• 22 Μαΐου, 2018

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης

έκδοση 19-05-2018

Γιατί συνέχεια απειλούν

να κόψουν τις συντάξεις;

Ακόμη δεν χορτάσανε

με τόσες …αφαιμάξεις;

Για να μην ανησυχείτε …λιγότερο απ’ όσο πρέπει: Στην παραδοχή ότι οι συντάξεις θα περικοπούν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και θα αφορούν και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, προχώρησε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς θα εφαρμοστεί ο ψηφισμένος νόμος με την πληρωμή του Δεκεμβρίου. «900.000 καταβαλλόμενες συντάξεις θα μειωθούν έως και 30%, όπως προκύπτει από το πρώτο δείγμα επανυπολογισμού των συντάξεων», δήλωσε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι «το μέτρο της μείωσης θα μπει στον προϋπολογισμό του 2019, αλλά θα δούμε τι βελτιώσεις μπορούμε να κάνουμε». «Οι περικοπές θα αφορούν και συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ», παραδέχθηκε ο κύριος Πετρόπουλος και έσπευσε να σημειώσει ότι τον Οκτώβριο θα δουν πόσο θα μειωθούν και ότι θα τις βελτιώσουν. «Έχουμε μπροστά μας 7 μήνες για τις συντάξεις», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «η μείωση 18% στις συντάξεις εμπεριέχει και τα επιδόματα, δεν υπάρχει πρόσθετη περικοπή επιδομάτων, οι μειώσεις στις συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 18%». «Το 18% δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους, αφορά ένα 25% με 30%. Τον Οκτώβρη θα δούμε τις ακριβείς περικοπές», σημείωσε. Ο Πετρόπουλος δεσμεύτηκε ακόμα ότι έως τον Αύγουστο θα καταβληθούν όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις. Κοντολογίς, όλες οι εξαγγελίες του «μασημένες» και μεσοβέζικες…

Μέχρι την περασμένη Τρίτη, σε τουλάχιστον 59 ανέρχονταν οι νεκροί και σε τουλάχιστον 2.701 οι τραυματίες Παλαιστίνιοι, από τον Ισραηλινό στρατό, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσαν αξιωματούχοι του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. Τουλάχιστον 18 από τους νεκρούς είναι παιδιά κάτω των 18 ετών, εκ των οποίων και ένα βρέφος, 8 μηνών. Το βρέφος φέρεται να απεβίωσε αφού εισέπνευσε δακρυγόνο, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Οι 1.360 τραυματισμοί προήλθαν από πυρά. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή μέρα για τους Παλαιστίνιους, έπειτα από τον πόλεμο στην Γάζα το 2014.

Αυξημένες προσφυγικές ροές εισόδου στην χώρα μας Τούρκων πολιτών από τον Έβρο, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, γεγονός που προβληματίζει τις αρμόδιες Υπηρεσίες, οι οποίες όχι μόνο παρακολουθούν την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται, σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και επεξεργάζονται λύσεις για την ουσιαστική αντιμετώπισή της (αν θέλετε το πιστεύετε, αυτό το «επεξεργάζονται λύσεις»). Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, το τελευταίο διάστημα (και για την ακρίβεια μετά την προκήρυξη εκλογών στη γείτονα) έχουμε είσοδο στην Ελλάδα από τον Έβρο, τριάντα περίπου Τούρκων πολιτών, ημερησίως, έναντι μηδενικού αριθμού, καθ΄ όλη την προηγούμενη περίοδο.

Ο χρήστης του διαδικτύου Κώστας Χατζηαντωνίου… «ξύνει πληγές», θυμίζοντας στο Βρετανό πρίγκιπα Κάρολο τις δήθεν ελληνικές ρίζες του: Ο 70ετής διάδοχος του βρετανικού θρόνου αναφέρεται προφανώς στον παππού του πρίγκιπα Ανδρέα, αδελφό του μοιραίου Κωνσταντίνου Α’. Ο περί ου ο λόγος πρίγκιπας, με μηδαμινή πολεμική εμπειρία, τοποθετήθηκε το 1921 από το αντιβενιζελικό καθεστώς (που εκκαθάρισε το στράτευμα απ’ όλη τη δοξασμένη ηγεσία του) διοικητής μεραρχίας και στη συνέχεια Σώματος Στρατού. Υπ’ αυτή την τελευταία ιδιότητα στιγμάτισε την προς Άγκυρα εκστρατεία ως πρωταγωνιστής μιας θλιβερής απειθαρχίας. Η Στρατιά έχοντας ασφαλείς πληροφορίες ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα αντεπιτίθεντο κατά του Γ΄ Σώματος, για να διασπάσουν τις ελληνικές δυνάμεις, διέταξε το Α΄ και το Β΄ Σώμα να αντεπιτεθούν μόλις εκδηλωνόταν αυτή η εχθρική ενέργεια. Ο αιφνιδιασμός του εχθρού θα μπορούσε να επιφέρει το πολυπόθητο ρήγμα στην αμυντική γραμμή της Άγκυρας. Ο βασιλόπαις Ανδρέας όμως είχε «άλλη άποψη». Αρνήθηκε να εκτελέσει τη διαταγή της Στρατιάς ως «αδύνατον» και «ανωφελή» και απάντησε ότι είχε ήδη διατάξει (αυτοβούλως!) υποχώρηση και μετακίνηση πίσω από το Γ΄Σώμα. Η επίθεση στην Άγκυρα -ως γνωστόν- απέτυχε και ο αρχιστράτηγος Παπούλας οργισμένος θα επιπλήξει τον Ανδρέα που λίγο αργότερα θα αντικατασταθεί. Μετά τις επιχειρήσεις, ο πρίγκιψ, θα επιδοθεί σε άλλες δραστηριότητες, όπως με το να υβρίζει σε επιστολές του τον Μικρασιατικό Ελληνισμό και να …εύχεται την παράδοση της Σμύρνης στους Κεμαλικούς, για να «τιμωρηθούν» οι βενιζελικοί κάτοικοί της. Ιδού σχετική επιστολή του, από την Σμύρνη προς τον Ι. Μεταξά, με ημερομηνία 19-12-1921, ευρισκόμενη στο Ημερολόγιο Μεταξά (τ. Δ΄, σ. 757): «Απαίσιοι πραγματικώς είναι οι εδώ Έλληνες, θα ήξιζε πράγματι να παραδώσωμεν τη Σμύρνην εις τον Κεμάλ για να τους πετσοκόψη όλους αυτούς τους αχρείους…».

Όταν έλθει η ώρα της Νέμεσης, ο Ανδρέας θα διασωθεί από το απόσπασμα χάρη στη δυναμική παρέμβαση της Αγγλίας, όπου θα καταφύγει, προσφέροντας αργότερα τον γιο του Φίλιππο στο θρόνο της Βρετανίας, ως σύζυγο της Ελισάβετ. Ο Κάρολος, ας θυμηθεί αυτές τις ρίζες. Και ας θυμηθεί και κάτι άλλο, μια και η μητέρα του ουδέποτε αποτόλμησε τέτοια επίσκεψη κατά τη σχεδόν εβδομηκονταετή βασιλεία της. Πως η Μεγάλη Βρετανία χρωστά μια συγγνώμη για την αγχόνη του Καραολή, του Δημητρίου και του Παλληκαρίδη. Μια συγνώμη για αυτό που ζει η Κύπρος εδώ και δεκαετίες. Δεν έχουμε ξεχάσει, Υψηλότατε…

Ο Τζέιμς Χάρισον (φώτο) υπήρξε δωρητής αίματος για 60 χρόνια καθώς το αίμα του είναι σπάνιο και σωτήριο για εκατομμύρια ανθρώπους. Το αίμα του 81χρονου περιέχει ένα σπάνιο και πολύτιμο αντίσωμα που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του Anti-D, το φάρμακο που χορηγείται σε μητέρες των οποίων το αίμα κινδυνεύει να προσβάλει τα αγέννητα μωρά τους. Στην Αυστραλία, τον χαρακτηρίζουν ως «άνθρωπος με το χρυσό χέρι» καθώς βοήθησε να σωθούν τα μωρά περισσότερων από 2 εκατομμυρίων γυναικών, σύμφωνα με τον Αυστραλιανό Ερυθρό Σταυρό. Ο Χάρισον έδωσε αίμα 1.117 φορές. Πρόσφατα έκανε την τελική του δωρεά, έχοντας φτάσει τη μέγιστη ηλικία που επιτρέπεται για δωρητές στην Αυστραλία. Αρκετές μητέρες με τα μωρά στην αγκαλιά τους ήταν στο πλευρό του όταν έκανε δωρεά για να τον ευχαριστήσουν προσωπικά. «Ελπίζω ότι είναι ένα ρεκόρ που κάποιος θα σπάσει, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει αφοσίωση στην αιτία», δήλωσε συγκινημένος ο ηλικιωμένος.

Όταν ήταν 14 ετών, ο Χάρισον υποβλήθηκε σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση και εξαρτήθηκε σε μεταγγίσεις αίματος για να σώσει τη ζωή του. Παρά την αποστροφή του για τις βελόνες, υποσχέθηκε να γίνει συστηματικός δωρητής μετά την ενηλικίωσή τους και τελικά τήρησε την υπόσχεσή του. Περίπου μια δεκαετία αργότερα, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι το αίμα του περιείχε ένα σημαντικό αντίσωμα που απαιτείται για να γίνει η ανοσοσφαιρίνη Anti-D, μια ένεση που βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου ρέζους. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση που αναπτύσσεται όταν μια γυναίκα έχει ρέζους αρνητικό και κυοφορεί μωρό με θετική ομάδα αίματος. Οι ενέσεις Anti-D δρουν εμποδίζοντας το σώμα της γυναίκας να αναπτύξει δυνητικά επιβλαβή αντισώματα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επόμενη εγκυμοσύνη της. Χωρίς τις ενέσεις, το επόμενο μωρό θα μπορούσε να υποφέρει από αιμολυτική ασθένεια, δυνητικά θανατηφόρα. Η ανακάλυψη των αντισωμάτων στο αίμα του Χάρισον ήταν μια δραματική αλλαγή στην ιατρική, σύμφωνα με αξιωματούχους της Αυστραλίας. «Στην Αυστραλία, μέχρι το 1967, υπήρχαν κυριολεκτικά χιλιάδες μωρά που πέθαιναν κάθε χρόνο, οι γιατροί δεν γνώριζαν το γιατί και ήταν φριχτό αυτό που συνέβαινε. Οι γυναίκες είχαν πολλές αποβολές και πολλά μωρά γεννήθηκαν με εγκεφαλική βλάβη», δήλωσε η Jemma Falkenmire του Ερυθρού Σταυρού. «Η Αυστραλία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ανακάλυψαν έναν δότη αίματος με αυτό το αντίσωμα, οπότε ήταν αρκετά επαναστατικός εκείνη τη στιγμή», αναφέρει σε δήλωσή της στο CNN. Το 1999, ο Χάρισον έλαβε το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας για την συνεχή υποστήριξή του στο πρόγραμμα αιμοδοσίας και Anti-D. «Η καλοσύνη του αφήνει μια αξιοσημείωτη κληρονομιά», δήλωσε ο Αυστραλός Ερυθρός Σταυρός σε δήλωσή του, με την οποία αποχαιρετά τον πιο σημαντικό του δότη.

Για να μαθαίονυν, τουλάχιστον οι νεότεροι: Η Ελληνική κυβέρνηση, επί Όθωνα, συνέλαβε τον οπλαρχηγό Νικηταρά (γνωστό και ως «Τουρκοφάγο», λόγω της μάχης των Δολιανών στις 18 Μαΐου 1821), το 1839 και τον καταδίκασε -αν και παντελώς αθώο- σε ενάμιση χρόνο φυλακή, με τη κατηγορία της «προδοσίας». Μετά από 1,5 χρόνο τον ελευθέρωσαν και κατάντησε ζητιάνος στα σοκάκια του Πειραιά. Η αρμόδια Αρχή, η οποία χορηγούσε πόστα είχε ορίσει μια ορισμένη μέρα στον ήρωα επαίτη. Μια θέση, μια μέρα της εβδομάδος, κοντά στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας και του επέτρεπε να επαιτεί κάθε Παρασκευή! Αυτή ήταν η ανταμοιβή του…

Όταν αυτά έφτασαν στα αυτιά του πρέσβη της Μεγάλης Δύναμης (Ρωσίας), αυτός στάλθηκε από τη Ρωσική κυβέρνησή του, στο πόστο όπου επαιτούσε ο μεγάλος οπλαρχηγός. Μόλις ο Νικηταράς αντελήφθη τον ξένο, μάζεψε αμέσως το απλωμένο χέρι του.

«Τι κάνετε στρατηγέ μου;» ρώτησε ο ξένος.

«Απολαμβάνω ελεύθερη πατρίδα», απάντησε υπερήφανα ο ήρωας.

«Μα εδώ την απολαμβάνετε; Καθισμένος στον δρόμο;» επέμενε ο ξένος.

«Η πατρίδα μου έχει χορηγήσει σύνταξη, για να ζω καλά, αλλά έρχομαι εδώ για να παίρνω μια ιδέα πως περνάει ο κόσμος», απήντησε περήφανα ο Νικηταράς.

Ο ξένος κατάλαβε, και διακριτικά, φεύγοντας άφησε να του πέσει ένα πουγκί με χρυσές λίρες. Ο Νικηταράς άκουσε τον ήχο, έπιασε το πουγκί και φώναξε στον ξένο:

«Σου έπεσε το πουγκί σου. Πάρε το μην το βρει κανένας και το χάσεις!!!»

Στις 25 (ή 27) του Σεπτέμβρη του 1849, ο γενναιότερος των γενναίων, πεθαίνει ξεχασμένος, τυφλός και πάμφτωχος.

Αυτή ήταν η ελληνική υπερηφάνεια που έκανε την Ελλάδα ελεύθερη.

«Όπου εσύ θα βλέπεις σύννεφα, θα ‘ρχομαι εγώ να ζωγραφίζω ήλιους».

Ειλικρίνεια… Ένα καλό προσόν, που βοηθάει να γεράσεις μόνος.


Σχετικά Άρθρα

Βίντεο και εικόνες από τη γιορτή του αθλητισμού στο Κουρί

Βίντεο και εικόνες από τη γιορτή του αθλητισμού στο Κουρί

Ο 8ος λαϊκός αγώνας δρόμου στο δάσος Κουρί πέρασε στην ιστορία και στέφθηκε με επιτυχία καθώς…
2ο Γυμνάσιο Αλμυρού: Καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση – Οι εργασίες

2ο Γυμνάσιο Αλμυρού: Καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση – Οι εργασίες

Πραγματοποιήθηκε στο χώρο του 2ου  Γυμνασίου Αλμυρού από την Πέμπτη 23/05/2024 και μέχρι  την Τρίτη 28/05/2024…
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων, το θέμα του οποίου ήταν φέτος «Μουσεία για…