• 5 Ιουλίου, 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 1-7-2017

Πρωτομηνιά για τυχερούς

διακοπές να κάνουν,

τη φτώχεια και τα βάσανα

για λίγο να γλυκάνουν.

 

Φαίνεται πως δυστυχώς η μιζέρια και η αναποδιά έχει περάσει πλέον στο DNA μας και κάνουν …σουλάτσο διαρκώς, γύρω μας κι εντός μας. Αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η -καθολική σχεδόν – γκρίνια για τους καύσωνες και τις ζεστές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, σε πλήρη αντίθεση με τις γκρίνιες για τις προηγούμενες βροχές του Ιουνίου. Παρά τα εκάστοτε τερτίπια του καιρού (ήπια πάντως, έτσι κι αλλιώς) ας καταλάβουμε ότι ζούμε σ’ έναν ευλογημένο τόπο και ας τον χαρούμε, με όλη μας την ψυχή, μέσα στο ευλογημένο Ελληνικό καλοκαίρι.

 

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, επιβεβαιώνει ο ακαδημαϊκός και επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός. Συνθήκες καύσωνα μέσα στον Ιούνιο σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες, σφοδρές βροχοπτώσεις με έντονη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, που ακολουθούνται από πτώση της θερμοκρασίας και μετά πολύ γρήγορη άνοδό της, στην Ελλάδα. Πρόκειται για δύο εικόνες καινούργιες, τις οποίες θα πρέπει πλέον να συνηθίσουμε λένε οι επιστήμονες, καθώς όπως φαίνεται οι ακραίες καιρικές καταστάσεις θα εναλλάσσονται ακόμα πιο γρήγορα στα χρόνια που έρχονται. «Στα ακραία αυτά φαινόμενα που βλέπουμε έχει συμβάλλει σημαντικά και ο άνθρωπος. Γιατί ποτέ στο παρελθόν από όλα τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει με επιστημονικές μεθόδους δεν είχε τόσο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τα προηγούμενα σαράντα χρόνια έχουμε δει πολλούς περισσότερους καύσωνες, πλημμύρες, φαινόμενα ξηρασίας σε όλον τον πλανήτη, πράγματα τα οποία βλέπαμε μέσα σε χιλιάδες χρόνια» εξηγεί ο κ. Ζερεφός και προσθέτει: «Η σύσταση της ατμόσφαιρας έχει αλλάξει και το διοξείδιο του άνθρακα έχει αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία 100 χρόνια. Τέτοιες αλλαγές στο διοξείδιο του άνθρακα χρειαζόντουσαν χιλιάδες χρόνια για να γίνουν στο παρελθόν και γι’ αυτό οι επιστήμονες ανησυχούν».

 

Οφειλέτες καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών που δεν έχουν πληρώσει πολλά χρόνια καμία δόση, θα μπορούν για λίγο καιρό να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, πληρώνοντας ένα πολύ μικρό μέρος της οφειλής,  από 20% μέχρι και 5%, όπως τουλάχιστον μεταδίδει η ειδησεογραφία. Είναι η τελευταία ευκαιρία που θα τους δώσουν οι τράπεζες, πριν πουλήσουν αυτά τα δάνεια στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, τα περιβόητα distress funds. Μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, στους οφειλέτες αυτής της κατηγορίας θα σταλούν ειδοποιητήρια, που θα τους καλούν να προσέλθουν εντός 15 ημερών για τακτοποίηση της οφειλής. Το μήνυμα θα είναι σαφές και κατηγορηματικό: «Πληρώστε τώρα κάτι λίγα και κλείστε την οφειλή, για να μην έχετε να κάνετε με τα …κοράκια»!

 

Η βαθιά ύφεση στην Ελλάδα είναι γεγονός ότι έχει συρρικνώσει την αξία της ακίνητης περιουσίας, γεννώντας ευκαιρίες για επενδυτές, την ώρα που άλλοι χάνουν τις περιουσίες τους για ένα κομμάτι ψωμί. Όμως, όπως επισημαίνει το Forbes, οι ευκαιρίες ενδέχεται να μην κρατήσουν ακόμα για πολύ καιρό. Από το 2009 κι έπειτα, είναι γνωστό ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν «βυθιστεί», με τον δείκτη τιμών κατοικιών να έχει υποχωρήσει στο 59,6 εφέτος από 100 στο ξεκίνημα της κρίσης. Όμως, τα σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας και η ανάπτυξη που καταγράφεται για πρώτη φορά στο β’ τρίμηνο του 2017, καθώς και η έντονη ζήτηση για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακινήτων αρχίζουν να αντιστρέφουν την εικόνα. Το ίδιο και τα «σημάδια ζωής» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο καταγράφει θετικές επιδόσεις μέσα στο 2017 και δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν με άλλο μάτι την Ελλάδα. Κάτι που συνέβη και με την αμερικανική Varde Partners, η οποία αποφάσισε να επενδύσει 65 εκατ. δολ. σε ελληνικά εμπορικά κέντρα. Έτσι, όλα δείχνουν ότι οι ευκαιρίες για τα ελληνικά ακίνητα δεν θα κρατήσουν για πολύ και σύντομα η αγορά θα ακολουθήσει ανοδική πορεία, καταλήγει το δημοσίευμα του Forbes.

