• 30 Σεπτεμβρίου, 2017

Ένα αθλητικό γεγονός στην υπηρεσία της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου – Ο 1ος Ηιμαραθώνιος Αλμυρού συστήνει στο ευρύ κοινό τα Ζερέλια

Ένα αθλητικό γεγονός στην υπηρεσία της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου – Ο 1ος Ηιμαραθώνιος Αλμυρού συστήνει στο ευρύ κοινό τα Ζερέλια

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση του 1ου Ημιμαραθωνίου Αλμυρού «Almyros City – Zerelia Trail», ένα μεγάλου αθλητικό γεγονός που προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο το φυσικό κάλλος των Ζερελίων.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ο ΕΟΣ Αλμυρού, ο Δήμος Αλμυρού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η εφημερίδα μας και ιστοσελίδα μας e-almyros.gr υπερήφανοι χορηγοί επικοινωνίας.

Ο ημι-μαραθώνιος συμπίπτει με την ολοκλήρωση του έργου για την ανάδειξη, και την αξιοποίηση της περιοχής φυσικού κάλλους «Λίμνες Ζερέλια».

Λίγα λόγια για τον Αγώνα   

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, οι προετοιμασίες για τον 1ο Ημι-μαραθώνιο Αλμυρού (21 χλμ) και τον Λαϊκό Αγώνα δρόμου έχουν ολοκληρωθεί.

Η τελική διορία για τις αιτήσεις συμμετοχής έληξε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου. Οι συμμετοχές στον Ημιμαραθώνιο ανέρχονται στις 106, ενώ στον Λαϊκό Αγώνα Δρόμου φτάνουν τις 80. Η εκκίνηση του Ημιμαραθώνιου θα πραγματοποιηθεί στις 09:30, ενώ η εκκίνηση του Λαϊκού Αγώνα Δρόμου στις 09:50.

Οι διοργανωτές έχουν παραλάβει τις μπλούζες και τα μετάλλια των αγώνων, από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ έχουν ήδη καθοριστεί και οι αρμοδιότητες των εθελοντών.

Το πρωί του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου, μέλη της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων έχουν ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα Αλμυρού για τη διευκρίνιση των τελευταίων λεπτομερειών. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας από τις 17:00 έως τις 21:00, οι διοργανωτές θα βρίσκονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλμυρού, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παραλαμβάνουν τις μπλούζες και τους αριθμούς του αγώνα.

Υπενθυμίζουμε πως η διαδρομή του Ημι-μαραθωνίου καλύπτει 21 χλμ. και οι συμμετέχοντες θα διέρχονται μέσω της περιφερειακής οδού, κατευθυνόμενοι στις παρυφές της «Όθρυος» και τις λίμνες «Ζερέλια». Παράλληλα με τον Ημι-μαραθώνιο θα πραγματοποιηθεί και Λαϊκός Αγώνας δρόμου 4 χλμ. κατά τον οποίο οι συμμετέχοντες θα διέρχονται μέσω της οδού Ερμού.  Σημείο εκκίνησης και τερματισμού και για τους δύο αγώνες, έχει οριστεί η Κεντρική Πλατεία Αλμυρού.

Ο Δήμος Αλμυρού σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού έχουν ορίσει πως για τις ανάγκες του αγώνα, την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, θα κλείσουν για κάποιες ώρες η οδός Ερμού, η Αθηνών, κομμάτι του περιφερειακού δρόμου της Ευξεινούπολης και ένα τμήμα του αγροτικού δρόμου προς Ζερέλια.

 

Το έργο στα Ζερέλια

Ολοκληρώθηκε το έργο για την ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση της περιοχής φυσικού κάλλους «Λίμνες Ζερέλια», που ως βασικό στόχο έχουν την κατασκευή έργων διαχείρισης και ερμηνείας του περιβάλλοντος.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν για την ανάδειξη της περιοχής αφορούν σε υποδομές Αναψυχής, σε Έργα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης καθώς και έργα Ερμηνείας Περιβάλλοντος.

Οι υποδομές είναι μικρής κλίμακας με υλικά βιοκλιματικής κατασκευής και υλικά  φιλικά προς το περιβάλλον και περιλαμβάνουν:

-Κτίριο που αναμένεται να λειτουργήσει ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης με αίθουσα εκθεμάτων και προβολών, χώρο αναψυκτηρίου και βοηθητικούς χώρους.

-Διαμόρφωση χώρου εισόδου με περίπτερο πληροφόρησης και χώρο εποπτείας  και  φύλαξης της περιοχής.

-Παρατηρητήρια πουλιών σε επιλεγμένες θέσεις πέριξ των λιμνών, θέσεις θέας και απόλαυσης τοπίου όπου τοποθετούνται ξύλινα κιόσκια.

-Δημιουργούνται εκπαιδευτικές διαδρομές και διαδρομές περιήγησης στην περιοχή μέσω ενός κατάλληλα διαμορφωμένου δικτύου μονοπατιών  και  ηχοδιαδρομών, με τρόπο που να αναδεικνύονται οι περιβαλλοντικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της περιοχής.

