• 11 Μαΐου, 2017

Ρεπορτάζ για τη Σκεπαστή Λαϊκή Αγορά – Δηλώσεις παραγωγών, εμπόρων της αγοράς και αρμόδιου Αντιδημάρχου

Ρεπορτάζ για τη Σκεπαστή Λαϊκή Αγορά – Δηλώσεις παραγωγών, εμπόρων της αγοράς και αρμόδιου Αντιδημάρχου

Η κατασκευή της σκεπαστής λαϊκής αγοράς, απασχολεί την επικαιρότητα του τόπου μας. Ως έργο έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της μελέτης. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί μερίδα των παραγωγών και των εμπόρων που συμμετέχουν στη λαϊκή αγορά, αλλά και καταστηματάρχες του Αλμυρού, μοιράστηκαν τη γνώμη τους σχετικά με το παραπάνω θέμα. Κάποιοι αναφέρονται με τα αρχικά τους, μετά από επιθυμία τους.

 

Παραγωγοί και έμποροι λαϊκής:

12828543_1077528002311361_7760179469602343562_oΣάκης Μάγγας:

«Η σκεπαστή λαϊκή αγορά, έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μια 20ετία τουλάχιστον. Όταν γίνει, είναι σίγουρο πως θα εξυπηρετήσει τόσο το κοινό όσο και τους παραγωγούς, κυρίως λύνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των καιρικών συνθηκών. Επίσης μια τέτοια κατασκευή μπορεί να αξιοποιηθεί και για άλλους λόγους, όπως να στεγάσει αγροτικές εκθέσεις το καλοκαίρι, ή ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για την εμποροπανήγυρη. Γενικά πιστεύω πως θα είναι καλό να γίνει κάτι τέτοιο στον Αλμυρό, αλλά το πιο θετικό απ’ όλα  είναι ότι πλέον θα είναι ελεγχόμενο και θα έχουν άδεια μόνο όσοι θα είναι νόμιμοι.

 

internet_2

Κώστας Αναστασόπουλος:

«Η σκεπαστή λαϊκή αγορά είναι μια πολύ καλή λύση καθώς ταλαιπωρούμαστε παραγωγοί και καταναλωτές το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου λόγω των καιρικών συνθηκών. Το θέμα είναι αν θα γίνει τελικά γιατί το ακούμε εδώ και πολλά χρόνια, όμως δεν γίνεται κάτι. Απ’ όσο ξέρω έχει προκύψει ζήτημα για την κατασκευή της, μετά τη δημοσίευση των δασικών χαρτών, αλλά πιστεύω πως ο Δήμος Αλμυρού θα βρει κάποια λύση».

 

 

 

internet

Ιωαννίδης Φώτης:

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλους. Δεν υπάρχουν χρήματα και ο κόσμος έχει μειώσει τα έξοδα και τις αγορές του. Καλό είναι να γίνει η σκεπαστή αγορά, αλλά έτσι πιστεύω ότι θα αυξηθούν τα έξοδα και το κόστος για εμάς. Καλό είναι να γίνονται έργα, το πρόβλημα όμως είναι ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα».

Γ.Ξ. «Η σκεπαστή λαϊκή αγορά δεν έχουμε πρόβλημα να γίνει, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις. Αρχικά, πρέπει να μας ενημερώσουν για το που θα γίνει και να οριοθετήσουν τον χώρο. Επίσης, θα πρέπει να ξέρουμε που θα μπορούμε να αφήνουμε τα αυτοκίνητά μας. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να το σκεφτούν καλά οι υπεύθυνοι, να γίνουν όλα νόμιμα και να έχουμε όλοι την ίδια αντιμετώπιση σχετικά με τα κριτήρια και τις θέσεις».

Πανταζώνας Κώστας, έμπορος

 

Έμποροι αγοράς Αλμυρού:

Κώστας Πανταζώνας : «Η  Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων της Επαρχίας Αλμυρού, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου γύρω από τον προϋπολογισμό, όπου αναφερόταν και ο προϋπολογισμός της σκεπαστής λαϊκής, καταψηφίσαμε και δείξαμε τον αρνητισμό μας. Περιμένουμε από τον Δήμο Αλμυρού τις λεπτομέρειες της λειτουργίας αυτού του έργου, όπως αν θα λειτουργεί μόνο κάθε Παρασκευή, ενώ υπάρχουν πολλά ακόμη θέματα που πρέπει να συζητηθούν. Κατασκευάζοντας τη λαϊκή, ανοίγεις ένα μεγάλο μαγαζί. Πρέπει ο Δήμος Αλμυρού να μας εξηγήσει ακριβώς ποιά θα είναι η ιδιότητα και η χρήση αυτού του χώρου. Εμείς ως Ένωση θα καλέσουμε όλα τα μέλη μας, για να εκφράσουν τις απόψεις τους και να αποφασίσουμε μαζί, την περαιτέρω εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, που μόλις ενεργοποιηθεί θα λειτουργήσουμε άμεσα».

