• 28 Φεβρουαρίου, 2019

Σύλλογος Νέων Πτελεού: Πλούσιες οι πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις του Συλλόγου

Σύλλογος Νέων Πτελεού: Πλούσιες οι πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις του Συλλόγου

Οι νέοι του Δήμου μας δρουν και επιμένουν τοπικά, ιδρύοντας κατά τόπους Συλλόγους που αναλαμβάνουν κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις. Ο Σύλλογος Νέων Πτελεού, αποτελεί έναν από τους νεοσύστατους Συλλόγους του Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού.

Η ίδρυσή του πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2018, ενώ ήδη απαριθμεί 45 μέλη, τα οποία αυξάνονται διαρκώς.

Σύμφωνα με τα μέλη του συλλόγου, σκοπός τους είναι να ενεργοποιήσουν περισσότερους νέους, σε δράσεις – ενέργειες, που θα ωφελήσουν τους ίδιους και τον τόπο τους.

Η θέληση για προσφορά, η ανησυχία για τη βελτίωση των δομών του τόπου τους και η εθελοντική ενεργοποίηση για την αλλαγή της καθημερινότητας των νέων, ήταν ορισμένα από τα ερεθίσματα που τους οδήγησαν στην δημιουργία του Συλλόγου Νέων Πτελεού.

Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή του, ο Σύλλογος έχει διοργανώσει ή συμμετέχει σε διάφορες δράσεις.

Μέχρι τώρα, έχει γίνει καθαρισμός στην τοποθεσία Πλατάνια Πτελεού όπου βρίσκεται και η παιδική χαρά του χωριού, τοποθέτηση κάδων στον προαυλιο χώρο του Ιατρείου Πτελεού, καθώς και στην στάση του Λεωφορείου του Κτελ. Η προστασία του περιβάλλοντος, ο καθαρισμός ρεμάτων, παραλιών, δρόμων, η δημιουργία μονοπατιών για πεζοπορία και ποδηλασία, αποτελεί κύριο μέλημα, ώστε ο Πτελεός να προβάλλεται ως τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ακόμη, έχουν πραγματοποιηθεί μαθήματα οδικής συμπεριφοράς για τα νέα παιδιά, ενώ έχουν διοργανωθεί και εκδηλώσεις όπως η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση και ο στολισμός του δέντρου, παρουσίαση μοντέρνων και παραδοσιακών χορών από τα τμήματα του Συλλόγου, προβολή παιδικών ταινιών. Σε λίγες ημέρες αναμένεται να εγκαινιαστεί το κτίριο του Συλλόγου όπου θα πραγματοποιούνται περισσότερες εκδηλώσεις ψυχαγωγίας, όπως βραδιές διεθνούς γαστρονομίας, βραδιές χορού κλπ.

Ήδη, από τα μέλη του συλλόγου, έχει προγραμματιστεί αποκριάτικος χορός, με μασκαρέματα, γλέντι, την καθιέρωση βραβείων για τις καλύτερες αποκριάτικες ενδυμασίες καθώς και διαγωνισμός μαγειρικής. Επίσης, τις Απόκριες θα γίνει και παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού. Στις 15 Απριλίου έχει οριστεί να γίνει Αιμοδοσία, με σκοπό τη δημιουργία τράπεζας αίματος για την αντιμετώπιση των αναγκών, των μελών του Συλλόγου, την παροχή βοήθειας για ανεύρεση αίματος στις έκτακτες ανάγκες των μελών της και κυρίως την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς στα μέλη και τους κατοίκους του Πτελεού.

Προτεραιότητα για τους νέους, αποτελεί η καθιέρωση καλοκαιρινών εκδηλώσεων (Φεστιβάλ Καλοκαιριού Συλλόγου Νέων Πτελεού) με σκοπό την προβολή των ακτών της περιοχής, των πολλών μονοπατιών, του αρχαιολογικού Κάστρου στο Πηγάδι, του υδροβιότοπου της Λειχούρας και γενικότερα της χλωρίδας και πανίδας που περιβάλει τον Πτελεό.

Επίσης, η δημιουργία χώρου δανειστικής βιβλιοθήκης και μελέτης καθώς και δημιουργία τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης των μελών, των παιδιών τους και γενικά των κατοίκων της περιοχής. Ενδεικτικά, αναφέρονται η παράδοση μαθημάτων μουσικής, χορού παραδοσιακού και μοντέρνου, γυμναστικής εξάσκησης, προβολή ταινιών, δημιουργική απασχόληση παιδιών, παράδοση σεμιναρίων ραπτικής, υφαντικής, επαφή με ψυχολόγο για ενημέρωση σε ειδικά θέματα.

Στα άμεσα σχέδια του συλλόγου βρίσκεται και η δημιουργία επίσημης ιστοσελίδας, η οποία θα συμβάλει όχι μόνο στην προβολή του Συλλόγου αλλά και του Πτελεού γενικά. Στόχος  είναι η αμεσότερη επικοινωνία και ενημέρωση των απανταχού Πτελεωτών, για τα δρώμενα του χωριού και του συλλόγου.

Τέλος, η αναβίωση τοπικών εθίμων με τη συμμετοχή και άλλων φορέων, η ανάπτυξη σχέσεων με άλλους τοπικούς συλλόγους και πολιτιστικούς φορείς, καθώς και η δικτύωση με αντίστοιχους συλλόγους νέων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων αποτελούν κάποιους από τους στόχους προς υλοποίηση.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε link με εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς και το προφίλ του Συλλόγου στο Facebook:

Πραγματοποιήθηκε με… πολύ χορό η Χριστουγεννιάτικη γιορτή των Νέων Πτελεού

Η κοπή πίτας του Συλλόγου Νέων Πτελεού

Σύλλογος Νέων Πτελεού

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Βίντεο και εικόνες από τη γιορτή του αθλητισμού στο Κουρί

Βίντεο και εικόνες από τη γιορτή του αθλητισμού στο Κουρί

Ο 8ος λαϊκός αγώνας δρόμου στο δάσος Κουρί πέρασε στην ιστορία και στέφθηκε με επιτυχία καθώς…
2ο Γυμνάσιο Αλμυρού: Καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση – Οι εργασίες

2ο Γυμνάσιο Αλμυρού: Καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση – Οι εργασίες

Πραγματοποιήθηκε στο χώρο του 2ου  Γυμνασίου Αλμυρού από την Πέμπτη 23/05/2024 και μέχρι  την Τρίτη 28/05/2024…
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων, το θέμα του οποίου ήταν φέτος «Μουσεία για…