 

Μεγάλες σύγχρονες αλήθειες, αγνώστου πατρός μεν, αλλά σκληρές και δίκαιες:

Kάποτε ο χρόνος είχε τέσσερις εποχές, σήμερα έχει δύο.

Κάποτε είχαμε χρόνο να πάμε για καφέ με τους φίλους μας. Τώρα τα λέμε μέσω MSN και Skype.

Κάποτε είχαμε χρόνο να κοιτάξουμε τον ουρανό, να δούμε το χρώμα του, να ακούσουμε το κελάηδημα των πουλιών, να νιώσουμε την ευωδιά του βρεγμένου χώματος. Σήμερα τα βλέπουμε στην τηλεόραση.

Κάποτε παίζαμε με τους φίλους μας ποδόσφαιρο στις αλάνες. Σήμερα παίζουμε ποδόσφαιρο στο Playstation.

Κάποτε ζητάγαμε συγγνώμη από κοντά. Σήμερα το λέμε και με SMS.

Κάποτε ζούσαμε σε σπίτι 65 τετραγωνικών και ήμασταν ευτυχισμένοι. Σήμερα ζούμε σε σπίτια 120 τετραγωνικών και δεν χωράμε μέσα.

Κάποτε λέγαμε καλημέρα σε ένα περαστικό και τον ρωτούσαμε για την τάδε οδό. Σήμερα μας το λέει ο navigator.

Κάποτε πίναμε νερό της βρύσης και ήμασταν μια χαρά. Σήμερα πίνουμε εμφιαλωμένο και …αρρωσταίνουμε.

Κάποτε είχαμε τις πόρτες των σπιτιών ανοικτές, όπως και τις καρδιές μας.

Σήμερα κλειδαμπαρωνόμαστε, βάζουμε συναγερμούς και έχουμε και 5-6 λυκόσκυλα για να μην αφήσουμε κανέναν να μας πλησιάσει. Είτε είναι καλός, είτε κακός.

Κάποτε ξυπνάγαμε πρωί – πρωί την Κυριακή για να πάμε στην εκκλησία. Σήμερα δεν πάμε γιατί είναι …μπανάλ. Και γιατί οι παπάδες γίνανε μεσίτες και επιχειρηματίες.

Κάποτε είχαμε 2 τηλεοπτικά κανάλια και πάντα βρίσκαμε κάτι ενδιαφέρον να δούμε. Σήμερα έχουμε 100 κανάλια και δεν μας αρέσει κανένα πρόγραμμα.

Κάποτε μαζευόμασταν όλη η οικογένεια γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι και αισθανόμασταν ενωμένοι και ευτυχισμένοι. Σήμερα έχει ο καθένας το δικό του δωμάτιο και δεν βρισκόμαστε μαζί στο τραπέζι ποτέ…

Κάποτε τα περιοδικά έπαιρναν συνέντευξη από τον Σεφέρη. Σήμερα παίρνουν από τον Καρβέλα.

Κάποτε οι τραγουδίστριες τραγουδούσαν με τη φωνή. Σήμερα τραγουδούν με κάτι άλλο.

Κάποτε ντοκουμέντο ήταν μια επιστημονική ανακάλυψη. Σήμερα ντοκουμέντο είναι ένα ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει δύο οπαδούς ομάδων να ανοίγουν ο ένας το κεφάλι του άλλου.

Κάποτε μας αρκούσε μια βόλτα με την κοπέλα μας ή το παλικάρι μας σε ένα ταπεινό δρομάκι της γειτονιάς, χέρι – χέρι, να κοιτάμε τον ουρανό, να σιγοψιθυρίζουμε ένα ρομαντικό τραγουδάκι και να ταξιδεύουμε νοερά. Σήμερα πάμε διακοπές στο Ντουμπάι, στο Μαρόκο και στο Μεξικό κι ονειρευόμαστε ταξίδια στο Θιβέτ.

Κάποτε είχαμε το θάρρος και τη λεβεντιά να λέμε «Έκανα λάθος». Σήμερα λέμε «αυτός φταίει»…

Κάποτε νοιαζόμασταν για το γείτονα. Σήμερα τσατιζόμαστε αν αγοράσει καλύτερη τηλεόραση από εμάς.

Κάποτε δεν είχαμε φράγκο στην τσέπη, μα ήμασταν τόσο, μα τόσο αισιόδοξοι, ακόμη κι ευτυχισμένοι! Σήμερα έχουμε τα πάντα και τρωγόμαστε με τα ρούχα μας.

