• 28 Ιουλίου, 2020

Αλμυρός, Σούρπη, Κοκκωτοί, Νεράιδα – Πάνδημος ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στην Μητρόπολή μας

Αλμυρός, Σούρπη, Κοκκωτοί, Νεράιδα – Πάνδημος ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στην Μητρόπολή μας

Πάνδημος ήταν και φέτος ο εορτασμός της μνήμης της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής στην Τοπική μας Εκκλησία, με επίκεντρο τον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Βόλου.

Αλμυρός, Σούρπη, Κοκκωτοί, Νεράιδα

Η κάμερα του e-almyros.gr βρέθηκε στους Πανηγυρικούς Εσπερινούς σε Αλμυρό Σούρπη και Κοκκωτούς, απ’ όπου και οι φωτογραφίες, ενώ και στη Νεράιδα οι χωριανοί τίμησαν την μνήμη της Αγίας Παρασκευής.

Πανέμορφο στέκει το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στον περίβολο του Μητροπολιτικού Ναού Αλμυρού, το οποίο δέχθηκε πλήθος κόσμου είτε για τις Λειτουργίες, είτε για τους πιστούς που άναψαν ένα κεράκι προσευχόμενοι στην προστάτιδά τους Αγία Παρασκευή.

Στη Σούρπη, την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Αμφιλοχίου Μήλτου. Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού.

Στους Κοκκωτούς, το Σάββατο τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Νεκταρίου Υφαντίδη, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Άνω Ξενιάς, ενώ την Κυριακή τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Το κήρυγμα του Μητροπολίτη

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Βόλου ερμηνεύοντας τον στίχο εκ του απολυτικίου της Αγίας, «την ομώνυμόν σου πίστιν εις κατοικίαν κεκλήρωσαι», επεσήμανε ότι η Παρασκευή εγκολπώθηκε την Σταύρωση του Χριστού και την έκανε προσωπικό βίωμα και εμπειρία, που την οδήγησε στο Μαρτύριο, για την αγάπη του Χριστού: «Της Σταυρώσεως προηγήθηκε μία κένωση του Θεού, το μέγιστο γεγονός ότι ο Υιός και Λόγος του Θεού έγινε άνθρωπος και ακολούθησε η Ανάσταση. Αυτά είναι τα στοιχεία που συγκροτούν και την πνευματική μας ζωή μέσα στην Εκκλησία. Η Αγία Παρασκευή πέρασε μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία. Κένωσε τον εαυτό της, δηλ. άφησε το δικό της θέλημα και, με ταπείνωση δέχθηκε το θέλημα του Θεού. Αυτό πρέπει να επιδιώκουμε και εμείς, το θέλημά μας να ταυτίζεται με το θέλημα του Θεού. Η Αγία δέχθηκε το Μαρτύριο για την αγάπη του Θεού, αφού πρώτα αγάπησε πολύ τους ανθρώπους και κέρδισε την Ανάσταση και την Αθανασία. Αυτή οφείλει να είναι και  δική μας πορεία μέσα στην ζωή, να δίνουμε την μαρτυρία της πίστεως διαρκώς, για να γίνουμε μέτοχοι της Ανάστασης Εκείνου…».

Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ζαγοράς, παρουσία των κληρικών της περιοχής και πλήθους λαού. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προεχείρησε σε Οικονόμο τον Εφημέριο του Ναού π. Γεώργιο Σταύρου. Εξήρε το ήθος, την ευλάβεια και την εργατικότητα του π. Γεωργίου και επεσήμανε ότι: «το οφίκιο αυτό είναι μια υπενθύμιση ότι ο Κύριός μας ταπεινώθηκε στους Μαθητές Του, για να μας διδάξει το πνεύμα της θυσίας, την ταπείνωση και την υπακοή, που πρέπει να διαθέτουμε, ως και την αγάπη προς τους ανθρώπους που διακονούμε…».


Σχετικά Άρθρα

Ενέργειες για τη διάσωση πέτρινου μονότοξου γεφυριού στην Όθρυ

Ενέργειες για τη διάσωση πέτρινου μονότοξου γεφυριού στην Όθρυ

Τέσσερα χιλιόμετρα από τους Κοκκωτούς και πλησίον της Ιεράς Μονής Άνω Ξενιάς στην τοποθεσία Τσιγγενόρεμα ή…
Αυτοψία της Αντιπεριφερειάρχη στον Αλμυρό – Ποια έργα σχεδιάζονται στην πόλη και τις κοινότητες του Δήμου

Αυτοψία της Αντιπεριφερειάρχη στον Αλμυρό – Ποια έργα σχεδιάζονται στην πόλη και τις κοινότητες του Δήμου

Την Δευτέρα 4 Μαρτίου η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Σποράδων κα Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, στα πλαίσια περιοδειών σε…
Μηνυτήρια αναφορά για παράνομη υλοτομία υποβάλει ο Δήμος Αλμυρού

Μηνυτήρια αναφορά για παράνομη υλοτομία υποβάλει ο Δήμος Αλμυρού

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε όπως ο Δήμος Αλμυρού υποβάλει…