• 24 Φεβρουαρίου, 2018

Απουσία Αντιπολίτευσης -εκτός Κρανά- ο Απολογισμός Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής

Απουσία Αντιπολίτευσης -εκτός Κρανά- ο Απολογισμός Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής

Ικανοποίηση της Δημοτικής Αρχής για τα πεπραγμένα

και τα 11,8 εκ. έσοδα για το 2016-2017

Μοναχική ήταν η συνεδρίαση για τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το διάστημα 1-9-2016 έως 30-8-2017 της Δημοτικής Αρχής, αφού δεν παρέστη η Αντιπολίτευση εκτός του Κώστα Κρανά, αλλά και οι περισσότεροι Πρόεδροι και άλλα μέλη της κοινωνίας μας, αν και η πρόσκληση ήταν ανοικτή και δημοσιευμένη και στα τοπικά ΜΜΕ.
Ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, άνοιξε και έκλεισε τον Απολογισμό, ικανοποιημένος για τα διπλασιασμένα έσοδα ύψους 11,8 εκκ. ευρώ και ευχαριστώντας για τη συνεργασία τους Δημοτικούς Συμβούλους, Αντιδημάρχους και άλλους επίσημους φορείς, αναφερόμενους στους «σκόπελους και ύφαλους» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως τη γραφειοκρατία και τις χρονοβόρες διαδικασίες.
Ο Δήμαρχος εμφανίστηκε ευχαριστημένος από το ταμείο του Δήμου και τη συνεργασία των επιμέρους τμημάτων, αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει:
-Το θέμα με τη κατάσχεση μηχανήματος από το Δασαρχείο στο Κουρί και με την ειρωνική αναφορά ότι στην περίπτωση του Δήμου οι υπάλληλοι «υπερέβαλαν εαυτόν»
-Ότι οι «περισσότεροι Πρόεδροι δεν απορροφούν τα 1.000 ευρώ» που τους δίνονται για να τακτοποιήσουν τα μικροπροβλήματα στις κοινότητες, παρά στέλνουν επιστολές διαμαρτυρίας -Ότι «δεν μπορεί να λειτουργεί ο Δήμος με το 10% των υπαλλήλων» και ότι αναμένει περισσότερο ζήλο από αυτούς.
Χαρακτηριστικά τόνισε στον επίλογό του ο Δήμαρχος Δημήτρης Κ. Εσερίδης «Είμαστε ακούραστοι κύριοι…
Είμαστε συνέχεια στην Αθήνα με όποιο τίμημα και όποιον τρόπο… Ήταν επιλογή μας. Είμαστε ομάδα και το πάμε μέχρι τέλους αυτό που αναλάβαμε. Είμαστε από τους καλούς Δήμους. Τα έδρανα της αντιπολίτευσης είναι άδεια σήμερα, δεν το
σχολιάσω, είναι επιλογή τους. Σας καλώ όλους την επόμενη Τετάρτη στη συνέλευση που θα σας πούμε τι παραλάβαμε και τι κάναμε… Θα μιλήσουμε για ένα πρόγραμμα τριετίας.
Θα μιλήσουμε με τους πολίτες, γιατί θέλουμε να μιλάμε και να λέμε αλήθειες. Για όσους θέλουν μόνο να λένε… Θα εφαρμόσουμε το νόμο της Σαρίας… Οφθαλμός αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος».
Επιγραμματικά κατά τον Απολογισμό των Πεπραγμένων τα μέλη της Δημοτικής Αρχής τοποθετήθηκαν:
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μιχάλης Μακρής παρουσίασε την εικόνα του Δήμου όσον αφορά τα οικονομικά και σχολίασε «έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των συναλλασσόμενων με τον Δήμο. Πρώτη φορά έχει ο Δήμος Ε9 με 229 κτίρια καταγεγραμμένα. Το χρηματικό υπόλοιπο φτάνει στα 2.755.038 ευρώ.
Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Κώστας Νικοβιώτης, αναφέθηκε για την πληθώρα εργασιών που έγιναν στον ορεινό όγκο του Δήμου, αλλά και στις παραλιακές κοινότητες, στις επισκευές κτιρίων και δρόμων, κυρίως με μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου.
Ο Αντιδήμαρχος έργων κ. Εκκίζογλου, στάθηκε κατά τον Απολογισμό του στο σημαντικό ποσοστό του 90% της υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος, ενώ αναφέρθηκε στις αποτυπώσεις τοπογραφικών ως «ουσιώδεις εργασίες που έπρεπε να έχουν γίνει πριν από πολύ καιρό». Μάλιστα δεν παρέλειψε να αστειευτεί ότι «είμαστε περήφανοι για τον Δήμαρχό μας, για το ήθος του, για την αξιοπρέπειά του… ο Δήμαρχος ήταν πολύ δραστήριος και εύχομαι ο επόμενος να είναι ακόμη περισσότερο».
Ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Καλλατζής, σχετικά με την Κοινοφελή Επιχείρηση του Δήμου Αλμυρού, δεν παρέλειψε να αναφερθεί ότι τα έσοδα της υπηρεσίας είναι ελάχιστα και δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει χωρίς τη βοήθεια του Δή-
μου.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΛ Ηλίας Δαλακούρας, αναφέρθηκε σε έργα που έγιναν και κυρίως σε σημαντικές κινήσεις που έγιναν για την μείωση των εξόδων, όπως ότι διανέμονται με ίδια μέσα οι λογαριασμοί και ότι εξοικονομήθηκαν χρήματα με τη χρήση γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΛ και όχι νοικιασμένων.
Η Εντεταλμένη Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα παιδείας Μαρία Σταυραντώνη, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν, στον Απολογισμό του Ωδείου και των πλούσιων δράσεων της χορωδίας, αλλά και στην ομαλότητα των πληρωμών των καθαριστριών και των ταμειακών υποχρεώσεων.
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Αθλητισμού Αργύρης Ρούσσας, αναφέρθηκε στις αθλητικές εκδηλώσεις που έγιναν θεσμός και πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους Συλλόγους, όπως το Jet Raid, ο Ημιμαραθώνιος Ζερελίων, το Rally Almyros, ο Λαϊκός Αγώνας Δρόμου στο Κουρί και οι αγώνες αναρρίχησης. Επίσης τόνι-
σε ότι έγιναν με την ενεργοποίηση χορηγών και όχι με έξοδα του Δήμου.
Στον Απολογισμό παρενέβη ο Δήμαρχος Αλμυρού επισημαίνοντας ότι για όλα ο Δήμος από το 2014 μέχρι σήμερα δεν «ξόδεψε» παρά περίπου 900-1.000 ευρώ, καθώς ο κ. Ρούσσας δραστηριοποιήθηκε βρίσκοντας χορηγούς.
Στο κείμενο του Απολογισμού, σχετικά με την Κοινωνική Πολιτική που είναι εντεταλμένος ο κ. Γλιάτης αναφέρεται ότι την περίοδο 2016-2017 ξεκίνησε η εφαρμογή νέων προγραμμάτων όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, συνεχίσθηκε η υλοποίηση, ήδη ενταγμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το ΤΕΒΑ και το Κέντρο Κοινότητας, συνέχισαν τη λειτουργία τους δομές που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, παρέχοντας υπηρεσίες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι άπορες οικογένειες, οι ηλικιωμένοι, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Και γι’ αυτή την υπηρεσία ο Δήμος δραστηριοποίησε φορείς για διατακτικές προς συμπολίτες μας αναξιοπαθούντες.
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δημάρχου σε αγροτικά θέματα Άρης Καραγιώργος αναφέρθηκε στις ομιλίες που έγιναν για την ενημέρωση αγροτών όπως αυτές για τους δασικούς χάρτες, δηλώσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τη συμφωνία CETΑ κτλ. και σχετικά ψηφίσματα που απευθύνθηκαν προς το Δημοτικό Συμβούλιο και ψηφίστηκαν. «Ήμασταν παρόντες όπου υπήρξαν προβλήματα… έχουμε καλή συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις υπηρεσίες για την επίλυση αυτών».
Ο κ. Δημάκης αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν στην Ανάβρα σε εγκαταστάσεις και δρόμους.
Το πλήρες κείμενο του Απολογισμού Πεπραγμένων μπορείτε να το βρείτε παρακάτω, μετά το βίντεο της συνεδρίασης.

 

 

 

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

ΑΠΟ 1/9/2016 ΕΩΣ 31/8/2017

 

     OIKONOMIKH ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Κατά το χρονικό διάστημα 2016-2017, οι προσπάθειες και στοχευμένες ενέργειες του Δήμου επικεντρώθηκαν στη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών τόσο από πλευράς εσόδων όσο και εξόδων, έτσι ώστε να πιστοποιηθεί για μια ακόμη φορά η αποτελεσματικότητα του οργανισμού να ανταπεξέλθει με επιτυχία στη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που διέρχεται η χώρα τα τελευταία χρόνια.

