• 8 Φεβρουαρίου, 2021

ΔΕΥΑΑΛ: Νέα έργα και υπηρεσίες, αποκαταστάσεις, φράγμα, μείωση τιμολογίου, υπηρεσίες εξυπηρέτησης στα χωριά …επί τόπου

ΔΕΥΑΑΛ: Νέα έργα και υπηρεσίες, αποκαταστάσεις, φράγμα, μείωση τιμολογίου, υπηρεσίες εξυπηρέτησης στα χωριά …επί τόπου

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑΛ

κ. Δεληζήση

Μετά το ομόφωνο ψήφισμα της ΔΕΥΑΑΛ για την μεγάλη και μόνιμη μείωση του τιμολογίου της ύδρευσης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αλμυρού, δημιουργήθηκαν ερωτήματα για τη λειτουργία και επιβίωση της Υπηρεσίας. Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑΛ κ. Τάσο Δεληζήση, για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από το νέο προϋπολογισμό, αλλά και το σχεδιασμό της «επόμενης μέρας» για τη ΔΕΥΑΑΛ.

Ήταν ο Ιανός… «σωσμός»… για να γίνουν έργα υποδομής, όπως κάποτε ο σεισμός έδωσε ευκαιρίες ανοικοδόμησης στον Αλμυρό;

Πάντοτε πρέπει να βλέπουμε όλες τις όψεις του νομίσματος. Από την αρχή της ανάληψης της ΔΕΥΑΑΛ μέχρι και σήμερα και λόγω Ιανού, άλλαξαν πολύ τα δεδομένα. Αφενός δόθηκαν κονδύλια με την ευκαιρία να γίνουν έργα υποδομής, αφετέρου ο χρόνος που χάθηκε για να επισκευαστούν οι ζημιές για την προσωρινή υδροδότηση, καθυστέρησε πολύ τα υπόλοιπα σχέδια της διοίκησης.

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι αποκαταστάσεις σήμερα;

Μετά Ιανού, έχουν γίνει όλες οι αποκαταστάσεις στα χωριά, όπως Μαυρόλοφο, Αργιλοχώρι, Φυλάκη, Πέρδικα, Ανθότοπο, Νεράιδα, Ανάβρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο Νεοχωράκι, που υδροδοτείται από γεώτρηση που για το καλοκαίρι δεν ξέρουμε αν θα καλύψει τις ανάγκες. Μέχρι τότε, θα πρέπει να αποκαταστήσουμε συνολικά 2χλμ. δικτύου από την πηγή «Κοτζατζιά» μέχρι και το χωριό.

Κατά τον Ιανό παρασύρθηκε 1,5 χλμ αγωγού σιδεροσωλήνων της Καρυάς κατά μήκος του ποταμού Ξηριά και πρέπει να γίνει αντικατάσταση του αγωγού. Το υπόλοιπο δίκτυο έχει σημαντικές βλάβες. Σε πολλά σημεία έχει κοπεί ο αγωγός. Το σημείο της βλάβης είναι σε σημείο δυσπρόσιτο και η αποκατάστασή του είναι πολύ δύσκολη.

Παρά τη γραφειοκρατία, κατορθώσαμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αναδειχθεί ανάδοχος του έργου για την αποκατάσταση της «γεώτρησης Χορταριά» που υδροδοτείται ο Αλμυρός και ευελπιστούμε ότι σε δυο μήνες θα έχουμε τη σύνδεση του αγωγού, με νέα διαδρομή, ώστε να αποφευχθεί σε κάποια άλλη περίπτωση έντονων φαινομένων να έχουμε νέες βλάβες. Η επιλογή μας είναι να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να αποκαταστήσουμε με έργο υποδομής την ολοσχερή καταστροφή.

Στους Κωφούς και πάλι μετά τον Ιανό, πρέπει να αποκαταστήσουμε ένα μέρος του αγωγού.

