• 13 Αυγούστου, 2019

Ο έναστρος ουρανός στις λίμνες των μετεωριτών “Ζερέλια” – φωτο – time-lapse

Ο έναστρος ουρανός στις λίμνες των μετεωριτών “Ζερέλια” – φωτο – time-lapse

Μας πλάνεψε σήμερα η νύχτα… πιο συγκεκριμένα, μας “έπαιξε άσχημο παιχνίδι” το σχεδόν ολόγιομο φεγγάρι και μας έκρυψε τη βροχή από τα πεφταστέρια “των Περσείδων”. Αυτά και άλλα πολλά έγιναν σήμερα χαράματα Τρίτης στα Ζερέλια. Φαεινή η ιδέα του φωτο-ρεπόρτερ μας Βαλάντη Ματσόρδα, να φωτογραφήσουμε τη βροχή των Περσείδων στις λίμνες των μετεωριτών… Δύσκολο το εγχείρημα όμως, καθώς το φως του φεγγαριού, μας έκρυψε τα περισσότερα πεφταστέρια.

Παρά ταύτα εξασφαλίσαμε στιγμιότυπα από το μοναδικό νυχτερινό τοπίο των Ζερελίων και το γλυκοχάραμα….

Παρακάτω δημοσιεύουμε ένα time-lapse βίντεο που δείχνει καρέ-καρέ το χάραμα στις λίμνες και φωτογραφίες από τον έναστρο ουρανό της μεγάλης λίμνης. Ευχαριστούμε για την παρέα τον Ραφαήλ M. που μας συνόδευσε στην φωτογραφική (και πειραματική) εξόρμησή μας. Οι φωτογραφίες είναι του Βαλάντη Ματσόρδα (VMphotography) και της Βιβής Τσιντσίνη.

Λίγα λόγια για τις Περσείδες

Οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή θερινή βροχή από «πεφταστέρια», κορυφώθηκαν και φέτος στην καρδιά του καλοκαιριού, συγκεκριμένα σήμερα χαράματα Τρίτης 13 Αυγούστου, στο νυχτερινό ουρανό της χώρας μας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου.

Όσοι έμειναν ξύπνιοι είχαν την ευκαιρία να δουν το φαινόμενο. Φέτος ακολούθησε πανσέληνος στις 15 Αυγούστου, με αποτέλεσμα η λάμψη από το μεγάλο φεγγάρι, να εμποδίσει σε ένα βαθμό την παρατήρηση των μετεώρων, έτσι έγιναν ορατά μόνο τα πιο φωτεινά από αυτά.

Οι Περσείδες είναι εντυπωσιακές βροχές διαττόντων, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές». Σύμφωνα με τη NASA, το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα.

Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βόρεια-βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.

Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου. Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.

Οι Περσείδες -που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ. – προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από τον αστεροειδή με διάμετρο δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Ο εν λόγω κομήτης είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και το επόμενο κοντινό πέρασμα του από τη Γη αναμένεται το 2126, ενώ δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας στο προβλέψιμο μέλλον.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας! Χωρίς τη συνδρομή τους η κάμερά μας δεν θα έφτανε στο φράγμα Μαυρομάτι… δεν θα ξενυχτούσε στα Ζερέλια!

 

(το παρόν άρθρο μπορεί να αναδημοσιευθεί σε άλλη επαγγελματική ιστοσελίδα μόνο με την πρώτη παράγραφο και λινκ στην “πηγή” (e-almyros.gr) και όχι με αναδημοσίευση φωτογραφιών -πλην της πρώτης του άρθρου)

 

 

Αν σας άρεσε η δουλειά μας… παρακαλούμε εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube! μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε!

 

 


Σχετικά Άρθρα

Το μαγευτικό βίντεο στα Ζερέλια με την Έλενα Ξυδιά – Φωτο από τα γυρίσματα

Το μαγευτικό βίντεο στα Ζερέλια με την Έλενα Ξυδιά – Φωτο από τα γυρίσματα

Η ιπτάμενη πιανίστρια Έλενα Ξυδιά σε μια συνεργασία που γράφει ιστορία. Μαθητές προωθούν τον τόπο τους:…
Σύσκεψη εργασίας της τουριστικής επιτροπής Αλμυρού με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Θεσσαλίας και τον Δήμαρχο Αλμυρού

Σύσκεψη εργασίας της τουριστικής επιτροπής Αλμυρού με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Θεσσαλίας και τον Δήμαρχο Αλμυρού

Τον Δήμο Αλμυρού επισκέφτηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου ο Γιάννης Αναστασίου, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θεσσαλίας και είχε…
Τοποθέτησαν κολώνες ΔΕΗ στο δρόμο για τη μεγάλη λίμνη- Ανάγκη προστασίας του φυσικού κι αρχαιολογικού τοπίου στα Ζερέλια

Τοποθέτησαν κολώνες ΔΕΗ στο δρόμο για τη μεγάλη λίμνη- Ανάγκη προστασίας του φυσικού κι αρχαιολογικού τοπίου…

Από τον Λαό της Μαγνησίας – έκδοση 30-12-2023 Συνεχίζεται η κακοποίηση του φυσικού και αρχαιολογικού τοπίου…