 

Προϋπολογισμός

Η προσεκτική κατάρτιση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου και των υπηρεσιών του, η ενδελεχής παρακολούθηση και η αποτελεσματική εκτέλεσή του είχαν ως ορατό αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών δεδομένων. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού παρουσίασε θετική απόκλιση από τους υφιστάμενους στόχους. Το αποτέλεσμα αυτό αντικατοπτρίζεται τόσο στους αισθητά μειωμένους φόρους και τέλη που καταβάλλουν οι δημότες και οι επιχειρήσεις, όσο και στο ποιοτικότερο έργο που παρέχεται σε αναπτυξιακό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο.

 

Παρακολούθηση – Προϋπολογισμός

Όπως και την προηγούμενη περίοδο, την περίοδο 2016-2017 η εκτέλεση του προϋπολογισμού και το μητρώο δεσμεύσεων παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ο ετήσιος προϋπολογισμός συνοδεύεται από το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης, στο οποίο απεικονίζεται η μηνιαία εκτέλεση του προϋπολογισμού και ελέγχονται οι τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί. Η στοχοθεσία παρακολουθείται επισταμένως σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση, με πλήρη οικονομική ανάλυση και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από το Τμήμα Προϋπολογισμού.

 

Τηρείται με επιτυχία το Διπλογραφικό Λογιστικό Σύστημα, των φορολογικών και των οικονομικών υποχρεώσεων του Δήμου. Τηρείται με ακρίβεια το Μητρώο Παγίων και άρχισε για πρώτη φορά ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης του Δήμου. Οι διαδικασίες σύνταξης ισολογισμού και οικονομικών καταστάσεων προχώρησαν και καλύφθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τα κενά που είχαν δημιουργηθεί από τη μη έγκαιρη υποβολή ισολογισμών της προηγούμενης διοίκησης και η αποθήκη του Δήμου που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά, συνεχίζει να παρακολουθείται λογιστικά.

 

Τα έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 11.846.530,03 € και αναλύονται ως εξής:

 

 
2016-2017
ΕΣΟΔΑ
11.846.530,03
ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
4.475.124,40
ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ
3.130.503,80
ΕΣΟΔΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
62.823,14
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΣΟΔΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΑ ΕΤΗ

(ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ)
197.764,31
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΤΡΙΤΩΝ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

(ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗ)
1.225.275,70
ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ
2.755.038,68
 

Στα Τακτικά Έσοδα περιλαμβάνονται:

–        Έσοδα από ακίνητη περιουσία

–        Ανταποδοτικά Τέλη

–        Λοιπά Τέλη & Δικαιώματα & Παροχή Υπηρεσιών, Φόροι & Εισφορές, ΚΑΠ

Στα Έκτακτα Έσοδα περιλαμβάνονται:

–        Έκτακτες Επιχορηγήσεις για κάλυψη λειτουργικών δαπανών

–        Επιχορηγήσεις & Επενδύσεις

–        Πρόστιμα & Παράβολα

 

Τα έξοδα διαμορφώθηκαν ως παρακάτω:

 

 

 
2016-2017
ΕΞΟΔΑ
 
ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
2.167.581,10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
1.057.901,00
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
273.467,92
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ
1.419.458,00
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΡΔΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
58.752,17
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
629.077,04
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
233.039,07
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
33.428,28
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ
20.151,79
ΕΡΓΑ-ΔΡΑΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΠΔΕ & ΕΣΠΑ
2.369.464,08
ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
130.391,15
 

Ταμειακή Διαχείριση

Η ταμειακή διαχείριση, βασισμένη στην αρχή της χρηστής οικονομικής διοίκησης, συνέβαλε σημαντικά στην πλήρη και έγκαιρη ανταπόκριση του Δήμου στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Όλες οι οφειλές και οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές, υπαλλήλους, ασφαλιστικούς οργανισμούς και δημόσιο πληρώνονται εντός των νόμιμων προθεσμιών.

 

Η είσπραξη εσόδων σε καθημερινή βάση διενεργείται με συνέπεια και κανονικότητα, ενώ στους οφειλέτες παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους.

 

Η αξιοποίηση των κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται ο Δήμος επιτελέστηκε με επωφελή τρόπο. Σε ότι αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις των δημοτών προς το Δήμο, η διοίκηση συνέχισε την πολιτική των χαμηλών συντελεστών των ανταποδοτικών τελών διατηρώντας τους στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος.

 

Δημοτική περιουσία

Καταγραφή & υποβολή εντύπου Ε9

Συνεχίσθηκε η καταγραφή των ακινήτων που ανήκουν στο Δήμο ενώ για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για 229 Ακίνητα. Πρόκειται για ακίνητα από όλο τον Καλλικρατικό Δήμο και η καταγραφή τους είναι το σημαντικότερο εργαλείο για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησής τους προς όφελος των δημοτών.

 

Τακτοποίηση ακινήτων

Εντάχθηκαν προς τακτοποίηση-«νομιμοποίηση», σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4178/2013,  30 δημοτικά κτίρια εντός της περιόδου 2016-2017 και συνολικά μέχρι σήμερα έχουν «νομιμοποιηθεί» 51 δημοτικά κτίρια.

 

Για την ανωτέρω τακτοποίηση έγιναν αποτυπώσεις autocad, συντάχθηκαν τα απαραίτητα τοπογραφικά και υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες δηλώσεις.

 

     ΕΡΓΑ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ –  ΕΣΠΑ 2014-2020

Βελτίωση προσβασιμότητας γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων Δήμου Αλμυρού, πρ/σμού 1.000.000,00 €.: Αφορά πρόταση που κατατέθηκε σε συνέχεια, της με Κωδικό:4.3.4/ΕΥΔΠ_89 (1η) πρόσκλησης, με τίτλο «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, του Υπομέτρου 3 «Στήριξη για επενδύσεις σε υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας» και βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Θεσσαλίας.

 

Η πρόταση αφορά σε έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και αφορά στις ακόλουθες παρεμβάσεις στο υφιστάμενο αγροτικό οδικό δίκτυο:

     Βελτίωση οδού πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που ενώνει τις λίμνες Ζερέλια με την Ευξεινούπολη, συνολικού μήκους περίπου 3.500 μ.

     Βελτίωση αγροτικής οδού στη θέση Μαγγανίτσα Τ.Κ. Πλατάνου, συνολικού μήκους περίπου 2.500 μ.

     Βελτίωση αγροτικής οδού στη θέση «Καζάρμα – Αλαή» Τ.Κ. Σούρπης, συνολικού μήκους περίπου 3.700 μ.

 

Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων οικισμού Κροκίου Δ.Ε. Αλμυρού Δήμου Αλμυρού, πρ/σμού 3.112.000,00 €: Αφορά πρόταση που κατατέθηκε, σε συνέχεια της με Κωδικό:040 πρόσκλησης, με τίτλο «Επεξεργασία λυμάτων σε ζώνες πόσιμου νερού, οικολογικά ευαίσθητες & τουριστικές περιοχές με ισοδύναμο πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους», του Ε.Π. «Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020», του Άξονα Προτεραιότητας 3 «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» και βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Θεσσαλίας.

 

Με δεδομένη τη γεωγραφική θέση του οικισμού, πλησίον της πόλης του Αλμυρού και των προβλημάτων σε ότι αφορά τη διαχείριση των αστικών λυμάτων του, με την παρούσα προς ένταξη πράξη, προτείνεται η κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, εντός των εγκεκριμένων ορίων του οικισμού,  συνολικού μήκους 7,262 χλμ., καθώς και η κατασκευή εξωτερικού (καταθλιπτικού) αγωγού μεταφοράς των λυμάτων, μήκους 2,69 χλμ.  που θα μεταφέρει τα λύματα από το Κρόκιο στον Αλμυρό, για να καταλήξουν στη συνέχεια στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στον Αλμυρό, ώστε να επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα διαχείρισης των αστικών λυμάτων του οικισμού με θετικές επιπτώσεις στην προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.

 

Περιλαμβάνει δύο υποέργα: Το υποέργο της κατασκευής του δικτύου και το υποέργο της αρχαιολογίας το οποίο θα υλοποιηθεί με αυτεπιστασία, κατόπιν προγραμματικής σύμβασης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων του Ν. Μαγνησίας.

