• 15 Ιανουαρίου, 2019

Κ. Ρούτσιας: Σκέψεις με αφορμή το Τεχνικό Πρόγραμμα 2019 του Δήμου Αλμυρού

Κ. Ρούτσιας: Σκέψεις με αφορμή το Τεχνικό Πρόγραμμα 2019 του Δήμου Αλμυρού

Γράφει ο  Κωνσταντίνος Ρούτσιας Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.

 

Σχετικά πρόσφατα ψηφίσθηκε από το δημοτικό Συμβούλιο Του Δήμου Αλμυρού το τεχνικό πρόγραμμα του 2019. Ιδιαίτερη σημασία έχει το πρόγραμμα νέων έργων που θα εκτελεστούν ή τουλάχιστον θα δημοπρατηθούν εντός του 2019. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον Τοπικό τύπο θα εκτελεστούν 18 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.850.000 € . Από αυτά τα 923.000 € αφορούν την Δημοτική Ενότητα Αλμυρού, 780.000 € αφορούν την Δημοτική Ενότητα Σούρπης, 30.000 € την Δημοτική Ενότητα Ανάβρας, 170.000 την Δημοτική Ενότητα Πτελεού Αχιλείου. και 734.000 € έργα γενικού ενδιαφέροντος όπου το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων κατευθύνεται στην δημοτική ενότητα Αλμυρού.

Είναι απορίας άξιο με ποια λογική κάθε χρόνο, άνισα η μερίδα του λέοντος όσον αφορά την χρηματοδότηση έργων κατευθύνεται προς την Δημοτική ενότητα Αλμυρού. Τουλάχιστον τα πληθυσμιακά κριτήρια δεν συνηγορούν σε μία τέτοια άνιση κατανομή. Το ίδιο δεν συνηγορούν το μέγεθος και η σπουδαιότητα προβλημάτων που αντιμετωπίζει τουλάχιστον η τοπική Κοινότητα Πτελεού για την οποία ως κάτοικος μπορώ να μιλήσω.

Πριν από τέσσερα χρόνια η Εθελοντική ομάδα ΑΙΟΛΙΣ διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την αναπτυξιακή προοπτική της Τοπικής Κοινότητας Πτελεού. Στο τελικό κείμενο προτείνονταν συγκεκριμένα έργα που πρέπει να γίνουν και βοηθούν την  αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής Πτελεού – Αχιλείου. Από αυτά που προτείνονταν το μόνο έργο που εκτελεί η Δημοτική Αρχή (και αυτό όχι με σωστό τρόπο) είναι η διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου της Πιτσάλας. Πέρασαν 4 1/2 χρόνια για να αρχίσει να εκτελεί στον Πτελεό ένα νέο έργο.

Σε αυτή την ημερίδα είχαν προταθεί έργα για την Τουριστική Ανάπτυξη της περιοχής, όπως η διαμόρφωση των δύο παραλιακών πάρκινγκ, η ανάπλαση της παραλίας του “Λουτρού”, η αναβάθμιση των τουριστικών σημείων Κάστρο, Αη Γιώργης, θολωτοί τάφοι κ.α. Έργα γενικότερου ενδιαφέροντος όπως η διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου στο “Καραβουτσάκι”, η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου Γλύστρα – παραλία Ροδιάς κ.α. Δεν θα ήταν σκόπιμο να αρχίσουμε να αναφέρουμε έργα που είναι απαραίτητα να γίνουν στον Πτελεό, αρκεί μόνο να αναφέρουμε ένα τελευταίο το οποίο είναι το κύριο πρόβλημα για τον Πτελεό και σχετίζεται με την δημόσια υγεία. Ο Πτελεός δεν διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο και σε κάθε νεροποντή τα λύματα τρέχουν στους δρόμους.

Γιατί δεν έγιναν, γιατί η δημοτική αρχή δεν έχει συζητήσει με τους κατοίκους του Πτελεού ποιες είναι οι αναγκαιότητες και οι προτεραιότητες τους 4 1/2 χρόνια τώρα; Η απάντηση σε αυτά τα ζητήματα σχετίζεται και με τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Τι δημοτική αρχή θα εκλεγεί στον Δήμο Αλμυρού; Κατά πόσο θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες εξελίξεις; Κατά πόσο θα μπορεί να ανταποκριθεί στην εξεύρεση και υλοποίηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τοπικές Κοινότητες;

Οι αλλαγές που συντελούνται σήμερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στη κατεύθυνση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων έχουν ως στόχο την επικράτηση των 3 χρυσών κανόνων, αυτών της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της οικονομικότητας.

