• 1 Ιανουαρίου, 2019

Ο Αλμυριώτικος Καζαμίας για το 2019 – Με αγάπη και ίσως… χιούμορ!

Ο Αλμυριώτικος Καζαμίας για το 2019 – Με αγάπη και ίσως… χιούμορ!

Ο Αλμυριώτικος Καζαμίας για το 2019, με δόσεις …τρέλας, γι’ αυτά που μπορεί να γίνουν ή που ποτέ δεν θα συμβούν ή που διακωμωδούν όσα έγιναν. Με αγάπη και ίσως… χιούμορ!

Ιανουάριος
Θεοφάνια. Ο Τάκης, για να αποδείξει σε όλους ότι χαίρει άκρας υγείας, πέφτει για το Σταυρό στην παραλία του Αλμυρού. Ενώ κολυμπά σε άριστο ύπτιο προς τη νίκη και δεν έχει τολμήσει κανένας άλλος να πέσει τούτη τη χρονιά, αναδύεται δίπλα από το σταυρό ο Ζντούπ, με μάσκα και μπουκάλες οξυγόνου. Με άνεση πιάνει το σταυρό, αφήνοντας άλαλα τα χείλη των σεβαστών. Ο Ζντουπ βγαίνοντας στην παραλία, μαζί με το σταυρό, σέρνει μια σακούλα που γράφει «εν βράσει» στην οποία έχει τα σκουπίδια που εν τω μεταξύ περιμάζεψε από τον βυθό της Καράγκιορης, δίνοντας σε όλους ένα κοινωνικό μήνυμα.

Φεβρουάριος
Οι μηνύσεις στον Αλμυρό συνεχίζονται και ο Βαγγέλης απελπισμένος από τα αλλεπάλληλα δικαστήρια καταφεύγει στα διάφορα news rooms των καναλιών. Τελικά λαμβάνει κάλεσμα από «τα παρατραγούδια» της Χουανίτας Λάμια, όπου και εμφανίζεται. Κλαίγοντας αφηγείται μήνυση-την μήνυση, συκοφαντία-τη συκοφαντία, κατηγόρια-την κατηγόρια. Ο μηνυτής βάζει τους φίλους του να κάνουν τηλεφωνικές παρεμβάσεις προσπαθώντας να κερδίσει εκείνος τη συμπάθεια του κοινού. Λίγο πριν τελειώσει η εκπομπή, τηλεφωνεί ο Ζντούπ με ψευδώνυμο και τους «καίει» και τους δυο. Το επεισόδιο εκτοξεύει στα ύψη την τηλεθέαση της εκπομπής και προτείνει μόνιμο συμβόλαιο στους Αλμυριώτες. Για την εξυπηρέτησή τους, γίνονται στούντιο του καναλιού στον Αλμυρό και ο Αλμυρός ξαναγίνεται διάσημος.

Μάρτιος – Απόκριες
Και φέτος, πραγματοποιείται η καρνιβαλική παρέλαση της Ευξεινούπολης. Ο Δημητράκης στη μέση της διαδρομής που διανύουν οι καρνιβαλιστές με τα άρματά τους, σταματά το κομβόι, κατεβάζει τη βασίλισσα από το άρμα της και παίρνει τη θέση της ενώ κοιτά με αγωνία δεξιά και αριστερά. Μπροστά από τους επισήμους, ο Θανάσης τον ρωτά από μικροφώνου. «Τι κάνεις Δημητράκη εκεί;» και ο Δημητράκης απαντά… «Δεν είμαι –χικ- ο Δημητράκης –χικ-. Είμαι ο Ηρακλής και ψάχνω – χικ- τη Ζήνα».
Το φάντασμα του Αλέκου, γελά και χαίρεται που η παράδοση συνεχίζεται.

Απρίλιος
Η Μαρία βάζει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της Δημοτικής Ενότητας Ευξεινούπολης, με σύνθημα «λυκειακές τάξεις στην Ευξεινούπολη, για να μη φύγουν τα παιδιά μας στα ξένα». Ο Argi αντεπιτίθεται και κάνει αίτημα στο Υπουργείο, για πανεπιστημιακές τάξεις στην Ευξεινούπολη με σύνθημα «γιατί ούτε ως ενήλικες πρέπει να φύγουν τα παιδιά από το τσαρδί τους». Τελικά, στις επερχόμενες εκλογές, επανεκλέγεται ο Argi. Η Ευξεινούπολη αποκτά τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και γίνεται «πρωτεύουσα» του Δήμου Αλμυρού.

