• 4 Δεκεμβρίου, 2017

Δ.Τ. Κέντρο Υγείας Αλμυρού: Πτωτική η τάση των νέων διαγνώσεων του HIV στην Ελλάδα – έκδοση 2-12/2017

Δ.Τ. Κέντρο Υγείας Αλμυρού: Πτωτική η τάση των νέων διαγνώσεων του HIV στην Ελλάδα – έκδοση 2-12/2017

   Το Κέντρο Υγείας Αλμυρού και συγκεκριμένα ο Διευθυντής κ. Γεωργιάδης Παναγιώτης και οι Επισκέπτριες Υγείας, κ. Ζαχαράκη Ελένη και κ. Κεσμετζή Ειρήνη, σχετικά με τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, 1 Δεκεμβρίου, ενημερώνουν σχετικά με το θέμα αυτό.

   Η λοίμωξη με τον ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας και το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας‎, (συντομογρ. HIV/AIDS) είναι μια νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, κάνοντας τα άτομα με AIDS περισσότερο πιθανά να αποκτήσουν λοιμώξεις, όπως ευκαιριακές λοιμώξεις και όγκους που συνήθως δεν προσβάλουν τα άτομα με λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα. Αυτή η ευπάθεια χειροτερεύει με την εξέλιξη της νόσου.

    Ο HIV μεταδίδεται:

  • με τη σεξουαλική επαφή, όπως με το πρωκτικό, κολπικό ή στοματικό σεξ
  • τη μετάγγιση αίματος
  • τις μολυσμένες υποδερμικές βελόνες
  • από τη μητέρα στο παιδί κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό
  • από επαφή ενός βλεννογόνου (δηλ. μιας βλεννώδους μεμβράνης που επικαλύπτει κάποιες κοιλότητες του σώματος, όπως ο βλεννογόνος του στόματος ή του εντέρου) με ένα σωματικό υγρό που περιέχει τον ιό, όπως αίμα, σπέρμα, κολπικά υγρά, προσπερματικά υγρά ή γάλα θηλασμού ενός μολυσμένου ατόμου.

 

   Η προφύλαξη από την HIV λοίμωξη, πρωταρχικά μέσω του ασφαλούς σεξ και των προγραμμάτων ανταλλαγής συριγγών και βελονών, αποτελεί στρατηγική κλειδί για τον έλεγχο της νόσου. Δεν υπάρχει θεραπεία ίασης ή προληπτικό εμβόλιο. Παρόλα αυτά η αντιρετροική θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να οδηγήσει σε ένα προσδόκιμο ζωής κοντά στο φυσιολογικό. Παρότι η θεραπεία αυτή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και επιπλοκών από τη νόσο, τα φάρμακα αυτά είναι υψηλού κόστους και σχετίζονται με παρενέργειες οφειλόμενες αποκλειστικά σε αυτά (οι οποίες πολλές φορές συνδυάζονται με τις παρενέργειες που προκαλεί η χρόνια HIV λοίμωξη). Ο ιός και η νόσος αναφέρονται συχνά μαζί ως HIV/AIDS. Η νόσος είναι τεράστιο πρόβλημα υγείας σε πολλά μέρη του κόσμου, και θεωρείται πανδημία, δηλαδή μία έκρηξη της ασθένειας που επηρεάζει μια ευρεία περιοχή και εξαπλώνεται ενεργά.

   Ο HIV δεν μεταδίδεται:

  • Από την καθημερινή, κοινωνική επαφή, τη χειραψία, το αγκάλιασμα, το απλό φιλί, τη συνάθροιση ατόμων
  • Από την συγκατοίκηση με κάποιον/α οροθετικό/οροθετική, την κοινή χρήση ρούχων, σκεπασμάτων, πιάτων, ποτηριών και μαχαιροπήρουνων, τηλεφώνων
  • Από την τουαλέτα, το μπάνιο ή το ντους
  • Από τον ιδρώτα ή τα δάκρυα
  • Από πισίνες ή τη θάλασσα
  • Από κουνούπια ή άλλα έντομα
  • Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από έκθεση σε κόπρανα, ρινικές εκκρίσεις, φλέματα, σάλιο από ένα μολυσμένο άτομο, εκτός εάν αυτά τα υλικά περιέχουν αίμα.

  Η σταθερή χρήση προφυλακτικού μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης HIV περίπου στο 80% μακροπρόθεσμα.

Ενθαρρυντικά τα μέτρα για την Ελλάδα!

  Σαφή μείωση των νέων κρουσμάτων της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα, που ανέρχεται σε ποσοστό 40%, καταγράφεται για το έτος 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

  Ο ιός δεν κάνει διάκριση μεταξύ φύλου, ηλικίας, φυλής ή οικονομικής κατάστασης. Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν εάν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες προστασίας.

Προφυλάξου….

“Κόκκινο το χρώμα του αίματος, κόκκινο το χρώμα του πάθους, κόκκινο το χρώμα της αγάπης”
Η κόκκινη κορδέλα, σύμβολο αλληλεγγύης με τους φορείς
και αυτούς που νοσούν από AIDS.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS : 210-72.22.222


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…