• 3 Ιουλίου, 2018

Στις 6 Ιουλίου ξεκινά το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου

Στις 6 Ιουλίου ξεκινά το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου

Δημοσιεύουμε δελτίο τύπου των διοργανωτών του 5ου Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου

Την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018, αρχίζει το  «5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ», με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, και προέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνατίου.   Θα συνεχιστεί και την επόμενη ημέρα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018.

Αναμένονται  τριακόσιοι ενενήντα ξένοι χορευτές από την Αργεντινή. Την Κολομβία, το Μεξικό, τις Φιλιππίνες, αλλά και από την Βουλγαρία, την Μολδαβία, το Λύκειο Ελληνίδων από την Πράγα της Τσεχίας, και την Κύπρο, που θα πλαισιωθούν από εκατόν είκοσι Έλληνες χορευτές.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός μεγάλου διεθνούς καλλιτεχνικού θεσμού στην Νέα Αγχίαλο  ρίχτηκε  πριν από αρκετά χρόνια, τόσο από την Ένωση Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, για την αύξηση και την ποιοτική βελτίωση του τουρισμού, όσο κι από τον Σύλλογο Εν Θεσσαλία Οξυωτών Νέας Αγχιάλου.

Για τον λόγο αυτό, πριν τέσσερα χρόνια, ξεκίνησε δοκιμαστικά, αλλά με  συλλογικότητα και πολύ προσοχή  η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου.

Από την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ,  ενεργή υπήρξε η υποστήριξη του Δήμου Βόλου και έτσι χρόνο με το χρόνο όλο και βελτιωνόταν η διοργάνωση, όλο και περισσότερα συγκροτήματα από όλον τον κόσμο συμμετείχαν, κάνοντας γνωστό το φεστιβάλ και την περιοχή της Νέας Αγχιάλου και της Μαγνησίας σε πολλές ξένες χώρες, με ευεργετικά αποτελέσματα για την επισκεψιμότητα της περιοχής και της χώρας μας.

Τώρα πλέον μπορούμε να αναφερόμαστε στο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός, στους παραδοσιακούς χορούς της περιοχής μας, αλλά και από τα σημαντικότερα Διεθνή Φεστιβάλ Πολιτισμού της Μαγνησίας.

Περίτρανη απόδειξη της μεγάλης εμβέλειας, του κύρους σημασίας για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, είναι που το φετινό 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου διοργανώνεται υπό την αιγίδα της ΙΟV-UNESCO, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φεστιβάλ για την Ευρώπη EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe (2017-2018), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. 

Σκοπός της διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ, που είναι μια γιορτή της ζωής, της αγάπης και της φιλίας μέσω του χορού και της μουσικής,  είναι η προαγωγή υψηλών αξιών, όπως η ενδυνάμωση της Ειρήνης, η συναδέλφωση των λαών, η εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και του φανατισμού, αλλά και η συνεργασία των λαών για την επίλυση κοινών προβλημάτων με κοινές δράσεις, όπως η διάδοση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων κάθε χώρας.

Αποτελεί πλέον πεδίο γόνιμου, εποικοδομητικού διαλόγου, χωνευτήρι ιδεών και κατέστησε την Νέα Αγχίαλο, τόπο διεξαγωγής κορυφαίων πολιτιστικών γεγονότων.

Φωτεινό κίνητρο του Φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει την πολιτιστική παράδοση των διάφορων χωρών και περιοχών, που συμμετέχουν, και να δώσει την ευκαιρία στα μέλη των ομάδων να γνωριστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν μακρόχρονη φιλία.

Με αποκλειστικές εμφανίσεις καλλιτεχνικών σχημάτων, με πρωτοκλασάτα διεθνή συγκροτήματα, με τους σπουδαίους εκπροσώπους της παγκόσμιας παραδοσιακής μουσικής, το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών Νέας Αγχιάλου έχει διαμορφώσει ένα πρόσωπο με κύρος και ιδιαίτερη φυσιογνωμία.

Ταυτόχρονα να παρουσιάσει στους  κατοίκους της περιοχής  τον πολιτισμό και τα ήθη άλλων χωρών μέσα από μια πανδαισία ποικιλόμορφων ήχων, χορών  και φορεσιών.

Οι ξένες αποστολές κατά την παραμονή τους στην Νέα Αγχίαλο θα επισκεφθούν, θα ξεναγηθούν και θα χορέψουν στον Βόλο, τον Αλμυρό και το Πήλιο, και στις 13 Ιουλίου, οι περισσότερες από αυτές θα εμφανιστούν αλλά και στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας.

Επίσης θα επισκεφθούν και θα ενημερωθούν σε παραγωγικές μονάδες της περιοχής και στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και ιστορίας.

Όλα αυτά τα χρόνια καθοριστική και  αμέριστη είναι η υποστήριξη και η συμπαράσταση του Δήμου Βόλου (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ενώ στη φετινή διοργάνωση  συμμετέχει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, με τον φορέα πολιτισμού της, την «Μαγνήτων Κιβωτό, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Νέας Αγχιάλου.

Η επιτυχής πραγματοποίηση του «5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου», θα αναδείξει ακόμη περισσότερο  τις σχέσεις μεταξύ των λαών σε θέματα  Πολιτισμού  και θα ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους της  περιοχής μας σε ζητήματα σχετικά με την φιλία των λαών.

Όλοι οι συνεργαζόμενοι διοργανωτές φορείς, καλούν τους πολίτες να αγκαλιάσουν  αυτή την προσπάθεια της Νέας Αγχιάλου, που τιμά την περιοχή μας και την καθιστά πρεσβευτή της Μαγνησίας στον κόσμο ολόκληρο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του  5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου.

 

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       6 Ιουλίου 2018

 

1.ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ ΒΟΛΟΥ

 1. ΚΟΛΟΜΒΙΑ ZIATE
 2. ΤΣΕΧΙΑ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΤΣΕΧΙΑΣ
 3. ΚΥΠΡΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
 1. ΕΛΛΑΔΑ Πολιτιστικός Σύλλογος Διδασκαλίας παραδοσιακών χορών Βόλου «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ»,
 2. ΜΕΞΙΚΟ GRUPPO OLLIN
 3. BULGARIA MEHOMIA
 4. ΕΛΛΑΔΑ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 Ιουλίου 2018

 

 1. ΜΟΛΔΑΒΙΑ IZVORAS
 2. ΤΣΕΧΙΑ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
 3. ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ
 4. ΜΕΞΙΚΟ GRUPPO OLLIN
 5. ΕΛΛΑΔΑ ΟΞΥΩΤΕΣ ΑΘΗΝΑ
 6. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ BALLET MALAMBO ARGENTINO
 7. ΚΥΠΡΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
 8. COLOMBIA ZIATE
 9. ΕΛΛΑΔΑ ΟΞΥΩΤΕΣ ΑΓΧΙΑΛΟΣ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 Ιουλίου 2018

 

 1. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕΗΟΜΙΑ
 2. ΜΟΛΔΑΒΙΑ IZVORAS
 3. ΜΕΞΙΚΟ GRUPPO OLLIN
 1. ΚΥΠΡΟΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΗ
 2. COLOMBIA ZIATE
 3. ΕΛΛΑΔΑ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΛΜΥΡΟΥ
 4. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ BALLET MALAMBO ARGENTINO
 5. ΕΛΛΑΔΑ Σύλλογος Εν Θεσσαλία Οξυωτών Νέας Αγχιάλου

 

ΛΑΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ  με την Παραδοσιακή ορχήστρα.

Νίκος Κερασιώτης (κλαρίνο)

Νεφέλη Σγατζή (τραγούδι)

Χρήστος Δασκαλόπουλος (Βιολί)

Κωνσταντίνος Μούτος (λαούτο – τραγούδι)

Αναστασία Λύτρα (κρουστά)


Σχετικά Άρθρα

Ο Αλμυρός πήρε το Χρυσό στο Πανευρωπαϊκό Kyokushin Karate στη Γερμανία στην κατηγορία Kumite Girls 12-13 – Τρίτη και τέταρτη θέση για δυο ακόμη αθλητές

Ο Αλμυρός πήρε το Χρυσό στο Πανευρωπαϊκό Kyokushin Karate στη Γερμανία στην κατηγορία Kumite Girls 12-13…

Ο Shihan Αντώνης Λεωνίδας για ακόμη μια φορά γύρισε με γεμάτα χέρια από μεγάλους αγώνες. Ο…
Εύκολα ο Πύρασος στον αγώνα της Νέας Αγχιάλου

Εύκολα ο Πύρασος στον αγώνα της Νέας Αγχιάλου

Εύκολη επικράτηση του Πυράσου εκτός έδρας με 3-1 κόντρα στην Αγχίαλο στον αγώνα των εκπροσώπων της…