Δυστοκία στην εξεύρεση υποψηφίων για τις Περιφερειακές εκλογές, στην περιοχή Αλμυρού. Η φήμη ότι ο Ευθύμης κυκλοφορεί με κλαδευτήρι και κυνηγάει κάθε υποψήφιο ενδιαφερόμενο που πάει να μπει στο δρόμο του, διαψεύδονται (γιατί είναι υπαρκτές φήμες και δεν πρέπει να κυκλοφορούν).

Ευρηματικό το προεκλογικό σλόγκαν του Αργύρη: «Αν ψηφίζατε τον Ρούσσα, όλα εγώ θα τα μπορούσα».
Από το βάθος ακούγεται βαρύς αχός που αντιτείνει: Τούτη η πόλη η ρημάδα, χρειαζόταν ένα Μπάρδα.
Λανσάρεται και άλλη προεκλογική θεωρία: Για να γλιτώσουμε και να απαλλαγούμε από τις μηνύσεις, πρέπει να πάρουν …Βράση οι Οικολόγοι Απαλλακτικοί.

Ξέμπαρκοι και άτακτοι, ορμώμενοι από το Μπακλαλί και άλλα αντάρτικα στέκια φωνάζουν ομοθυμαδόν: Μόνο πίσω απ’ τον Παπέτα, θα ’τρωγε ο λαός …κουφέτα. Άλλες αντάρτικες ομάδες (αντάρτικο πόλεων, αυτή τη φορά), απαντούν: Για αστακομακαρονάδα, να ψηφίσετε τον Σάββα.

Μάιος

Το Μάιο πραγματοποιείται το ράλι Άλος, το μοναδικό ράλι της Θεσσαλίας, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Κατά την τελετή εκκίνησης, δημιουργείται το αδιαχώρητο, καθώς οι υποψήφιοι Δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων, διεκδικούν λίγη προβολή ακόμη. Η εξέδρα των επισήμων, καλύπτει ολόκληρη τη μια πλευρά της πλατείας. Κατά την είσοδο του πρώτου αγωνιστικού, το οποίο μαρσάρει και επιχειρεί να σπινιάρει, παθαίνει βλάβη, χάνει τον έλεγχο ο οδηγός και ανεξέλεγκτο το αυτοκίνητο «σκάβει» τα πόδια των πολιτικών της εξέδρας. Οι υποψήφιοι παραιτούνται των εκλογών, καθώς το εκλαμβάνουν ως κακό οιωνό και… αναρρώνουν. Οι συνδυασμοί μένουν χωρίς υποψηφίους και οι εκλογές αναβάλλονται στον Αλμυρό, για ένα μήνα μετά.

Ιούνιος
Ο Ευθύμης, γυρίζοντας στο Γηροκομείο, μετά από ταξίδι, βρίσκει τους γέροντες ανεβασμένους στη στέγη, οι οποίοι απεγνωσμένοι απειλούν να αυτοκτονήσουν. Η Συντροφιά –το χρυσόψαρο που τους δώρισαν φορείς της ΝΟΔΕ Μαγνησίας και το ονόμασαν έτσι συμβολικά- απεβίωσε και οι γέροντες διαμαρτύρονται ότι έχασαν τη συντροφιά τους. Ο Ευθύμης –γνωστός για τις κοινωνικές του ευαισθησίες- σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τους σώσει, πηδάει στη γυάλα, κάνει το ψάρι και μένει εκεί μέχρι να τελειώσουν τα καλοκαιρινά μπάνια και να γίνει το Γαβούστημα στο Αργιλοχώρι.

