• 13 Φεβρουαρίου, 2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 9-2-2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 9-2-2019

Περίγελοι κι ανάξιοι

μπροστά στην Ιστορία,

να ξεπουλιούνται εύκολα

σε κάθε ευκαιρία.

 

Αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και παραμονή στο σπίτι για τους ασθενείς έως την πλήρη ανάρρωσή τους, σωστή και έγκαιρη χρήση των φαρμάκων, καθώς και εμβολιασμό –ακόμα και τώρα– συστήνουν προς τους πολίτες οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η εποχική γρίπη θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί για αρκετές εβδομάδες ακόμα.

 

Ήδη οι Υπηρεσίες Υγείας της χώρας «λυγίζουν» κάτω από τον μεγάλο αριθμό των ασθενών με συμπτώματα της νόσου. Η αναμονή σε τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι πολύωρη και –κατά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων– φτάνει ακόμα και στις έξι ώρες στα παιδιατρικά νοσοκομεία, ενώ η ζήτηση για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχει «εκτιναχθεί», αφού τουλάχιστον 65-70 διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν σε καθημερινή βάση να εισαχθούν στην εντατική. Μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την «εγκληματική ολιγωρία της πολιτείας» από την οποία ζητεί να στελεχώσει άμεσα τις μονάδες εντατικής θεραπείας για να ανοίξουν τα 150 κλειστά κρεβάτια εντατικής. Όπως αναφέρεται σε νέα εγκύκλιο για την εποχική γρίπη, που απέστειλε το υπουργείο Υγείας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, «αναμένεται συνέχιση της δραστηριότητας της γρίπης τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα εβδομάδες», με την κορύφωση του φαινομένου μέσα στο επόμενο 15νθήμερο.

 

Πήρε ήδη την πρώτη …βράση ο χυλός της χύτρας των φετινών Αυτοδιοικητικών εκλογών. Και τον χαρακτηρίζω «χυλό» γιατί ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, οι παρατάξεις και οι συσχετισμοί των τοπικών δυνάμεων, γενικότερα.

 

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι 100 μέρες περίπου, που απομένουν για την ώρα της αυτοδιοικητικής κάλπης είναι πολύ λίγες και -όπως όλα δείχνουν- σε κάποια μέτωπα η δυστοκία (ως προς τα πρόσωπα και τις άλλες επιλογές) πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από εμφανής και δεδομένη.

 

-Η επόμενη θητεία Δημάρχων και Περιφερειαρχών μπορεί να είναι μεν τετραετής, αλλά φαντάζει και απρόβλεπτη, ιδιαίτερα μετά το νέο …φασόλι της απλής αναλογικής. Και κυρίως για Δημάρχους και Δημοτικούς ή Τοπικούς Συμβούλους, παρά για τους Περιφερειακούς.

 

Ως γνωστόν, μετά τον «Καλλικράτη» έρχεται ο «Κλεισθένης» και οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και συνεπώς οι έδρες θα μοιράζονται αναλόγως με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, ενώ για την εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη απαιτείται 50%+1 των ψήφων, ποσοστό που αν δεν συγκεντρώνεται στον πρώτο γύρο θα διεξάγεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δυο πρώτων της πρώτης Κυριακής.

 

«Με τίτλο «Καθηλωμένη χώρα», σε κύριο άρθρο της η «Καθημερινή» καίρια επισημαίνει, ότι «η πολιτική ζωή μετά το διαζύγιο των δύο κυβερνητικών εταίρων παράγει θέαμα, καταγγελίες, απειλές και αποστασίες. Θα μπορούσε κανείς να προσπεράσει τον παραπολιτικό θόρυβο, αν αυτός δεν προκαλούσε σοβαρές παρενέργειες στην κοινοβουλευτική ομαλότητα, αν δεν βύθιζε την ήδη χαμηλή αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. και, κυρίως, αν δεν επισκίαζε τις υπαρξιακές εκκρεμότητες που εξακολουθούν να κρατούν την οικονομία στον γύψο. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως καλύτερη διοίκηση, υγιείς τράπεζες, ελεύθερα πανεπιστήμια, πιο γρήγορα και ανεξάρτητα δικαστήρια. Και, αντί αυτών, καθηλώνεται σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών που αφορά μόνο τους πρωταγωνιστές του.»