Έτσι τα τελευταία χρόνια στην Τ.Α. έχουν προωθηθεί μεταρρυθμίσεις όπως:

  • Περιορίστηκαν οι δομές της. Ο «Καποδίστριας» το 1997 περιόρισε των αριθμό των Δήμων και Κοινοτήτων σε 1034, ενώ το 2010 ο «Καλλικράτης» σε 325.
  • Αναβαθμίσθηκε παράλληλα ο ρόλος της στα πλαίσια του κρατικού μηχανισμού. Έχουν μεταφερθεί πλήθος αρμοδιοτήτων που ασκούνταν είτε κεντρικά από το μηχανισμό του κεντρικού κράτους είτε από τις Νομαρχίες.
  • Αντικειμενικά ενισχύεται ο ρόλος της στη διαμόρφωση της οικονομίας σε τοπικό (και όχι μόνο) επίπεδο, καλείται να συμβάλλει στη μεταφορά σημαντικών τομέων στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» (ιδιωτικοποιήσεις).
  • Ενισχύονται οι δημοσιονομικοί κανόνες λειτουργίας της και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί («Παρατηρητήριο», μειώσεις χρηματοδοτήσεων).
  • Γίνεται προσπάθεια περιορισμού του «Δημαρχοκεντρικού» Δήμου μέσω νέου εκλογικού συστήματος και διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης στην άσκηση των πολιτικών που καθορίζονται.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή τάση στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι η ανάδειξή της σε κύριο φορέα άσκησης των κρατικών πολιτικών, ταυτόχρονα με το περιορισμό των υπουργείων σε ρόλο διαμορφωτή και επόπτη των κεντρικών πολιτικών.

Αυτό σημαίνει έναν πιο ενεργό ρόλο της Τ.Α. Είναι σημαντικό το ότι σήμερα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης υλοποιείται, εάν όχι το σύνολο, πάντως το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών που επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες σε ζητήματα όπως η κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον, η δόμηση κ.α.  Έχει σημασία λοιπόν τι πολιτικές θα ακολουθηθούν σε αυτά τα ζητήματα; Ποιοι δήμαρχοι θα εκλεγούν να τις εφαρμόσουν;

Είναι φανερό πλέον ότι το καθεστώς του «Βλαχοδημαρχισμού»  δεν γίνεται πλέον ανεκτό. Η πολυπλοκότητα στη σύνθεση των τοπικών προβλημάτων απαιτεί εκ μέρους των δυνάμεων που θα εκλεγούν στις διοικήσεις των δήμων, πολύπλευρη αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προτεινόμενων λύσεων. Απαιτείται σε θεωρητικό επίπεδο η συνεύρεση και από κοινού επεξεργασία των θεμάτων από ειδικούς  διαφορετικών επιστημονικών αντικείμενων αλλά παράλληλα και ο εμπλουτισμός των προτάσεων με λύσεις που θα έρχονται μέσα από τη συνάντηση με τις τοπικές κοινωνίες και τα τοπικά κινήματα.

Χρειαζόμαστε Δημοτικές και Τοπικές Αρχές ανοικτές στα καινούργια δεδομένα που διαμορφώνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Σχετικά Άρθρα

Βίντεο και εικόνες από τη γιορτή του αθλητισμού στο Κουρί

Βίντεο και εικόνες από τη γιορτή του αθλητισμού στο Κουρί

Ο 8ος λαϊκός αγώνας δρόμου στο δάσος Κουρί πέρασε στην ιστορία και στέφθηκε με επιτυχία καθώς…
2ο Γυμνάσιο Αλμυρού: Καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση – Οι εργασίες

2ο Γυμνάσιο Αλμυρού: Καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση – Οι εργασίες

Πραγματοποιήθηκε στο χώρο του 2ου  Γυμνασίου Αλμυρού από την Πέμπτη 23/05/2024 και μέχρι  την Τρίτη 28/05/2024…
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων, το θέμα του οποίου ήταν φέτος «Μουσεία για…