Ο Γιώργος Σιαμέτης φιλοτέχνησε-προσέγγισε την παραδοσιακή ενδυμασία Αλμυρού

Ο Γιώργος Σιαμέτης φιλοτέχνησε-προσέγγισε την παραδοσιακή ενδυμασία Αλμυρού

Ο Γιώργος Σιαμέτης λάτρης της παράδοσης φιλοτέχνησε-προσέγγισε την ενδυμασία «Αντερί» Αλμυρού μέσω της κεραμικής τέχνης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πήραν φωτιά, όταν στη σελίδα του το Περιφερειακό Τμήμα Χορού του Αλμυρού, του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, δημοσίευσε την παρακάτω ανάρτηση:

Το Πτχ Αλμυρού μπορεί να ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του, ωστόσο η παράδοση δεν έπαψε να εμπνέει τα μέλη του. Ο Γιώργος Σιαμέτης, μέλος της χορευτικής ομάδας, προσέγγισε περίτεχνα την τοπική ενδυμασία της επαρχίας Αλμυρού μέσω της κεραμικής τέχνης.

Οι φωτογραφίες που συνόδευσαν την ανάρτηση, καταμαρτυρούν το ταλέντο, αλλά και την περισσή φροντίδα με την οποία φιλοτέχνησε ο Ευξεινουπολίτης Γιώργος Σιαμέτης την ενδυμασία «Αντερί» του Αλμυρού.

Επικοινωνήσαμε μαζί του, ζητήσαμε να κάνουμε μια μικρή συνέντευξη για την ενασχόλησή του με το θέμα, την ιδέα και την υλοποίηση.

Ο Γιώργος Σιαμέτης γεννήθηκε στη Λάρισα και μεγάλωσε στην Ευξεινούπολη Αλμυρού όπου και διαμένει. Ο ίδιος δηλώνει ότι η επαφή του με τα εικαστικά έγινε σε πολύ μικρή ηλικία. Η σχέση του με την ζωγραφική μπήκε στη ζωή του σταδιακά και με πολύ αργό ρυθμό, όπου κάποια στιγμή έγινε η καθημερινότητα του. Εκτός από την ζωγραφική έχει ασχοληθεί με την κεραμική και την αγιογραφία. Είναι αυτοδίδακτος και ό,τι έχει κάνει το έχει καταφέρει μόνος του. Του αρέσει να χρησιμοποιεί ποικίλες τεχνικές με στόχο να αποδώσει τις χρωματικές διαβαθμίσεις για να τονίσει την υφή των έργων του…!!!!!

Γιώργο, πως προέκυψε η ιδέα για ένα τέτοιο φιλοτέχνημα; Σε παρότρυνε κάποιος;

Η ιδέα για δημιουργίες που αφορούν το λαϊκό μας πολιτισμό υπήρχε πάντοτε. Η ένταξη μου στην χορευτική ομάδα του περιφερειακού τμήματος χορού Αλμυρού του λυκείου των Ελληνίδων πριν από τρία χρόνια και η συναναστροφή μου εκεί, με ώθησαν να αρχίσω να το βλέπω πιο σοβαρά. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια ΠΡΟΣΈΓΓΙΣΗ και όχι ακριβή αποτύπωση της τοπικής ενδυμασίας, μιας και οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες που υπάρχουν είναι πολλές, άρα και οι διαφορετικές απόψεις επί του θέματος…

Με τι υλικά (ή και τεχνοτροπίες) δούλεψες; Πόσο δύσκολο είναι; Πόσο χρόνο χρειάστηκες για να το δημιουργήσεις;

Το βασικό υλικό για να δημιουργήσω την κούκλα είναι ο πηλός και για τις λεπτομέρειες χρυσή και μαύρη κλωστή. Ήταν πολύ δύσκολο να μπορέσω να το στήσω όλο αυτό γιατί όπως ξέρουμε ο πηλός είναι ένα πολύ εύπλαστο υλικό και θέλει χρόνο και πολύ υπομονή για να το δουλέψεις, μου πήρε αρκετό χρόνο για να το τελειώσω σχεδόν δύο μήνες…

Ποια η ανταπόκριση του κόσμου; Προτίθεσαι να το συνεχίσεις;

Από την πρώτη κιόλας στιγμή ο κόσμος ενθουσιάστηκε και αγκάλιασε το όλο εγχείρημα. Δέχτηκα συγχαρητήρια και από ομογενείς οι οποίοι εμπλέκονται με την λαϊκή μας παράδοση… Πρόθεση μου είναι να προσεγγίσω με τον ίδιο τρόπο τις περισσότερες ενδυμασίες που έχει η πλούσια περιοχή που ζούμε (επαρχία Αλμυρού) και της Μαγνησίας γενικότερα..!!!!


Σχετικά Άρθρα

Απάντηση Δημοτικής Αρχής στην επιστολή της Δημοτικής Πρωτοβουλίας περί “παράτυπων ενεργειών”

Απάντηση Δημοτικής Αρχής στην επιστολή της Δημοτικής Πρωτοβουλίας περί “παράτυπων ενεργειών”

Σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Αλμυρού, υπογράφει την επιστολή-απάντηση -που παραθέτουμε αυτούσια παρακάτω- στο Δελτίο Τύπου της…
Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης: Μάθημα ζωής και προσφοράς στον συνάνθρωπο

Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης: Μάθημα ζωής και προσφοράς στον συνάνθρωπο

Πρωτότυπη δράση στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα The Love Van   Ένα…