- 19 Φεβρουαρίου, 2019
Αποκλειστική συνέντευξη του Γιάννη Ηλιόπουλου του βραβευμένου υποβρύχιου φωτογράφου που καταδύθηκε στα Ζερέλια
Ο βραβευμένος υποβρύχιος φωτογράφος που πρόσφατα καταδύθηκε στα Ζερέλια παρουσιάζεται και περιγράφει το δύσκολο επάγγελμά του
Εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία της συνάντησης με τον Γιάννη Ηλιόπουλο, ώστε να τον γνωρίσει το κοινό του Αλμυρού, μέσα από μια συνέντευξη, αλλά να παρουσιάσουμε –ιδιαίτερα στους νέους μας- και άλλα επαγγέλματα, σπανιότερα. Ο Γιάννης Ηλιόπουλος είναι βραβευμένος υποβρύχιος φωτογράφος και συνεργάτης-εκπαιδευτής στο καταδυτικό κέντρο στη Χαλκιδική «Athos scuba diving». Πρόσφατα καταδύθηκε στο «μεγάλο Ζερέλι» με την καταδυτική ομάδα “sea wrecks”. Η πολύτιμη εργασία του προς τον ερευνητή, ειδικό στους μετεωρίτες κ. Τάκη Θεοδοσίου ήταν εθελοντική. Ας δούμε όμως, πως ο ίδιος παρουσιάζει το επάγγελμά του:
- Βοηθήστε μας με μια σωστή περιγραφή του επαγγέλματος σας, αλλά και του χόμπι σας. Ποιοι είναι οι πελάτες σας (ως κατηγορία).
Είμαι υποβρύχιος φωτογράφος… συνεπώς αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε φωτογράφηση γίνεται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Για μένα το χόμπι, ισούται με επάγγελμα και το αντίστροφο. Ακόμη και αν δεν είμαι σε δουλειά, φροντίζω με κάθε ευκαιρία να είμαι κάτω από την επιφάνεια του νερού για να φωτογραφίσω. Πελάτης μπορεί να είναι οποιοσδήποτε δραστηριοποιείται στο νερό ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά.
- Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την υποβρύχια φωτογραφία;
Ο υποβρύχιος κόσμος είναι συναρπαστικός με μια ατελείωτη ποικιλία ζωής όλων των χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών. Αυτό με έκανε να αγαπήσω αυτόν τον κόσμο ενώ ταυτόχρονα μου έδωσε το ερέθισμα για να προσπαθήσω να απεικονίσω έστω και ένα μικρό κομμάτι από την μαγεία του. Είχα επίσης την τύχη, αλλά και την τιμή, στα πρώτα μου βήματα να καταδύομαι με έναν εξαιρετικό υποβρύχιο φωτογράφο τον Κώστα Λαδά, από τον οποίο έλαβα τις βάσεις για να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια.
- Μια λίστα σημαντικότερων καταδύσεων για εσάς ποιά θα ήταν;
Όπως προανέφερα ο υποβρύχιος κόσμος είναι μαγευτικός. Η κάθε κατάδυση είναι μοναδική και έχει κάτι όμορφο να χαρίσει. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες θα ήταν με προσωπικά κριτήρια καθώς αποτελούν αγαπημένα καταδυτικά σημεία. Το ναυάγιο του ατμόπλοιου Πατρίς στο γραφικό νησί της Κέας, τις γοργονίες στο όμορφο Πήλιο και όλες τις καταδύσεις γύρω από το υπέροχο νησί της Αμμουλιανής στην Χαλκιδική.
- Ποια είναι τα τρία αγαπημένα στιγμιότυπα – οι τρείς αγαπημένες φωτογραφίες σας;
Οι τρείς τελευταίες φωτογραφίες που έχω τραβήξει… μέχρι τις τρείς επόμενες.
- Είναι επικίνδυνο επάγγελμα; Κινδυνέψατε ποτέ;
Όχι ποτέ. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και σε αυτό υπάρχουν όρια και κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται. Αν αυτό γίνεται, είναι απόλυτα ασφαλές, ευχάριστο και διασκεδαστικό.
- Περιγράψτε μας ένα περίεργο ή δύσκολο κλικ…
Τριάντα πέντε λεπτά αναμονής έξω από την φωλιά μια σμέρνας για να καταφέρω να φωτογραφήσω με τον τρόπο που ήθελα την συμβιωτική της σχέση με μια γαρίδα. Μια σμέρνα Muraena helena με ανοιχτό το στόμα ενώ μια γαρίδα καθαριστής Lysmata seticaudata της καθαρίζει τα δόντια!