 

Τι νεότερα έχουμε για τα συνεχιζόμενα έργα;

Πέραν των αποκαταστάσεων και των ζημιών, αντιμετωπίζουμε και την καθημερινότητα. Οι δυσκολίες αυξάνονται και λόγω των lockdown και του λίγου προσωπικού της ΔΕΥΑΑΛ, ανάλογα με τον πληθυσμό και την περιοχή που καλείται να καλύψει.

Έχει ολοκληρωθεί το συνεχιζόμενο έργο για το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Ευξεινούπολης. Έχουν συνδεθεί όλοι οι πάροχοι με το νέο δίκτυο. Τον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί και το εξωτερικό δίκτυο Ευξεινούπολης, δηλαδή οι συνδέσεις των γεωτρήσεων με το νέο αγωγό ύδρευσης και της νέας δεξαμενής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η παλιά δεξαμενή ήταν χωρητικότητας 80 κυβικών και η νέα 500 κυβικών, οπότε σε περίπτωση ζημιάς θα έχουμε απόθεμα νερού.

Ολοκληρώθηκαν οι συνδέσεις του δίκτυο αποχέτευσης Σούρπης – Αγίας Τριάδος. Αυτό το διάστημα γίνονται τα αντλιοστάσια για τη μεταφορά των λυμάτων με το βιολογικό Αλμυρού. Το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του έργου είναι έως 12 μήνες από σήμερα.

Φράγμα. Το …στάσιμο μεγάλο έργο θα έλεγα, που «λούστηκε» η ΔΕΥΑΑΛ εξ’ ολοκλήρου. Τα σχόλιά σας.

Για το φράγμα να θυμίσουμε ότι όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση, εξυπηρετούνταν ο Πτελεός και η Αμαλιάπολη. Σκοπός είναι, μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε σωστή λειτουργία του φράγματος ώστε να υδροδοτηθούν η Γαύριανη, οι Άγιοι Θεόδωροι, το Αχίλλειο, ο Δρυμώνας, η Αγία Τριάδα, η Σούρπη, οι Νηές. Ειδικά στη Σούρπη και στις Νηές, το υπο-έργο για τη σύνδεση πρέπει να κατασκευασθεί εξαρχής, καθώς είχε καταστραφεί προ δεκαετίας.

Προ διετίας έγινε διοικητική παραλαβή του φράγματος, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ο απαραίτητος φορέας διαχείρισης του φράγματος. Δήμος και ΔΕΥΑΑΛ, διεκδικούμε την εφαρμογή της προβλεπόμενης νομοθεσίας, δηλαδή τη δημιουργία φορέα διαχείρισης, ο οποίος θα επανδρωθεί με επιστημονικό και εργατικό προσωπικό, το οποίο θα διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία και αξιοποίηση του μεγάλου αυτού έργου. Έχουμε αναλάβει μια ευθύνη η οποία δεν είναι δική μας και ούτε και μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς να αναλάβουν τις υπηρεσίες που πρέπει η Περιφέρεια και η κεντρική διοίκηση.

Ποιο το ύψους του νέου προϋπολογισμού και η κατεύθυνση της διοίκησης για καινοτομίες στην Υπηρεσία;

Ο νέος προϋπολογισμός για τη λειτουργία και τα νέα έργα ανέρχεται περίπου στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης αμιαντοσωλήνων του Αλμυρού. Είναι ένα έργο περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα σπουδαίο και δύσκολο έργο. Εκτός του προφανούς, δηλαδή της προστασίας της υγείας των πολιτών, θα αποφύγουμε την ταλαιπωρία των συχνών διακοπών λόγω των επαναλαμβανόμενων βλαβών του δικτύου.

Προχωρούμε στην αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Ανάβρας, ύψους 1.200.000 ευρώ, το οποίο θα λύσει πολλά προβλήματα κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες, λόγω παγετού.

Μετά από πολλά χρόνια τροποποιούμε τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών, ώστε να εκσυγχρονίσουμε τη ΔΕΥΑ και να ανοίξουμε τις προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα την ευελιξία της λειτουργίας, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την εδραίωση νέων υπηρεσιών.