Ιούλιος
Ορίζονται Εθνικές εκλογές. Ένας ακτιβιστής (και παραλής) Αλμυριώτης, κάτω από αυστηρή ανωνυμία και εχεμύθεια, μοιράζει σε πλήθος συμπολιτών ανιχνευτές ψεύδους, προκειμένου να τους εξοπλίσει για την τριπλή προεκλογική περίοδο, που μαίνεται αδυσώπητη όλο το 2019, προστατεύοντάς τους πολίτες από κάθε λογής ψευτο-Θόδωρους, υποψήφιους και λοιπές …δημοκρατικές δυνάμεις. Οι πολίτες πετούν στην άκρη τα «ύποπτα» μηχανήματα, με την εδραία άποψη ότι μυρίζονται το ψέμα από μακριά, γι’ αυτό κι έχουν ταχθεί υπέρ της ξεκάθαρης ψήφου στον Κυριάκο Τσίπρα.
Τα κεράσματα του αλκοόλ στα κάθε λογής κρασοπουλειά και τσιπουράδικα της πόλης και της περιοχής δίνουν και παίρνουν, αλλά περισσότερο σαν τάξιμο μελλοντικό, δεδομένου ότι η αφραγκία είναι διάχυτη, ακόμη και μεταξύ των υποψηφίων, παρά την ξεκάθαρη δήλωση, ότι όλα «θα γίνουν …ταχιά και μετά τις εκλογές. Προς το παρόν, αποφύγετε τον αλκοολισμό»

Αύγουστος
Κάποια νύχτα με φεγγάρι (κατά την επέτειο απελευθέρωσης του Αλμυρού) σκάει μύτη στην πόλη ο Πρόεδρος των …ΑΜΔΕΝ Πανωκάτος Καημένος -γνωστός και ως Κωλοτούμπας- μεταμφιεσμένος σε …Μπουμπουλίνα και μαγεύει τα πλήθη μιλώντας για την απάτη της Σκοπιανής (τάχα) Μακεδονίας και καταγγέλλει την προδοσία που σκιάζει τη Συμφωνία, την οποία υπέγραψε ο Κοτζιάς (όχι ο μανάβης – ο υπουργός) στις …Βέσπες. Τη βασική ευθύνη φέρει πάντως ο Τσίπας και ο υφυπουργός Μαμούχαλος, ο σφαγέας των κάθε λογής συνταξιούχων.

Σεπτέμβριος
Η εφημερίδα του Αλμυρού, μετά από 6 εκλογικές θητείες και τέσσερις Δημάρχους, πέφτει σε κυκλοφορία. Η Βιβή, αναγκάζεται να ψάξει για καινούριο επάγγελμα. Βρίσκει στο συρτάρι της μια συνταγή για ρυζόγαλα και προσπαθεί να τα πουλήσει. Το εγχείρημα δεν πιάνει, καθώς καλύτερα να γράφει, παρά να μαγειρεύει. Τελικά, όσοι φαλακροί δοκίμασαν το ρυζόγαλό της, βγάζουν μαλλιά. Πουλάει σε φαρμακευτική τη συνταγή, παίρνει ένα ευρώ για κάθε κεσεδάκι που πωλείται και γίνεται ζάπλουτη.

Ο Μηνυ-Τάκης λίγο πριν παραδώσει τα σκήπτρα, δίνει εντολή για ΕΔΕ (ένορκη διοικητική εξέταση) κατά του εαυτού του. Αυτό γιατί α) δεν έμεινε κάποιος άλλος ώστε να ασκήσει ΕΔΕ, β) ώστε να αποχωρήσει αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά και τιμώντας το μότο του πως «έχω χέρια καθαρά».

Οκτώβριος
Μετά το κτίσμα του Γενικού Λυκείου Αλμυρού, αποκαλύπτεται ότι δεν καλύπτει τους νέους όρους για τη στατικότητα κτιρίων και το 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού. Τα παιδιά του ΓΕΛ (που έκαναν μάθημα εκεί, προσωρινά) μαζί με τα παιδιά του Γυμνασίου, οδηγούνται στις αίθουσες του Πολιτιστικού. Ένα μήνα μετά, πέφτει σοβάς του άνω ορόφου και οι γονείς ανακαλύπτουν ότι και το Πολιτιστικό είναι ακατάλληλο. Αποφασίζεται να μεταφερθούν στο κλειστό Γυμναστήριο Αλμυρού, σε δυο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή (εκτός των ωρών που ο Λάδης κατάφερε να δεσμεύσει για το βόλεϊ). Κατά την ώρα μαθήματος παρατηρεί μια μαθήτρια ότι τα φωτιστικά γέρνουν. Η Δημοτική Αρχή καλεί την ΚΤΥΠ, η οποία κρίνει ακατάλληλο το κτίριο. Τα παιδιά πλέον (έχει καλοκαιριάσει βλέπετε) κάνουν μάθημα στις κερκίδες του σταδίου του Αλμυρού. Όσο για τον αγωνιστικό χώρο… Πραγματοποιούνται εκεί οι προπονήσεις βόλεϊ, μπάσκετ και ποδοσφαίρου των ακαδημιών και γίνεται πραγματική Τιτανομαχία για τις ώρες… Οι μαθητές αγανακτούν, κάνουν απεργία κινητού (αφήνουν τα κινητά τους στο γραφείο του Δημάρχου) και διαγράφουν τα insta τους. Η επανάσταση πετυχαίνει το στόχο της. Οι νέοι πτυχιούχοι μηχανικοί και αρχιτέκτονες του Αλμυρού, σχεδιάζουν ένα εκπαιδευτικό συγκρότημα, που συμπεριλαμβάνει κτίρια για να φιλοξενήσουν μαθητές από το Νηπιαγωγείο, έως και ΤΕΙ αγροτικών επαγγελμάτων, εγκρίνεται σε ΕΣΠΑ και ο Αλμυρός γίνεται πρότυπο για τα δημοτικά εκπαιδευτήρια σε όλη την Ελλάδα.

Νοέμβριος
Μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις του φετινού φθινοπώρου, το φράγμα Μαυρομμάτι, οδεύει προς υπερχείλιση, καθώς δεν έχει γίνει το υποέργο, ώστε να αξιοποιηθεί το νερό που έχει συγκεντρωθεί μετά την ολοκλήρωσή του. Ο Ηλίας, σπεύδει επί τόπου για να βρει λύση μαζί με το συνεργείο του και το γιο του. Τελικά αφήνει τον γιο του, ως άλλο Τιτάνα, να κρατά το φράγμα και γυρίζει στον Αλμυρό να φέρει επιπλέον εργαλεία και υλικά. Το φράγμα σπάει, ο γιος αρπάζει ένα κόντρα πλακέ και για να αποφύγει το τσουνάμι κάνει σέρφινγκ πάνω στο κόντρα πλακέ και μέχρι τη Σούρπη. Τελικά επιβιώνει αφήνει τη δουλειά του και το μπάσκετ και γίνεται ο πρώτος δίμετρος πρωταθλητής κόσμου στο σέρφινγκ, δοξάζοντας τον Αλμυρό. Το φράγμα γίνεται εξαιτίας του διάσημο και επεκτείνεται σε πίστα τεχνητών κυμάτων για τους λάτρεις του σερφ.

Δεκέμβριος
Ο Ζντουπ, αφού δεν εκλέχθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση, και εφόσον δεν μπορεί να ζήσει μακρυά από το Δημαρχείο… ζητά να γυρίσει στη θέση του, αμισθί. Η αίτηση δεν γίνεται δεκτή και τελικά, απευθύνεται με γράμμα στον Άη Βασίλη. Ο Άγιος συγκινείται από την επιστολή και τον επαναδιορίζει αξιοποιώντας τις διασυνδέσεις του. Ο Ζντουπ περιχαρής, διοργανώσει event μετά μουσικής και καλεί όλους τους Δημάρχους με τους οποίους έχει εργαστεί. Όλοι μαζί, διασκεδάζουν και χειροκροτούν τον Ζντουπ ο οποίος χορεύει κουνώντας το κασκόλ του, στους ρυθμούς του «θα ζήσω ελεύθερο πουλί… κι όχι κορόιδο στο κλουβί… από κανάρα, σε κανάρα θα πετά-α-α-ωωωω!»

Και του χρόνου με υγεία, χιούμορ και αυτοσαρκασμό!
Σ.Σ. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα είναι τυχαία!


Σχετικά Άρθρα

Φωτο-ρεπορτάζ από την Αποκαθήλωση στην Ι.Μ. Κάτω Ξενιάς – Το μήνυμα του Μητροπολίτη

Φωτο-ρεπορτάζ από την Αποκαθήλωση στην Ι.Μ. Κάτω Ξενιάς – Το μήνυμα του Μητροπολίτη

Ακολουθούν φωτο-ρεπορτάζ και βίντεο  από την Αποκαθήλωση στην Ιερά Μονή Κάτω Ξενιάς και μήνυμα του Μητροπολίτη:…
Φωτο-ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση των επιταφίων στον Αλμυρό

Φωτο-ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση των επιταφίων στον Αλμυρό

Τη Μεγάλη Παρασκευή πλήθος πιστών, ως μια κοινωνία Χριστού, παρέστη στη συγκέντρωση των επιταφίων των Εκκλησιών…