• 28 Δεκεμβρίου, 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης

Φάτνες να γίνουν οι ψυχές

σ’ αγάπης ηλιαχτίδα,

που θα ζεστάνει τους φτωχούς

σ’ ανθρώπινη Πατρίδα.

 

Με νέες ελπίδες, κουράγια και δύναμη έρχονται πάλι τα Χριστούγεννα, για να ανανεώσουν τις προσπάθειες των ανθρώπων για μια καλύτερη μοίρα, προσπάθειες και όνειρα, ατομικά και οικογενειακά. Η στήλη θα προσθέσει τις καλύτερες ευχές της για υγεία και ειρήνη σε όλον τον κόσμο, ευημερία και προκοπή, ειδικότερα για τα νέα παιδιά, που έχουν δρόμο μπροστά τους για να βαδίσουν και -ελπίζω- την όρεξη να δημιουργήσουν, να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον, από αυτό που -λανθασμένα ίσως- κληροδοτήσαμε εμείς, οι παλιότεροι.

 

Μην αφήσετε κανένα μόνο του να γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα, κανένα φτωχό και πεινασμένο. Όλοι μαζί μπορούμε, να μοιραστούμε το φιλότιμο και την προσπάθεια, για ένα καλύτερο κόσμο γύρω μας, καλύτερες και πιο ζεστές, πιο …δίκαιες γιορτές. Κυρίως το χαμόγελό μας μπορεί να ζεστάνει τη σκληράδα, την παγωνιά και τη απελπισία. Αυτό το χαμόγελο, ας μοιραστεί παντού κι ας γίνει το καλύτερο «στολίδι» των φετινών Χριστουγέννων.

 

Ένα πιάτο με ζεστό και φρέσκο φαγητό, ¨που θα περισσέψει, ας είναι και το «στοίχημα» που θα κερδίσουμε, για κάθε σπίτι. Μπορούμε…

 

Μεγάλη «μαχαιριά» για τους φτωχότερους Έλληνες, εν αναμονή της απόφασης για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2017-18. Με μεγάλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στο ποιοι θα λάβουν το επίδομα μετά τη δραστική μείωση του κονδυλίου κατά 50%, σε σχέση με το ποσό που είχε χορηγηθεί το περασμένο έτος. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, ο αριθμός των δικαιούχων θα παραμείνει ο ίδιος. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν το μισό επίδομα σε σχέση με το περυσινό έτος. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια, όπως επίσης και οι 4 ζώνες στις οποίες έχει χωριστεί η ελληνική επικράτεια. Μόνον τα ποσά και τα λίτρα που δικαιούται κάθε νοικοκυριό θα διαφοροποιηθούν ανά ζώνη. Και για όσους εύλογα αναρωτιούνται πώς θα περάσει φέτος ο κρύος χειμώνας, καλύτερα το «αλλά λόγια ν’ αγαπιόμαστε», «όπου ο φτωχός κι η μοίρα του» κτλ.

 

Η πρόσφατη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό αποτέλεσε την κορύφωση μιας πενθήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η οποία διακρίθηκε σε όλη τη διάρκειά της από το άρωμα προεκλογικής περιόδου, άγνωστης επί του παρόντος διάρκειας: Η κυβέρνηση επιμένει και διά του πρωθυπουργού ότι οι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο του 2019, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση εκφράζει το αίτημα και την ευχή να υπάρξει το συντομότερο προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Ανεξαρτήτως διάρκειας, ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση –όπως φάνηκε και από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών– έχουν θέσει ουσιαστικά το κεντρικό δίλημμα που θα τεθεί στους ψηφοφόρους: Ποιοι και για ποιους λόγους θα διαχειριστούν καλύτερα για την οικονομία και τη χώρα την «επόμενη ημέρα» των μνημονίων. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε, ωστόσο, τη μελαγχολία που σκεπάζει το παραπάνω ερώτημα, καθώς ολοένα και μαραίνονται οι ελπίδες, ότι θα δούμε σύντομα το χαμόγελο της ανάπτυξης και της «ανάστασης» της χώρας.