 

Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων οικισμού Πλατάνου Δ.Ε. Αλμυρού Δήμου Αλμυρού, πρ/σμού 2.812.000,00 €: Αφορά πρόταση που κατατέθηκε, σε συνέχεια της με Κωδικό:040 πρόσκλησης, με τίτλο «Επεξεργασία λυμάτων σε ζώνες πόσιμου νερού, οικολογικά ευαίσθητες & τουριστικές περιοχές με ισοδύναμο πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους», του Ε.Π. «Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020», του Άξονα Προτεραιότητας 3 «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» και βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Θεσσαλίας.

 

Με δεδομένη τη γεωγραφική θέση του οικισμού, πλησίον της πόλης του Αλμυρού και των προβλημάτων σε ότι αφορά τη διαχείριση των αστικών λυμάτων του, με την παρούσα προς ένταξη πράξη, προτείνεται η κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, εντός των εγκεκριμένων ορίων του οικισμού,  συνολικού μήκους 6,077 χλμ., καθώς και η κατασκευή εξωτερικού (καταθλιπτικού) αγωγού μεταφοράς των λυμάτων, μήκους 3,77 χλμ.  που θα μεταφέρει τα λύματα από τον Πλάτανο στον Αλμυρό, για να καταλήξουν στη συνέχεια στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στον Αλμυρό, ώστε να επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα διαχείρισης των αστικών λυμάτων του οικισμού με θετικές επιπτώσεις στην προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.

 

Περιλαμβάνει δύο υποέργα: Το υποέργο της κατασκευής του δικτύου και το υποέργο της αρχαιολογίας το οποίο θα υλοποιηθεί με αυτεπιστασία, κατόπιν προγραμματικής σύμβασης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων του Ν. Μαγνησίας.

 

ΝΕΑ ΕΡΓΑ – ΕΣΠΑ 2014-2020

Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Ευξεινούπολης

Η πρόταση υποβλήθηκε στο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, στην πρόσκληση «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια Οικονομία Φιλική στο Περιβάλλον» και εντάχθηκε με συνολικό κόστος πράξης 1.955.000,00 €, το Σεπτέμβριο του 2016.

 

Μετά τις διαδικασίες δημοπράτησης και προσυμβατικού ελέγχου, το έργο συμβασιοποιήθηκε, πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση του αναδόχου και αναμένεται άμεσα η έναρξη των εργασιών.

 

Αντικείμενο της πράξης είναι η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Δ.Κ. Ευξεινούπολης, το οποίο είναι κατασκευασμένο από αμιαντοσωλήνες.

 

Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων οικισμού Αμαλιάπολης Δ.Ε. Σούρπης Δήμου Αλμυρού

Η πρόταση υποβλήθηκε στο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, στην πρόσκληση με τίτλο «Επεξεργασία λυμάτων σε ζώνες πόσιμου νερού, οικολογικά ευαίσθητες και τουριστικές περιοχές με ισοδύναμο πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους» και εντάχθηκε με συνολικό προϋπολογισμό 4.282.552,84 €, τον Αύγουστο του 2016.

 

Μετά τις διαδικασίες δημοπράτησης και επαναδημοπράτησης του έργου, αναμένεται η έγκριση του προσυμβατικού ελέγχου ώστε να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο.

 

Αντικείμενο της πράξης είναι η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στον οικισμό της Αμαλιάπολης και η κατασκευή εξωτερικού αγωγού μεταφοράς λυμάτων από τον οικισμό, μέχρι το σημείο σύνδεσης, όπου διέρχεται ο υπό κατασκευή αγωγός μεταφοράς των λυμάτων Σούρπης & Αγίας Τριάδας, με τελικό αποδέκτη την Ε.Ε.Λ. Αλμυρού. Το έργο θα επιλύσει σοβαρά προβλήματα ρύπανσης του θαλάσσιου μετώπου του οικισμού καθώς του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Βρίσκεται στο στάδιο της προέγκρισης δημοπράτησης.

 

ΝΕΑ ΕΡΓΑ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (Π.Δ.Ε.)

Ανέγερση Νηπιαγωγείου Σούρπης Δήμου Αλμυρού Ν. Μαγνησίας

Εγκρίθηκε η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών. Το έργο είναι συνολικού πρ/σμού 510.000,00 € και χρηματοδοτείται κατά 450.000,00€ από το Π.Δ.Ε. και κατά 60.000,00 € από έσοδα του Δήμου.

 

Το έργο αφορά σε ανέγερση κατ’ επέκταση προσθήκης αιθουσών σε υφιστάμενη κτιριακή υποδομή του Νηπιαγωγείου Σούρπης. Το διδακτήριο του νηπιαγωγείου της Τ.Κ. Σούρπης, με την προσθήκη νέας πτέρυγας σε επέκταση του παλαιού υφιστάμενου και σε λειτουργία κτιρίου και τις απαραίτητες διαρρυθμίσεις αυτού, θα αποτελεί ενιαίο κτίριο (υπάρχον 87,55 τ.μ. – εμβαδόν προσθήκης 147,50 τ.μ.), σύγχρονο και λειτουργικό ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των νηπίων, σύμφωνα με τις ισχύουσες Εθνικές και Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Η προσθήκη νέας πτέρυγας εναρμονίζεται πλήρως με το υφιστάμενο κτίριο και εντάσσεται αρμονικά στο πέριξ δομημένο περιβάλλον.

 

Το έργο δημοπρατήθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συμβασιοποίησης.

 

ΝΕΑ ΕΡΓΑ – ΣΑΤΑ & ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ

Επισκευή – συντήρηση σχολικών κτιρίων Δ.Ε. πλην Δ.Ε. Αλμυρού

Ολοκληρώθηκε η εκπόνηση της μελέτης του έργου, προϋπολογισμού 65.000,00 €, με χρηματοδότηση από ΣΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συμβασιοποίησης.

 

Το έργο περιλαμβάνει,  ενδεικτικά, παρεμβάσεις όπως επισκευές – συντηρήσεις μονώσεων ταρατσών, αντικατάσταση υδρορροών, αποκατάσταση τμημάτων εμφανούς σκυροδέματος, αντικαταστάσεις κουφωμάτων κ.λπ.

 

Αγροτική οδοποιία Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού 2017

Το έργο προϋπολογισμού 216.367,00€ με χρηματοδότηση από ΣΑΤΑ & ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ συμβασιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 με πρ/σμό 143.334,12€ και βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Περιλαμβάνει, ενδεικτικά, παρεμβάσεις στον αγροτικό δρόμο Σούρπη – πρώην ΧΑΔΑ Σούρπης – ΣΕΑ ΠΑΘΕ, στο δρόμο Μαυρόλοφος – Γκοτζαλάκα, στο δρόμο Αργιλλοχώρι – Ανθότοπος, σε περιοχές της Δ.Ε. Ανάβρας, στον αγροτικό δρόμο στην περιοχή «Πάλιουρας» & «Καραβοτσάκι» Πτελεού, σε περιοχές της Τ.Κ. Αχιλλείου κ.λπ. με καθαρισμό και μόρφωση του καταστρώματος με μηχάνημα έργου, κατασκευή στρώσης υπόβασης με 3Α σε αγροτικές οδούς και εργασίες τσιμεντόστρωσης όπου απαιτείται.

 

Έργα πυροπροστασίας Δήμου Αλμυρού

Το έργο προϋπολογισμού 91.200,00€ με χρηματοδότηση από ΣΑΤΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ συμβασιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 με πρ/σμό 69.312,01€ και βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Περιλαμβάνει, ενδεικτικά, παρεμβάσεις σε δρόμους της Δρυμώνας, της Αγίας Τριάδας, στο δρόμο Ζαρκαδοχώρι – Μπέικα κ.λπ. με καθαρισμό και μόρφωση του καταστρώματος με μηχάνημα έργου, κατασκευή στρώσης υπόβασης με 3Α σε αγροτικές οδούς και εργασίες τσιμεντόστρωσης όπου απαιτείται.

 

Πλακοστρώσεις πεζοδρόμων & πεζοδρομίων Δ.Ε. Αλμυρού (οδός Μετσοβίτη, Ευξεινούπολη, οδός Βόλου)

Το έργο προϋπολογισμού 50.000,00€ με χρηματοδότηση από ΣΑΤΑ συμβασιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 με πρ/σμό 69.312,01€ και βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Το έργο αφορά στην πλακόστρωση της οδού Μετσοβίτη – πεζοδρόμου με ψυχρά υλικά, πεζοδρομίων στην οδό Βόλου, στο τμήμα προς νεκροταφείο και πεζοδρομίων σε οδούς έμπροσθεν του Γυμνασίου Ευξεινούπολης.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ – ΕΣΠΑ 2007-2013 & ΕΣΠΑ 2014-2020

Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Σούρπης

Το έργο είναι ενταγμένο, από μεταφορά, στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και αφορά στην κατασκευή εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων Σούρπης & Αγίας Τριάδας και καταθλιπτικού αγωγού για τη μεταφορά λυμάτων στην ΕΕΛ Αλμυρού.

