• 22 Οκτωβρίου, 2018

Παρουσιάστηκε η δημόσια τοιχογραφία του ΑΟΣ Ν. Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Παρουσιάστηκε η δημόσια τοιχογραφία του ΑΟΣ Ν. Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Το πρωί της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της δημόσιας τοιχογραφίας που δημιουργήθηκε από την ομάδα UrbanAct, στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» Νέας Αγχιάλου.

Ο ΑΟΣ « Η ΔΗΜΗΤΡΑ», παρουσίασε την τοιχογραφία που έχει δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, με θεματικές εμπνευσμένες από τη μέχρι τώρα πορεία του.  Πρόκειται για καθημερινές σκηνές από το βίο και τον κόπο των ανθρώπων  που εργάστηκαν στον συνεταιρισμό και υλοποιήθηκε από τον καλλιτέχνη Same84.

Η καλλιτεχνική ομάδα UrbanAct προωθεί την τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας υλοποιώντας ποικίλα προγράμματα, φεστιβάλ και εκθέσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Κίτσιος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα παρουσιάζουμε με τον πιο επίσημο τρόπο, μια ακόμα δράση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της οργάνωσης που σχετίζεται με την τέχνη της εκπαίδευσης, την δημόσια αισθητική και τον πολιτισμό. Το θέμα της τοιχογραφίας είναι εμπνευσμένο από το ιστορικό αρχείο του Συνεταιρισμού που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μέσα από πολύτιμα έγγραφα, φωτογραφίες, χειρόγραφα, προφορικές μαρτυρίες κ.α.

Η παράσταση στο αριστερό μέρος του κεντρικού κτιρίου με τις γυναίκες επιλέχθηκε από το πολυπληθές  φωτογραφικό υλικό του αρχείου της οργάνωσης αποδίδοντας ένα φόρο τιμής στη γυναίκα της προσφυγικής Νέας Αγχιάλου. Στο δεξί μέρος αναπαρίσταται ένας άνδρας να κουβαλάει κιβώτια. Μαρτυρά τα δύσκολα και πέτρινα χρόνια της οργάνωσης, που όλα γινόταν χειρονακτικά με μεγάλο κόπο.

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια, από την ίδρυση της ιστορικής συνεταιριστικής οργάνωσης της Νέας Αγχιάλου, είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη της μοναδικής συνεργατικής ιστορίας της Νέας Αγχιάλου και επιθυμούμε τη συνεργασία σας σ’ αυτή τη γιορτή.»

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου του ΑΟΣ Ν. Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», σχετικό με την εκδήλωση:

 Πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» η παρουσίαση της δημόσιας τοιχογραφίας που υλοποιήθηκε από την ομάδα UrbanAct.

Αναλυτικότερα, ο Αγροτικός Οινοποιητικός  Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», παρουσίασε τη δημόσια τοιχογραφία στις εγκαταστάσεις του στην Νέα Αγχίαλο, με θεματικές εμπνευσμένες από το ιστορικό αρχείο του συνεταιρισμού. Η τοιχογραφία απεικονίζει καθημερινές σκηνές από τον βίο και τον κόπο των ανθρώπων που εργάστηκαν στο συνεταιρισμό και υλοποιήθηκε από τον καλλιτέχνη Same84 σε μια εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων εξωτερική επιφάνεια των εγκαταστάσεων του Συνεταιρισμού.

Η UrbanAct προωθεί τη τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας υλοποιώντας ποικίλα προγράμματα, φεστιβάλ και εκθέσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τη συνεργασία με επώνυμους καλλιτέχνες της streetart,  με φορείς, δήμους υπουργεία, ιδρύματα κ.α.

Στο χώρο των εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού δημιουργήθηκε επίσης μια μικρή προσχεδιασμένη τοιχογραφία με θεματική το “σταφύλι”, επικουρούμενη από την ομάδα Urban Act με στόχο να ολοκληρωθεί από τους/τις μαθητές/τριες των σχολείων της Νέας Αγχιάλου που θα καλεστούν το επόμενο διάστημα για να συμμετέχουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία της οργάνωσης.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να προχωρήσει στην αισθητική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της οργάνωσης, υπήρξε μια χρήσιμη και καινοτόμα απόφαση. Πιθανά είναι ο πρώτος συνεταιρισμός στην Ελλάδα που προχώρησε σε μια τόσο μοντέρνα και αισθητική διαμόρφωση των χώρων του,  που στηρίζεται σε μια καινούργια τέχνη αυτή των δημόσιων τοιχογραφιών.

 

 Εκ μέρους του Αγροτικού Οινοποιητικού

Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

 

Χαιρετισμός του Προέδρου του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Ιωάννη Κίτσιου:

 

Αγαπητοί δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης επίσημοι προσκεκλημένοι και συνεργάτες, σήμερα παρουσιάζουμε με τον ποιο επίσημο τρόπο, μια ακόμα δράση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της οργάνωσης που σχετίζεται με την τέχνη, την εκπαίδευσης, την δημόσια αισθητική και τον πολιτισμό.

 

Η δημόσια τοιχογραφία που κοσμεί τα κτίρια των εγκαταστάσεων του Συνεταιρισμού μας είναι έργο της γνωστής ομάδας Urban Act η οποία έχει ζωγραφίσει πολλά σχολικά κτίρια της Μαγνησίας και άλλους δημόσιους χώρους. Η εν λόγω τοιχογραφία υλοποιήθηκε από τον καλλιτέχνη Same84 σε μια εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων εξωτερική επιφάνεια των εγκαταστάσεων του Συνεταιρισμού. Η UrbanAct προωθεί τη τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας υλοποιώντας ποικίλα προγράμματα, φεστιβάλ και εκθέσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τη συνεργασία με επώνυμους καλλιτέχνες της street art,  με φορείς, δήμους υπουργεία, ιδρύματα κ.α.

Το θέμα της τοιχογραφίας που θαυμάσατε, είναι εμπνευσμένο από το ιστορικό αρχείο του Συνεταιρισμού που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μέσα από πολύτιμα έγγραφα, φωτογραφίες, χειρόγραφα, προφορικές μαρτυρίες κ.ά.

Το ιστορικό λογότυπο της συνεταιριστικής μας οργάνωσης, δεσπόζει στο κεντρικό κτίριο, αριστερά υπάρχει μια παράσταση γυναικών που εργάζονται ξομπλιάζοντας κληματόβεργες και δεξιά η φόρτωση των ξύλινων κιβωτίων με το περίφημο λαϊκό κρασί «Η Δημητρούλα». Η παράσταση στο αριστερό μέρος του κεντρικού κτιρίου με τις γυναίκες επιλέχθηκε από το πολυπληθές φωτογραφικό υλικό του αρχείου της οργάνωσης αποδίδοντας ένα φόρο τιμής στην γυναίκα της προσφυγικής Νέας Αγχιάλου. Στο δεξί μέρος της οργάνωσης, η παράσταση με τον άντρα να κουβάλει κιβώτια,  μαρτυρά τα δύσκολα και πέτρινα χρόνια της οργάνωσης, που όλα γινόταν χειρονακτικά με μεγάλο κόπο.

Η οργάνωση αυτή δεν δημιουργήθηκε και δεν προχώρησε εύκολα, διανύοντας έναν αιώνα. Πέρασε από διάφορες φάσεις, άντεξε σε πολέμους, ανώμαλες πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις. Τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, στηρίχθηκαν στη συλλογικότητα, το μόχθο, την αλληλεγγύη και την ενότητα των αγροτών και αγροτισσών που υπήρξε συμπαγής και δεν διαταράχθηκε ποτέ.

 

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να προχωρήσει στην αισθητική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της οργάνωσης, υπήρξε μια χρήσιμη και καινοτόμα απόφαση. Πιθανά είναι ο πρώτος συνεταιρισμός στην Ελλάδα που προχώρησε σε μια τόσο μοντέρνα και αισθητική διαμόρφωση των χώρων του,  που στηρίζεται σε μια καινούργια τέχνη αυτή των δημόσιων τοιχογραφιών.

Τέλος σας θυμίζουμε ότι οι δράσεις και οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια, από την ίδρυση της ιστορικής συνεταιριστικής οργάνωσης της Νέας Αγχιάλου, είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη της μοναδικής συνεργατικής ιστορίας της Νέας Αγχιάλου και επιθυμούμε τη συνεργασία σας σ’ αυτή τη γιορτή.

 

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού

Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Νέας Αγχιάλου»

 

Ιωάννης Κίτσιος

 

 


 


Σχετικά Άρθρα

Με γκολάρα Σταντζούρη, η Δήμητρα πανηγύρισε την επιστροφή της στην Α’ Τοπική!

Με γκολάρα Σταντζούρη, η Δήμητρα πανηγύρισε την επιστροφή της στην Α’ Τοπική!

Με μία γκολάρα του Στέλιου Σταντζούρη, η Δήμητρα κέρδισε 1-0 τους Νέους Αθλητές και πανηγύρισε την…
Αλώβητη στη Σκόπελο η Δήμητρα!

Αλώβητη στη Σκόπελο η Δήμητρα!

Δύσκολο παιχνίδι σήμερα το μεσημέρι για την Δήμητρα στο στάδιο της Σκοπέλου, όμως οι παίκτες του…