• 24 Μαΐου, 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 20-5-2017

Αν η Βουλή θέλει φρουρά

να σβήνει τους καυγάδες,

εμείς γιατί πληρώνουμε

αυτούς τους τσαμπουκάδες;

 

Μπορεί το show του Κασιδιάρη εναντίον του Δένδια να πέτυχε τον επικοινωνιακό του σκοπό και όλα τα ΜΜΕ να ασχολούνται με αυτό, αντί για το βαρύ νέο μνημόνιο του Τσίπρα, όμως έχει και άλλη μια συνέπεια. Πλέον οι Κυβερνητικοί δεν χρειάζονται τους 153, για να περάσουν τα μέτρα τους. Μετά την αποβολή της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή, μπορούν να τα περάσουν ακόμη και με 141 βουλευτές. Τι ευνοϊκές συμπτώσεις για την κυβέρνηση! …Σκανδαλωδώς ευνοϊκές!

 

Θυμάστε τότε, που σε κάθε ψηφοφορία στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ έχανε τουλάχιστον 5 βουλευτές, μέχρι που αναγκάστηκε να παραδώσει την εξουσία στον Σαμαρά, ο οποίος -με τη σειρά του- θα έσκιζε το Μνημόνιο; Ήρθε ο Σαμαράς και η τρικομματική κυβέρνηση και θυμάμαι να πιέζεται αφόρητα από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα έσκιζε κι αυτός το Μνημόνιο, με ένα νόμο και ένα άρθρο… Ήρθε κατόπιν και ο ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε σε δυο χρόνια, ισάριθμα Μνημόνια, βυθίζοντας την οικονομία στην ύφεση, τη στιγμή που παρέλαβε σαφώς καλύτερα οικονομικά στοιχεία. Το εύκολο και αυτονόητο συμπέρασμα; Κάθε πέρσι και καλύτερα…

 

Εθνικά ελπιδοφόρο και παρήγορο είναι το γεγονός, ότι οι κύριοι Τραμπ και Ερντογάν συναντήθηκαν πρόσφατα, προκειμένου -τάχα- να μιλήσουν για συνεργασία, αλλά στο παρασκήνιο το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ και όλα δείχνουν, ότι θα πάει χειρότερα. Οι Αμερικανοί δείχνουν να έχουν απηυδήσει με τους αμετροεπείς …σουλτανισμούς του Ταγίπ-εφέντη και κάποιες διεθνείς πρωτοβουλίες του. Πρωτοβουλίες, τινές των οποίων έρχονται σε ευθεία κόντρα με τα συμφέροντα και τους στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ.

 

«Ας κάνουν όσους θαλασσόλυκους θέλουν, έρχεται καταιγίδα που θα πνίξει τις εντυπώσεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν», τόνισε τις προάλλες στέλεχος του Πολεμικού μας Ναυτικού. Όπως έγινε γνωστό, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ετοιμάζεται να απαντήσει με «Καταιγίδα» στο Αιγαίο. Oι Τούρκοι έχουν αποθρασυνθεί εντελώς και προχωρούν κλιμακωτά σε άκρως πολεμικά σενάρια εναντίον των νησιών μας, με ναυτικό αποκλεισμό και όχι μόνο. Ωστόσο ανακοινώθηκε από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό η διεξαγωγή της ετήσιας άσκησης «Καταιγίς 2017», που θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 29 Μαΐου έως την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, στην οποία θα συμμετέχει το σύνολο των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Παράλληλα στο πλαίσιο της άσκησης, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται να καταπλεύσουν σε λιμένες του κεντρικού και βορείου Αιγαίου Πελάγους, την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2017, με σκοπό να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις με τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», ώστε να τονωθεί και το ηθικό των ακριτών μας που τις τελευταίες ημέρες βλέπουν την τούρκικη αρμάδα να αρμενίζει στο Αιγαίο. Πόλεμος νεύρων επομένως, όχι μόνο με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, αλλά και στη θάλασσα πλέον, τουλάχιστον πολύ συχνότερα απ’ όσο ξέραμε.