-Πινακίδες Ενημέρωσης και ερμηνείας περιβάλλοντος και γίνεται σήμανση των  μονοπατιών.

-Σε προσεκτικά επιλεγμένες θέσεις επίσης έχει τοποθετηθεί Εξοπλισμός Υπαίθριας Αναψυχής (τραπεζοπάγκοι, καθιστικά, και παιδότοποι).

-Ενημερωτικό έντυπο υλικό, που μπορεί θα περιλαμβάνει χάρτη, ενημερωτικό φυλλάδιο και αυτοκόλλητο σήμα της περιοχής .

Οι παραπάνω χώροι θα εξυπηρετούνται από υπαίθριο χώρο στάθμευσης, χωρητικότητας περίπου 85 θέσεων.

Η είσοδος στο χώρο του κτηρίου περιβαλλοντικής ενημέρωσης γίνεται από το νότιο όριο της περιοχής των λιμνών. Ένας άξονας κυκλοφορίας οδηγεί αρχικά στο χώρο στάθμευσης και από εκεί στο κτήριο περιβαλλοντικής ενημέρωσης, και την παιδική χαρά. Το κτήριο πολλαπλών λειτουργιών διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα, ισόγειο και όροφο, με κάτοψη σε σχήμα “φύλλου” με συνολικό εμβαδόν περί τα250 τετραγωνικών μέτρων. Στο ισόγειο βρίσκεται μία αίθουσα προβολών για 45 άτομα, ένας χώρος έκθεσης, ένας χώρος εποπτείας-φύλαξης καθώς και χώροι υγιεινής και αποθήκες. Ένα “ελεύθερο”, περίοπτο κλιμακοστάσιο οδηγεί στον όροφο, όπου βρίσκονται ένας χώρος διοίκησης, ένας χώρος εξυπηρέτησης αρχαιολογικών ανασκαφών, ένα αναψυκτήριο και χώροι υγιεινής. Η πρόσβαση στον όροφο γίνεται και μέσω ανελκυστήρα που εξυπηρετεί επίσης ΑΜΕΑ. Το αναψυκτήριο εκτονώνεται και στο δώμα, ενώ μία πέργκολα επίσης σε σχήμα φύλλου στεγάζει τον υπαίθριο χώρο του ισογείου.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην περιοχή μελέτης θα λειτουργήσει ως:

-Κέντρο παροχής πληροφοριών για τον πολιτισμό, και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

-Κέντρο ενημέρωσης για τους επισκέπτες με πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να ¨βιωθεί¨ η φύση χωρίς να υπάρξει διαταραχή στο οικοσύστημα.

-Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των επισκεπτών και ιδιαίτερα των μαθητών από τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής.

Σε ολόκληρη την περιοχή των λιμνών (Μικρό και Μεγάλο Ζερέλι) έχουν κατασκευαστεί μικρά ξύλινα παρατηρητήρια, διαδρομές περιπάτου, χώροι καθιστικών και σημεία περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

Για τη  βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος  και την αναβάθμιση του υφιστάμενης βλάστησης πραγματοποιήθηκε ο εμπλουτισμός των υφιστάμενων φυτοκοινωνιών με είδη της ενδημικής χλωρίδας (αείφυλλα και φυλλοβόλλα) δένδρα και θάμνους, με στόχο:

–      την ενίσχυση της βιοποικιλότητας του οικοσυστήματος και την οικολογική και αισθητική αποκατάσταση της περιοχής,

–      τη βελτίωση του βιοτόπου για τη διαβίωση της πανίδας και ορνιθοπανίδας,

–      τη βελτίωση των συνθηκών για την άνετη παραμονή των επισκεπτών (προσφέρουν σκιασμό με το φύλλωμά τους  σε βασικές υποδομές αναψυχής).

Οι φυτεύσεις, έγιναν  κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου περιβαλλοντικής ενημέρωσης, περιμετρικά του χώρου στάθμευσης  και σε επιλεγμένες θέσεις όπου έχουν τοποθετηθεί υποδομές αναψυχής (παιδική χαρά, καθιστικά κτλ.).


Σχετικά Άρθρα

Ο 2ος Ημιμαραθώνιος Αλμυρού έρχεται… την 07.10.2018

Ο 2ος Ημιμαραθώνιος Αλμυρού έρχεται… την 07.10.2018

 Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπουτης Οργανωτικής Επιτροπής, σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής του 2ου Ημιμαραθωνίου Αλμυρού:
Παράταση στις αιτήσεις συμμετοχής για τον 1ο Ημιμαραθώνιο Αλμυρού – έκδοση 23-9-2017

Παράταση στις αιτήσεις συμμετοχής για τον 1ο Ημιμαραθώνιο Αλμυρού – έκδοση 23-9-2017

Μια εβδομάδα απομένει για την εκκίνηση του 1ου Ημιμαραθωνίου Αλμυρού και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής…
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τον 1ο Ημιμαραθώνιο Αλμυρού

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τον 1ο Ημιμαραθώνιο Αλμυρού

  Ο 1ος Ημιμαραθώνιος Αλμυρού «Almyros City – Zerelia Trail», είναι γεγονός. Η σημαντική αθλητική διοργάνωση…