 

Με κύριο άρθρο, όμως, που έχει τίτλο «Λάθος εικόνα», η «Καθημερινή» επισημαίνει μια σοβαρή παράμετρο, που προφανώς δεν θα πολυ-αρέσει στους φτωχότερους, τους οικονομικά ασθενέστερους. Ότι, δηλαδή, «χωρίς η χώρα να έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε εξαγγελίες παροχών και διορισμών πάσης φύσεως. Η εμπιστοσύνη των αγορών έχει μόλις αποκατασταθεί, αλλά παραμένει εύθραυστη. Αν εδραιωθεί η πεποίθηση πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έχει βάλει μυαλό και επιστρέφει στις παλιές καλές του συνήθειες, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Κανείς στην Ε.Ε. δεν θα είναι διατεθειμένος, σε αυτή την περίπτωση, να μας δανείσει, όποιοι και αν είναι οι όροι.» Όπως και να το ερμηνεύσεις πάντως, οι «ανάσες» των κοινωνικών επιδομάτων για φτωχούς, ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους κτλ. ήταν ευπρόσδεκτες, ακόμη κι αν οι ειδικοί της Οικονομίας μας της κρίνουν σαν αντικανονικές.

 

«Ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται ο βασιλιάς του μποναμά», γράφει ο Νότης Παπαδόπουλος, στην ίδια εφημερίδα. «Κάθε τόσο κόβει κοινωνικές δαπάνες ή μειώνει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τα διαθέτει –πού αλλού;– εκεί που νομίζει πως θα πιάσουν τόπο …εκλογικά. «Θα δώσουμε 350 ευρώ βοήθημα στους συνταξιούχους, μπορεί να το βαφτίσουμε και 13η σύνταξη, και θα τους «κλείσουμε το μάτι» ότι τους θυμηθήκαμε. Θα δώσουμε και 400 ευρώ βοήθημα σε κάποιους ανέργους 18-24 ετών και πού ξέρεις; ίσως να μας θυμηθούν στις κάλπες». Είναι κι αυτός ένας τρόπος διακυβέρνησης –αφόρητα παλαιοκομματικός και ψηφοθηρικός–, αλλά τι έχει να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μιμούμενος τις μεθόδους που ακολουθούσαν τα μεγάλα κόμματα εξουσίας; Μόνο που η χώρα σήμερα, έπειτα από 8 χρόνια αιματηρής λιτότητας, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα στις «χρυσές δεκαετίες» του ’80 και του ’90 – όταν, ως γνωστόν, «λεφτά υπήρχαν». Σήμερα έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, 70% των οποίων είναι τουλάχιστον 12 μήνες χωρίς δουλειά, άρα δεν εισπράττουν ούτε ένα ευρώ επίδομα ανεργίας και είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση. Επιπλέον, η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη αποβιομηχάνιση και αδυνατεί να πάρει πάνω της λόγω της φοροκαταιγίδας που επέλεξε η κυβέρνηση – η προηγμένη Ευρώπη θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης εφέτος 2,5% κατά μέσον όρο, ενώ η τελματωμένη Ελλάδα είναι ζήτημα αν θα φθάσει το 1,5% έπειτα από τόσα χρόνια ύφεσης: το περίφημο «ελατήριο» της οικονομικής εκτίναξης μοιάζει σκουριασμένο.» Με άλλα λόγια, κύριε Νότη, «όλα του γάμου δύσκολα κτλ. κτλ.», αλλά εμείς το μυαλό μας το έχουμε στα …μελομακάρονα, με την κρυφή ελπίδα ότι «θα τη βγάλουμε και φέτο…»

 

Κυκλοφορεί ως καλό και επαινετό παράδειγμα… Από την περασμένη Δευτέρα έχει αναρτηθεί στο internet και συγκεκριμένα στο Facebook, από Λαρισαίους καταστηματάρχες που το κοινοποιούν ο ένας μετά τον άλλο. Ουσιαστικά είναι μια προτροπή από τους ίδιους προς τους Λαρισαίους να μην τους …ξεχάσουν αυτές τις γιορτές και να κάνουν τα ψώνια τους από τα δικά τους καταστήματα, έτσι ώστε να παραμείνουν τα χρήματα στην πόλη και να μην …πετάξουν μαζί με τις πολυεθνικές. Η συγκεκριμένη δημοσίευση όπως θα δείτε και στην φωτογραφία, αναφέρει τα εξής: «Μας αφορά όλους. Τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων ας κάνουμε όλοι τα ψώνια μας από τα καταστήματα της πόλης μας. Ας προσπαθήσουμε τα χρήματα να «πέσουν» στην τοπική αγορά. Ας προσπαθήσουμε τα χρήματά μας να φτάσουν σε απλούς ανθρώπους και όχι σε μεγάλες πολυεθνικές».

