• 23 Αυγούστου, 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 12–8–2017

Θεέ μου, πόση γκλαμουριά

έκρυβε η αυλή μας !!!

Έπρεπε να’ ρθει ο Πρόεδρος

να πάρει το …κλειδί μας.

 

Τελικά, δεν ξέρω τι φταίει περισσότερο… Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και τα μαύρα χάλια που βιώνει ένας – έκαστος από τους μέσους πολίτες και φαμελίτες; ‘Η μήπως η απαξίωση της πολιτικής και των ανθρώπων που την υπηρετούν, του Προέδρου της Δημοκρατίας -φοβάμαι- συμπεριλαμβανομένου; Η αλήθεια είναι πάντως ότι η επίσκεψη του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στον Αλμυρό, με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης και όσα έγιναν προχθές, για να τιμήσουν τον πρώτο πολίτη της χώρας, σε πολλούς και πολλές άφησαν ανάμικτα συναισθήματα και προκάλεσε πολλές, αντιφατικές συζητήσεις και σχολιασμούς, όπως και παραταξιακές αντιπαραθέσεις πέριξ του Δήμου, η ομάδα Πλειοψηφίας του οποίου είχε τη σχετική πρωτοβουλία πρόσκλησης και απόδοσης τιμών στον Πρόεδρο.

 

Απ’ όλη αυτήν την υπόθεση, πολλά ειπώθηκαν και σχολιάστηκαν, τα οποία θεωρώ ότι αδικούν τον Αλμυρό και τους Αλμυριώτες και ενδεχομένως να άφησαν λανθασμένες εντυπώσεις στο Πανελλήνιο για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Εκείνο που θα έπρεπε ίσως να γίνει (από εδώ και πέρα πλέον) είναι να αφήσουμε το χρόνο να κυλήσει και να αποστασιοποιηθούμε χρονικά από την επικαιρότητα, ώστε με νηφαλιότητα και χωρίς παραταξιακές «πινελιές» να αποτιμήσουμε νηφάλια κάποτε τα περί τον Πρόεδρο και τον Αλμυρό γεγονότα.

 

Πάντως, το «κουφό» ότι εμφανίστηκαν μέχρι και ….εθελοντές ευεργέτες, από Βόλο μεριά, για να πληρώσουν (αντί του Δήμου) τα έξοδα φιλοξενίας του Προέδρου, εμένα προσωπικά με προσβάλλει, όσα «δικαιώματα» κι αν ενδεχομένως έδωσαν κάποιοι συντοπίτες μου για μια τέτοια αντίδραση, με τις διαφωνίες τους.

 

Κατά τα άλλα, όλα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν στο περιθώριο της Προεδρικής επίσκεψης στον Αλμυρό, ανήκουν στο χώρο του κουτσομπολιού, δεν αφορούν την Ιστορία και η στήλη -κατά τα ειωθότα- δεν θα μπει σ’ ένα τέτοιο …καφενειακό παιχνίδι.

 

Πικραμένη η φετινή Παναγιά στην περιοχή μας, που βυθίστηκε σε βαρύ πένθος εξ αιτίας της απώλειας του Αλμυριώτη 27χρονου αξιωματικού της πολεμικής μας αεροπορίας Θ.Π., που υπηρετούσε στην 111 ΠΜ. Ιδιαίτερα αγαπητό το παλικάρι που έφυγε και γνωστή η οικογένειά του στην τοπική κοινωνία, προκάλεσε μεγάλη θλίψη και πόνο, όχι μόνο στους οικείους και συγγενείς, αλλά και πολλούς φίλους της γενιάς του.

 

Η σκιά του πένθους έπεσε και πάνω στα παραδοσιακά πανηγύρια της περιοχής μας, για τον Δεκαπενταύγουστο, παρά το γεγονός ότι ο πολύς κόσμος τα τίμησε με την πυκνή παρουσία του.

