• 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Τί συζητήθηκε στη συνάντηση Δημάρχου, Αντιδημάρχων και προέδρων των τοπικών συμβουλίων

Τί συζητήθηκε στη συνάντηση Δημάρχου, Αντιδημάρχων και προέδρων των τοπικών συμβουλίων

Όλοι οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, όλοι οι αντιδήμαρχοι και φυσικά ο Βαγγέλης Χατζηκυριάκος ήταν παρόντες στη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο Αλμυρού και στην οποία καταγράφηκαν οι ζημιές της πρόσφατης θεομηνίας.

Ο κ. Χατζηκυριάκος στην τοποθέτησή του, ανέφερε: «Θέλουμε από εσάς να ενημερωθούμε εάν υπάρχουν ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και στους αγρότες σε μηχανήματα, στις αποθήκες, στα εργαλεία τους, όχι στις καλλιέργειες. Όπως γνωρίζετε, το αγροτικό δίκτυο υπέστη τεράστιες καταστροφές. Σήμερα θα επιδιορθώσουμε τη γέφυρα για πρόσβαση στον Ανθότοπο. Μιλάμε για επιδιορθώσεις, δεν θα είναι οι υποδομές μας στην πρότερα κατάσταση. Στο Χολόρεμα οι ζημιές είναι σε όλες τις γέφυρες, στον Ξηριά δεν έμεινε καμία διάβαση. Το νερό δεν είναι πόσιμο, το Αργιλοχώρι και το Ζαρκαδοχώρι δεν έχουν ακόμη νερό, ελπίζουμε ότι σύντομα να επιλύσουμε κι αυτό το θέμα. Πρώτη προτεραιότητα ήταν να μην έχουμε αποκομμένα χωριά ώστε μετά τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΥΑΑ να δώσουν ρεύμα και νερό. Τώρα καλούμαστε να βρούμε τρόπο να ανοίξουμε την αγροτική οδοποιία.  Το Υπουργείο Εσωτερικών μας έδωσε χθες 1,5 εκατομμύριο. Αντέδρασαν γρήγορα αλλά σίγουρα δεν φθάνει αυτό το πόσο. Θα μισθώσουμε μηχανήματα έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν, οι αγρότες να έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους.

Επίσης θα πάρουμε 1 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών. Το έργο στον Ξηριά εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 2-3 εκατομμύρια. Το κόστος είναι μεγάλο για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Θα γίνουν τα άμεσα αναγκαία για να πάρει ρυθμό η πόλη. Οι καταστροφές καταγράφονται κυρίως στο βορειοδυτικό κομμάτι του Δήμου. Κηρύξαμε τον Δήμο ολόκληρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είμαστε εδώ για να ακούσουμε τα προβλήματα και να τα καταγράψουμε».

Στη συνέχεια η κα Μπέη σχολίασε πως υπάρχει σκέψη να δοθεί στους αγρότες επίδομα που δίνεται στις επιχειρήσεις σε ανάλογες περιπτώσεις, όχι για τις ζημιές στην καλλιέργεια –αυτό είναι του ΕΛΓΑ- αλλά για ζημιές σε εξοπλισμό, κτήρια ή αν υπάρχουν φερτά υλικά στα χωράφια και πρέπει να απομακρυνθούν. “Εμείς στον Δήμο θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο, οπότε ζητάμε από όλους εσάς τους τοπικούς προέδρους να έχουμε την ενημέρωση” υπογράμμισε.

Μίλησαν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων. Ο Βαγγέλης Επίσκοπος, της δημοτικής κοινότητας Αλμυρού, αναφέρθηκε στις καταστροφές που έγιναν στο Μαυρόλοφο, το Αργιλοχώρι, την Πέρδικα και το Νεοχωράκι. Ο κ. Τέφογλου, από την Ευξεινούπολη, μίλησε για το «λιμάνι που δεν υφίσταται πια» και ζήτησε να καθαριστεί ώστε να μπορέσει ο κόσμος να βγάλει τις βάρκες του, ενώ είπε επίσης και για το χώρο που παλιά βρίσκονταν το καρνάγιο και ο δρόμος είναι επικίνδυνος.