 

Ακόμη και οι θεολόγοι, όπως π.χ. ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος στη Athens Voice, στηλιτεύουν τη νεοφανή έξαρση (τη χαρακτηρίζει ενδημική νόσο) που έχει ενσκήψει στον εκκλησιαστικό, αλλά και στον δημόσιο βίο, με τη μεταφορά και περιαγωγή ιερών λειψάνων και εικόνων, σε όλη την Ελλαδική επικράτεια. Το φαινόμενο, σ’ αυτή την άνευ ορίου εκδοχή του, είναι σχετικά νέο, δηλ. υπόθεση των τελευταίων 20 περίπου χρόνων, επισημαίνει. Την τελευταία οκταετία, όμως, η έξαρση είναι τεράστια. Ίσως, τελικά, εξηγείται και αυτό το φαινόμενο στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης. Δηλαδή, στην ανάγκη ναών και μητροπόλεων, να ενισχύσουν το …παγκάρι τους. Αν είχαμε ένα καθημερινό «δελτίο» μεταφοράς ιερών κειμηλίων π.χ. μόνο στην Αττική, θα εντυπωσιαζόταν ο καθείς από την πρωτοφανή κινητικότητα. Ο συγκεκριμένος θεολόγος τονίζει: «Από θεολογικής σκοπιάς, η μεταφορά και χρησιμοποίηση των ιερών λειψάνων κατά το δοκούν συνιστούν φοβερή εκκοσμίκευση! Mε άλλα λόγια τέτοιες πρακτικές δεν καλύπτουν την μεταφυσική αναγκαιότητα της ύπαρξης, δεν οδηγούν στην εκ νέου ανακάλυψη της απoλεσθείσας πνευματικότητας, αλλά φέρνουν στην επιφάνεια μια «μαγική» εκδοχή της Εκκλησίας, που συνιστά αλλοτρίωση. Και -φευ!- φαίνεται να αναγκάζεται η Διοικούσα Εκκλησία να υιοθετήσει στοιχεία οθνεία (ξενοπρεπή) για να μη χάσει τα προνόμια της «επικρατούσας θρησκείας».

 

Ένα εξαιρετικό κείμενο του μεγάλου Μάνου Χατζηδάκη, ιδιαίτερα προφητικό, με τα όσα συμβαίνουν τώρα στη χώρα μας, στην πολιτική και στην κοινωνία. Σας προτείνω να το διαβάσετε και να το μελετήσετε με προσοχή, έστω κι αν κάπου διαφωνήσετε: «Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση – εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του. Η μόνη αντιβίωση, για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε, είναι η Παιδεία. Η αληθινή παιδεία και όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση και η πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς ανήσυχη αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Αυτή η παιδεία που δεν εφησυχάζει ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια στον σπουδάζοντα, αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και την ανασφάλεια. Όμως μια τέτοια παιδεία δεν ευνοείται από τις πολιτικές παρατάξεις και από όλες τις κυβερνήσεις, διότι κατασκευάζει ελεύθερους και ανυπότακτους πολίτες μη χρήσιμους για το ευτελές παιχνίδι των κομμάτων και της πολιτικής. Κι αποτελεί πολιτική «παράδοση» η πεποίθηση πως τα κτήνη, με κατάλληλη τακτική και αντιμετώπιση, καθοδηγούνται, τιθασεύονται. Ενώ τα πουλιά… Για τα πουλιά, μόνον οι δολοφόνοι, οι άθλιοι κυνηγοί αρμόζουν, με τις «ευγενικές παντός έθνους παραδόσεις». Κι είναι φορές που το κτήνος πολλαπλασιαζόμενο κάτω από συγκυρίες και με τη μορφή «λαϊκών αιτημάτων και διεκδικήσεων» σχηματίζει φαινόμενα λοιμώδους νόσου που προσβάλλει μεγάλες ανθρώπινες μάζες και επιβάλλει θανατηφόρες επιδημίες.»

 

Πρόσφατα, ένας διευθυντής σχολείου στην Σιγκαπούρη έγραψε ένα γράμμα στους γονείς των μαθητών του που συγκίνησε ολόκληρο το διαδίκτυο. Σε αυτό το γράμμα εξέφρασε κάποιες αλήθειες με σκοπό να αγγίξει ακόμα και τους πιο ξεροκέφαλους γονείς. «Αγαπητοί γονείς, Οι εξετάσεις των παιδιών σας πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα. Ξέρω, ότι είστε όλοι αγχωμένοι, γιατί θέλετε τα παιδιά σας να τα πάνε καλά. Αλλά, σας παρακαλώ, να θυμάστε, ότι ανάμεσα σε αυτούς τους μαθητές θα υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που δεν χρειάζεται να καταλαβαίνει καλά τα μαθηματικά. Ένας επιχειρηματίας που δεν χρειάζεται να γνωρίζει ιστορία ή λογοτεχνία. Ένας μουσικός που δεν χρειάζεται να ξέρει από χημεία. Ένας αθλητικό τύπος που η γυμναστική είναι πιο σημαντική για αυτόν από την φυσική. Αν το παιδί σας πάρει καλούς βαθμούς, αυτό είναι τέλειο! Αν δεν πάρει όμως, μην του στερήσετε την αυτοπεποίθηση ή την αξιοπρέπειά του. Πείτε του, ότι δεν πειράζει, ότι ήταν απλά ένα διαγώνισμα. Είναι φτιαγμένοι για πολύ μεγαλύτερα πράγματα στη ζωή. Πείτε του πως ό,τι και αν γίνει στο διαγώνισμα θα τον αγαπάτε το ίδιο και δεν θα τον κρίνετε. Σας παρακαλώ, κάντε το αυτό και όταν το κάνετε, δείτε το παιδί σας να κατακτά τον κόσμο. Ένας κακός βαθμός στο διαγώνισμα δεν θα του στερήσει τα όνειρα ή το ταλέντο του. Και σας παρακαλώ, μην θεωρείτε, ότι οι γιατροί και οι μηχανικοί είναι οι μόνοι ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο. Με όλη μου την εκτίμηση, Ο διευθυντής.»

