• 5 Μαρτίου, 2019

Στους 91 οι νεκροί από τον ιό Η1Ν1 – Εμφάνιση κρουσμάτων μέχρι και τον Απρίλιο αναμένουν οι ειδικοί

Στους 91 οι νεκροί από τον ιό Η1Ν1 – Εμφάνιση κρουσμάτων μέχρι και τον Απρίλιο αναμένουν οι ειδικοί

«Γριπιασμένοι» μεν… αλλά όχι με τον Η1Ν1 οι Αλμυριώτες μέχρι στιγμής – Ρεπορτάζ για την έξαρση της γρίπης στον Αλμυρό

Σε έξαρση βρίσκεται η γρίπη στη χώρα μας, με το ποσοστό θνησιμότητας να αυξάνεται διαρκώς. Οι υγειονομικές αρχές αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων τον Μάρτιο, ενώ τα κρούσματα είναι πιθανό να συνεχιστούν και τον Απρίλιο.

Ήδη η χώρα μας μετρά 91 θανάτους που οφείλονται στην εποχική γρίπη ή τους υπότυπους αυτής όπως ο ιός Η1Ν1.

Κάθε χειμώνα στην Ελλάδα, όπως σε όλες τις χώρες, παρατηρείται έξαρση στη δραστηριότητα του ιού της γρίπης. Η αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας, διαφέρει από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ιού που κυκλοφορεί και με το βαθμό ανοσίας που έχουν σ’ αυτόν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες. Εκτιμάται ότι κάθε χειμώνα προσβάλλεται από τη γρίπη ποσοστό 5%-15% του συνολικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει ότι το 97% εκ των θανάσιμων περιστατικών είχε προσβληθεί από γρίπη τύπου Α και κυρίως από το γνωστό ως πανδημικό στέλεχος Η1Ν1.

Η κατάσταση στον Αλμυρό

Πολλοί είναι οι συντοπίτες μας που έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί η εισαγωγή κάποιου στο νοσοκομείο. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον παθολόγο κ. Βασίλη Κουρκούμπα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τους δυο τελευταίους μήνες η γρίπη έχει εξελιχθεί σε πανδημία καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς. Είναι λυπηρό το γεγονός πως μόλις 2.500.000 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο αριθμός αυτός θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερος. Θετικό είναι πως από την κλινική εικόνα μπορούμε να καταλάβουμε αν ο ασθενής έχει νοσήσει από γρίπη και να χορηγηθεί άμεσα η κατάλληλη αγωγή. Στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, έχουν νοσήσει αρκετοί συμπολίτες μας, όμως απ’ ότι γνωρίζουμε δεν είχαμε περιστατικό που να χρειάστηκε νοσηλεία.

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη γι’ αυτό όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες καθώς και τις ομάδες που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο πρέπει να εμβολιάζονται. Σίγουρα χρειάζεται ψυχραιμία, ενώ σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάσει τα συμπτώματα της γρίπης, άμεσα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό του.»

Δεν έχουμε λοιπόν σαφή δεδομένα, αν κάποιοι από τους Αλμυριώτες που έχουν ίωση, έχουν τον υπότυπο Η1Ν1, από τον οποίο μετράμε 91 θύματα στην Ελλάδα.

Σε επικοινωνία μας με παιδιάτρους του Αλμυρού, επιβεβαιώνουν την έξαρση των ιώσεων το τελευταίο δίμηνο, αλλά και πάλι, δεν ταυτοποιήθηκε ο υπότυπος Η1Ν1 σε καμία περίπτωση.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο News 24/7 88,6  ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η γρίπη θα παραμείνει σε έξαρση τον Μάρτιο, με τα κρούσματα να συνεχίζονται μέχρι και τον Απρίλιο. Τόσο οι καιρικές συνθήκες όσο και η συνήθης διάρκεια του φαινομένου μάς λένε ότι και όλο τον επόμενο μήνα, μέχρι και τις αρχές Απριλίου, θα έχουμε περιστατικά και δυστυχώς κάποιοι συμπολίτες μας δεν θα τα καταφέρουν. Όσον αφορά τον εμβολιασμό, ούτε η Ελλάδα ούτε και οι χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης –με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο-έχουν πιάσει τον επιθυμητό στόχο. Πρέπει να διευκρινίσουμε, ότι το ποσοστό επιτυχίας του εμβολίου είναι στο70% ενώ ένα άλλο 30% μπορεί να νοσήσει, αλλά ηπιότερα, και χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία».

Συμπτώματα της γρίπης

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν: Ξαφνική εμφάνιση υψηλού πυρετού, ισχιαλγία, αρθραλγία, πονόλαιμο και ήπιο βήχα. Ακόμη είναι πιθανή η εμφάνιση κόπωσης, ενώ μπορεί να επηρεαστεί και το πεπτικό σύστημα με εμφάνιση διάρροιας ή έμετου.

Τρόποι πρόληψης

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί μόλις 2.500.000 πολίτες, ενώ ο αριθμός σύμφωνα με τους ειδικούς θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ακόμη ως μέσα προφύλαξης από τον ιό λειτουργεί η τήρηση των κανόνων της υγιεινής των χεριών, με συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Η τήρηση των βασικών αρχών υγιεινής, βήχας και φτέρνισμα στο μανίκι ή το μαντίλι σας. Η άμεση επίσκεψη στον γιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, ώστε να ληφθεί έγκαιρα η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

 

 

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…