 

Περιλαμβάνει την εργολαβία της κατασκευής, η οποία είναι συμβασιοποιημένου πρ/σμού 5.243.145,61€ και το υποέργο της επίβλεψης των εργασιών από την αρχαιολογία. Βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στον οικισμό της Αγίας Τριάδας και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του δικτύου στον οικισμό της Σούρπης. Η μέχρι σήμερα εκτελεσθείσα δαπάνη του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2.350.585,99 € καλύπτοντας το 45% της εκτέλεσης του οικονομικού και φυσικού αντικειμένου του έργου.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Ανάπλαση – Βελτίωση Κοινοχρήστων Χώρων Δ.Ε. Πτελεού Δ. Αλμυρού

Το έργο χρηματοδοτήθηκε αρχικά από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» και στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2016,  μεταφέρθηκε στο νέο Π.Α.Α. 2014-2020. Είναι συμβασιοποιημένου πρ/σμού 297.043,29 € και μετά από μία περίοδο παύσης των εργασιών λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη», έγινε επανέναρξη των εργασιών.

 

Περιλαμβάνει κατασκευή νέων παιδικών χαρών στους οικισμούς της Γαύριανης, του Πτελεού, διαμόρφωση χώρου στάθμευσης στον οικισμό Αχιλλείου, διαμόρφωση χώρου εξωτερικά του νεκροταφείου και διαμόρφωση χώρου εκγύμνασης στον οικισμό του Πτελεού και ανάπλαση χώρου στον οικισμό των Αγίων Θεοδώρων.

 

Τα μέχρι σήμερα παραδοτέα της πράξης αφορούν στη διαμόρφωση της παιδικής χαράς στον οικισμό Γαύριανης, της παιδικής χαράς στον οικισμό Πτελεού στη θέση «Γεροκωνσταντή», στη διαμόρφωση χώρου εξωτερικά του νεκροταφείου του Πτελεού, στη διαμόρφωση υπαίθριου χώρου εκγύμνασης στον Πτελεό και στη διαμόρφωση χώρου στους Αγίους Θεοδώρους ενώ τα υπόλοιπα παραδοτέα αφορούν στη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης στον οικισμό του Αχιλλείου.

 

Ανάπλαση-Βελτίωση Κοινοχρήστων Χώρων Δ.Ε. Σούρπης Δ. Αλμυρού

Το έργο χρηματοδοτήθηκε αρχικά από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» και στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2016,  μεταφέρθηκε στο νέο Π.Α.Α. 2014-2020. Είναι συμβασιοποιημένου πρ/σμού 251.213,21 €.

 

Τα μέχρι σήμερα παραδοτέα της πράξης αφορούν στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Αμαλιάπολης, στην ανάπλαση του πάρκου Εθνικής Αντιστάσεως και της παιδικής χαράς στη θέση «Τραχιλίτσα» της Τ.Κ. Σούρπης ενώ τα υπόλοιπα παραδοτέα είναι η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Αγίας Τριάδας.

 

Αγροτική Οδοποιία Περιοχών ΟΠΑΑΧ – Αγ. Δημήτριος Τ.Κ. Αχιλλείου Δ. Αλμυρού

Το έργο χρηματοδοτήθηκε αρχικά από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» και στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2016,  μεταφέρθηκε στο νέο Π.Α.Α. 2014-2020. Είναι συμβασιοποιημένου πρ/σμού 192.642,16 € και μετά από μία περίοδο παύσης των εργασιών λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη», έγινε επανέναρξη των εργασιών.

 

Τα παραδοτέα της πράξης αφορούν στην ασφαλτόστρωση τριών βασικών αγροτικών οδών του οικισμού Αγίου Δημητρίου Αχιλλείου, μήκους 3 Km περίπου.

 

Το έργο παρουσιάζει καθυστερήσεις και προβλήματα λόγω μη ανταπόκρισης του αναδόχου ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασής του.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΣΑΤΑ & ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ

Βελτίωση βατότητας οδών στο πλαίσιο της Πυροπροστασίας του Δήμου Αλμυρού

Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε τον Ιούνιο του 2016 από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, το έργο δημοπρατήθηκε τον Αύγουστο του 2016 και βρίσκεται σε εξέλιξη.  Είναι συμβασιοποιημένου  πρ/σμού 70.731,77 € και χρηματοδοτείται από ΣΑΤΑ Πυροπροστασία.

 

Περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τη βελτίωση της βατότητας των οδών σε εκτός σχεδίου περιοχές του Δήμου, για την καλύτερη πρόσβαση. Οι προς παρέμβαση περιοχές υποδείχθηκαν από τους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

Εσωτερική Οδοποιία Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού

Το έργο πρ/σμού 310.000,00 €  χρηματοδοτήθηκε από τη ΣΑΤΑ & ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ, συμβασιοποιήθηκε με πρ/σμό 124.570,60 €, τον Αύγουστο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2017.

 

Το έργο περιελάμβανε επεμβάσεις σε οδούς εντός της πόλης του Αλμυρού (περιφερειακή οδός Αλμυρού από οδό Βόλου προς Αγίου Σεραφείμ, Ευαγγελιστρίας, Αγίου Νικολάου, Μυρμιδόνων κ.λπ.

 

Επισκευή – συντήρηση σχολικών κτιρίων Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού

Το έργο προϋπολογισμού 84.000,00 €, χρηματοδοτήθηκε από τη ΣΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, συμβασιοποιήθηκε με πρ/σμό 45.360,00 € τον Αύγουστο του 2016 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριου του 2016.

 

Περιελάμβανε επισκευή στέγης στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού και στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης, επισκευή μόνωσης και επιχρισμάτων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού και ανακαίνιση του σχολικού συγκροτήματος 1ου Γυμνασίου – Ενιαίου Λυκείου Αλμυρού.

 

Ανόρυξη Υδρογεωτρήσεων

Το έργο πρ/σμού μελέτης 94.098,49  €, χρηματοδοτήθηκε από ΣΑΤΑ και Τακτικά Έσοδα του Δήμου, συμβασιοποιήθηκε με πρ/σμό 48.931,21 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2017.

 

Αφορούσε στην Ανόρυξη Γεώτρησης στη Θέση «Ζερέλια», για υδρευτική χρήση για την κάλυψη αναγκών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και των Επισκεπτών του και στην Αντικατάσταση υφιστάμενης γεώτρησης εντός του δάσους «Κουρί» για την αντιπυρική προστασία του.

 

ΜΕΛΕΤΕΣ

Μελέτες στατικής επάρκειας δημοτικών κτιρίων

Ο φάκελος του έργου, προϋπολογισμού 60.000,00€, συμβασιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 με προϋπολογισμό 49.092,84 € και βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Αντικείμενο της μελέτης είναι η εκπόνηση μελετών στατικής επάρκειας για δημοτικά κτίρια για τα οποία δεν υπάρχουν σχέδια ξυλοτύπων (εκτός του πιο σύγχρονου κτιρίου του πολιτιστικού κέντρου) και χαρακτηρίζονται αυθαίρετα. Περιλαμβάνονται οι Κερκίδες Δημοτικού Σταδίου Αλμυρού «Αθανάσιος Ραγάζος», το  Γενικό Λύκειο Αλμυρού, το Γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού, το Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, συνολικής επιφάνειας 5.400,00 τ.μ..

 

Μελέτη 5ου Νηπιαγωγείου Αλμυρού

Σκοπός του έργου είναι η εκπόνηση των οριστικών μελετών (αρχιτεκτονικών, στατικών, γεωτεχνικών, Η/Μ εγκαταστάσεων) που απαιτούνται για την κατασκευή του 5ου Νηπιαγωγείου Αλμυρού. Πρόκειται για ισόγειο κτίσμα 230 τ.μ. που θα ανεγερθεί σε οικόπεδο του κοινωφελούς ιδρύματος «Μορφωτική Σχολή Νεανίδων Στεργίου Γ. Στεργίου»  που θα προκύψει από ανταλλαγή με δημοτικό οικόπεδο και για την οποία υπάρχει θετική εισήγηση από το Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

 

Ο φάκελος του έργου, είναι πρ/σμού 43.980,00 € και βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης κατακύρωσης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

 

Μελέτες του έργου «Δημιουργία σκεπαστής λαϊκής αγοράς στον Αλμυρό

Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της προώθησης των τοπικών προϊόντων στον Αλμυρό, κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία σκεπαστής αγοράς στο χώρο όπου διεξάγεται η λαϊκή αγορά.

 

Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες (αρχιτεκτονική, Η/Μ, κυκλοφοριακή, στατική) της σκεπαστής αγοράς η οποία θα είναι επιφάνειας 2.243,80 τ.μ., κατασκευασμένη από μεταλλικό δομικό σκελετό με επιστέγαση, με χώρους υγιεινής και θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και βρίσκονται στο στάδιο της διαδικασίας της έγκρισής τους.

 

Μελέτες διαμόρφωσης κυκλικών κόμβων σε προβληματικές περιοχές Αλμυρού & Ευξεινούπολης

Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες τον Αύγουστο του 2017 και αφορούν στην οριζοντιογραφική και υψομετρική διαμόρφωση ισόπεδου κυκλικού κόμβου, στη διαμόρφωση των οδών Παύλου Μελά και Βασιλέως Παύλου, πλησίον του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού  και ισόπεδου κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση των οδών Ευξεινουπόλεως & Ηρώων Πολυτεχνείου στην Ευξεινούπολη.

 

Οι ανωτέρω τοποθεσίες είναι εξαιρετικά προβληματικές σε επίπεδο κυκλοφοριακής ασφάλειας. Οι μελέτες βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

 

Τοπογραφικές αποτυπώσεις

Έγιναν τοπογραφικές αποτυπώσεις πολλών δημοτικών οικοπέδων. Οι τοπογραφικές εργασίες ήταν αναγκαίες για την ένταξη κάποιων κτιρίων στο Ν.4178/2013, απαραίτητες για την καταγραφή της δημοτικής περιουσίας, την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες και επίσης για να υπάρχει το υπόβαθρο για πιθανές μελλοντικές επεμβάσεις σε δημοτικά κτίρια, οικόπεδα ή κοινόχρηστους χώρους.

 

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

Εκσυγχρονισμός – Βελτίωση Ηλεκτροφωτισμού Δ. Αλμυρού

Στόχος της προμήθειας είναι η αντικατάσταση παλαιών συμβατικών φωτιστικών και κατ΄επέκταση η εξοικονόμηση ενέργειας. Αφορά στην προμήθεια & εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων χαμηλών ιστών, νέας τεχνολογίας, τύπου Led και στην προμήθεια φωτιστικών σωμάτων με ιστό για τους παραθαλάσσιους οικισμούς του Δήμου.

 

Χρηματοδοτήθηκε από τακτικά έσοδα και η πράξη έχει ολοκληρωθεί. Τοποθετήθηκαν φωτιστικά σώματα με ιστό στην Τ.Κ. Αμαλιάπολης και φωτιστικά σώματα τύπου Led σε όλους σχεδόν τους οικισμούς του Δήμου, καλύπτοντας εν μέρει τις ανάγκες τους.

 

Προμήθεια δαπέδων παιδικών χαρών Δ. Αλμυρού

Στόχος είναι η προμήθεια, μεταφορά και τοποθέτηση πλακιδίων ασφαλείας (ελαστικών δαπέδων) σε παιδικές χαρές του Δήμου, συνολικού πρ/σμού 30.000,00€. Τοποθετήθηκαν δάπεδα στις παιδικές χαρές της Ανάβρας, της Αμαλιάπολης, της Βρύναινας, της Ευξεινούπολης και αναμένεται να τοποθετηθούν και στην Αγία Τριάδα.

 

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ

Τροποποιήσεις Σχεδίου Πόλης και λοιπές πολεοδομικές πράξεις

Πραγματοποιήθηκε μία τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου στην Αμαλιάπολη που αφορά στη  θέση «Καραντίνα» του οικισμού, τρεις τροποποιήσεις στην πόλη του Αλμυρού που αφορούν στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Αγ. Τρύφωνος – Κροκίων – Ραγάζου & Ανωνύμων, στο Ο.Τ. που περικλείεται από τις οδούς Βασιλέως Κων/νου – Κοραή – Ευξεινουπόλεως & Κορυτσάς και στα Ο.Τ. εκατέρωθεν της οδού Πλαταιών και μια τροποποίηση για άρση του χαρακτηρισμού «ΖΕΠ ΔΕΠΟΣ» και «περιοχές ειδικής μελέτης».

 

Όλες οι τροποποιήσεις πραγματοποιήθηκαν για την κάλυψη αναγκών ιδιωτών, με σκοπό  την εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας και της ανάπτυξης των περιοχών αυτών.

 

Επίσης πραγματοποιήθηκαν 4 διορθωτικές πράξεις εφαρμογής και 2 πράξεις αναλογισμού λόγω ρυμοτομίας ιδιοκτησιών.

 

     ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κοινωνική πολιτική του Δήμου Αλμυρού, έχει ως στόχο, την υποστήριξη των πολιτών μας που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της συνεχιζόμενης κρίσης, τους άπορους, τους άστεγους, τους άνεργους, τους ανασφάλιστους που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις ανάγκες τους, στη διατροφή και στην ιατρική περίθαλψη.

 

Για την επίτευξη αυτών των σκοπών, χρησιμοποιήθηκαν ίδιοι πόροι από τον προϋπολογισμό, πραγματοποιήθηκαν χορηγίες κατόπιν παρεμβάσεων της δημοτικής αρχής, δημιουργήθηκαν συνέργειες με φορείς, αξιοποιήθηκαν εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι.

 

Την περίοδο 2016-2017 ξεκίνησε η εφαρμογή νέων προγραμμάτων όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, συνεχίσθηκε η υλοποίηση, ήδη ενταγμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το ΤΕΒΑ και το Κέντρο Κοινότητας, συνέχισαν τη λειτουργία τους δομές που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, παρέχοντας υπηρεσίες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι άπορες οικογένειες, οι ηλικιωμένοι, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

 

Πρόγραμμα Επισιτιστικής και  Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)

Ο Δήμος Αλμυρού συμμετέχει στη σύσταση της Κοινωνικής Σύμπραξης των φορέων της Π.Ε. Μαγνησίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD), του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει ως αντικείμενο τη διανομή τροφίμων και ρουχισμού και την υλοποίηση συνοδευτικών μέτρων. Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 237 οικογένειες, με 458 μέλη,  με μέσο όρο ηλικίας 32,4 έτη, εκ των οποίων 223 άτομα είναι άνδρες και 235 γυναίκες.

 

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί η διανομή τροφίμων η οποία και συνεχίζεται ενώ έχει εγκριθεί η υλοποίηση υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο οικογένειας (ή και σε μονήρη άτομα), με ωφελούμενους 100 άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας καθώς και υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών όπως για παράδειγμα η πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες, με ωφελούμενους 74 παιδιά, ηλικίας 7 έως 18 ετών η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2018.

 

Βοήθεια στο Σπίτι – Κοινωνική Μέριμνα

Την περίοδο 2016 – 2017 συνεχίσθηκε η λειτουργία των δομών που έχουν συσταθεί με τη συμμετοχή του Δήμου στα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Προγράμματα  του Υπουργείου Εργασίας «Βοήθεια στο Σπίτι» & «Κοινωνική Μέριμνα». Σκοπός του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» είναι η φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων και ΑΜΕΑ που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και των οποίων το οικείο οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, είτε εργάζεται, είτε αντιμετωπίζει κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας. Ο σκοπός του προγράμματος «Κοινωνική Μέριμνα» είναι παρεμφερής και αφορά στην παροχή υπηρεσιών νοσηλευτικής βοήθειας και οικογενειακής βοήθειας σε μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα, άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους.

 

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» υλοποιείται στη Δ.Ε. Αλμυρού, Πτελεού & Σούρπης και το πρόγραμμα «Κοινωνική Μέριμνα» υλοποιείται στη  Δ.Ε. Αλμυρού. Οι επισκέψεις κατ’ οίκον γίνονταν σε καθημερινή ή εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης. Εξυπηρετήθηκαν συνολικά 350 περιστατικά, εκ των οποίων τα 25 ΑμεΑ.

 

Παιδικός Σταθμός Αλμυρού

Το σχολικό έτος 2016-2017 ο Παιδικός Σταθμός Αλμυρού φιλοξένησε 32 νήπια, μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής», της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και 18 νήπια με τροφεία.

 

Κατά την περίοδο του Πάσχα 2017 έγινε πλήρη ανακαίνιση του εξοπλισμού σε έπιπλα-παιχνίδια των αιθουσών, ως προσφορά ιδιωτικής εταιρείας η οποία επέλεξε τον Παιδικό Σταθμό του Δήμου μας για την ανακαίνιση.

 

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται από το Φεβρουάριο του 2017. Υποβλήθηκαν συνολικά 180 αιτήσεις, μέσω της υπηρεσίας Πρόνοιας του Δήμου και του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

 

     ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Στόχος της διοίκησης είναι η τήρηση της καθαριότητας όλων των κοινοχρήστων χώρων και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων – στερεών αποβλήτων (συσκευασία, συλλογή, αποκομιδή, ανακύκλωση, διάθεση), η ενημέρωση των πολιτών και η εφαρμογή των σχετικών δημοτικών διατάξεων.

 

Εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Δήμου Αλμυρού

Το Σεπτέμβριο του 2015 εκπονήθηκε, κατόπιν διαβούλευσης,  το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Αλμυρού, που υποβλήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και με το οποίο προβλέπονται οι δράσεις και οι υπηρεσίες, που πρόκειται να αναπτύξει ο Δήμος, στον τομέα της διαχείρισης αστικών στερεών σε ορίζοντα 5ετίας, μέχρι και το έτος 2020.

 

Σύμφωνα με το Τ.Σ.Δ.Α. πρόκειται να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν 4 πράσινα σημεία (2 στη Δ.Ε. Αλμυρού, 1 στη Δ.Ε. Σούρπης και 1 στη Δ.Ε. Πτελεού), στα οποία θα γίνεται συλλογή ανακυκλώσιμων, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων και ογκωδών.

 

Ο Δήμος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για τη δημιουργία ενός μεγάλου πράσινου σημείου, στον Αλμυρό.

 

Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων

Ηλεκτρονική εγγραφή και καταχώριση του Δήμου Αλμυρού στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων για υφιστάμενες εγκαταστάσεις / δραστηριότητες. Υποβολή των ετήσιων εκθέσεων αποβλήτων (έτη 2015 και 2016). Πρόκειται για online ηλεκτρονική βάση δεδομένων όπου καταχωρούνται ηλεκτρονικά στοιχεία για το είδος και την ποσότητα των παραγόμενων αποβλήτων καθώς και για τη μέθοδο διαχείρισης που εφαρμόζεται από τον Δήμο, με σκοπό την πλήρη αποτύπωση της παραγωγής και διακίνησης των αποβλήτων στη χώρα και τον αποτελεσματικό έλεγχο από αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές.

 

Αντίστοιχη ηλεκτρονική εγγραφή και καταχώριση καθώς και υποβολή των ετήσιων εκθέσεων αποβλήτων έγινε για λογαριασμό των δημοτικών σφαγείων Αλμυρού & Ανάβρας, για τα έτη 2015 και 2016.

 

Πιλοτικό Πρόγραμμα «ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ»

Για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2016 εφαρμόσθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα «Πόρτα-Πόρτα», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, στις Τοπικές Κοινότητες Πλατάνου & Αγίας Τριάδας και αφορά στη συλλογή αστικών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών. Το πρόγραμμα συνεχίζεται στις δύο αυτές κοινότητες ενώ έχει ξεκινήσει και η μερική εφαρμογή του στην Τ.Κ. Κροκίου.

 

Η πρακτική αυτή, αφορά στη διαλογή των υλικών (ανά είδος ή ομάδα), σε επίπεδο νοικοκυριού και η αποκομιδή των υλικών από τους οικισμούς γίνεται,  από μικρούς κάδους χωρητικότητας 50 λίτρων οι οποίοι έχουν διανεμηθεί από το Δήμο,  βάσει προγράμματος που καταρτίζει η υπηρεσία καθαριότητας, η οργάνωση του οποίου βασίζεται στο 5νθήμερο και κατά τις πρωινές ώρες.

 

Στην Τ.Κ. Πλατάνου έχουν διανεμηθεί 300 κάδοι για τα αστικά απόβλητα και 300 κάδοι για τα ανακυκλώσιμα υλικά, στην Τ.Κ. Αγίας Τριάδας 80 για τα απόβλητα και 80 για την ανακύκλωση και στην Τ.Κ. Κροκίου 78 κάδοι αποβλήτων και 78  ανακυκλώσιμων.

 

     ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέντε νέες άδειες παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών εκδόθηκαν την περίοδο 2016-2017, σαράντα πέντε ανανεώσεις και μία διαγραφή. Στο υπαίθριο εμπόριο πραγματοποιήθηκαν τρεις ανανεώσεις.

 

Χορηγήθηκαν ε μία άδεια μουσικών οργάνων και είκοσι πέντε άδειες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως εστιατόριο, καφετέρια, αναψυκτήριο, κατάστημα τροφίμων κ.λπ. εκ των οποίων οι δεκαέξι  στη Δ.Ε. Αλμυρού.

 

Τα έσοδα των λαϊκών αγορών ανήλθαν στο ποσό των 25.4910,00 €

 

Για την εμποροπανήγυρη του καλοκαιριού 2017 χρησιμοποιήθηκαν πέντε παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, η μία για τις ανάγκες του λούνα πάρκ και οι τέσσερις για τους ηλεκτρολόγους. Για όλες τις παροχές εκδόθηκε χρηματικός κατάλογος. Τα καθαρά έσοδα της εμποροπανήγυρης ανήλθαν στο ποσό των 240.079,00 ευρώ.

 

     ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημοτικό Ωδείο Αλμυρού

Για το εκπαιδευτικό έτος 2016-2017, λειτούργησαν τμήματα για πιάνο, μπουζούκι, βιολί, κιθάρα (κλασσική & μοντέρνα), κοντραμπάσο, ηλεκτρικό αρμόνιο, θεωρία και ανώτερα θεωρητικά, έντεχνο ελαφρό ελληνικό & ξένο τραγούδι και μοντέρνα κρουστά.

 

Στο σύνολό τους οι σπουδαστές έφτασαν τους 75 με 80.

 

Μικτή Χορωδία  & Παιδική χορωδία

H Μικτή Χορωδία πλαισίωσε, καθόλη τη διάρκεια της περιόδου 2016-2017, με συνέπεια και με δουλεμένο ρεπερτόριο, εκδηλώσεις όπως την εκδήλωση προς τιμήν της Αλεξάνδρας (Αύρας) Παπαδοπούλου «Η πρωτοπόρος γυναίκα στο διάβα του χρόνου», της εκδήλωσης στο Μουσείο Θαλάσσης Αχιλλείου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στο 14ο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας Αγιάς και της Μικτής Χορωδίας Καρδίτσας, στον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης του Αλμυρού, στην πανσέληνο του Αυγούστου και άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν είτε από το Δήμο, είτε από συλλόγους της περιοχής.

 

Συμμετείχε, εκτός ορίων Δήμου Αλμυρού,  στο 3ημερο χορωδιακό φεστιβάλ Καρδίτσας και στη γιορτή κερασιού στο Μεταξοχώρι Αγιάς

 

Κατά τον ίδιο τρόπο και η παιδική-νεανική χορωδία πλαισίωσε  πολλές και διάφορες εκδηλώσεις, όπως την εκδήλωση για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ΑμεΑ, τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, τις εκδηλώσεις του Ωδείου, και τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου και άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από συλλόγους της περιοχής.

 

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στο Δήμο Αλμυρού 

§  Εορτασμός απελευθέρωσης Αλμυρού

Τις εκδηλώσεις του εορτασμού της 136ης Επετείου της Απελευθέρωσης του Αλμυρού από τον τουρκικό ζυγό, τίμησε με την παρουσία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο εορτασμός συνοδεύθηκε από παρέλαση τμημάτων μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παραδοσιακών συγκροτημάτων με τοπικές ενδυμασίες.

 

§  Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «Καλοκαίρι 2017»: Σε συνεργασία με θεατρικές ομάδων σχολείων, συλλόγων & φορέων,  πραγματοποιήθηκαν θεατρικές παραστάσεις, στον Πτελεό, στον Αλμυρό, στην Ευξεινούπολη και στην Ανάβρα, μουσικές βραδιές στην Ανάβρα, στον Αλμυρό, στο Αχίλλειο, στη Βρύναινα, στο Κρόκιο, στον  Παλαιό Πλάτανο, στη Σούρπη, στον Πτελεό, στην Ευξεινούπολη, στην Αμαλιάπολη, καθώς και μουσική βραδιά – αφιέρωμα, στο Σταύρο Κουγιουμτζή.

 

§  Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «Καλοκαίρι 2017» – Λαϊκό Θέατρο Σκιών: Παραστάσεις του Θεσσαλικού Θεάτρου Σκιών του Π. Φιλιππίδη «Ο Καραγκιόζης», στην Ανάβρα, στον Ανθότοπο, στο Αργιλλοχώρι,  στους Κοκκωτούς, στο Κρόκιο, στον Πλάτανο μετέφεραν το πνεύμα της γνήσιας ελληνικής λαϊκής τέχνης, με μεγάλη παιδαγωγική και ψυχαγωγική αξία.

