- 16 Νοεμβρίου, 2018
ΓΕΛ Αλμυρού: Πολυτεχνείο… 45 χρόνια μετά
Στην εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο ήταν αφιερωμένη η επετειακή εκδήλωση του ΓΕΛ Αλμυρού, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού.
Στην αρχή της εκδήλωσης διάβασε ο Διευθυντής του Λυκείου Ιωάννης Θεοδώρου το μήνυμα του υπουργού Παιδείας για τη 17 Νοέμβρη. Στη συνέχεια η εκδήλωση, η οποία με πολύ ωραίο τρόπο επιμελήθηκε η καθηγήτρια και λογοτέχνης – ποιήτρια Χρύσα Μαρδάκη, επικεντρώθηκε στα δικαιώματα, τις δημοκρατικές αξίες και τις διεκδικήσεις, που τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973 έφεραν στην επιφάνεια της πολιτικής ζωής. Αξίες και δικαιώματα, ζωτικά όσο ο αέρας, αναντικατάστατα όσο η ζωή κι ωστόσο καταπατημένα, καταπλακωμένα, στραγγαλισμένα.
Οι φοιτητές του ’73 διεκδίκησαν την ισότιμη θέση τους στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας και του κόσμου, σε μια καμπή της ιστορίας, που Ευρώπη και Αμερική ταράσσονταν από ριζοσπαστικά κινήματα, νέα ιδεολογικά ρεύματα και αντιπολεμικές διαδηλώσεις.
Οι νέοι του ’73, είναι οι νέοι άνθρωποι κάθε γενιάς, που αγωνίζονται για την πραγμάτωση των οραμάτων τους, που καταργούν τη βαρύτητα της φθοράς και της σήψης, που δεν αρκούνται σ’ ένα κομμάτι ουρανού, αλλά εφορμούν να αλώσουν όλο το στερέωμα.
Οι εξεγερμένοι του ’73, είναι το σύμβολο του σκεπτόμενου ενεργού πολίτη κάθε εποχής, που αρνείται να εγκλωβιστεί στο εύθραυστο κλειστοφοβικό καβούκι του και να δηλητηριαστεί από τις πνιγηρές αναθυμιάσεις νοσηρών και δυσωδών καθεστώτων, αλλά λευτερωμένος πρώτα μέσα του, αξιώνει:
ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΙΣΟΤΗΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ
Έτος 2018. Η δικτατορία έπεσε. Η μεταπολίτευση εδραίωσε, εδώ και πολλά χρόνια τη Δημοκρατία
Το Πολυτεχνείο άλλαξε. Πλέον είναι μνημείο ή μουσείο πεπαλαιωμένων ιδανικών.
Εκείνοι οι φοιτητές έφυγαν. Άλλοι για να συνεχίσουν κάπου ήρεμα και αθέατα τη ζωή τους. Άλλοι για να ξεπουλήσουν, όσο ακόμα ήταν νωπές οι μνήμες, το ηρωικό τους παρελθόν, με μια πολιτική θεσούλα. άλλοι για να μυήσουν τους νεότερους σε αρχές διάφανες κι αναλλοίωτες, τέτοιες που αξίζει κανείς να παλέψει, να κινδυνέψει, να πέσει και να ξανασηκωθεί ακέραιος.
Άλλοι άνθρωποι, άλλα παιδιά πήραν τη σκυτάλη της παιδείας, της βιοπάλης, της ζωής, με άλλα προβλήματα, με άλλες διεκδικήσεις, σε νέους δρόμους, προς άλλες κατευθύνσεις. Μύθοι απομυθοποιήθηκαν, δόγματα αμφισβητήθηκαν, είδωλα κατέπεσαν, ανδριάντες κονιορτοποιήθηκαν.
Όμως οι διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες είναι πάντα εκεί, στόχοι απαρασάλευτοι για τοξότες με ευθύβολα βέλη. Μάχες αέναες παντού μαίνονται κι όσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν βαστούν τ’ άδικο, κάπου ανάμεσα στα ξεφωνητά των σιωπών και τις σιωπές των φωνασκιών, τα Πολυτεχνεία θα εκπέμπουν SOS κι οι καγκελόπορτες προμαχώνες από ανθρώπινα κορμιά θα ορθώνονται και θα κυματίζουν ζωντανές σημαίες!!
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν video με χρονικά και τραγούδια, ποιήματα, αποφθέγματα και ρήσεις διανοητών, πολιτικών και λογοτεχνών από τους μαθητές: Καραδήμα Γιώτα, Κατσαρού Κωνσταντίνα, Κινινή Αντωνία, Κολέτα Χρήστο, Κυρίτση Σίλια, Μπατσκίνη Μίκα, Ξυνού Παναγιώτα, Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Τσαπάρα Βάσια, Τσιγάνη Γιώτα.