 

Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις στο διαδίκτυο, να μην αναρτούμε φωτογραφίες των παιδιών μας, αλλά και να προστατεύονται καλύτερα, να επιτηρούνται, όταν βρίσκονται στους δρόμους ή παίζουν σε πάρκα και πλατείες. Δεν ξέρω αν οι προειδοποιήσεις (για απαγωγές παιδιών κτλ.) είναι υπερβολικές, αλλά σίγουρα τρομάζουν και πρέπει να μας ευαισθητοποιούν.

 

Λένε πως ήταν κάποιος μια φορά που πήγε να επισκεφθεί ένα διάσημο ρασοφόρο, να τον συμβουλευθεί για κάποιο θρησκευτικό ζήτημα.

Μπαίνει στο σπίτι του ιερωμένου και το βλέπει τελείως άδειο. Υπήρχαν μόνο δυο σκαμνάκια, ένα στρώμα ριγμένο στο πάτωμα κι ένα απλό τραπεζάκι.

Ο επισκέπτης αφού πήρε τις απαντήσεις που ήθελε στο ζήτημα που τον απασχολούσε, ρωτάει τον ρασοφόρο:

«Με συγχωρείτε… Πού είναι τα έπιπλά σας;»

Ο ιερέας του λέει:

«Τα δικά σου πού είναι;»

Ο επισκέπτης απαντάει:

«Μα εγώ δεν είμαι από δω, είμαι περαστικός από αυτήν την πόλη.»

«Κι εγώ περαστικός είμαι…» τον αποστομώνει o ιερέας.

 

«Η Ελληνική με τη μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια.» (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)

 

Για να προκύψει το δυνατό πρέπει να προσπαθήσουμε πάλι και πάλι για το αδύνατο. (Χέρμαν Έσσε).

 

Τελικά, υπάρχουν σοβαρές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα… Αφήνεις π.χ. μια γυναίκα σε εμπορικό κέντρο και το απολαμβάνει. Αφήνεις έναν άντρα και πάει σαν το …pacman, που τρώει τελίτσες μπρος – πίσω, πάνω – κάτω.

 

«Ο άνθρωπος για να βελτιωθεί πρέπει να είναι κυριολεκτικά ερωτευμένος και δοσμένος σε κάποιον άλλον. Είναι μία θεραπευτική λειτουργία για την ύπαρξη, επειδή προσφέρεις και μοιράζεσαι.» (Ηλίας Λογοθέτης).

 

-Τι είναι ουτοπία;

-Κάτι που όταν το πλησιάσεις ένα βήμα, απομακρύνεται δυο, όταν το πλησιάσεις δυο, απομακρύνεται τέσσερα.

-Και τότε τι νόημα έχει;

-Σε κάνει να προχωράς…

 

Έχω την εδραία βεβαιότητα ότι το ταξίδι σου θα είναι πολύ καλό (όπως όλων όσων φεύγουν για τους ουρανούς), Γιάννη Καρατσώκη… Εκείνο που γήινα μας πικραίνει είναι ότι έφυγες νέος και άφησες πίσω να θυμόμαστε κάτι που στο εξής θα μας λείψει: το καλοσυνάτο χαμόγελό σου…


Σχετικά Άρθρα

Πένθος – Ευχαριστήριο οικογένειας Γιώργου Τσιντσίνη

Πένθος – Ευχαριστήριο οικογένειας Γιώργου Τσιντσίνη

Ευχαριστούμε θερμά τους συγγενείς και φίλους που μας συμπαραστάθηκαν στο πένθος μας μετά την απώλεια του…
Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 24.2.24

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 24.2.24

Το Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη όπως δημοσιεύθηκε στον “Λαό” στις 24 Φεβρουαρίου. Χειμώνα μας σεβάστηκες…
Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 17/2/24

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 17/2/24

Το Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη όπως δημοσιεύθηκε στον “Λαό” το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου. Καλά τα…