 

Συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και φορείς

Το  πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων  καταρτίστηκε για όλο τον Καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού με τη συνεργασία συλλόγων, τοπικών φορέων, του ΚΔΑΠ, του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής χορωδίας,  των Θεατρικών ομάδων σχολείων και συλλόγων και τοπικών μουσικών συγκροτημάτων. Η συμμετοχή όλων ήταν καθοριστική και προσέφερε όλη εκείνη την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον, για την επιτυχία των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

 

Ημερίδες – Σεμινάρια – Διάφορες Εκδηλώσεις

§  Δύο  Σεμινάρια Αντιμετώπισης της Καρδιακής Ανακοπής και χρήσης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (BLS/AED)  με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ΕRC).

§  Εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ως αφιέρωμα στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

 

Φιλαρμονική του Δήμου Αλμυρού

Η φιλαρμονική αποτελείται από παιδιά ηλικίας μέχρι 18 ετών, συνολικά απαρτίζεται από 21 παιδία από τα οποία τα 16 παιδία εμφανίζονται στις εκδηλώσεις και 5 παιδιά είναι στο στάδιο της εκμάθησης.

 

Η φιλαρμονική συνόδευσε τις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των πολιούχων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, τις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των μεγάλων γιορτών της χριστιανοσύνης, όπως τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνια, ο Επιτάφιος, η Αποκαθήλωση στην Κάτω Ιερά Μονή Ξενιάς, των εθνικών επετείων της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου και τον εορτασμό της Αεροπορίας στην ΙΙΙ Πτέρυγα Μάχης Αλμυρού,  ενώ προσέφερε ψυχαγωγία παίζοντας τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα σε όλο το Δήμο και στο άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στον Αλμυρό.

 

     ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Διεθνής αγώνας Acropolis Jet Raid Greece 2017

Σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Όμιλο Τζετ Σπορτ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας συνδιοργανώθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά,  το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Jet Ski (Διεθνής αγώνας Acropolis Jet Raid Greece 2017), που πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Αμαλιάπολης, τον Ιούνιο του 2017.

 

Αθλητές από Πορτογαλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ουρουγουάη, Βραζιλία, Ρωσία, Ισπανία, Αργεντινή, Ιταλία και Ελλάδα επισκέφθηκαν την περιοχή μας, συμμετέχοντας στους αγώνες, με αποτέλεσμα να προάγουν σε όλες τις χώρες τις ομορφιές του τόπου και να αποτελέσουν ένα σημαντικό λόγο αύξησης της επισκεψιμότητας της περιοχής.

 

Rally Αλμυρός 2017

Το «Rally Αλμυρός 2017» διεξήχθη για δεύτερη φορά, στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου, με μεγάλη συμμετοχή και με προσέλκυση μεγάλου αριθμού επισκεπτών τόσο από γειτονικές περιοχές όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό, συνέβαλλε στη γνωριμία της περιοχής και στην τουριστική της ανάπτυξη.

 

28ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα αγωνιστικής αναρρίχησης

Το πρωτάθλημα διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αλμυρού, υπό την αιγίδα του Δήμου Αλμυρού, στις αναρριχητικές πίστες του Αλμυρού, με τη συμμετοχή 110 αθλητών (παιδιά και έφηβοι) από 18 σωματεία από όλη την Ελλάδα. Οι αγώνες δυσκολίας-ταχύτητας πραγματοποιήθηκαν στην αναρριχητική πίστα «Χρήστος Μπουκώρος» στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Αλμυρού και οι αγώνες bouldering στο δημοτικό δάσος Κουρί.

 

3ος Λαϊκός Αγώνας δρόμου

Με μεγάλη συμμετοχή δρομέων όλων των ηλικιών πραγματοποιήθηκε ο 3ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου στο δημοτικό δάσος «Κουρί». Διοργανώθηκε με επιτυχία από το Σύλλογο Φίλων Δάσους Κουρί, το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Βόλου και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αλμυρού, υπό την αιγίδα του Δήμου Αλμυρού.

 

Διεξήχθησαν αγώνες δρόμου αποστάσεων 10 χλμ., 5 χλμ. καθώς και 1000 μέτρων και ο πρωταρχικός σκοπός ήταν η επαφή με το φυσικό περιβάλλον του δάσους Κουρί.

 

Ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου Αλμυρός – Ζερέλια 21 χλμ.

Ο αγώνας συνδιοργανώθηκε από τον Ελληνικό Ορειβατικό Όμιλο Αλμυρού, το Γυμναστικό Σύλλογο Αλμυρού, το Δήμο Αλμυρού και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Συμμετείχαν αθλητές από πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς και πιο μακρινές όπως η Αθήνα, τα Γιάννενα και η Λιβαδειά.

 

Το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός συνέβαλλε σημαντικά στην ανάδειξη της τοποθεσίας των λιμνών «Ζερέλια» καθώς οι περισσότεροι δεν γνώριζαν την ομορφιά του τοπίου.

 

Παράλληλα με τον ημιμαραθώνιο πραγματοποιήθηκε και λαϊκός αγώνας δρόμου 4 χλμ. στο κέντρο του Αλμυρού, στον οποίο έτρεξαν περίπου 80 αθλητές όλων των ηλικιών.

 

Συνεργασία αναπτύχθηκε με αθλητικούς συλλόγους της περιοχής τόσο για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, όπως  το πανελλήνιο πρωτάθλημα αγωνιστικής αναρρίχησης, ο λαϊκός αγώνας δρόμου κ.λπ., που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αλμυρού, του Συλλόγου «Φίλοι του Δάσους Κουρί» και του Γυμναστικού Συλλόγου Αλμυρού, όσο και για την κάλυψη πάγιων αναγκών συντήρησης των γηπέδων ποδοσφαίρου του Δήμου (λιπάσματα, καύσιμα, χρώματα).

 

Προγράμματα Άθλησης για Όλους

Υλοποιήθηκαν τρία προγράμματα:

Ø  Αθλητισμός & Παιδί με τη δημιουργία έξι τμημάτων.

Ø  Άθληση & Γυναίκα, με τη δημιουργία δύο τμημάτων.

Ø  Παιδί & Θάλασσα, που απευθύνθηκε σε μαθητές δημοτικών σχολείων και αφορούσε μαθήματα εκμάθησης κολύμβησης.

 

Αγώνες αθλοπαιδιών δημοτικών σχολείων

Σε συνεργασία με το Γραφείο Φυσικής Αγωγής πραγματοποιήθηκαν αγώνες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, στίβου και πετοσφαίρισης, από τους μήνες Μάρτιο έως Απρίλιο, μεταξύ των δημοτικών σχολείων του Δήμου Αλμυρού.

 

     ΠΑΙΔΕΙΑ

Συνεδριάσεις Δ/κών Συμβουλίων Σχολικών Επιτροπών

Τα θέματα που απασχόλησαν τα Δ/κα Συμβούλια των Σχολικών Επιτροπών ήταν η κατανομή των επιχορηγήσεων, η σύσταση των σχολικών συμβουλίων, η παραχώρηση σχολικών χώρων, η επαναπρόσληψη των καθαριστριών και η πρόσληψη δύο νέων καθαριστριών, σε κενά που προέκυψαν, λόγω συνταξιοδοτήσεων και παραιτήσεων.

 

Οικονομική Διαχείριση

Οι επιχορηγήσεις, κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο και κατανεμήθηκαν, άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση,  για την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους εξόδων. Δεν  υπάρχουν οφειλές των σχολικών επιτροπών.

 

Η πληρωμή των καθαριστριών, με σύμβαση έργου, πραγματοποιήθηκε χωρίς καθυστέρηση, ανεξάρτητα από τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στις επιχορηγήσεις από το κράτος και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής ήταν άμεση και είχε επιχορηγήσει, έκτακτα,  τις Σχολικές Επιτροπές με ιδίους πόρους, σε αντίθεση με άλλους Δήμους, στους οποίους η πληρωμή των καθαριστριών καθυστέρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Τα απολογιστικά στοιχεία έχουν ως εξής:

Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή

ΑΠΟ 1/9/2016   ΕΩΣ 31/12/2016
 
ΑΠΟ 1/1/2017 ΕΩΣ 31/8/2017
ΕΣΟΔΑ
ΠΟΣΟ
 
ΕΣΟΔΑ
ΠΟΣΟ
Τακτική επιχορήγηση
71.903,98
 
Τακτική επιχορήγηση
71.903,86
Από ΙΝΕΔΙΒΙΜ
27.379,60
 
Από ΙΝΕΔΙΒΙΜ
41.069,40
Από Κυλικεία
376,37
 
Από Κυλικεία
1.375,41
 
 
 
Χρήση αίθουσας
50,00
ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ
99.659,95
 
ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ
114.398,79
 

Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή

ΑΠΟ 1/9/2016 ΕΩΣ 31/12/2016
 
ΑΠΟ 1/1/2017 ΕΩΣ 31/8/2017
ΕΣΟΔΑ
ΠΟΣΟ
 
ΕΣΟΔΑ
ΠΟΣΟ
Τακτική επιχορήγηση
47.935,98
 
Τακτική επιχορήγηση
47.935,98
Από ΙΝΕΔΙΒΙΜ
14.435,92
 
Από ΙΝΕΔΙΒΙΜ
21.653,88
Από Κυλικεία
6.011,10
 
Από Κυλικεία
7.528,55
Χρήση αίθουσας
150,00
 
Χρήση αίθουσας
520,00
ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ
68.533,00
 
ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ
77.638,41
 

Εργασίες ευπρεπισμού – συντήρησης & επισκευής σχολικών μονάδων

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2016-2017,  πραγματοποιήθηκε ευπρεπισμός όλων των σχολείων (χόρτα – κλάδεμα δέντρων, κλπ), σε συνεργασία με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, συντήρηση όλων των καυστήρων και των υδραυλικών προβλημάτων, απολύμανση και απεντόμωση όλων των σχολικών μονάδων. 