Ο κ. Ιωάννου από το Κρόκιο στάθηκε στο γεγονός ότι δεν πηγαίνει στο χωριό το λεωφορείο. “Στον Άγιο Αθανάσιο βλέπουμε ένα τελείως διαφορετικό τοπίο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσαντήλας από τους Κωφούς έκανε λόγο για αδυναμία πρόσβασης στα ποιμνιοστάσια, ενώ ευτυχώς για τους κτηνοτρόφους δεν υπήρχε απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Ο κ. Κωνσταντίνου από τους Αγίους Θεοδώρους επισήμανε ότι είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των ρεμάτων και των φρεατίων, ο κ. Χριστοδούλου από τον Πλάτανο εντόπισε το πρόβλημα στο Πλατανόρεμα και στο δίτοξο παλιό γεφύρι, ενώ στο Καραγάτσι άλλαξε μορφή όλη η περιοχή.

Στο δρόμο προς το Μαυρομάτι είναι τα προβλήματα όπως είπε ο κ. Χουλιαράς από τον Άγιο Ιωάννη Βρύναινας, ο κ. Μαρκάκης από το Αχίλλειο τόνισε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να φύγει ο δρόμος στο παραλιακό μέτωπο, ενώ ο κ. Μπουκοβάλας από τον Πτελεό ζήτησε να φτιαχτούν δύο γεφυράκια που είχαν προβλήματα από προηγούμενη νεροποντή και έχουν θέμα στατικότητας.

Τεράστιες οι καταστροφές στην Ανάβρα όπου νωρίτερα δημοσιεύσαμε σχετικές φωτογραφίες και το δελτίο Τύπου του προέδρου Κώστα Κελάφα, αγροτική οδοποιία για τους κτηνοτρόφους και ο δρόμος προς το μοναστήρι αναφέρθηκαν από τον κ. Μαλλιαρό της κοινότητας Κοκκωτών. Τέλος, ο κ. Ξάνθης από την Αμαλιάπολη μετέφερε το πρόβλημα που αντιμετωπίσουν οι αλιείς αφού φερτά υλικά έχουν πέσει στη θάλασσα.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού άκουσε με μεγάλη προσοχή όλα όσα είπαν οι προαναφερθέντες: «Η γραφειοκρατία είναι μεγάλη αλλά θα εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι ο Δήμος κηρύχθηκε σε έκτακτη ανάγκη ώστε με την αρωγή αρκετών εργολάβων, τις επόμενες ημέρες να αποκαταστήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα σημαντικά προβλήματα και κυρίως τους αγροτικούς δρόμους».

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαϊωάννου αφού εξήρε τη βοήθεια της Περιφέρειας που από την πρώτη στιγμή είναι παρούσα στην περιοχή και συμβάλει σημαντικά με τα μηχανήματα και το προσωπικό της, μίλησε για καταστροφή που δεν έχει ξανασυμβεί και τόνισε ότι αναμένεται να αποκατασταθεί σήμερα η σύνδεση Νεράιδα-Ανθοτόπου και σύντομα να δοθεί νερό εκεί όπου δεν υπάρχει (Αργιλοχώρι, Ζαρκαδοχώρι, Πέρδικα). «Από αύριο ξεκινάμε για πρόσβαση στις κτηνοτροφικές μονάδες, το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να περάσουμε τις διαβάσεις του Ξηριά. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε στους Κωφούς και την Ανάβρα» παρατήρησε, ενώ ο κ. Αργυρόπουλος έκανε λόγο επίσης για εργασίες πρώτα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και βοήθεια από Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, τον κ. Τριαντόπουλο και τους Βουλευτές Μαγνησίας.

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Αποτελέσματα Δημοτικών εκλογών για τον Δήμο Αλμυρού – Συνεχής ροή

Αποτελέσματα Δημοτικών εκλογών για τον Δήμο Αλμυρού – Συνεχής ροή

Σ’ αυτό το άρθρο θα ενσωματώνουμε τα εκλογικά αποτελέσματα για τον Δήμο Αλμυρού όπως θα τα…
Η μεγάλη επιτυχία …ανεβάζει ξανά τους ΣκηνοΠαίκτες στη σκηνή

Η μεγάλη επιτυχία …ανεβάζει ξανά τους ΣκηνοΠαίκτες στη σκηνή

Έπειτα από την επιτυχία των τελευταίων παραστάσεων, η Θεατρική Ομάδα Αλμυρού ΣκηνοΠαίκτες παρουσιάζει για ακόμα δύο…
Στις 4μ.μ. αύριο Τετάρτη ο μεγάλος αγώνας του ΓΣΑ με τον Ολυμπιακό Βόλου

Στις 4μ.μ. αύριο Τετάρτη ο μεγάλος αγώνας του ΓΣΑ με τον Ολυμπιακό Βόλου

Ο ΓΣΑ προετοιμάζεται για τον ημιτελικό Κυπέλλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Βόλου που θα γίνει στον…