• 6 Οκτωβρίου, 2020

Ενημέρωση Δημάρχου προς Δημοτικούς Συμβούλους για τον Ιανό

Ενημέρωση Δημάρχου προς Δημοτικούς Συμβούλους για τον Ιανό

Από την εφημερίδα “Λαός του Αλμυρού” της 3ης Οκτωβρίου 2020

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, ο Δήμαρχος Αλμυρού ενημέρωσε τους Συμβούλους για τις ζημιές, τις καταγραφές, τις δρομολογημένες αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις:

«Ευτυχώς στον τόπο μας δεν θρηνήσαμε θύματα… Χάσαμε έπειτα ένα νέο άνθρωπο όμως, εν ώρα υπηρεσίας… Εξωθεσμικά βοήθησαν πολλοί επαγγελματίες και φορείς…

Οφείλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια….Ο Περιφερειάρχης κινητοποίησε το στρατό, διατέθηκαν φαγητό και νερό για τους πληγέντες, η sovel διέθεσε μηχανήματα για τις εργασίες, ευχαριστώ τους δημοτικούς υπαλλήλους που ακούραστα εργάζονται από την πρώτη στιγμή, την ΑΓΕΤ που προσέφερε υλικά και μηχανήματα στη διάθεση του Δήμου, το Σύλλογο ΑΜΕΑ και την ΕΒΟΛ για την υλική προσφορά τους, τους δημοσιογράφους που στήριξαν τη διαδικασία με τις ενημερώσεις, σίγουρα ξεχνώ πολλούς ιδιώτες και φορείς που βοήθησαν, τον κ. Τριαντόπουλο ο οποίος είναι και θεσμικά επικεφαλής και ήταν παρών αυτές τις μέρες, οι βουλευτές και όλα τα κόμματα, ο κ. Σκρέκας συνέδραμαν όπως μπορούσαν.

Οι αιτήσεις στους ιδιώτες, σε οικίες ανέρχονται σε 30, οι 15 είναι σε επιχειρήσεις και μέχρι την Τρίτη είχαμε 200 αιτήσεις από αγρότες. Δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα αποζημιωθούν όσοι «έχασαν» τα χωράφια τους, λόγω της αλλαγής της μορφολογίας του εδάφους, ή όσα είναι με πολλές φερτές ύλες και θα χρειαστούν χρόνια πριν μπορέσουν να τα καλλιεργήσουν και πολλά έξοδα για να τα καθαρίσουν. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον για 3 χρόνια δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν. Εμείς καταγράφουμε σε μια χωριστή λίστα και αυτά τα αιτήματα των αγροτών. Έχουν δηλωθεί ζημιές μέχρι και την Τρίτη σε περίπου 4,500 στρ. καλλιέργειες με βαμβάκι, 1.000 στρ. ελαιοπερίβολα και περισσότερα από 500 στρ. καλαμπόκι και τριφύλλι. Ήδη επισκέπτεται κλιμάκιο τις επιχειρήσεις που επλήγησαν για την καταγραφή των ζημιών και στις οικίες έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία των επισκέψεων από τους Δημοτικούς υπαλλήλους. Εκτός των άλλων αποζημιώσεων, ο Δήμος έχει στη διάθεσή του τις πρώτες 500.000 για την οικονομική ανακούφιση των ιδιωτών. Από τον ΕΛΓΑ οι πρώτες προκαταβολές θα έρθουν τον επόμενο μήνα. Κινήθηκαν διαδικασίες από την κεντρική διοίκηση πάρα πολύ γρήγορα.

Οι ζημιές στις υποδομές του Δήμου περιγράφονται σε κατηγορίες: Αγροτική οδοποιία, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, από την Ανάβρα και κάτω, από τη Φυλάκη και κάτω, αλλά και στους οικισμούς Κωφών και Κοκκωτών, όπως και στα όρια του Δήμου μας μετά το Κρόκιο και μέχρι τη θάλασσα. Διαβάσεις και  γεφύρια. Η κατασκευή της γέφυρας στην Εθνική οδό αρχίζει την επόμενη εβδομάδα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Έξι ακόμα γεφύρια πρέπει να γίνουν εξαρχής. Ο δρόμος προς την Ανάβρα είναι πολύ επικίνδυνος για κατολίσθηση και χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Και στους μικρότερους χειμάρρους δεν υπάρχει διάβαση. Ο Περιφερειακός δρόμος Αλμυρού-Ευξεινούπολης χρειάζεται επισκευή και παρεμβάσεις σε όλο το μήκος του Ξηριά. Θα χρειαστεί μεγάλο έργο. Υδρευση: Από τα δυο σημεία που υδρεύεται ο Αλμυρός έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Στο αντλιοστάσιο στο Χορταριά, ο αγωγός έχει εξαφανιστεί και στα Νταμαλέικα το ίδιο, το πάρκο τις Ανάβρας έχει μεγάλες ζημιές, το αλιευτικό καταφύγιο στον Άη Γιάννη όπως και το εξωτερικό δίκτυο της Ανάβρας, της Καρυάς, το δίκτυο στο Αργιλοχώρι και στην Πέρδικα. Το υπουργείο Εσωτερικών, χορήγησε 1.500.000 ευρώ για να αποκατασταθούν οι ζημιές του Δήμου, εκτός των 500.000 για να αποζημιωθούν οι ιδιώτες. Το Υπουργείο Υποδομών χορήγησε 1.000.000 ευρώ και μέσα από τη Υπουργείο Ανάπτυξης. Διαθέσαμε 420.000 για να γίνουν οι πρώτες αποκαταστάσεις, κυρίως στην αγροτική οδοποιία και γίνονται ήδη οι μελέτες για την ύδρευση και τις διαβάσεις. Το τεχνικό επιμελητήριο συνδράμει στην εκτίμηση των ζημιών και θα γίνει ένα τεχνικό δελτίο με την πρώτη αποτίμηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να διεκδικήσουμε με συγκεκριμένα στοιχεία. Για την ύδρευση υπήρχε μελέτη για την Ανάβρα και ήδη για τις άλλες περιοχές ετοιμάζονται μελέτες.

Ακολούθησε σχετική συζήτηση:

Δ. Εσερίδης: Θα ήθελα να υπενθυμίσω κάποια πράγματα. Όταν έγινε η διάνοιξη στο Τσιγγέλι το ανάχωμα που υπήρχε, ήταν 10-12 μέτρα το φάρδος στην κορυφή. Τώρα είναι στο ένα μέτρο. Ήταν ένας λόγος από τους οποίους οι καλλιεργητές είχαν ζημιές και που οι μελισσοκόμοι έχασαν τα μελίσσια τους. Στη θητεία μας ο Δήμος κηρύχθηκε τρεις φορές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πάντοτε όταν γινόντουσαν αντιπλημμυρικά έργα

Οι δυνατότητες του Δήμου δεν επαρκούν για τις αυξημένες ανάγκες. Ζητούμε πόρους κυρίως περιφερειακούς για τον καθαρισμών των ρεμάτων. Η περιφέρεια δημοπρατεί έργο 1,5 εκ. για αγροτική οδοποιία στην Όθρυ. Και αυτό είναι στη θετική κατεύθυνση. Θυμίζω ότι υπάρχει μελέτη για την αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στην Ανάβρα. Είναι ένα έργο ώριμο να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να δημοπρατηθεί… Να κάνουμε αμμοληψίες για τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί…»

Ζ. Ράππου: Λάβαμε τα προπαρασκευαστικά μέτρα που προβλέπει το «Δάρδανος»;

Μετράμε πληγές εδώ και 10 μέρες, αλλού σοβαρές και αλλού λιγότερο έντονες. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη δυσμενή θέση στην οποία είστε. Η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει κανείς στη Δημοτική Αρχή αυτή τη στιγμή είναι η συμπαράσταση και η βοήθεια όλων μας. Δηλώνουμε παρόντες, στη διάθεση του Δημάρχου να προσφέρουμε όπου και όπως μπορούμε. Δεν θέλω να μείνω στο μετά. Είμαι σίγουρη ότι μετά τα φαινόμενα αυτά και τις πλημμύρες οι διαδικασίες θα τρέξουν πολύ γρήγορα. Άλλωστε η κυβέρνηση το απέδειξε την επόμενη μέρα. Μελετώντας το σχέδιο Δάρδανος της πολιτικής προστασίας, διαπίστωσα ότι υπάρχει μια σειρά προπαρασκευαστικών δράσεων πολιτικής προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και των μέσων για να αντιμετωπίσουμε κάποιες έκτακτες ανάγκες. Όταν γίνονται αυτά τα προπαρασκευαστικά μέτρα -τονίζω πριν την έναρξη της θεομηνίας- από την ώρα που πληροφορούμαστε ότι επίκεινται ακραία καιρικά φαινόμενα, και προβαίνουμε σ’ αυτά τα μέτρα, είναι αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση των αναγκών. Στο σχέδιο οι Δήμοι καλούνται να ολοκληρώσουν ένα σχεδιασμό αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και βραχείας διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων. Εμείς προβήκαμε στη σύνταξη ενός τέτοιου σχεδίου; Μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 είχε καθοριστεί το περιθώριο της σύνταξής του. Αν δεν έχει γίνει πρέπει να συνταχθεί, ώστε την επόμενη φορά να είμαστε έτοιμοι. Είμαστε τυχεροί που αυτή τη φορά δεν θρηνήσαμε θύματα. Είχαμε έτοιμα τα προπαρασκευαστικά σχέδια;

Ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκος απάντησε ότι «όλος ο μηχανισμός του Δήμου ήταν έξω» περιγράφοντας τις άμεσες ενέργειες του Δημοτικού μηχανισμού, μετά τις πρώτες καταστροφές. «Κινητοποιήσαμε άμεσα όλους τους φορείς της πολιτικής προστασίας… η συνεργασία μας με την Αντιπεριφέρεια ήταν άριστη. Ίσως να μπορούμε να οργανωθούμε και καλύτερα, αλλά κινηθήκαμε βάσει ενός σχεδίου που υπήρχε ήδη, ειδικά τις πρώτες μέρες που είναι και βασικές…».

Η κα Ράππου ανταπάντησε «καταλαβαίνω ότι υπήρχε κάποιο σχέδιο, αλλά είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που σας ρωτάω, δηλαδή αν εφαρμόστηκε το ισχύον πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, το σχέδιο «Δάρδανος».

Κ. Σώμος: ευχαριστούμε όσους εργάστηκαν για να αποφευχθούν οι τραγικές συνέπειες αυτής της καταστροφής… Ήμασταν τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα… Ευχαριστούμε τους ιδιώτες που βοήθησαν, αλλά αυτό ταυτόχρονα δείχνει την ανετοιμότητα τη δική μας, την έλλειψη προγραμματισμού, την έλλειψη σχεδιασμού και πολλών άλλων…. Για παράδειγμα στη Σούρπη, δεν έχει γίνει τίποτε προληπτικό για να αποφύγουμε πλημμυρικά φαινόμενα του παρελθόντος… Όσο για το Γενικό Λύκειο… μετά από όλα αυτά, θα επενδύσουμε 2.5 εκ. ευρώ δίπλα από τον Ξηριά για να το επισκευάσουμε; Πέρα από την άμεση αποζημίωση των καταστροφών, να ζητήσουμε να έχει μόνιμα η Περιφέρεια μηχανήματα στον Αλμυρό για τον καθαρισμό των ρεμάτων… Ζητούμε να ματαιώσει ο Δήμος τα τέλη στους πληγέντες πολίτες, εκτός της οικονομικής βοήθειας που θα δοθεί».

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου τα μέλη των Συλλόγων Γυναικών ΟΓΕ και Αγροτικού Αλμυρού Σούρπης προέβησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας

Τα αιτήματα διάβασε στους Συμβούλους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τσούτσας, ο κ. Τσόγκας, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης διάβασε το σχετικό υπόμνημα, ενώ τις θέσεις των μελών του Συλλόγου παρουσίασε και ο κ. Σώμος, Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατά τη συζήτηση-ενημέρωση για τις καταστροφές του Ιανού.

Δελτίο Τύπου Αγροτικού Συλλόγου Αλμυρού-Σούρπης
Σήμερα, (30/09/2020) ο σύλλογός μας πραγματοποίησε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Αλμυρού την ώρα που πραγματοποιούνταν το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτώντας την άμεση αποζημίωση στο 100% για τους πληγέντες αγρότες της περιοχής μας, την άμεση αποκατάσταση του αγροτικού και δημοτικού οδικού δικτύου και την κατασκευή σύγχρονων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Δεν δεχόμαστε την ώρα που η τεχνολογία και η επιστήμη έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό η κυβέρνηση, η περιφέρεια και ο δήμος να κατηγορούν « τον κακό καιρό». Συνεχίζουμε τον αγώνας μας και καλούμε τους συναδέλφους, να συσπειρωθούν στον Αγροτικό Σύλλογο ώστε οργανωμένα να παλέψουμε τα δίκαια αιτήματά μας.

Καταγγέλλουμε την υποκρισία της Δημοτικής Αρχής που με πρόφαση την πανδημία  δεν δέχτηκε τον έναν εκπρόσωπο του συλλόγου μας, που θα τηρούσε όλα τα μέτρα προστασίας, για να τοποθετηθεί και να καταθέσει υπόμνημα με τα αιτήματά μας, την ίδια ώρα που καλεί τους μαθητές, που τελούν υπό κατάληψη να μπουν και να κάνουν μάθημα σε τάξεις των 25 και παραπάνω μαθητών

Στο υπόμνημα των Συλλόγων που διάβασε ο κ. Σάββας Τσόγκας αναφέρεται: Η κατάσταση που βιώνουμε είναι πολύ δύσκολη (καταστροφές σε αγροτικούς δρόμους και μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, σε έργα υποδομής, σε καλλιέργειες, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στις περιουσίες μας) και δεν φτάνει μόνο ο «κακός μας ο καιρός» ή τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, όπως μας λένε συχνά – πυκνά τα τελευταία χρόνια για να δικαιολογήσουν τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες τους οι φορείς του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμοι, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κλπ) που εδώ και χρόνια δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στην περιοχή μας με αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και έργα υποδομής.

Θέλουμε να καταγγείλουμε τη στάση της κυβέρνησης που μέσω των εξαγγελιών της, προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της για τις ζημιές που έχουμε υποστεί και εμείς εδώ στο Δήμο μου του Αλμυρού. Ταυτόχρονα προσπαθεί να μας χρυσώσει το χάπι με λόγια συμπόνιας, ψίχουλα και ψεύτικες υποσχέσεις.


Σχετικά Άρθρα

Λιμνοδεξαμενή και σχολικές υποδομές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Λιμνοδεξαμενή και σχολικές υποδομές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Δυο ερωτήματα τέθηκαν στην Δημοτική Αρχή για την συνεδρίαση της λογοδοσίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31…
Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…