Νέες υπηρεσίες όπως  αξιοποίηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσα από νέα ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΑΛ, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα νέα της υπηρεσίας και να υποβάλλουν τα αιτήματά τους. Επιπρόσθετα, θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες όπως μετρήσεις, αναλύσεις, ανακοινώσεις και νέα έργα.

Απαίτηση των πολιτών και μέλημά μας, είναι να αποτυπωθεί η κατάσταση των βιολογικών Αλμυρού, Πτελεού, Αγίων Θεοδώρων, Γαύριανης και Βρύναινας. Χρειάζονται προσαρμογές σημαντικές για τη σωστή λειτουργία τους. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες και οι επαφές.

Προβλέψαμε κονδύλι για τις αποκαταστάσεις οδοποιίας, μετά από εργασίες  ΔΕΥΑΑΛ, αλλαγές παλιών υδρομέτρων, σωστή καταγραφή και λειτουργία υδρομέτρων.

Παρότι το τιμολόγιο της ύδρευσης της ΔΕΥΑΑΛ ήταν ήδη χαμηλό, μπορέσαμε και το μειώσαμε επιπλέον. Έτσι, είναι από τα χαμηλότερα τιμολόγια ΔΕΥΑ της Ελλάδος, διευκολύνοντας τους δημότες σε οικονομικά δύσκολες συγκυρίες.

Μέσα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, φιλοδοξούμε να αντλήσουμε έσοδα με σκοπό να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για την μείωση των εξόδων της ενέργειας, ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα της επιχείρησης. Έχει προχωρήσει η διαδικασία για την υποβολή φακέλου και σύντομα θα έχουμε νεώτερα επ’ αυτού. Έχουμε κάνει την καταγραφή όλων των γεωτρήσεων και αντλιοστασίων στον Αλμυρό, ώστε παράλληλα να γίνουν έργα αυτοματισμού ύδρευσης και αποχέτευσης. Επαναλαμβάνω ότι σημαντικό για την αξιοποίηση αυτών είναι η πρόσληψη νέου προσωπικού.

Ρυθμίσαμε και εξοφλούμε το μεγαλύτερο έξοδο της ΔΕΥΑΑΛ, δηλαδή, τις χρεώσεις της ΔΕΔΔΗΕ, που ανέρχονται περίπου στα 800.000 ευρώ το χρόνο. Το 2020 μηδενίσαμε τις οφειλές προς τρίτους, παρά τις δυσκολίες είσπραξης λόγω κορωνοϊού και Ιανού. Κατανοούμε τις οικονομικές δυσπραγίες της εποχής, αλλά η έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών, μας δίνει τη δυνατότητα να προχωράμε πιο γρήγορα σε νέες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Μέσα στις επιδιώξεις μας είναι να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους κατοίκους των χωριών του Αλμυρού, στον τόπο τους. Ίσως για αρχή να γίνεται κάποιες, ορισμένες, μέρες του μήνα. Έτσι θα μπορούν να καταθέτουν αιτήματα και ζημιές ή και να εξοφλούν το λογαριασμό τους, χωρίς να μετακινούνται από τον τόπο που διαμένουν.

Τα έργα που ανακοινώνουμε, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, η μείωση του τιμολογίου, πιστεύω ότι θα παρακινήσουν τους συμπολίτες μας στην απαραίτητη ανταποδοτικότητα που πρέπει να έχουμε ΔΕΥΑ και καταναλωτές. Η σχέση είναι άρρηκτη για την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η υπηρεσία προσφέρει επιλογές για τη ρύθμιση και την εξόφληση παλιών οφειλών. Μετά την ψήφιση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ανακοινωθεί το τιμολόγιο και οι διευκολύνσεις για τους οφειλέτες. Επιθυμούμε πάντοτε την κατανόηση και τη συνεργασία και όχι να χρειάζεται η εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και διακοπής υδροδότησης.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…