- Σήμερα αν κοστολογούσατε τον απαιτούμενο εξοπλισμό για ένα τέτοιο επάγγελμα, σε ποιό ποσό θα το κοστολογούσατε;
Από 8.000 έως 12.000 ευρώ ανάλογα με το είδος της φωτογράφισης.
- Η Γη μας γηράζει… Η θάλασσα; “τι έχει να πει”; Ο ελληνικός βυθός;
Οι θάλασσές μας υποφέρουν και αυτές από το παγκόσμιο πρόβλημα της υπερ-αλίευσης και την ρύπανσης. Μπορούμε όλοι μας να βοηθήσουμε σε αυτό. Αμέτρητες διαφημιστικές καμπάνιες και δράσεις έχουν γίνει… όλοι ξέρουμε πως. Παρόλα τα προβλήματα όμως ο ελληνικός βυθός εξακολουθεί να είναι εκπληκτικά όμορφος. Έχουμε να επιδείξουμε μια πολύ πλούσια βιοποικιλότητα, πανέμορφα υποθαλάσσια τοπία με βράχια, κάθετους τείχους, φαράγγια, σπηλιές… πολλά επισκέψιμα ναυάγια και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την εξαιρετική ορατότητα και θερμοκρασία που διαθέτουμε στις θάλασσές μας.
- Πιστεύετε ότι εκμεταλλευόμαστε στην Ελλάδα την κατηγορία του τουρισμού που έλκει δύτες από όλο τον κόσμο;
Δυστυχώς όχι στον μέγιστο βαθμό. Σαφώς έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια αλλά απέχουμε πολύ ακόμα από το επιθυμητό. Ίσως θα μπορούσαμε να διδαχτούμε πολλά αν μελετούσαμε κάποιες κοντινές μας χώρες όπως π.χ. η Αίγυπτος ή ακόμη και το μικρό νησί της Μάλτας οι οποίες έχουν αναγάγει τον καταδυτικό τουρισμό σε μία βιομηχανία με τεράστιο οικονομικό όφελος.
- Θα θέλαμε λίγα λόγια για την εμπειρία σας στα Ζερέλια, για το τοπίο…
Με μια λέξη… μοναδικό. Είναι ένας υδροβιότοπος σπάνιας ομορφιάς στην μέση ενός κάμπου ο οποίος φιλοξενεί πλούσια πανίδα. Ο προϊστορικός οικισμός ανάμεσα στις δύο λίμνες επίσης προκαλεί έντονο ενδιαφέρον. Η κατάδυση στο μεγάλο Ζερέλι ήταν μια εκπληκτική εμπειρία. Συναντήσαμε μια υποβρύχια “ζούγκλα” μέσα στην λίμνη και ένα τοπίο πραγματικά απόκοσμο. Η γνώση πως οι δυο λίμνες έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από πτώση μετεωρίτη προσθέτει ένα τόνο μυστηρίου από μόνη της. Αξίζει πραγματικά την προσοχή του επισκέπτη.
- Πως μπορεί κανείς να έρθει σε επικοινωνία μαζί σας για την παραγγελία των υπηρεσιών σας;
Μέσω της ιστοσελίδας https://www.athos-scuba.gr/ ή της σελίδας στο facebook του καταδυτικού κέντρου Athos-scuba diving center με το οποίο συνεργάζομαι ή στο jilios_gr@yahoο.gr ή στο τηλέφωνο +30 6946101714. Περισσότερες φωτογραφίες του Γιάννη Ηλιόπουλου μπορείτε να δείτε στις σελίδες του στο instagram ή στο flickr.
Ευχαριστούμε πολύ τον Γιάννη Ηλιόπουλο για τον χρόνο του, τις υπέροχες φωτογραφίες του, που μοιράζεται μαζί μας, όπως και για την προσφορά του στην προσπάθεια ανάδειξης των Ζερελίων. Ευχόμαστε οι δρόμοι μας να ανταμώσουν σύντομα και με αυτή τη συνέντευξη τον δεσμεύουμε …φιλικά… να υιοθετήσει και ‘κεινος μαζί μας ένα όνειρο ανάδειξης των λιμνών των μετεωριτών.
Τσιντσίνη Βιβή
Κατάδυση δυτών στα Ζερέλια για ερευνητικούς σκοπούς – βίντεο από υποβρύχια κάμερα