• 29 Νοεμβρίου, 2018

Σταφιδόψωμο νηστίσιμο – Συνταγή

Σταφιδόψωμο νηστίσιμο – Συνταγή

Κάποιοι χαρακτηρίζουν το σταφιδόψωμο ως «το ψωμάκι της νηστείας» και όχι άδικα!  Μία νόστιμη, αρωματική, γευστική και νηστίσιμη δημιουργία, ιδανική για τις μέρες της Σαρακοστής που διανύουμε, αφού μας παρέχει ενέργεια, πλήθος θρεπτικών συστατικών που μπορούμε να απολαύσουμε όλες τις ώρες της ημέρας.

Υλικά:

4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

1 φλιτζάνι σταφίδες

2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη

1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1/3 φλιτζανιού κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφίδες και προσθέτουμε το κονιάκ. Τις αφήνουμε 2 ώρες να μαλακώσουν και να φουσκώσουν. Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη σόδα. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε τις σταφίδες και το κονιάκ. Ζυμώνουμε δυνατά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Πλάθουμε ψωμάκια τα πασπαλίζουμε με σουσάμι (προαιρετικά). Απλώνουμε στο ταψί μία λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα σταφιδόψωμά μας. Ψήνουμε σε καλά προ-θερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε.

Μυστικά συνταγής:

  1. Μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα καρύδια. Εάν βάλετε θα τα προσθέσετε στη ζύμη μαζί με το κονιάκ και τις σταφίδες.
  2. Μπορείτε να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.