• 19 Οκτωβρίου, 2020

Επαγγελματίες σχολιάζουν και ενημερώνουν για το» Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Επαγγελματίες σχολιάζουν και ενημερώνουν για το» Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην τελική ευθεία εισέρχεται το πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ“, το οποίο θα ξεκινήσει επίσημα στις 30 Νοεμβρίου, με τις πρώτες αιτήσεις να ξεκινούν στις Περιφέρειες Κρήτης, Β. Αιγαίου και Ν. Αιγαίου και οι τελευταίες στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις 18 Δεκεμβρίου. Για την Θεσσαλία η έναρξη θα γίνει στις 9 Δεκεμβρίου 2020.

Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τους πόρους της Πολιτικής Συνοχής ( #cohesiongr )της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΥΠΕΝ ανήρτησε ήδη στην ιστοσελίδα του τα βασικά σημεία του Οδηγού του προγράμματος, ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να ετοιμάσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησής τους. Στο πλαίσιο αυτό, την προσεχή Τρίτη 20 Οκτωβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί helpdesk με γραμμές τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για την καλύτερη προετοιμασία του κοινού. Υπενθυμίζεται ότι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά περιφέρεια. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος περιλαμβάνει πόρους επιχορήγησης ύψους € 803 εκατ. και πόρους από το υφιστάμενο Ταμείο του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ για την εξυπηρέτηση δανείων.

 

Επικοινωνήσαμε με επαγγελματίες της περιοχής μας οι οποίοι εργάζονται καθημερινά στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II».

Ο κ. Θανάσης Τριαντόπουλος ανέφερε ότι ο κόσμος γνωρίζει το πρόγραμμα και το ζητάει. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε: Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα που ο κόσμος το γνωρίζει και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Τώρα θα ανοίξει στα μέσα Δεκεμβρίου για την Θεσσαλία το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» το οποίο έχει περισσότερα χρήματα και κάποιες διατάξεις που δεν υπήρχαν στα προηγούμενα, όπως για παράδειγμα την αναφορά σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Σίγουρα δεν θα γίνονταν τόσες κατασκευές τα τελευταία χρόνια χωρίς το συγκεκριμένο πρόγραμμα και βοηθάει όχι μόνο τους ιδιώτες που επωφελούνται απ’ αυτό για να προχωρήσουν στην ανακαίνιση των οικείων τους, αλλά και όλους όσοι εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα και τους προμηθευτές. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη αλλαγή στην ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών, εφόσον βεβαίως γίνει ποιοτική δουλειά». Αναφορικά με τις απαιτούμενες ενέργειες, ο κ. Τριαντόπουλος σχολίασε: «Είναι απλές οι ενέργειες, ο σύμβουλος έργου αναλαμβάνει τα γραφειοκρατικά και ο ιδιώτης που συμμετέχει στο πρόγραμμα, επιλέγει είτε να αναθέσει σε εταιρεία είτε σε διάφορους τεχνίτες τις εργασίες. Προϋπόθεση για το μέγιστο ποιοτικό αποτέλεσμα είναι οι σωστοί τεχνίτες και εταιρίες». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα τώρα απευθύνεται μόνο σε ιδιώτες, ωστόσο σύντομα αναμένεται να επεκταθεί και για τις επιχειρήσεις, κάτι πολύ σημαντικό.

“Το σπίτι παίρνει 30-40 χρόνια επιπλέον ζωή εφόσον μπουν νέα υλικά σε μόνωση, θέρμανση, παράθυρα μέσω του προγράμματος Εξοικονομώ” μάς δήλωσε ο κ. Θανάσης Χατζηκυριάκος και συμπλήρωσε: “Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για όλα τα προγράμματα που έτρεξαν κι αυτό που θα ανοίξει τον Δεκέμβριο. Δεν καλύφθηκε ούτε στο ¼ η ζήτηση των απαιτήσεων στον Αλμυρό. Είναι ένα πρόγραμμα που βοηθάει όλους και ο μόνος τρόπος να αναβαθμίσει κανείς το σπίτι του. Η διαφορά είναι τρομερή, καταναλώνεις μετά τη μισή ενέργεια. Από τους πελάτες τους δικούς μας, θα έλεγα ότι ένα ποσοστό 60% δεν θα έκανε ποτέ τις εργασίες στο σπίτι του. Πολλοί περιμένουν να ενταχθούν στο Εξοικονομώ. Υπάρχει κόσμος που θέλει να αναβαθμίσει το σπίτι του και περιμένει, υπάρχουν πολλοί έκαναν αίτηση και δεν είχαν προλάβει να μπουν στην επιδότηση. Είναι μεγάλη βοήθεια. Φανταστείτε κάποιος για παράδειγμα να φτιάξει κουφώματα αξίας 10.000 και να πληρώσει 2000, γιατί η επιδότηση είναι τόσο μεγάλη. Το νέο πρόγραμμα φτάνει μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ, ακόμη μεγαλύτερο από το τελευταίο, ακόμη καλύτερο και περιλαμβάνει και φωτοβολταϊκά. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ποιου τρέχουν τα συγκεκριμένα προγράμματα, εμείς έχουμε συνεργαστεί με δικαιούχους σε περίπου 100 σπίτια, κυρίως στον Αλμυρό αλλά και στα χωριά γύρω από την πόλη. Πολλά παλιά σπίτι έχουν πάρει 30-40 χρόνια επιπλέον ζωής ύστερα από τις παρεμβάσεις που κάναμε και ήδη πολλοί μάς ρωτούν για τις προϋποθέσεις στο καινούργιο σχέδιο”.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Δαλακούρας εξήρε το πρόγραμμα και τις νέες του διατάξεις. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Τα προγράμματα Εξοικονομώ τα τελευταία χρόνια έχουν βοηθήσει πολύ κόσμο για την αναβάθμιση των σπιτιών τους ενεργειακά που είχε ως συνέπεια πολλά οικονομικά οφέλη. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το κόσμο και ειδικότερα φέτος με το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ, που ανοίγει στις 9/12 για την περιοχή της Θεσσαλίας και θα δοθούν χρήματα για τουλάχιστον 1.600 κατοικίες, όπου ο ιδιώτης θα έχει στη διάθεσή του περισσότερα χρήματα επιδοτούμενα από το πρόγραμμα σε σχέση με τα προηγούμενα και καινούργιες διατάξεις όπως την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών. Η εμπειρία στο γραφείο μας είναι ότι πολλοί δικαιούχοι έχουν ευεργετηθεί αφου μπορούν να επενδύσουν σε συστήματα θέρμανσης-ψύξης όπως Λέβητες Φυσικού Αερίου-Υγραερίου-Πέλλετ-Ξύλου, Αντλίες Θερμότητας, Ενεργειακά Τζάκια, Ηλιακά και Κλιματιστικά. Το ενδιαφέρον του κόσμου γίνεται πιο έντονο και αναμένεται να αυξηθεί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του προγράμματος.».


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…