 

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες επισκευής  και αντικατάστασης υλικών όπου ήταν απαραίτητες. Υπήρξε υποστήριξη για υδραυλικές εργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς από τη σχολική επιτροπή και υποστήριξη για ηλεκτρολογικές εργασίες από το Δήμο.

 

Την περίοδο, από το  Σεπτέμβριο 2016  ως  τον Αύγουστο 2017 συνεχίσθηκε ο εσωτερικός και ο εξωτερικός ελαιοχρωματισμός πολλών σχολείων του Δήμου Αλμυρού σε συνεργασία με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου και αξιοποιώντας το προσωπικό που προσλήφθηκε στο Δήμο, μέσω του προγράμματος «Κοινωφελής Εργασία» στο Δήμο Αλμυρού.

 

Γενικότερα, τα αιτήματα των σχολικών μονάδων ικανοποιήθηκαν σε σημαντικό βαθμό μέσα στα επιτρεπτά όρια και στις δυνατότητες που υπήρχαν και η συνεργασία με τους  Δ/ντές, τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων ήταν άψογη.

 

Δράσεις επικοινωνίας  με τους μαθητές και τους συλλόγους γονέων & κηδεμόνων

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής ιδεών και προβληματισμών,  της καλλιέργειας των σχέσεων και της αντιμετώπισης προβλημάτων, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Δημάρχου με εκπροσώπους των μαθητών και των συλλόγων γονέων & κηδεμόνων.

 

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των παιδιών στο κάλεσμα του Δήμου για την, από κοινού, υλοποίηση της περιβαλλοντικής καμπάνιας ευαισθητοποίησης «Let’s do it  Greece» για την προστασία και τη διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος.

 

     ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ

Στόχος του Κέντρου ήταν η πλήρης κάλυψη όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και για το λόγο αυτό καλύφθηκε το 100% των προσφερόμενων θέσεων. Στις δραστηριότητες του Κέντρου συμμετείχαν 50 παιδιά, μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής», της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και 40 παιδιά, εκτός ΕΣΠΑ.

 

Τα παιδιά κατά την παραμονή τους στο Κέντρο, είχαν τη δυνατότητα να απασχοληθούν με το θεατρικό παιχνίδι, τη γυμναστική, τα μουσικά παιχνίδια, το κουκλοθέατρο, το παραμύθι, τα εικαστικά και τη ζωγραφική, το κόσμημα και την πληροφορική.

 

Το Κ.Δ.Α.Π. Αλμυρού, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αλμυρού, υλοποίησε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην είσοδο του Δημαρχείου. Μέσω των εκδηλώσεων αυτών, δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά, να απασχοληθούν με χριστουγεννιάτικες κατασκευές και στολίδια, να ακούσουν χριστουγεννιάτικες ιστορίες, να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

 

Πηγές  χρηματοδότησης αποτελούν η Ε.Ε.Τ.Α.Α. και ο Δήμος Αλμυρού. Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. χρηματοδοτεί το Κ.Δ.Α.Π. με το ποσό των 65.000€, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του Δήμου.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΤΕΛΕΟΥ

Στις δραστηριότητες του Κέντρου συμμετείχαν 11 παιδιά, μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής», της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., όσο και η δυναμικότητα του Κέντρου.

 

Τα παιδιά κατά την παραμονή τους, στο Κέντρο, είχαν τη δυνατότητα να απασχοληθούν με το θεατρικό παιχνίδι, το κουκλοθέατρο, το παραμύθι, τις κατασκευές, τα ομαδικά παιχνίδια και την επαφή με τη φύση.

 

Υλοποιήθηκαν εκθέσεις ζωγραφικής, χριστουγεννιάτικη και αποκριάτικη εκδήλωση καθώς και εκδήλωση για τη λήξη του έτους.

 

Κύρια πηγή χρηματοδότησης αποτελεί η Ε.Ε.Τ.Α.Α. η οποία επιχορήγησε το Κ.Δ.Α.Π. με το ποσό των 20.218,95€, ποσό που αντιστοιχεί στη δυναμικότητα του Κέντρου.

 

     ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΡΔΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΛΜΥΡΟΥ

Το 2015 ήταν ο χρόνος αναγνώρισης, καταγραφής και ενσωμάτωσης των δικτύων και των καταναλωτών των πρώην Δήμων Πτελεού & Σούρπης και της πρώην Κοινότητας Ανάβρας.

 

Κατά τη διάρκεια του 2016 ξεκίνησε η υλοποίηση εργασιών συντήρησης και αντικατάστασης στα νεοενταχθέντα δίκτυα, ενώ ταυτόχρονα συνεχίστηκαν οι συντηρήσεις στα δίκτυα του Καποδιστριακού Δήμου και στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Αλμυρού. Ειδικότερα:

 

Ø  Στους οικισμούς Βρύναινας & Δρυμώνας αντικαταστάθηκαν όλα τα μη λειτουργικά υδρόμετρα και τοποθετήθηκαν νέα. Επίσης τοποθετήθηκαν υδρόμετρα σε όσες παροχές ύδρευσης δεν υπήρχαν υδρόμετρα.

Ø  Στους οικισμούς Πτελεού & Σούρπης αντικαταστάθηκε ένας μεγάλος αριθμός από τα υδρόμετρα τα οποία ήταν προβληματικά.

Ø  Έγινε συντήρηση των αντλιοστασίων μεταφοράς λυμάτων από τον οικισμό «Πηγάδι» στις εγκαταστάσεις του  βιολογικού καθαρισμού  Πτελεού όπως συντήρηση των αντλιών και αντικατάσταση των παλαιών σκουριασμένων βάσεων και οδηγών με υλικά γαλβανιζέ.

Ø  Η Δ.Ε.Υ.Α. Αλμυρού ανέλαβε και πραγματοποίησε τη συντήρηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων με το δικό της προσωπικό.

Ø  Στο πλαίσιο της συντήρησης των δικτύων των οικισμών της Δ.Ε. Αλμυρού, συνεχίστηκε η αντικατάσταση των προβληματικών υδρομέτρων που προκύπτουν λόγω παλαιότητας.

Ø  Αποκαταστάθηκαν όλες οι βλάβες που προέκυψαν αυτό το διάστημα στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του νερού. Οι περισσότερες βλάβες παρατηρήθηκαν στο εσωτερικό δίκτυο του Πτελεού και στο εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς από το Μαυρομάτι.

Ø  Στο πλαίσιο της συντήρησης των αντλιοστασίων ύδρευσης, επισκευάστηκαν ή αντικαταστάθηκαν τα αντλητικά συγκροτήματα που παρουσίασαν πρόβλημα. Σημειώνεται ότι λόγω της εφαρμογής της τηλεμετρίας, μειώθηκαν σημαντικά οι βλάβες στα αντλιοστάσια.

 


Σχετικά Άρθρα

Ανοικτή επιστολή Δημήτρη Εσερίδη: «απόρησες Δήμαρχε…;»

Ανοικτή επιστολή Δημήτρη Εσερίδη: «απόρησες Δήμαρχε…;»

Από τον τέως Δήμαρχο και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αλμυρού, Δημήτρη Εσερίδη λάβαμε και…
Δηλώσεις Δ. Εσερίδη για το δρόμο Λεύκη-Νηές

Δηλώσεις Δ. Εσερίδη για το δρόμο Λεύκη-Νηές

Σε δηλώσεις στο «Λαό» προέβη ο πρώην Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτρης Εσερίδης, ώστε να επικοινωνήσει στους…
Νέες καταγγελίες Καραζούπη κατά πάσης… δημοτικής Αρχής

Νέες καταγγελίες Καραζούπη κατά πάσης… δημοτικής Αρχής

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου του Χρήστου Καραζούπη, πρώην διευθυντή οικονομικών του Δήμου Αλμυρού: Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ…