• 21 Μαΐου, 2018

Καταγγελίες κτηνοτρόφων: Να γίνονται διασταυρωτικοί έλεγχοι και στις γαλακτοβιομηχανίες για το εισαγόμενο γάλα

Καταγγελίες κτηνοτρόφων: Να γίνονται διασταυρωτικοί έλεγχοι και στις γαλακτοβιομηχανίες για το εισαγόμενο γάλα

 

Ενημερωτικές συσκέψεις οργανώνουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ) στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων, με τη συμμετοχή των βουλευτών, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων, εκπροσώπων των Δήμων και φορέων που εμπλέκονται με την κτηνοτροφική παραγωγή.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, «στην Περιφέρειά μας έχουμε τις χαμηλότερες τιμές αιγοπρόβειου γάλακτος στην χώρα».

«Πάντως αυτό που δείχνουν τα στοιχεία είναι ότι μετά από 8 χρόνια μνημονίων οι τιμές παραγωγού του αιγοπρόβειου γάλακτος έχουν μειωθεί, παρά την αύξηση του κόστους (λόγω αύξησης στη φορολογία, ασφάλιση κ.α.). Σε σχέση με πέρσι έχουμε κτηνοτρόφους στους οποίους έχουν μειωθεί οι τιμές μέχρι και 25 λεπτά το κιλό». Και προσθέτει: «Ζητάμε να υπάρξει πολιτική βούληση για να λυθεί το θέμα. Δεν μπορούν οι κτηνοτρόφοι να λύσουν τα «τεχνικά» προβλήματα αλλά μπορούν να «πιέσουν» για να γίνονται έλεγχοι.

Το ΥπΑΑΤ μιλά για ελέγχους αλλά δεν λέει σε ποιους και πως. Ο κτηνοτρόφος ελέγχεται, οι γαλακτοβιομηχανίες δεν ελέγχονται. Εισαγωγές από την ΕΕ δεν μπορούν να σταματήσουν ούτε να δίνεται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στον παραγωγό. Δεν πρέπει να πέσουμε στην «παγίδα» της ποσότητας γάλακτος που εισάγεται που μπορεί να μην είναι μεγάλη. Αλλά στο ότι οι εισαγόμενες ποσότητες λειτουργούν σαν εργαλείο «πίεσης» για τις τιμές στην χώρα μας. Την στιγμή βέβαια που φέτα μπορεί να παράγεται μόνο από «ελληνικό γάλα».

Αυτό που πρέπει να γίνεται είναι έλεγχοι και διασταύρωση των στοιχείων των γαλακτοκομικών εταιρειών και των τυροκομείων. Στο σύστημα «Άρτεμις» δηλώνεται κάθε μήνα η ποσότητα γάλακτος που εισάγεται. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα για το τι παράχθηκε από αυτή την ποσότητα. Πρέπει να γίνεται «on line» έλεγχοι για να μπορούμε να δούμε τι παράγουν με τις εισαγόμενες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος στην χώρα μας. Και αυτό είναι ευθύνη του ΥπΑΑΤ και της κυβέρνησης».

…η συνέχεια του άρθρου στην πηγή του…


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…