 

Εκείνο που θα μπορούσε να προσθέσει κάποιος είναι ότι αυτό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» κρύβει πίσω του συχνά πολλά και διάφορα ατομικά οικονομικά συμφέροντα, από διάφορους Βουλευτές (όψιμα φιλοκυβερνητικούς), που μεταλλάχθηκαν σε …σημαίες ευκαιρίας, για να εξασφαλίσουν έστω μια ακόμη μηνιαία βουλευτική αποζημίωση, αφού -έτσι κι αλλιώς- ξέρουν πως δεν πρόκειται να δουν νέο βουλευτιλίκι, όταν και όποτε ξαναστηθούν οι κάλπες. Κι αυτό είναι το απλούστερο και …φτηνότερο παράδειγμα «αρπαχτής», διότι συχνά παίζονται πολλά περισσότερα.

 

Ίσως ποτέ άλλοτε πριν δεν έχει τόσο πολύ εκχυδαϊστεί και εξευτελιστεί ο δημόσιος βίος της χώρας, τόσο ξεδιάντροπα και τόσο απροκάλυπτα.

 

Με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Βουλής, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιοποιήθηκε κατά την έναρξη της απογευματινής συνεδρίασης της Ολομέλειας την περασμένη Δευτέρα, οι έξι ανεξάρτητοι Βο(υ)λευτές, οι οποίοι ψήφισαν θετικά κατά την πρόσφατη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης, δηλώνουν ότι επιζητούν να προσμετράται στο εξής η θετική τους ψήφος σε εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα νομοσχέδια, ώστε να διασφαλίζεται –όπως λένε- η δεδηλωμένη για την κυβερνώσα πλειοψηφία. Πρόκειται για τους Έλενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη, Αικατερίνη Παπακώστα, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Σπύρο Δανέλλη και Κώστα Ζουράρι.

 

Προσπαθώ ακόμα να χωνέψω την …απρόσμενη Κοινοβουλευτική εξέλιξη. Επιτέλους… Βολεύτηκαν 6 Κοινοβουλευτικές προσωπικότητες μεγάλου ….βεληνεκούς.

 

Το σημειώνω επειδή το θεωρώ σημαντικό: ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε, τις προάλλες, για δεύτερη φορά, την προεκλογική του δέσμευση για 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται στη χώρα μας, ώστε να υποστηριχθούν τα νέα ζευγάρια και να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Και φυσικά, μ’ ένα διχίλιαρο δεν αντιμετωπίζονται οι δαπάνες γέννησης, διατροφής κτλ. ενός παιδιού, πλην όμως είναι μια καλή αρχή και μια ώθηση, μπροστά την απροθυμία νέων ανθρώπων, ζευγαριών, να κάνουν οικογένεια και να τεκνοποιήσουν. Εξ ίσου χρήσιμη είναι και η άλλη δέσμευση, ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού. Αν και φοβάμαι, ότι δεν υπάρχει μεγάλο πλέγμα παιδικών σταθμών για να καλύψει τις ανάγκες, ειδικότερα σε μικρά και απόμακρα μέρη της χώρας. Θα δούμε, ωστόσο…

 

Σχεδόν …υπό εχεμύθεια εξελίσσονται φέτος οι διάφορες συνεστιάσεις και γιορτές κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, σε τοπικούς συλλόγους και σωματεία. Είναι τόσο «χλωμή» η συμμετοχή μελών και φίλων, που σε πολλές περιπτώσεις τα διοικητικά συμβούλια δεν μπορούν, δεν τα καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και τις δαπάνες κάθε εκδήλωσης. Εξ ίσου αποκαρδιωτικό είναι και το φαινόμενο των άδειων αιθουσών και -όταν τελειώσουν οι πίτες- τίποτε δεν συνηγορεί στο να βελτιωθεί η κατάσταση με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που έπονται. Φυσικά, η βασική αιτία για όλα τα παραπάνω είναι ότι δεν κυκλοφορεί χρήμα, ο κόσμος παραείναι στριμωγμένος οικονομικά και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις καθημερινές του ανάγκες, τη βαριά φορολογία που τον κυνηγάει, όπως και τις έκτακτες ανάγκες του φετινού χειμώνα, που δείχνει αρκετά άγριος.