 

ΜΠΟΥΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

Παναγιώτης Μπούντης:

«Προσωπικά, διαφωνώ με τη σκεπαστή λαϊκή και όσο ήμουν πρόεδρος του προηγούμενου συμβουλίου της Ένωσης είχαμε διαφωνήσει ανοιχτά σε αυτό το θέμα. Θεωρούμε ότι η μορφή της λαϊκής αγοράς υπάγεται στο υπαίθριο εμπόριο. Το υπαίθριο εμπόριο όταν μεταβληθεί σε σκεπαστή αγορά, γίνεται ένα τύπου Mall το οποίο εξυπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων ατόμων που θα είναι στη λαϊκή αγορά. Επίσης, με αυτό τον τρόπο η λαϊκή αγορά μπορεί να επεκταθεί από μια φορά την εβδομάδα, σε δύο, τρείς έως και πέντε φορές. Άρα οδηγούμαστε σε ένα τύπο αγοράς το οποίο θα πλήξει άμεσα τη βασική αγορά του Αλμυρού και με τον ανταγωνισμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή τα καταστήματα θα έχουν μεγάλο πρόβλημα.  Ο νόμος δεν το υποστηρίζει αυτό, δεν εντάσσεται στα πλαίσια του υπαίθριου εμπορίου συνεπώς αυτό πρέπει να το δούμε καλύτερα. Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού πρέπει να συνεργαστούν και να βρούνε μια λύση η οποία δεν θα πλήξει την τοπική αγορά».

Νάνσυ Κεραμίδα: «Είμαι αντίθετη στο να γίνει σκεπαστή η λαϊκή αγορά. Ήδη προκαλείται ζημιά στα μαγαζιά και αν γίνει αυτό οι καταστηματάρχες θα έρθουμε σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Μπορούν απλά να έρθουν και να μας βάλουν λουκέτο μόνοι τους».

Γιώργος Γαρδικλής: «Δεν διαφωνώ στην κατασκευή της σκεπαστής λαϊκής αγοράς. Σε όλη την Ευρώπη οι υπαίθριες αγορές είναι σκεπαστές, αρκεί οι κάτοχοι των αδειών να είναι νόμιμοι και να πληρούν τις προϋποθέσεις. Όταν γίνει η σκεπαστή αγορά, πιστεύω πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους τοπικούς παραγωγούς και έπειτα στους εμπόρους. Αυτή τη στιγμή όπως γίνεται η λαϊκή, γίνεται κατάχρηση. Όποιος θέλει έρχεται, στήνει τον πάγκο του και πουλάει. Σε κάθε περίπτωση ό,τι και να γίνει, οι άδειες θα πρέπει να δοθούν με σειρά προτεραιότητας και νόμιμα».

Μαρία Μανθογιάννη: «Σαφώς και ο ήλιος έχει βγει για όλο τον κόσμο και όλοι έχουν δικαίωμα στην αγορά εργασίας αλλά… Το αλλά που ανατρέπει όλα τα προηγούμενα. Βρισκόμαστε σε πολύ δυσμενή οικονομική κατάσταση και εάν η σκεπαστή αγορά που έχει ψηφιστεί να λειτουργήσει φιλοξενήσει ακόμη περισσότερους εμπόρους όλων των ειδών, τότε θα πλήξει ακόμη περισσότερο την τοπική αγορά. Επειδή δεν γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες δεν θα ήθελα να επεκταθώ. Απλώς θα πρότεινα εάν μπει σε εφαρμογή το μέτρο να υπάρξουν αυστηρά κριτήρια για το ποιοι θα λάβουν μέρος σε αυτό. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να συμμετέχουν παραγωγοί από την περιοχή μας με τοπικά προϊόντα, να μην έχουν το δικαίωμα να πάρουν μέρος έμποροι άλλων περιοχών και να δοθεί χώρος σε εμπόρους της τοπικής μας αγοράς και σε άλλα είδη όπως ένδυση ή υπόδηση».

Η δήλωση του Αντιδημάρχου:

Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Μιχαήλ Μακρής ανέφερε σε δήλωσή του για το θέμα της Σκεπαστής Λαϊκής Αγοράς:  «Σχετικά με τη Σκεπαστή Λαϊκή Αγορά, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της μελέτης. Υπήρξε ένα πρόβλημα με τον χώρο λόγω δασικών χαρτών, έχει όμως επιλυθεί και προχωράμε. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, θα δημοπρατηθεί κανονικά το έργο και τότε θα μπορώ να σας πω περισσότερες λεπτομέρειες».

 

Χριστίνα Τοσούδη

 

 


Σχετικά Άρθρα

Κέφι, εκπλήξεις και βραβεύσεις στην κοπή πίτας της Ένωσης Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αλμυρού

Κέφι, εκπλήξεις και βραβεύσεις στην κοπή πίτας της Ένωσης Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αλμυρού

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας της Ένωσης Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αλμυρού για…
Το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού στην Πολωνία με πρόγραμμα Erasmus+

Το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού στην Πολωνία με πρόγραμμα Erasmus+

Το 2o Γυμνάσιο Αλμυρού, ως συντονιστικό σχολείο προγράμματος Erasmus+ΚΑ2 που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετείχε…
Κων. Μαραβέγιας σε Στ. Πέτσα: Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές του Πηλίου

Κων. Μαραβέγιας σε Στ. Πέτσα: Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές του Πηλίου

Για τις μεγάλες καταστροφές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Αθηνά» στη Μαγνησία, ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό…