• 13 Ιουνίου, 2018

2ο Γυμνάσιο Αλμυρού: Εκδηλώσεις για την «Ημέρα Μαθηματικών»

2ο Γυμνάσιο Αλμυρού: Εκδηλώσεις για την «Ημέρα Μαθηματικών»

 

Δημοσιεύουμε δελτίο τύπου του 2ου Γυμνάσιου Αλμυρού αναφορικά με τις εκδηλώσεις του σχολείου για την «Ημέρα Μαθηματικών»:

 

Το 2018 ανακηρύχτηκε από το Υπουργείο Παιδείας «Έτος Μαθηματικών».

Στόχοι της ανακήρυξης είναι αφενός να προβληθεί και να αναδειχθεί η σημασία των Μαθηματικών και ο ρόλος τους στη δημιουργία και την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού και αφετέρου να ενισχυθεί το ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και τη διδασκαλία τους.

Στο πλαίσιο του «Έτους Μαθηματικών καθιερώνεται «Ημέρα  Μαθηματικών» και πραγματοποιούνται σε όλες τις σχολικές μονάδες εκδηλώσεις και δραστηριότητες με θέμα τα Μαθηματικά.

Στο σχολείο μας ο σύλλογος διδασκόντων αποφάσισε η ημέρα των Μαθηματικών να εορταστεί την Τρίτη 29/5/2018. Οι μαθηματικοί του σχολείου μας, κυρία Σούφαρη Αθανασία και κυρία Παπαδοπούλου Βέτα, διοργάνωσαν εκδηλώσεις και δραστηριότητες με θέμα τα Μαθηματικά.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το θεατρικό «Ο Θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ», διασκευή ενός διαλόγου από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Απόστολου Δοξιάδη που έγινε από την κυρία Σούφαρη Αθανασία.

Στο θεατρικό συμμετείχαν οι μαθητές:

Θείος Πέτρος: Δρόλιας Αποστόλης (Α1), Ανιψιός: Λίτσκας Μανώλης (Α2), αφηγητής Γιώργος Αρχοντής (Α1), (Η/Υ): Κονδραφούρη Δέσποινα (Α2)

 

Κατόπιν έγινε παρουσίαση του «Οστομάχιον» του Αρχιμήδη, που είναι ένα Ελληνικό παιχνίδι του 3ου αιώνα π.Χ. που αποτελεί θεμέλιο λίθο της συνδυαστικής Επιστήμης. Την παρουσίαση έκανε ο μαθητής Παληοδήμος Κων/νος (Α3) και επιμελήθηκε η κυρία Σούφαρη Αθανασία.

Τη σκυτάλη πήρε η κυρία Παπαδοπούλου Βέτα:

Από τις μαθήτριες του Β2 Μηλιώνη Ευτυχία και Μαρδάκη Βασιλική έγινε παρουσίαση Power Point με θέμα «Μαθηματικά και λογοτεχνία».

Κατόπιν ακολούθησε το θεατρικό «η Μαθηματικοχώρα» που έγραψε η κυρία Παπαδοπούλου Βέτα και επιμελήθηκε η κυρία Μπουκώρου Μαρία. Συμμετείχαν οι μαθητές Καραλής Σπύρος (Γ3), Σιούτη Φρειδερίκη (Γ3), Καλλίκας Δημήτρης (Β1), Βαλαμουτοπούλου Γεωργία (Β1), Χότζα Αντριάνο (Β1), Παπαγιάννη Αγγελική (Β2), Καραγεώργου Αλεξάνδρα (Β3), Λέλου Άννα (Β3), Μαυραντζά Αλίκη (Β3), Κεφαλίγια Γιόνα (Β3), Παπακωνσταντίνου Κωνσταντίνα (Β3).

Κατά την διάρκεια του θεατρικού έγινε και παρουσίαση βίντεο με θέμα

«Το Ευπαλίνειο όρυγμα – Τα Μαθηματικά υδρεύουν τη Σάμο»

 

Μετά το τέλος του πρώτου μέρους των εκδηλώσεων, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα:

1ο: Να ασχοληθούν δημιουργικά με την έκθεση Μαθηματικών που διοργανώθηκε από την κυρία Σούφαρη Αθανασία.

Η έκθεση περιελάμβανε εργασίες μαθητών που έγιναν τη σχολική χρονιά κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας των μαθηματικών, παιχνίδια με βάση τα Μαθηματικά, καθώς και γρίφους που κίνησαν το ενδιαφέρον των μαθητών.

Επίσης οι μαθητές διασκέδασαν με τα φενακιστοσκόπια και τα σαρρωκινούμενα σχέδια, θαύμασαν το πολύχρωμο τετράεδρο του Sierpinski που κατασκεύασε η Κων/να Αγγελούση (Α1) και όσοι ήθελαν μπορούσαν να μάθουν τον τρόπο κατασκευής του.

 

2ο: Να παίξουν το παιχνίδι των ερωτήσεων που επιμελήθηκε η κυρία Παπαδοπούλου Βέτα.

Το παιχνίδι των ερωτήσεων έδωσε μεγάλη χαρά στους μαθητές, αφού για όσους κατάφερναν να απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις  υπήρχε επιβράβευση από τον Διευθυντή του σχολείου κύριο Βοϊβόνδα Σταύρο.

Αν και τα Μαθηματικά «φοβίζουν» γενικά τους μαθητές, την ημέρα αυτή τα πρόσωπα των μαθητών ήταν χαρούμενα και παρακολούθησαν όλες τις εκδηλώσεις με πολύ ενδιαφέρον.

Η ανακήρυξη του 2018 ως «Έτους Μαθηματικών» αποτελεί το πρώτο βήμα για τη θεσμοθέτηση του «έτους γνωστικού αντικειμένου». Εφεξής κάθε έτος θα αφιερώνεται σε ένα γνωστικό αντικείμενο από αυτά που διδάσκονται στην Δ/θμια εκπαίδευση .


Σχετικά Άρθρα

Βίντεο και εικόνες από τη γιορτή του αθλητισμού στο Κουρί

Βίντεο και εικόνες από τη γιορτή του αθλητισμού στο Κουρί

Ο 8ος λαϊκός αγώνας δρόμου στο δάσος Κουρί πέρασε στην ιστορία και στέφθηκε με επιτυχία καθώς…
2ο Γυμνάσιο Αλμυρού: Καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση – Οι εργασίες

2ο Γυμνάσιο Αλμυρού: Καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση – Οι εργασίες

Πραγματοποιήθηκε στο χώρο του 2ου  Γυμνασίου Αλμυρού από την Πέμπτη 23/05/2024 και μέχρι  την Τρίτη 28/05/2024…
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων, το θέμα του οποίου ήταν φέτος «Μουσεία για…