• 18 Απριλίου, 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 14-4-2017

Ήταν για άλλους λόγους

ο Δείπνος …Μυστικός.

Για το δικό μας Πάσχα,

ΚΑΝΕΝΑΣ νηστικός.

 

Προβλέψεις για ζεστό καιρό και μια απειλή λίγης βροχής, που ελπίζω και εύχομαι να μην επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα γιορτάσουμε την Ανάσταση και το Πάσχα. Εύχομαι να είναι για όλους μας παραδοσιακά Ελληνικό, πρώτιστα ειρηνικό, χωρίς έκτακτα και απρόοπτα γεγονότα, σαν αυτά που διαρκώς συμβαίνουν γύρω μας, παντού στην Ευρώπη, αλλά και σε γωνιές της «γειτονιάς» μας, με τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα, που ολοένα και πληθαίνουν.

 

Ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων στον κόσμο αυξήθηκε κατά 14% το 2016, σε σχέση με το 2015 και κατά 175% σε ό,τι αφορά τις δυτικές χώρες, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας διαχείρισης κινδύνων, ασφαλίσεων και επενδύσεων Aon. Τον περασμένο χρόνο πραγματοποιήθηκαν 4.151 τρομοκρατικές ενέργειες στον κόσμο, έναντι 3.633 το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπειρογνωμόνων της Aon. Στις δυτικές χώρες, ο αριθμός αυτός πέρασε από 35 το 2015 στις 96 το 2016, σύμφωνα με την μελέτη, η οποία αναρτά στην ιστοσελίδα της διαδραστικό χάρτη πολιτικών, τρομοκρατικών κινδύνων και πολιτικής βίας για το 2017. Παρά την μεγάλη αύξηση του αριθμού των τρομοκρατικών ενεργειών στις δυτικές χώρες, αυτές δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 3% της τρομοκρατικής βίας σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την μελέτη των ειδικών, που συνεργάσθηκαν με το γραφείο Roubini Global Economics et Risk Advisory Group για να καταρτίσουν τον χάρτη του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία του χάρτη, αναμένεται αύξηση του κινδύνου για το 2017, με 17 χώρες να καταλαμβάνουν θέσεις στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, περισσότερες χώρες (19) ανέβηκαν στη ζώνη κινδύνου, παρά την εγκατέλειψαν (11). «Το σενάριο δεν είναι ρόδινο για το 2017», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Λουί Μπογιάρ, διευθυντής πολιτικών κινδύνων της Aon France. «Δεν θεωρούμε, πραγματικά, ότι υπάρχουν λόγοι για την βελτίωση της κατάστασης. Η σωρευτική επίδραση των πολιτικών, οικονομικών και τρομοκρατικών κινδύνων συγκλίνουν για να δημιουργήσουν κλίμα εξαιρετικής αβεβαιότητας». «Δεν είναι πιθανόν ότι οι κίνδυνοι πολιτικής βίας θα μειωθούν το 2017… Οι εδαφικές απώλειες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία μάλλον θα οδηγήσουν στη διάχυση του τζιχαντιστικού δικτύου, δημιουργώντας κινδύνους για δεκάδες χώρες της περιοχής και πέραν αυτής, ειδικά για την Ευρώπη και την Ασία» ανέφερε. Τι να προσθέσουμε σε όλα αυτά; Μόνο την έκκληση – ευχή – προσευχή: Ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη !!!!

 

Θα μπορούσε να είναι και ο ορισμός της πολιτικής «σχιζοφρένειας»… Από τη μια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψηφίζει οσονούπω νέα δυσβάστακτα μέτρα, που ενταφιάζουν τους πολίτες και τη χώρα συνολικά, ακόμη περισσότερο, αλλά με …κλάματα και οδυρμούς, αφού δηλώνει μονότονα ότι δεν τα πιστεύει. Από την άλλη μεριά, η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζει μεν όσα άγρια και άδικα συμφώνησε η κυβέρνηση, τα καταγγέλλει μάλιστα μετά …βδελυγμίας, αλλά ξεκαθαρίζει ότι θα τα εφαρμόσει ως κυβέρνηση αύριο, αφού θα υπάρξει συνέχεια στη διακυβέρνηση. Τι δεν κατάλαβες;

 