 

Δήλωση Ζουράρι: «Αν διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, θα είμαι Βουλευτής ελευθέρας βοσκής». Πες το, βρε άνθρωπε…. Και κόπηκε η χολή μας από την αγωνία και το φόβο. (Εσύ μπορείς να βόσκεις όπως θες…. Εμάς μην αποπειραθείς να μας ξαναταΐσεις κουτόχορτο.)

 

Σκληρή γλώσσα του Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Βιτένις Αντριουκαΐτις, κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για το κάπνισμα, σε ρεπορτάζ της Τασούλας Επτακοίλη («Καθημερινή»): «Είναι ντροπή! Αυτός ο τύπος δεν καταλαβαίνει τίποτα από υγεία. Μηδέν! Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταγγέλλονται στην κοινή γνώμη», δήλωσε σχολιάζοντας τη φωτογραφία που απεικονίζει τον Πολάκη να καπνίζει, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο, το 2016. Λέτε, εν τω μεταξύ, να το …έκοψε; Μπα… Αντίθετα, απάντησε στον Επίτροπο, ότι θα το κόψει όταν εκείνος -ο ίδιος δηλαδή- θελήσει. Μαγκιά…

 

Αυτό που στο διαδίκτυο ιδρύονται Κινήματα υποστηριχτών που αναφέρονται σε …νεκρούς πολιτικούς της πρόσφατης Ελληνικής Ιστορίας, με ξεπερνάει. Και αναρωτιέμαι πολύ σοβαρά, πότε επιτέλους θα κοιτάξουμε μπροστά; Πότε πραγματικά θα ξυπνήσουμε και θα φύγουμε από τα τσιτάτα του φανατισμού, του παραγοντισμού, του διχασμού και της ….αθάνατης κομματικής πελατείας;

 

Με νευριάζουν διάφορες …κότες (αρσενικές και θηλυκές) που αναρτούν στο facebook παίζοντας (;) με καλοζωισμένα και καλοταϊσμένα μωράκια και παράγουν διάφορα βίντεο, αναγκάζοντάς τα να …ξερογλείφονται μπροστά σ’ ένα γλυκό ή ένα παγωτό, το οποίο δεν αφήνουν ποτέ να δοκιμάσουν, όσο διαρκούν τα …γυρίσματα. Κι αφού δεν γελάω με τέτοια κρυόμπλαστρα αστεία, θα ήθελα κι εγώ να βασανίσω τέτοιες κότες, αλλά με …χαστούκια. Εκεί να δεις …γέλιο.

 

Την προσεχή Πέμπτη είναι του Αγίου Βαλεντίνου… Καταλάβατε ή απλά δηλώνετε ότι τάχα δεν πιστεύετε σε ξενόφερτες και δυτικότροπες γιορτές κτλ. κτλ.; (Βρείτε ανθοπώλη, ζαχαροπλάστη, κοσμηματοπώλη, να σας κάνει …πίστωση καλύτερα).

 

Προσοχή νέος ιός έρχεται στο facebook… Μετατρέπει τους φίλους -ες σας σε Υποψήφιους.

 

«Η ψυχή μου μοιάζει μ’ εκείνων που τρελάθηκαν από τη λύπη κι αρχίζουν να γελούν.» (Νίκος Καζαντζάκης)

 

«Σπείρε αγάπη κι ας μη θερίσεις… Έτσι, για να μοσχοβολάει ο τόπος.» (Σ. Ποταμίτης).