 

Θέλω να σχολιάσω μια αθέατη και προσωπική τραγική εμπειρία, που επαναλαμβάνεται κάθε φορά, που εξ επαγγέλματος πρέπει να δημοσιεύουμε τέτοιες κακές ειδήσεις για την απώλεια ειδικότερα νέων ανθρώπων, που χάνουν τη ζωή τους σε δυστυχήματα, αυτοκτονίες ή ακόμη – ακόμη και εγκληματικές ενέργειες. Ειδικότερα σε μικρά μέρη σαν το δικό μας και σε τοπικές εφημερίδες, ιστοσελίδες κτλ. δεν υπάρχει καμιά …χαρά σ’ αυτήν την εκ καθήκοντος άχαρη και πικρή δουλειά, που το πρώτο που κάνει (πριν καν τη γράψεις ή την εκφωνήσεις) είναι να παγώνει το αίμα σου, να εμφανίζεται ο γνωστός κόμπος στο στομάχι σου, να χαλάνε οι επόμενες ώρες και μέρες σου, στην προσωπική και κοινωνική σου ζωή, ενώ πέφτει βαριά η σκιά του πένθους στο σπίτι σου, στο γραφείο σου, στη δουλειά σου, στις συναναστροφές σου. Είναι οι ώρες που δεν θέλεις να γίνεσαι άγγελος τέτοιων κακών ειδήσεων. Είναι οι ώρες που δεν θα ήθελες να κάνεις αυτήν τη δουλειά.

 

Το μεγάλο πρόβλημα των πυρκαγιών το καλοκαίρι δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, επισημαίνει πολύ σωστά η «Καθημερινή». Το αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με καταστροφικά αποτελέσματα και ασφαλώς ο ανθρώπινος παράγοντας έχει τις ευθύνες του, αλλά μεγάλο ρόλο παίζει επίσης το κλίμα. Εκείνο όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι η επιβολή κανόνων που μειώνουν τον υπαρκτό κίνδυνο, η ύπαρξη των κατάλληλων μέσων και κυρίως ο αποτελεσματικός συντονισμός, ώστε η επέμβαση να είναι άμεση όταν ξεσπούν οι πυρκαγιές. Οι θεωρίες συνωμοσίας, χωρίς συγκεκριμένες αποδείξεις, αποτελούν φτηνό άλλοθι.

 

Κάθε άλλο, παρά «πολύ καλά» πάντως, όπως ειπώθηκε από το Μαξίμου, λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός. Τα 18.500 καμένα στρέμματα στην Ανατολική Αττική, τα 23.500 στα Κύθηρα και πολλές χιλιάδες σε Ηλεία και Ζάκυνθο ή αλλού αποκάλυψαν τις πολλαπλές στρεβλώσεις και ανεπάρκειες κράτους και κοινωνίας. Οι ελλείψεις σε προσωπικό πυρόσβεσης και μέσα δείχνουν ότι κι εδώ η οικονομική κρίση έκανε τις ζημιές της, πριν φουντώσουν -σε κάθε περίπτωση- τα μελτέμια και οι φλόγες. Και δυστυχώς, το φιλότιμο και η αυτοθυσία ων πυροσβεστών και των εθελοντών φαίνεται πως δεν αρκεί.

 

«Σκόνταψε» φέτος για πρώτη φορά η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα. Από την μια πλευρά η ωρίμανση της αγοράς και από την άλλη η επιβολή υψηλής φορολογίας που ξεπερνάει το 40% οδήγησαν σε συνολική μείωση του αριθμού των συνδρομητών. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του έτους, καταγράφηκε πτώση των ενεργών συνδρομητών κατά 15.000, λένε τα σχετικά ρεπορτάζ.

 

«Ο κόσμος θα καταστραφεί τον Σεπτέμβριο». Αυτό υποστηρίζουν συνωμοσιολόγοι, οι οποίοι προειδοποιούν ότι ο Αύγουστος ενδεχομένως να είναι ο τελευταίος μας μήνας στη Γη. Σύμφωνα με το indy100, οι θιασώτες αυτής της θεωρίας εκτιμούν πως η καταστροφή του πλανήτη θα συντελεστεί όταν ο μυθικός πλανήτης με την ονομασία «Planet X» ή «Nibiru» θα συντριβεί στη Γη, επιφέροντας την ολική καταστροφή. Συνδέουν, μάλιστα, τα σενάριά τους με την ολική έκλειψη ηλίου που θα γίνει στις 21 Αυγούστου και θα είναι ορατή στις ΗΠΑ και θα βυθίσει περιοχές του πλανήτη στο σκοτάδι. Οι συνωμοσιολόγοι εμπλέκουν και την Βίβλο σε αυτή την αλλόκοτη θεωρία, προειδοποιώντας ότι σύντομα θα έρθει το τέλος. Στην αμφιλεγόμενη αυτή πρόβλεψη κατέληξε μεταξύ άλλων και ο David Meade, ένας ερασιτέχνης αστρονόμος και αριθμολόγος, που μελετά τις ευθυγραμμίσεις των αστεριών συγκρίνοντάς τες με στίχους της Βίβλου. Σε δηλώσεις του στην «The Daily Star», αναφέρει ότι η ολική έκλειψη της 21ης Αυγούστου θα είναι ο μεγάλος προάγγελος όσων θα συμβούν στη συνέχεια. Ο Meade πιστεύει ότι ο «Αρμαγεδδών» θα ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου και θα αποτελέσει ένα «σημάδι από τον παράδεισο». Ο μύθος του «Planet X» ανακυκλώνεται από διάφορους συνωμοσιολόγους από το 1975. Τον Δεκέμβριο, το indy100 ανέφερε ότι άνθρωποι που πιστεύουν τη συγκεκριμένη θεωρία εκτιμούσαν ότι εκείνο τον μήνα, η Γη θα καταστρεφόταν, κάτι, που φυσικά δεν έγινε ποτέ. Η NASA, πάντως, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη του πλανήτη «Nibiru» ή για επικείμενες αλλαγές στο ηλιακό μας σύστημα.