Το τι συνέβη, τι γίνεται και πού πάμε, το περιγράφει με δυο λόγια κύριο άρθρο της «Καθημερινής»: «Η οικονομία χρειάζεται την επιστροφή στην κανονικότητα. Η αβεβαιότητα και οι παλινωδίες έχουν κοστίσει πολύ. Η κυβέρνηση επέλεξε τον επώδυνο συμβιβασμό, γιατί κατάλαβε τους κινδύνους. Θα μπορούσε να έχει προστατεύσει εν μέρει τους αδύναμους, αλλά προτίμησε να δώσει τη μάχη υπέρ των εμμονών της και των πελατών του κόμματος. Οι εταίροι και δανειστές έχουν, άλλωστε, αποφασίσει και εκείνοι ότι η χώρα δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί με το ζόρι. Συμφωνούν, συνεπώς, σε αυξήσεις φόρων και εισφορών, μειώσεις συντάξεων και αφήνουν τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που χρειάζεται η χώρα, στην άκρη. Το καλό είναι ότι θα αποφύγουμε την επανάληψη του 2015 και το φλερτ με την άβυσσο. Το κακό είναι ότι θα σερνόμαστε για πολύ καιρό ακόμη.» Αλίμονο όμως… το ποιοι μας έσυραν και ποιοι τώρα μας σέρνουν το ξέρουμε καλά, το νιώσαμε πολύ επώδυνα στο πετσί μας, κυρίως με την τραγική υποβάθμιση (ή ακόμα και την απώλεια) της ίδιας της ζωής μας. Ποιος θα μας …ανασύρει είναι το ζητούμενο και σ’ αυτό ακριβώς δεν έχουμε καμιά αξιόπιστη απάντηση.

 

Ο Χρήστος Γιανναράς, αρθρογραφώντας στην ίδια εφημερίδα, τονίζει: Η ​λογική λέει: Aνάκαμψη της ελλαδικής οικονομίας (και κοινωνίας) δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν αποκατασταθούν οι θεσμικές λειτουργίες οριοθέτησης και σεβασμού του δημοσίου συμφέροντος. Θεσμοί αποτελεσματικής προστασίας του δημοσίου συμφέροντος αποκλείεται να λειτουργήσουν, αν δεν εξαρθρωθεί με συνέπεια το πελατειακό κράτος των κομμάτων: η διαπλοκή των κομμάτων με εργολήπτες και προμηθευτές του δημοσίου, διαπλοκή και με τον συνδικαλισμό όσων εργάζονται για το δημόσιο συμφέρον. Aν δεν αποκλειστούν οι κομματικές νεολαίες από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. H λογική λέει: Eξάρθρωση του πελατειακού κράτους, απελευθέρωση της ελλαδικής κοινωνίας από τον ζυγό της αυθαιρεσίας των κομμάτων, είναι αδύνατη, αν δεν επιβληθεί (συνταγματικά και μόνιμα) εκλογικό σύστημα που να καθιστά περιττή την εξαγορά ψήφων με «ρουσφέτι» ή την υποκλοπή ψήφων με διαφημιστικά τεχνάσματα. H διάλυση του πελατειακού κράτους και ο αποκλεισμός εμπορευματοποίησης του προεκλογικού ανταγωνισμού των κομμάτων προϋποθέτουν λογικά την κατασφάλιση αξιοκρατίας στις θέσεις κορυφαίας ευθύνης του δημόσιου βίου: Όσο οι ηγεσίες των θεσμών Δικαιοσύνης και Άμυνας διορίζονται από τις κομματικές κυβερνήσεις, ελπίδα ανάκαμψης στο ελλαδικό κράτος δεν υπάρχει.

 

Ξαναχτυπούν και φέτος οι Κομμουνιστές τύπου Μπαλαούρα… Ναι, αυτοί οι αγωνιστές της …κουταλιάς (και ενίοτε και της …κουτάλας), σταθεροί μεν κατά του καπιταλιστικού συστήματος, βολεμένοι όμως για χρόνια στο Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες κτλ., προνομιούχοι των παχυλών μισθών, κάποιοι μηδέποτε εργαζόμενοι, λόγω συνδικαλισμού. Βρίσκουν, λένε, περιττή δαπάνη την υποδοχή του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα και τη διακίνησή του ανά την Ελλάδα. Αλλά προφανώς βρίσκουν απαραίτητη δαπάνη να παίρνουν ο ίδιοι και αρκετά συντρόφια τους -Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το βοήθημα σαν …χαμηλοσυνταξιούχοι τα Χριστούγεννα. Ουαί υμίν, Γραμματείς και Φαρισαίοι «αριστεροί» υποκριτές.

 

