
Ερωτηθείς για τον εάν θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν διοργανώσεις στο τρίαθλο, ο πρόεδρος του ΕΟΣ απάντησε: «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν γίνει ποτέ αγώνες τριάθλου στον Αλμυρό αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν οι δυνατότητες. Ίσως στην Αμαλιάπολη όπου τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργούν αρκετές επιχειρήσεις με καταλύματα για να μείνουν οι αθλητές. Είναι κλειστός κόλπος ιδανικός για το κολύμπι, υπάρχουν διαδρομές για τρέξιμο και ποδήλατο. Το τρίαθλο αποτελεί το συνδυασμό τριών αγωνισμάτων και αυτή η εναλλαγή είναι φοβερή, δοκιμάζουν οι αθλητές τις αντοχές τους».
Ο Βασίλης Μαχαίρας μας μίλησε για τις ευεργετικές ιδιότητες της αγαπημένης του δραστηριότητας, του ποδηλάτου, ειδικότερα εν καιρώ καραντίνας. Σχολίασε: «Θεωρώ ότι το ποδήλατο είναι αναζωογονητικό. «Κερδίζεις» τα μέρη που μπορεί να έχεις περάσει με το αυτοκίνητο και να μην τα είχες προσέξει. Το περασμένο Σάββατο ξεκινήσαμε από τον Αλμυρό και φθάσαμε στο Αχίλλειο. Έχω παρατηρήσει ότι στον Αλμυρό το τελευταίο χρονικό διάστημα κυκλοφορούν περισσότερα ποδήλατα, κάτι δίχως αμφιβολία πολύ ευχάριστο. Θεωρώ ότι συνδυάζουμε τον αθλητισμό με τη διασκέδαση. Όταν βρίσκεσαι στη φύση, αποβάλεις κάθε άγχος, κάθε πίεση από την καθημερινότητά σου, ξεφεύγεις από τα συνηθισμένα και όποια σκοτούρα μπορείς να έχεις. Λειτουργεί σαν αντιστρές. Για να ξεκινήσει κάποιος σίγουρα χρειάζεται να …ανάψει η σπίθα, χρειάζεται λίγο παρακίνηση. Εκτιμώ ότι οι πολλές ώρες στο σπίτι, το lockdown βοήθησε πολύ κόσμο να αναθεωρήσει και να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί τον αθλητισμό στη φύση. Συν τοις άλλοις, γνωρίζεις μέρη και ανθρώπους, κάνεις δυνατές φιλίες».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Βανικιώτης ο οποίος αγαπάει να τρέχει, έχοντας συμμετοχές ακόμη και σε μαραθώνιους στο βουνό, μας περιέγραψε το λεγόμενο αθλητικό τουρισμό: «Όταν πηγαίνουμε σε αγώνες σε όλη την Ελλάδα, δεν αγωνιζόμαστε και φεύγουμε. Μένουμε μία-δύο ημέρες πριν ή μετά, γνωρίζουμε τις περιοχές και την ιστορία τους. Πολλές διοργανώσεις γίνονται στη μνήμη ενός ιστορικού γεγονότος ή προσώπου. Με την εμπειρία μου από αρκετούς αγώνες, θεωρώ ότι ο Δήμος Αλμυρού ενδείκνυται για τέτοια γεγονότα, να εκμεταλλευτεί τον αθλητισμό τουρισμό και να φέρει εδώ πολύ κόσμο».
Συμπληρώνοντας ο κ. Ζαβός πρόσθεσε: «Η περιοχή έχει δύο πλεονεκτήματα: το πεδινό δρυοδάσος στο Κουρί που είναι μοναδικό στα Βαλκάνια και τις λίμνες Ζερέλια. Και βεβαίως σε κοντινή απόσταση τη θάλασσα. Αυτά πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να αναδείξουμε τις ομορφιές του Αλμυρού. Στα Ζερέλια κάναμε τρεις φορές αγώνα τρεξίματος με μεγάλη επιτυχία χάρη στα μέλη και τους εθελοντές, πέρυσι αναγκαστικά δεν έγινε η διοργάνωση λόγω πανδημίας αλλά θέλουμε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να δώσουμε συνέχεια. Για το 2021 ο αγώνας έχει μπει στο καλεντάρι τον Οκτώβριο, με δρόμο 20 και 6 χιλιομέτρων και παρά το γεγονός ότι χρονικά απέχει πολύ, ήδη έχουμε δεχθεί πολλά μηνύματα από συλλόγους και φίλους του αθλητισμού».
Ο Βασίλης Μαχαίρας τόνισε ότι τα μέλη του ΕΟΣ, εκτός από τις προαναφερθείσες δραστηριότητες, κάνουν επίσης κανόε και ράφτινγκ στα τέσσερα φαράγγια στην Όθρυ, αντιμετωπίζοντας νέες προκλήσεις. «Ο ΕΟΣ Αλμυρού δεν είναι ένα κλειστό κλμαπ όπως ίσως νομίζουν κάποιοι, προσκαλούμε τον κόσμο να έρθει κοντά μας, να γνωρίσει και να ακολουθήσει τη δράση μας ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του» είπε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ΕΟΣ Αλμυρού ήταν από τα πρώτα σωματεία που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την εγγραφή τους στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, έχοντας υποβάλει από το καλοκαίρι τη δήλωση που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο. Ο κ. Ζαβός μίλησε για ανοδική πορεία του συλλόγου: «Την τελευταία δεκαπενταετία θεωρώ ότι έχουμε κάνει δυναμικό ξεπέταγμα. Λειτούργησαν όλα τα αθλητικά τμήματα της χιονοδρομίας και της αναρρίχησης, έχουμε μεγάλη συμμετοχή στις πεζοπορίες. Εντάξαμε στη δράση μας και το άθλημα της αντισφαίρισης το οποίο έτυχε μεγάλης αποδοχής από τον κόσμο και πλέον επιδιώκουμε να το κάνουμε σε αγωνιστικό επίπεδο με εγγραφή του συλλόγου μας στην αντίστοιχη ομοσπονδία. Η δράση μας είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα, διατηρούμε φιλικές σχέσεις με μέλη όλων των συλλόγων, ανταλλάσσουμε απόψεις για τα κοινά μας ενδιαφέροντα και ο σύλλογος μπορεί να υπολογίζει σε παραπάνω από εκατό ενεργά μέλη. Θεωρώ ότι βρίσκεται σε συνεχή άνοδο, δεν απευθυνόμαστε μόνο στην πόλη του Αλμυρού αλλά και στις γύρω περιοχές και μάλιστα, λόγω της κατάστασης με την πανδημία, φέτος μειώσαμε την συνδρομή».
Και συνέχισε λέγοντας: «Ο ΕΟΣ Αλμυρού είναι αθλητισμός γιατί γυμνάζονται παιδιά κι ενήλικες στα διάφορα τμήματά του, εθελοντισμός διότι εδώ κι αρκετά χρόνια έχουμε πιστοποιημένη ομάδα πολιτικής προστασίας και κοινωνική ευθύνη προσφέροντας ενεργά στην τοπική κοινωνία.
Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας, τα μέλη του ΕΟΣ μας ανέφεραν κάποια σχέδια ή παρεμβάσεις που θα βελτίωναν τις υποδομές και θα είχαν θετικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, σχολιάστηκε το γεγονός ότι ενώ πολλοί σύλλογοι έρχονται στην Όθρυ, δεν υπάρχει ένα καταφύγιο για να διαμείνουν τη νύχτα. Στην πρώην κοινότητα Κοκκωτών, το 1983 τα τότε μέλη του ΕΟΣ έχτισαν ένα οίκημα για να λειτουργήσει ως καταφύγιο, ωστόσο έχουνε περάσει σαράντα χρόνια, χρειάζεται ριζική ανακαίνιση ώστε να αξιοποιηθεί από τους επισκέπτες της περιοχής. «Έχουμε ένα θησαυρό στα χέρια μας, την Όθρυ, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε με τις κατάλληλες υποδομές και να αξιοποιήσουμε. Επίσης, σχετικά με την αντισφαίριση, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το κτήριο στην πισίνα έξω από το Κουρί, να δημιουργηθούν εκεί γραφεία, αποδυτήρια κι άλλοι χώροι, να γίνουν νέα γήπεδα τένις, να λειτουργήσει εκείνο το μέρος ως πολυχώρος αθλητικών δραστηριοτήτων του ΕΟΣ Αλμυρού.
Για αυτές τις παρεμβάσεις χρειάζεται σίγουρα η αρωγή του Δήμου και της Περιφέρειας, ωστόσο τα μέλη του ΕΟΣ διαθέτουν την τεχνογνωσία, το μεράκι να συνεισφέρουν από την δική τους πλευρά ώστε να γίνει κάτι καλό που θα παράγει θετικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία, «πιστοί πάντα στο καταστατικό του συλλόγου, στους στόχους και τους σκοπούς του, με όρεξη και υπομονή, με πρόγραμμα, με δυναμισμό και αξίες, για τον αθλητισμό, τους νέους, την τοπική κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του ΕΟΣ.