 

Ουφ… Ό,τι και να γίνει πάντως, ακόμη κι αν καταστραφεί ο πλανήτης μας, οι Αλμυριώτες θα προλάβουν ΚΑΙ το φετινό …παζάρι. (χα, χα, χα, χα).

 

Συνεχώς φθίνουσα πορεία θα ακολουθήσει ο πληθυσμός της Ελλάδας έως τα μέσα του αιώνα μας, εξαιτίας των αρνητικών δημογραφικών εξελίξεων στη χώρα μας. Αυτό προβλέπει μια νέα μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη, η οποία αναλύει γενικότερα το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης και αναδεικνύει ανάμικτες τάσεις, τόσο θετικές όσο και αρνητικές (για τη χώρα μας κυρίως αρνητικές). Η μελέτη επισημαίνει ότι μεταξύ 2011-2016 η Ελλάδα έχασε σχεδόν το 3% του πληθυσμού της, μεταξύ άλλων λόγω της γέννησης λιγότερων παιδιών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Προβλέπει ότι από περίπου 10,8 εκατομμύρια το 2016, ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια έως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια έως το 2050, με συνέπεια να υποστεί μια πρόσθετη μείωση κατά περίπου 18%. Με δείκτη ολικής γονιμότητας 1,33 (ο προβλεπόμενος μέσος αριθμών παιδιών ανά γυναίκα), η Ελλάδα έχει σήμερα σχεδόν τη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μελέτη επισημαίνει ότι εξαιτίας, κυρίως, του μικρού αριθμού παιδιών που γεννιούνται στη χώρα μας (περίπου 90.000 ετησίως), η Ελλάδα έχει πλέον έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, καθώς πάνω από το ένα πέμπτο των κατοίκων της (το 21%) είναι άνω των 65 ετών. Μόνον η Ιταλία στην Ευρώπη έχει υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων.

 

Να γελάς ή να κλαις; Διαβάζω, ότι επιχειρηματίες του τουρισμού παίρνουν την πρωτοβουλία και ρίχνουν δίχτυα μπροστά από τις πλαζ των τουριστικών εκμεταλλεύσεών τους, προκειμένου να συγκρατήσουν μακριά τις τσούχτρες και τις μέδουσες που απειλούν τους λουόμενους – πελάτες τους.

 

Το μυστικό της μακροζωίας είναι: Να τρως το μισό, να περπατάς το διπλό, να γελάς το τριπλό και ν’ αγαπάς ατελείωτα.

 

Αν δεν σπουδάσεις την αμαρτία, πώς θα διδάξεις την ηθική;


Σχετικά Άρθρα

Πένθος – Ευχαριστήριο οικογένειας Γιώργου Τσιντσίνη

Πένθος – Ευχαριστήριο οικογένειας Γιώργου Τσιντσίνη

Ευχαριστούμε θερμά τους συγγενείς και φίλους που μας συμπαραστάθηκαν στο πένθος μας μετά την απώλεια του…
Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 24.2.24

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 24.2.24

Το Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη όπως δημοσιεύθηκε στον “Λαό” στις 24 Φεβρουαρίου. Χειμώνα μας σεβάστηκες…
Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 17/2/24

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 17/2/24

Το Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη όπως δημοσιεύθηκε στον “Λαό” το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου. Καλά τα…