Με παρέμβασή τους τα μέλη της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος ζητούν από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, να παραμείνει το κλιμάκιο στον Αλμυρό και ας δημιουργηθεί και νέο στη Δρυμώνα. Χαρακτηριστικά τονίζουν πως καταργείται η έννοια της άμεσης επέμβασης για την πόλη του Αλμυρού. Ευχαριστούμε την Ένωση για την παρέμβαση. Η γνώμη τους βαραίνει περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου, αφού οι ίδιοι είναι που επεμβαίνουν, οι ίδιοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τις ανάγκες και τους χρόνους παρέμβασης που απαιτούνται για ένα θετικό αποτέλεσμα. Διαβάστε -ανάμεσα σε άλλα- τι τονίζουν: «Θεωρούμε την απόφασή σας αυτή εσφαλμένη. -Καταργείται η έννοια της άμεσης επέμβασης για την πόλη του Αλμυρού, και το αίσθημα ασφάλειας για τους πολίτες της. -Το Π.Κ. Αλμυρού επιχειρησιακά καλύπτει μια από τις μεγαλύτερες εκτάσεις στην Ελλάδα (περίπου 500.000 τετρ. χλμ.), τον μεγαλύτερο τομέα στο Νομό Μαγνησίας και έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς όγκους της Θεσσαλίας (Όρος Όθρυς). -Η μεταφορά του Π.Κ. Αλμυρού στον Δρυμώνα ουσιαστικά σημαίνει κλείσιμο του γιατί θα μεταφερθεί σε μία απόσταση από τον Αλμυρό μεγαλύτερη των 20 χλμ. Η Ε.Υ.Π.Σ. Ν. Μαγνησίας ζητά εξαίρεση από κάθε σχεδιασμό αναδιάρθρωσης Π.Κ. Αλμυρού και προτείνει την ίδρυση νέου Πυροσβεστικού Κλιμακίου στις εγκαταστάσεις της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», που θα απασχολείται αποκλειστικά με την παροχή υπηρεσιών στο τμήμα της Εθνικής Οδού που εκμεταλλεύεται η εν λόγω εταιρία, ώστε το Π.Κ. Αλμυρού να συνεχίσει να προσφέρει της υπηρεσίες του στη τοπική κοινωνία, λόγος για τον οποίο και ιδρύθηκε.» Πέρα από τους καθ’ ύλη αρμόδιους πυροσβεστικούς υπαλλήλους, ωστόσο, δεν ακούω καθαρά τη φωνή διαμαρτυρίας Δήμου και τοπικών φορέων. Θα αφήσουμε να υποβαθμίσουν κι άλλο τον Αλμυρό; Πόσο ακόμη θα μπουν σε μόνιμο κίνδυνο οι ζωές μας (πρώτιστα), αλλά και οι περιουσίες μας;

 

Θέλω να δηλώσω δημόσια, ότι δεν έχω δει στην τηλεόραση ούτε ένα δευτερόλεπτο Survivor. Μήπως πρέπει να με δει ψυχολόγος ή ψυχίατρος;

 

Ο καλύτερος τρόπος για να είσαι ευτυχισμένος με κάποιον είναι να μάθεις πρώτα να είσαι ευτυχισμένος μόνος σου. Έτσι, κάθε συντροφιά θα είναι επιλογή και όχι ανάγκη.

 

Αν δεν φαντάζεσαι φωτιές, με κάρβουνα μην παίζεις…

 

Η ζωή σου προσφέρει πάντοτε μια δεύτερη ευκαιρία. Λέγεται αύριο.

 

Ένας πλούσιος είδε έναν άστεγο να κάθεται έξω από την πόρτα του και πήγε και του έδωσε ένα κουβά με σκουπίδια.

Ο άστεγος τότε πήρε τον κουβά τον έπλυνε, μάζεψε λουλούδια τα έβαλε μέσα και τα πήγε στον πλούσιο. Τότε εκείνος τον ρώτησε γιατί του πήγε λουλούδια, αφού εκείνος του έδωσε σκουπίδια, για να πάρει την απάντηση: «Ο καθένας δίνει ό,τι έχει στην καρδιά του.»

 

Ο Ιούδας, μόλις πήρε τα 30 αργύρια, αυτοκτόνησε. Κάποτε και οι Ιούδες είχαν φιλότιμο.

 

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα για όλους.

 

Και για ρίξτε μια ματιά…. Ο διπλανός έχει μεζεδάκι; Αν όχι, τρώγοντας μόνοι σας, πώς θα ευχαριστηθείτε τους δικούς σας πασχαλινούς μεζέδες;


Σχετικά Άρθρα

Ζ. Μακρή: Ανοίγουν την Δευτέρα τα σχολεία στη Θεσσαλία

Ζ. Μακρή: Ανοίγουν την Δευτέρα τα σχολεία στη Θεσσαλία

Η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μακρή, σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ σήμερα το πρωί, ανέφερε πως…
Αγώνες Rising Stars το Σαββατοκύριακο στον Αλμυρό

Αγώνες Rising Stars το Σαββατοκύριακο στον Αλμυρό

Αγώνες για το πρωτάθλημα Rising Stars θα διεξαχθούν στο κλειστό γυμναστήριο του Αλμυρού.  Αυτό το Σάββατο…
Σε Αλμυρό και Ν. Αγχίαλο περιόδευσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας

Σε Αλμυρό και Ν. Αγχίαλο περιόδευσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας

Στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού και της Ν. Αγχιάλου περιόδευσε την Τετάρτη 20/9 ο υποψήφιος Περιφερειάρχης…