• 27 Οκτωβρίου, 2020

Παρουσία και παρεμβάσεις του Δημοτικού Μηχανισμού ζητούν οι αγρότες – Αβεβαιότητα για την επόμενη σοδειά

Παρουσία και παρεμβάσεις του Δημοτικού Μηχανισμού ζητούν οι αγρότες – Αβεβαιότητα για την επόμενη σοδειά

έκδοση 24/10/2020

Περιοδεία στα χωράφια Αλμυρού και Ευξεινούπολης ένα μήνα μετά τον ΙΑΝΟ

Παρουσία και παρεμβάσεις του Δημοτικού Μηχανισμού ζητούν οι αγρότες

Αβεβαιότητα για την επόμενη σοδειά – Πρόβλημα οι φερτές ύλες που δεν απομακρύνθηκαν – φωτο-ρεπορτάζ

Μετά από τις εκκλήσεις των συνδημοτών μας, κ. Αθανάσιου Μάγγα και κ. Ζγουλέτα, περιοδεύσαμε με τη συνοδεία του κ. Μάγγα, αλλά και άλλων αγροτών, στα χωράφια που βρίσκονται δίπλα από το ρέμα του Ξηριά, ανάμεσα και πάνω από τις παραλίες Αλμυρού-Ευξεινούπολης.

Παρά τις συνεχείς εργασίες των αγροτών, η εικόνα είναι ακόμη αποκαρδιωτική. Η πρώτη μας στάση ήταν στις κατεστραμμένες βαμβακιές. Δεξαμενές με πετρέλαιο έχουν παρασυρθεί, σωλήνες έχουν ξεριζωθεί, ενώ άλλες από μακρινά χωράφια έχουν εναποτεθεί δεκάδες μέτρα μακρυά. Λάστιχα αγροτικών οχημάτων, περιφράξεις, όλα μια μάζα μαζί με τις καλλιέργειες.

Δεύτερη στάση, στις καρυδιές της οικογένειας Πάσιου, λίγο πάνω από τη «στροφή» που κάνει το ρέμα για να συνεχίσει το δρόμο του στη θάλασσα. Τα βαμβάκια έχουν στολίσει τα χαμηλά κλαδιά των δέντρων, καταστρέφοντας τον καρπό. Τα διπλανά χωράφια δυσπρόσιτα ή απρόσιτα. Ο κ. Πάσιος μας λέει ότι χρειάστηκαν πολύ περισσότερα μεροκάματα, για λιγότερο από τη μισή σοδειά, καθώς «βουλιάζαμε και δεν μπορούσαμε να δουλέψαμε, ενώ συνεχώς απομακρύναμε σκουπίδια κάθε λογής που είχαν παρασυρθεί στο χωράφι μας».

Τρίτη στάση, στις ιδιοκτησίες Ζγουλέτα και Παπαθανασίου. Μέχρι και τα σίδερα από τα θερμοκήπια λύγισαν στην πίεση του νερού. Ντοματιές και πολλά κηπευτικά, εξαφανίστηκαν από τη γη του κ. Παπαθανασίου, μηχανήματα καταστράφηκαν, βαριά γεωργικά μηχανήματα και οχήματα παρασύρθηκαν…

Ο κ. Μάγγας ζητά μαζί με όλους τους προαναφερόμενους τη μεσολάβηση του Δημοτικού Μηχανισμού, ώστε να απομακρυνθούν οι τόνοι από τις φερτές ύλες, με έξοδα του Δήμου. Άμεσα πρέπει να οριστούν σημεία εναπόθεσης για όσους μπορούν να τα μεταφέρουν με δικά τους μέσα. Ο κ. Παπαθανασίου ζητά τη δίκαιη και όχι την ίση κατανομή των διαθέσιμων χρημάτων για τις αποζημιώσεις, καθώς απ’ όσο μας δήλωσε «δεν πέρασε το «ίδιο νερό» από παντού και δεν έκανε τις ίδιες ζημιές… οπότε γιατί να λάβουν τα ίδια χρήματα, χρειάζεται καλύτερη καταγραφή των ζημιών, χωράφι-χωράφι».

Ο διαθέσιμος χρόνος τελειώνει, καθώς οι αγρότες πρέπει να τα ετοιμάσουν για σπορά και φύτευση τα χωράφια τους άμεσα. Η διάθεση γεωπόνων για την εξέταση του χώματος, «αμμοντολμά», που έχει καλύψει τα χωράφια και οι συμβουλές τους προς τους αγρότες επίσης κρίνεται αναγκαία. Ο κ. Μάγγας δηλώνει «δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε απόδοση, έτσι όπως έχουν αλλάξει «τα χώματα», τι ασθένειες φέρουν, φοβόμαστε για μειωμένη ή μηδενική παραγωγή. Ποιος θα μας συμβουλεύσει;»

Η κα Πάσιου καταγγέλλει: Όταν καθάριζαν το ρέμα, άφηναν τα φερτά υλικά που απομάκρυναν από την κοίτη, δεξιά και αριστερά από το ρέμα. Η πρόσφατη υπερχείλιση τα έφερε και αυτά στα χωράφια μας. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί σε βάθος και πλάτος η κοίτη του ποταμού. Αλλού στένεψε και αλλού άνοιξε… σε επόμενη κακοκαιρία θα έχουμε διαφορετικά προβλήματα.» Για τα σκουπίδια που απομακρύνουν οι αγρότες από τα χωράφια τους δηλώνει: «Εμείς να περιμένουμε τον Δήμο, να ολοκληρώσει την οδοποιία για να έρθει και σε εμάς. Αν όμως γίνει ατύχημα και κάποιος χτυπήσει και κάνει μήνυση, ποιος θα είναι ο υπεύθυνος; Εμείς ή ο Δήμος;» και ο κ. Μάγγας συμπληρώνει «Δεν είναι σκουπίδια που είχαμε στο χωράφι μας είναι φερτές ύλες που κατέστρεψαν τα χωράφια μας μετά τον Ιανό. Δεν είναι δική μας η ευθύνη και το κόστος του καθαρισμού».

Οι πληγές του Ιανού, θα αργήσουν να επουλωθούν. Τα μέτωπα είναι πολλά και ο χρόνος πιέζει τους αγρότες, οι οποίοι δίνουν μεγάλη μάχη να «ξαναζωντανέψουν» τη γη τους και να την ετοιμάσουν για παραγωγή, μια παραγωγή, ένα πρόβλημα που αξίζει την προτεραιότητά μας.

Επισυνάπτουμε τρία βίντεο από την περιοδεία μας, την οποία καλύψαμε σε ζωντανή αναμετάδοση με τον Βαλάντη Ματσόρδα, ώστε να μην αφήσουμε …υπόνοιες ότι …υπερβάλουμε. Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, περιοδεύσαμε και στη σπασμένη γέφυρα στο χολόρεμα… επισυνάπτουμε και αυτό το βίντεο.

Τσιντσίνη Βιβή