Κάποτε περνάγαμε υπέροχα στο ταβερνάκι της γειτονιάς, με κρασάκι, τραγούδι και κουτσομπολιό. Σήμερα μιζεριάζουμε σε ακριβά εστιατόρια.

Κάποτε ιδανικό ήταν να γίνεις αναγνωρισμένος. Σήμερα ιδανικό είναι να γίνεις απλά αναγνωρίσιμος..

Κάποτε τα δανεικά τα έδινε ο αδελφός. Σήμερα μας δανείζουν οι τράπεζες.

Κάποτε κοιτούσαμε στα μάτια τους ανθρώπους. Τώρα τους κοιτάμε στην τσέπη.

Κάποτε δουλεύαμε για να ζήσουμε. Σήμερα ζούμε για να δουλεύουμε.

Κάποτε είχαμε χρόνο για τον εαυτό μας. Σήμερα δεν έχουμε χρόνο για κανένα….

Αυτό το «Κάποτε» σε όλα αυτά το έλεγαν Ζωή.

 

Αλήθεια… και με βάση τα παραπάνω: Έχετε σκεφτεί σοβαρά, ότι με πέντε απλές κινήσεις αυτογνωσίας και εσωτερικής -αρχικά- αλλαγής, μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας;

 

Υπάρχουν πολλοί (ανάμεσά τους και ο γράφων) που περιμένουν από πολύ καιρό μια τέτοια είδηση: «Επικαλούμενη ανεπίσημες δηλώσεις του εκπροσώπου της NASA και καθηγητή Thomas Zurbuchen, η διεθνής ομάδα ακτιβιστών χάκερ ισχυρίζεται πως στο προσεχές διάστημα η NASA πρόκειται να προβεί σε ανακοίνωση περί ανακάλυψης ευφυούς εξωγήινης ζωής. «Ο πολιτισμός μας βρίσκεται προ των πυλών της ανακάλυψης απόδειξης για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής στο σύμπαν. Λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις διαφορετικές δραστηριότητες και αποστολές που εξερευνούν την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, βρισκόμαστε λίγο πριν από μια από τις πιο προφανείς, χωρίς προηγούμενο, ανακαλύψεις στην ιστορία», φέρεται να είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια συνάντησης της αμερικάνικης επιτροπής Επιστήμης, Διαστήματος και Τεχνολογίας ο καθηγητής που επικαλούνται οι Anonymous. O Thomas Zurbuchen έκανε αναφορά, σύμφωνα με τον Independent στις πρόσφατες ανακαλύψεις της NASA στον Εγκέλαδο, τον δορυφόρο του Κρόνου, όπου βρέθηκε υδρογόνο. «Τα στοιχεία σίγουρα συνηγορούν στο ότι κάτι συμβαίνει στους ουρανούς από πάνω μας. Τα τεράστια κόστη των διαστημόπλοιων, που χρηματοδοτούνται από φόρους και “μαύρα ταμεία” καταδεικνύουν ότι υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που πιάνει το μάτι ή η γνώση του κοινού», αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους. (Αχ και να ζούσε η γιαγιά μου, να πει -για την περίπτωση αυτή- το αθώο, αφελές και παραδοσιακό: «θα ρίξει φωτιά ο Θεός, να μας κάψει».)

 

Είμαι περίεργος πάντως να δω αν επιβεβαιωθεί το σχεδόν αυταπόδεικτο. Ότι, δηλαδή, η Γη κάποτε εποικίστηκε από κάποιους ουράνιους. Και μεγάλο γούστο θα έχει -λέμε τώρα- για τους όπου Γης …Σοϊμπλέδες, αν οι …εισβολείς (που θα ξαναρθούν) είχαν και έχουν Ελληνικά ονόματα.  Τότε, όντως ο Θεός να ΤΟΥΣ φυλάει. (Άρα, είχε εν μέρει δίκιο η γιαγιά).

 

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή για έναν γέροντα από το να μην έχει να παρουσιάσει άλλη απόδειξη πως έζησε εκτός από τα χρόνια του. (Σενέκας).

 

Ίσως είναι εκ περισσού να ευχηθώ σήμερα «καλό μήνα»…. Αν δεν είναι καλός ο σούπερ καλοκαιριάτικος Ιούλιος, τότε ποιος θα είναι; Α, να δούμε…


Σχετικά Άρθρα

Πένθος – Ευχαριστήριο οικογένειας Γιώργου Τσιντσίνη

Πένθος – Ευχαριστήριο οικογένειας Γιώργου Τσιντσίνη

Ευχαριστούμε θερμά τους συγγενείς και φίλους που μας συμπαραστάθηκαν στο πένθος μας μετά την απώλεια του…
Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 24.2.24

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 24.2.24

Το Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη όπως δημοσιεύθηκε στον “Λαό” στις 24 Φεβρουαρίου. Χειμώνα μας σεβάστηκες…
Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 17/2/24

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 17/2/24

Το Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη όπως δημοσιεύθηκε στον “Λαό” το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου. Καλά τα…