• 29 Ιουνίου, 2020

Με τρία θέματα συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Αλμυρού

Με τρία θέματα συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Αλμυρού

Εύκολη διέλευση από τα πεζοδρόμια της πλατείας ζητούν τα μέλη του Συλλόγου ΑΜΕΑ

Την Δευτέρα 22 Ιουνίου συνεδρίασε η επιτροπή διαβούλευσης επί των παρακάτω θεμάτων: 1. Διατύπωση γνώμης επί της Μ.Π.Ε. και Σ.Δ.Ε.Α. της δραστηριότητας «Εγκατάσταση και λειτουργία λατομείου μαρμάρων έκτασης 40.140 m2 στη θέση «Περδικοράχη» του Δ. Αλμυρού, 2. Συζήτηση επί αιτήσεως κ. Χρήστου Καραζούπη για τα αδέσποτα ζώα. 3. Συζήτηση επί αιτήσεως κ. Χρήστου Καραζούπη για τη λειτουργία κεντρικής πλατείας και δημιουργία πεζοδρόμων σ ́ αυτή.

Στη διαβούλευση παρέστησαν ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΛ και πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου κ. Δεληζήσης Αναστάσιος.

Για το θέμα της εγκατάστασης και λειτουργίας λατομείου μαρμάρων στη θέση «Περδικοράχη», τα μέλη της επιτροπής ψήφισαν αρνητικά, καθώς όπως επεσήμαναν τα μέλη κ. Ευθύμιος Ζιγγιρίδης και κ. Χρήστος Καραζούπης, καλό είναι να αιτηθεί η Δημοτική Αρχή σαφείς εγγυήσεις αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και να εξεταστεί συγκεντρωτικά με τις αδειοδοτήσεις που έχει λάβει η εταιρεία η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Στην ψηφοφορία διαφοροποιήθηκε η κα Μαρία Ούτα εκπρόσωπος της Φιλαρχαίου, ζητώντας να εξεταστούν τα οικονομικά οφέλη που θα έχει ο Δήμος Αλμυρού και οι Δημότες κατ’ επέκταση.

Στη συζήτηση για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, ο κ. Δεληζήσης, ενημέρωσε το Σώμα, για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και της επιτροπής διαχείρισης, όπως: τις στειρώσεις που έγιναν το 2020, την περισυλλογή περίθαλψη και επιστροφή στο φυσικό περιβάλλον, τις φροντίδες και σίτιση των ζώων της κας Χριστέλλου, την αγορά και τοποθέτηση ταϊστρων σε Αμαλιάπολη, Πτελεό και το σχεδιασμό τοποθέτησης στον Αλμυρό και την αναμονή έγκρισης για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων από το πρόγραμμα Φιλόδημος.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού παρενέβη για να τονίσει την αξία της ενημέρωσης των Δημοτών και του εθελοντισμού στην προσπάθεια διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, αλλά και την ευθύνη όσων έχουν δεσποζόμενα ζώα για τη φροντίδα τους.

Η Πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Αλμυρού κα Αθηνά Υφαντή, πρόσθεσε στην ενημέρωση των μελών για τις επιπλέον ενέργειες που σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή πρόκειται να προβούν, όπως την κυκλοφορία ενημερωτικού φυλλαδίου, αλλά και πρόγραμμα επιμόρφωσης των μαθητών για τη συμπεριφορά στα ζώα συντροφιάς, τις υιοθεσίες και τις στειρώσεις. Επίσης ευχαρίστησε τα νέα μέλη του Συλλόγου και στάθηκε στην πολύτιμη εθελοντική προσφορά τους.

Ο κ. Χρήστος Καραζούπης εκπροσωπώντας την Εν Δράσει πρότεινε επιπρόσθετα σε όσα αναφέρθηκαν: Τη δημιουργία ενός διαδημοτικού κυνοκομείου (δήμοι: Βόλου, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου), το κράτος χρηματοδοτεί τέτοιες προσπάθειες, για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», που αφορά στην «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς»

Να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες των ζώων να στειρώνουν τα ζώα τους με τη μείωση των δημοτικών τελών. Επίσης αντίστοιχο μέτρο να ληφθεί σε όσους υιοθετούν ζώο από το καταφύγιο. Διαφάνεια στη διαχείριση των εσόδων του Δήμου από τα τέλη των πολιτών που αφορούν τα αδέσποτα ζώα ια την προμήθεια μέσων και εξοπλισμού για τη φροντίδα την περίθαλψη και τη σίτιση των αδέσποτων ζώων. Στελέχωση ειδικού συνεργείου για την περισυλλογή και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

Για το τρίτο θέμα ο κ. Καραζούπης εισηγήθηκε: Σήμερα μετά του κορονοϊού εποχή, η πολιτεία μέσω των δήμων, παραχωρεί και άλλους κοινοχρήστους χώρους (πεζοδρόμια πλατείες κ.λ.π.) για εκμετάλλευση στα καταστήματα εστίασης, για αναπλήρωση χαμένου λόγω κορονοϊού εισοδήματος. Γίνεται έτσι αυτονόητο ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των πεζών, ποδηλατών, ΑΜΕΑ κ.λ.π. θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη πια για: Α) Πεζοδρόμηση της πλατείας στο ύψος της Β. ΚΩΝ/ΝΟΥ με τη ΜΥΡΜΗΔΟΝΩΝ και στο ύψος της ΟΘΡΥΟΣ με την ΑΘΗΝΩΝ, προκειμένου να διευκολυνθούν και τα καταστήματα εστίασης αλλά περισσότερο να έχουν μία ελεύθερη και περισσότερο ασφαλή κυκλοφορία οι συνδημότες μας αλλά και η πλατεία να γίνει ένας ασφαλής τόπος συνεύρεσης των επισκεπτών της. Β) Πεζοδρόμηση της οδού αγοράς μέχρι την οδό Αθηνάς, δεδομένο ότι χρησιμοποιείτε μόνο για πάρκιν Γ) Επέκταση της πεζοδρόμησης, στην οδό Ερμού με Αθηνάς στο ύψος του καταστήματος Κεχαγιά, δεδομένο ότι δεν έχει νόημα η διέλευση αυτοκινήτων, αφού θα πεζοδρομηθεί η πλατεία στο ύψος της ΟΘΡΥΟΣ με την ΑΘΗΝΩΝ και με την εύρεση ενός ακόμη δημοτικού χώρου πάρκιν νότια της Ερμού (υπάρχει ένα οικόπεδο του τέως δημάρχου Μετσοβίτη) θα δώσει ζωή στην οδό Ερμού και στην Οδό Αγοράς. Στη νότια πλευρά της πλατείας αντί αυτών των ανεξήγητων και επικίνδυνων σχισμών –παγίδων, να κατασκευασθεί μία υπαίθρια σκακιέρα και στα παγκάκια κάτω από τις πέργκολες να στηθούν υπαίθρια –επιτραπέζια παιγνίδια (σκάκι, τριάρα, ενιάρα κ.λ.π) όπως υπάρχουν αυτά σ’ όλα τα πάρκα και πλατείες στις ευρωπαϊκές πόλεις, για την διασκέδαση μικρών και μεγάλων. Επί πλέον στη πλατεία μπορεί να τοποθετηθούν από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, δύο μπασκέτες, πινγκ-πονγκ, δίχτυ βόλεϊ, μία εξέδρα, όπου θα διασκεδάζουν και θα δημιουργούν μικροί και μεγάλοι. Στη βόρεια καινότια πλευρά της πλατείας τα αποτυχημένα συστήματα ανακύκλωσης νερού, μπορούν να γίνουν όαση πρασίνου και καλαισθησίας με τριανταφυλλιές και λουλούδια εποχής. Ακόμη να τοποθετηθούν σκάρες ποδηλάτων περιμετρικά της πλατείας και στις εισόδους των πεζοδρόμων, για τη διευκόλυνση των ποδηλατών αφού η σημερινή εικόνα με τα ποδήλατα αφημένα διάσπαρτα παντού είναι τουλάχιστον άθλια.

Ακολούθως τα μέλη αντιπρότειναν και άλλες ιδέες για την εικόνα της πλατείας. Η κα Νίκη Τσάκαλου, εκπροσωπώντας το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Επαρχίας Αλμυρού «ΣΤΟΡΓΗ» αιτήθηκε:

  • Στη οδό Βασ. Κων/νου (απέναντι από το ταξιδιωτικό γραφείο της κας Μίνας Τελκή) η μια από τις δυο θέσεις parking να χαρακτηριστεί ως θέση ΑΜΕΑ.
  • Στο Δημοτικό parking μπροστά από το Γαλαξία, στις 4 θέσεις που δόθηκαν για ΑΜΕΑ, πρέπει να ανανεωθεί η σήμανση στο σημείο και ζητούμε να αυστηροποιηθεί ο έλεγχος όσων παρκάρουν ή και να κλείσει με κολωνάκια, αλυσίδες και λουκέτα, τα κλειδιά των οποίων θα δοθούν στα αυτοκίνητα Δημοτών που δικαιούνται θέση ΑΜΕΑ.
  • Μέχρι την πεζοδρόμηση της πλατείας, να υπάρξει μέριμνα ώστε η διάβαση ΑΜΕΑ με αμαξίδια ή και γονέων με βρεφικά καρότσια να μη χρειάζεται να κινούνται στον δρόμο διακόπτοντας την κυκλοφορία και θέτοντας και τη σωματική τους υγεία σε κίνδυνο. Πιστεύουμε ότι οι επαγγελματίες του Αλμυρού εφόσον έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν επιπλέον χώρο στην πλατεία λόγω μέτρων covid, θα είναι πρόθυμοι να προσαρμοστούν σύμφωνα με το νόμο.

Τα παραπάνω αιτήματα προωθήθηκαν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαβούλευσης κ. Δημήτρη Τσούτσα προς ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων Αλμυρού με σκοπό τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων.

(η φωτογραφία είναι αρχείου)


Σχετικά Άρθρα

Νοσταλγικό αφιέρωμα στο Συμβούλιο Νέων Δήμου Αλμυρού του 1999 – Αναφορές στα ροκ συγκροτήματα της εποχής (video)

Νοσταλγικό αφιέρωμα στο Συμβούλιο Νέων Δήμου Αλμυρού του 1999 – Αναφορές στα ροκ συγκροτήματα της εποχής…

Όποιος θυμάται τα παλιά είναι παλιόπαιδο μου είχαν πει κάποτε… Αλλά είναι κρίμα το αρχείο της…
Παρουσίαση βιβλίου του Αλμυριώτη συγγραφέα Χρήστου Φασούλα την Τετάρτη

Παρουσίαση βιβλίου του Αλμυριώτη συγγραφέα Χρήστου Φασούλα την Τετάρτη

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Χρήστου Φασούλα “Έρως ανίκατε τάχα” θα πραγματοποιηθεί στον Αλμυρό την Τετάρτη…
Τη Δευτέρα η 11η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με 19 θέματα

Τη Δευτέρα η 11η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με 19 θέματα

Δημοσιεύουμε την πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού, η οποία λόγω κορωνοϊού θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών:…