 

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2018 αναβάλλονται ουσιαστικά οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία, με επισπεύδοντες τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντίθετα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αυτοί που αφορούν επισπεύδοντες ιδιώτες θα διεξαχθούν κανονικά. Η αναβολή κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να υλοποιηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Ως εδώ λοιπόν, ας πούμε «καλώς»…. Από εδώ και πέρα, όμως, τι;

 

«Δεν ξέρω τελικά τι είναι η ρητορική του μίσους», γράφει ένας συνάδελφός του, για τον 44χρονο δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, που χάθηκε ξαφνικά από καρδιά και μια κυράτσα ξεσπάει για το θλιβερό γεγονός, με εμετικά σχόλια. «Είναι η έλλειψη παιδείας», αναρωτιέται ο φίλος του εκλιπόντος, «σε συνδυασμό με την αθλιότητα που κάποιοι κουβαλούν από την παιδική ηλικία τους ή η χυδαιότητα κάποιων που θεωρούν πλάκα να βρίζουν έναν νεκρό; Στην προκειμένη περίπτωση ένα νέο πατέρα, που λίγες ώρες μετά τη βάφτιση του παιδιού του άφησε την τελευταία πνοή του, σκορπώντας θλίψη και στεναχώρια στους φίλους και οικείους του.» Ίσως και να είναι μια κτηνώδης αποχαλίνωση κάποιας από τις πολλές -εν προκειμένω- που προσπαθεί να κερδίσει λίγα λεπτά δημοσιότητας στο διαδίκτυο.

 

Πόσο …χρυσός ήταν φέτος ο «χρυσός» της Ελληνικής γης; Δηλαδή η ελιά και το λαδάκι που θα βγάλουν οι παραγωγοί μας; Χωρίς να έχει γίνει ακόμη ο τελικός λογαριασμός – απολογισμός της ελαιοκομικής περιόδου, οι πληροφορίες λένε για μεγάλη (σχετικά) παραγωγή, αλλά χαμηλές αποδόσεις στο λάδι, σε πολλές περιπτώσεις. Με άλλα λόγια, πήγαμε καλύτερα από προηγούμενες χρονιές, αλλά ο «λογαριασμός» θα μπορούσε να ήταν κι ακόμη …καλύτερος.

 

Προ δεκαημέρου και συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου, όπως σχολιάζει η «Θεσσαλία», πέθανε στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου ένας ηλικιωμένος άνδρας, αλλά η οικογένειά του δήλωσε αδυναμία να καλύψει τη δαπάνη που απαιτείται για την κηδεία του, αφού δεν διαθέτει πόρους. Έτσι ο ηλικιωμένος άνδρας παραμένει, από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή, στα ψυγεία του Νοσοκομείου, μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Λύση βρέθηκε και η ταφή του ανθρώπου θα γίνει, καθώς ο Δήμος Βόλου με εισαγγελική απόφαση θα καλύψει τα έξοδα κηδείας ενός ακόμη άπορου πολίτη. Ωστόσο, το όλο θέμα δεν παύει να δείχνει πόσο έχει επηρεάσει η κρίση την ελληνική οικογένεια. Η φτώχεια σε μια από τις μακάβριες εκφάνσεις της.

 

Επειδή και οι διαρρήκτες θα προσπαθήσουν να βγάλουν το «δώρο» των δικών τους εορτών, κλέβοντας ό,τι βρουν μπροστά τους, ασφαλίστε τα σπίτια, τα αυτοκίνητά σας, τις περιουσίες σας γενικώς και μην ανοίγετε τις πόρτες σας, με το παραμικρό και χωρίς να είστε σίγουροι για το ποιοι θέλουν να μπουν στα σπίτια ή στα γραφεία σας.

 

Καλά, ζεστά και χαρούμενα Χριστούγεννα, γεμάτα αγάπη, ελπίδες και όνειρα.


Σχετικά Άρθρα

Βίντεο και εικόνες από τη γιορτή του αθλητισμού στο Κουρί

Βίντεο και εικόνες από τη γιορτή του αθλητισμού στο Κουρί

Ο 8ος λαϊκός αγώνας δρόμου στο δάσος Κουρί πέρασε στην ιστορία και στέφθηκε με επιτυχία καθώς…
2ο Γυμνάσιο Αλμυρού: Καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση – Οι εργασίες

2ο Γυμνάσιο Αλμυρού: Καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση – Οι εργασίες

Πραγματοποιήθηκε στο χώρο του 2ου  Γυμνασίου Αλμυρού από την Πέμπτη 23/05/2024 και μέχρι  την Τρίτη 28/05/2024…
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων, το θέμα του οποίου ήταν φέτος «Μουσεία για…