• 3 Φεβρουαρίου, 2020

Μπαλάκι γίνεται το έλλειμμα των 440.000 ευρώ του ταμείου του 2011

Μπαλάκι γίνεται το έλλειμμα των 440.000 ευρώ του ταμείου του 2011

Ενημέρωση Δ. Εσερίδη στους συμβούλους για την απολογία του πρώην ταμία

Β. Χατζηκυριάκος: Αν εσείς θέλετε μια φορά τη διαφάνεια, εμείς τη θέλουμε 15 και 105 παραπάνω

Η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2020, πραγματοποιήθηκε αυτή την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, στη σκιά των ερωτήσεων της Αντιπολίτευσης για το ταμειακό έλλειμμα του 2011, μια εικόνα που αναμένεται να χαρακτηρίσει τα συμβούλια του έτους.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Δημήτριος Τσούτσας άνοιξε τη συνεδρίαση με την ευχή για μια καλή και δημιουργική χρονιά για το Δήμο Αλμυρού. Κατόπιν ζήτησε το λόγο ο κ. Παπαοικονόμου, κάτοικος Χοροστασίου ο οποίος παρουσίασε την εγκατάλειψη του οικισμού, ζητώντας την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από τις 20 κολώνες φωτισμού, λειτουργούν μόνο οι τέσσερις, ενώ παρουσίασε εκτενώς την κακή κατάσταση του οικισμού, με τη χαλασμένη οδοποιία και τα έργα που πρέπει να γίνουν άμεσα στο λιμανάκι.
Ο κ. Εκίζογλου ζήτησε ενημέρωση όσον αφορά στις εξετάσεις των δειγμάτων νερού στο Μαυρόλοφο (θυμίζουμε ότι πέρυσι οι κάτοικοι δεν είχαν πόσιμο νερό για μήνες) και την κοπή ενός πλατάνου στην πλατεία της Ευξεινούπολης.

 

Στη σκιά του ελλείμματος

Παρέμβαση έκανε ο κ. Εσερίδης για το έλλειμμα των 440.000 ευρώ από το ταμείο του 2011, ο οποίος ανέφερε μεταξύ των άλλων:

“Στη συνεδρίαση της Εξελεγκτικής Επιτροπής την Δευτέρα, συζητήθηκε η παραπομπή του πρώην ταμία του Δήμου για την καταλογιστική πράξη εις βάρος του. Ομόφωνα η Εξελεγκτική Επιτροπή παρέπεμψε το θέμα στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Θα ήθελα να ενημερώσω τους Συμβούλους και όλους, ότι ο πρώην ταμίας με το απολογιστικό του έγγραφο, αποδίδει σοβαρές κατηγορίες στον νυν Δήμαρχο. Επειδή μέσα από αυτό, πιστεύω ότι θίγει όχι μόνο το πρόσωπο ή το όνομα, αλλά γενικότερα το θεσμό του Δημάρχου, θα πρέπει να απαντηθεί η ερώτησή μου. Στο έγγραφό του αναφέρεται ότι είχε άριστη και άμεση γνώση ο υπογράφων την πρόσκληση, δηλαδή ο κ. Χατζηκυριάκος, σε άλλο έγγραφο, δικό του απολογιστικό, … αναφέρει ότι μετά από πίεση του Δημάρχου, ήμουν υποχρεωμένος και κατέθετα τα χρήματα στον ίδιο και εκείνος τα έδινε σε κάποιους που είχαν ανάγκη οικονομική και σε κάποιους άλλους που ήταν συμβαλλόμενοι με τον Δήμο. Αναλαμβάνει την ευθύνη ότι… είχε εμπιστοσύνη στον Δήμαρχο… Μιλάει περί αναξιοπιστίας. Επίσης, αποκλείει την αιτία του λογιστικού λάθους… Αναρωτιέμαι τι συμβαίνει στο ταμείο τα επόμενα χρόνια… Ερωτώ τον κ. Δήμαρχο τι έχει κάνει για να ενημερωθεί ο Εισαγγελέας…”. Στη συνέχεια τόνισε, όπως και σε προηγούμενο συμβούλιο, ότι επανειλημμένα ο Επίτροπος ζητά παραστατικά από την οικονομική υπηρεσία, και ότι δεν έχουν αποδοθεί επαρκώς σ’ αυτόν και ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή, να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κα Μπέη, όσον αφορά για τα έγγραφα, απάντησε ότι «τον Απρίλιο, ζητήθηκε ένα δείγμα των εγγράφων, το οποίο η υπηρεσία το απέστειλε. Τον Οκτώβριο ο Επίτροπος ζήτησε και τα υπόλοιπα του δειγματοληπτικού ελέγχου. Η αρμόδια υπάλληλος τα έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα και διατηρεί αλληλογραφία με τον Επίτροπο. Αν θέλετε να ενημερωθείτε πληρέστερα ποια έγγραφα ήταν αυτά, μπορώ να ζητήσω από την αρμόδια υπάλληλο να σας αποστείλει τα έγγραφα.»

Ο Δήμαρχος, κ. Χατζηκυριάκος, απάντησε στον κ. Εσερίδη: «Eίναι γεγονός ότι υπάρχει ένα θέμα, είναι γεγονός ότι συνέβη στη θητεία μου, είναι γεγονός ότι σε κάθε συμβούλιο θα έχουμε επερώτηση για το τι συμβαίνει, είναι λογικό. Σας ενημερώσαμε και στο προηγούμενο συμβούλιο ότι έχουν ενημερωθεί οι πάντες, ο Εισαγγελέας, το Πειθαρχικό Όργανο για τους υπαλλήλους και η Επιτροπή Διαφάνειας… Αν εσείς θέλετε τη διαφάνεια 1 φορά, εγώ την θέλω πολλές φορές παραπάνω, 15 και 105 φορές παραπάνω…  Έχω να δηλώσω ότι θα είμαστε παρόντες, δε σταματάμε στη διαδικασία αυτή, θα προχωρήσουμε με ζήλο το ζήτημα αυτό… Είμαι διαθέσιμος για τη διαφάνεια… Τη δημοτική Αρχή δεν την επηρεάζει αυτό το γεγονός… Θα προχωρήσουμε μπροστά και διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε με αυταπάρνηση και το έργο μας θα φανεί».

 

Συζητήθηκε ένα θέμα εκτός ημερησίας διάταξης που αφορούσε τη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για δύο έργα: ένας ύψους 275.000 ευρώ για το πάρκο Πλατάνου και ένα ύψους 325.500 ευρώ για την Πλατεία Ευξεινούπολης. “Είμαστε στη φάση να τα δημοπρατήσουμε γιατί καθυστέρησαν δύο χρόνια τα έργα αυτά, το Πράσινο Ταμείο ζητάει να υπογράψουμε τη σύμβαση” σχολίασε ο Δήμαρχος Αλμυρού.

Ακολούθησε η συζήτηση των θεμάτων της συνεδρίασης. Τα περισσότερα αφορούσαν ορισμούς μελών σε επιτροπές και εκπροσώπων του Δήμου. Αποφασίστηκε όπως το ανώτατο όριο δαπάνης εξόδων κηδείας Δημάρχων και προέδρων Κοινοτήτων να είναι τα 1500 ευρώ ανά περίπτωση, ενώ στο σημείο αυτό παρέμβαση έκανε ο κ. Τέφογλου λέγοντας πως το κοιμητήριο της Ευξεινούπολης είναι κορεσμένο, δεν υπάρχει ούτε ένας κενός τάφος.

Εγκρίθηκαν ομόφωνα τα πρακτικά δημοπρασίας για εκμίσθωση αγροτεμαχίων σε δύο περιπτώσεις, έγινε τροποποίηση της απόφασης περί κανονισμού κοινόχρηστων χώρων ώστε καταστήματα που δεν διαθέτουν πρόσοψη σε κοινόχρηστους χώρους, να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα αίτησης για τραπεζοκαθίσματα. Το 17ο θέμα της συζήτησης ήταν σχετικά με τέσσερις υπεύθυνες δηλώσεις για διακοπή φιλοξενίας παιδιών στον παιδικό σταθμό ώστε να πληρωθούν οι θέσεις με τους επιλαχόντες, ενώ εγκρίθηκαν οι χρήσεις χώρων σχολικών κτηρίων που είχαν αιτηθεί τέσσερις σύλλογοι. Τέλος, εγκρίθηκε η απόδοση ποσού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αντίστοιχο του 25% των εισπράξεων των τελών της Λαϊκής Αγοράς για το β’ εξάμηνο του 2019.

 


Σχετικά Άρθρα

Αρνητικό ψήφισμα για την επένδυση LNG στον Παγασητικό κόλπο

Αρνητικό ψήφισμα για την επένδυση LNG στον Παγασητικό κόλπο

Με προεκλογικές αντεγκλήσεις το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού Δεν έλειψαν οι προεκλογικές αντεγκλήσεις στη συνεδρίαση του Δημοτικού…
Δίχασε παρατάξεις η γνωμοδότηση για Διαλυτήριο Οχημάτων στην θέση «Νταγιάς»

Δίχασε παρατάξεις η γνωμοδότηση για Διαλυτήριο Οχημάτων στην θέση «Νταγιάς»

Γόνιμη ήταν η συζήτηση για την γνωμοδότηση λειτουργίας για Διαλυτήριο Οχημάτων που Βρίσκονται στο Τέλος του…