• 18 Απριλίου, 2017

Το Γυμνάσιο Πτελεού στη χώρα των Μαγυάρων – Szhalombatta Ουγγαρίας

Το Γυμνάσιο Πτελεού στη χώρα των Μαγυάρων – Szhalombatta Ουγγαρίας

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος  Εrasmus+  «SAVE TODAY SURVIVE TOMORROW» το Γυμνάσιο Πτελεού πραγματοποίησε  το τελευταίο ταξίδι του προγράμματος στην πόλη των «100 τύμβων».

Το Γραμματίκειο Γυμνάσιο Πτελεού σε κοινή σύμπραξη με  άλλα έξι σχολεία του προγράμματος  –  της Πορτογαλίας (Peso de Regua), της Τουρκίας (Giaziantep), της Γερμανίας (St. Georgen), της Ιταλίας (Lavello), της Πολωνίας (Zamosc), και της Ουγγαρίας (Szazhalombatta) –  με 4 μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές τους φιλοξενήθηκε από τις 26 έως τις 31 Μαρτίου στη  Szazhalombatta  της Ουγγαρίας, κλείνοντας έτσι το τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε, με θέμα την ανακύκλωση, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα αναβάθμισης του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.

Στις  26 Μαρτίου  οι ομάδες όλων των ευρωπαϊκών  αποστολών  συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης  με προορισμό  τη Szazhalombatta, μια παραδουνάβια πόλη 18.000 κατοίκων νότια της Βουδαπέστης. Η υποδοχή των αποστολών από τους Ούγγρους καθηγητές, μαθητές και γονείς υπήρξε ιδιαίτερα θερμή. Οι μαθητές των σχολικών αποστολών φιλοξενήθηκαν στα σπίτια των Ούγγρων μαθητών.

Η πενθήμερη παραμονή των σχολικών αποστολών στη  Szazhalombatta  και την ευρύτερη περιοχή υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Την πρώτη μέρα οι καθηγητές των αποστολών περιηγήθηκαν στην πόλη, θαύμασαν τα αξιοθέατά της και γεύτηκαν τοπικά προϊόντα.

Τη Δευτέρα 27/3 όλες οι σχολικές αποστολές συναντήθηκαν στο σχολείο της Szazhalombatta , όπου μαθητές και καθηγητές τους υποδέχτηκαν θερμά. Το σχολείο, επαγγελματικής κυρίως εκπαίδευσης, αριθμεί 50 περίπου καθηγητές και 600 μαθητές που προέρχονται από τις γύρω κωμοπόλεις και χωριά. Οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους  με θέμα κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά κι εργάστηκαν σε μεικτή σύνθεση ομάδων για την εκπόνηση φυλλαδίου καλής πρακτικής με το ίδιο θέμα. Ταυτόχρονα, η ομάδα των συντονιστών καθηγητών πραγματοποίησε την τελευταία συνάντησή της, όπου συζητήθηκαν τα παραδοτέα του προγράμματος: διεθνές λεξικό περιβαλλοντικών όρων, πλάνα μαθημάτων, οπτικοακουστικό υλικό που  θ’ αποτυπώνει τις δράσεις των μαθητών στα σχολεία τους καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος, την τελική παρουσίαση των δραστηριοτήτων – επισκέψεων των μαθητών σε κάθε χώρα, την τελική αξιολόγηση του προγράμματος .

Ακολούθησε γεύμα στο σχολείο και δεντροφύτευση. Η μέρα έκλεισε με τη δημιουργία  κατασκευών  από ανακυκλώσιμα υλικά ανά ομάδες  και την παρακολούθηση  και διδασκαλία παραδοσιακών  χορών. Όλοι οι ευρωπαίοι μαθητές και καθηγητές πιασμένοι σε κύκλο χόρεψαν παραδοσιακούς σκοπούς της ευρύτερης περιοχής.

Την Τρίτη 28/3 οι αποστολές μετέβησαν στο «Παρίσι της Ανατολής», την πανέμορφη  Βουδαπέστη. Επισκέφτηκαν το κοινοβούλιο ,το πιο επιβλητικό κτίριο της πόλης, χτισμένο από τη μεριά της Πέστης στις όχθες του Δούναβη. Σε νέο γοτθικό στιλ εντυπωσιάζει με τις 691 αίθουσες, τα 268 μέτρα μήκος και τον τρούλο του, ύψους 96 μέτρα. Στη συνέχεια όλες οι αποστολές μαζί περιηγήθηκαν στο κέντρο της πόλης και γεύτηκαν παραδοσιακά φαγητά σε κεντρικό εστιατόριο. Η περιήγηση στη Βουδαπέστη έκλεισε με βόλτα στον Δούναβη και τις πανέμορφες γέφυρές του.

Την Τετάρτη 29/3 επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου MOL στη  Szazhalombatta . Η MOL GROYP δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς βιομηχανίας και φυσικού αερίου στην εξερεύνηση, παραγωγή, διύλιση, διανομή κι εμπορία πετροχημικών και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μαθητές περιηγήθηκαν  στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου κι  ενημερώθηκαν για τον τρόπο κατασκευής καυσίμων, λιπαντικών, πρόσθετων και πετροχημικών.

Στη συνέχεια επέστρεψαν στο σχολείο, όπου και γευμάτισαν. Νωρίς το απόγευμα επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό πάρκο της  Szazhalombatta, μοναδικό στο είδος του, αφού φιλοξενεί ανακατασκευασμένους οικισμούς της εποχής του χαλκού και της εποχής του σιδήρου. Οι μαθητές ήρθαν σ’ επαφή με τα εργαλεία, τα σπίτια, τα κτίσματα της προϊστορικής περιόδου και παρακολούθησαν σε τύμβο της εποχής του σιδήρου – ειδικά διαμορφωμένο κατά τα πρότυπα των προϊστορικών – ταφικά έθιμα με τη βοήθεια πολυμέσων. Η επίσκεψη έκλεισε με την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων από χαλκό. H περιοχή της  Szazhalombatta  κατοικήθηκε από την εποχή του χαλκού, ενώ στην περιοχή του αρχαιολογικού πάρκου ήρθαν στο φως 100 περίπου τάφοι ευγενών, γεγονός στο οποίο η πόλη οφείλει το όνομά της.

Η τελευταία μέρα Πέμπτη 30/ 3 περιελάμβανε ξενάγηση στη Βουδαπέστη για δεύτερη φορά. Ο λόφος Gellert ήταν η πρώτη στάση, απ’ όπου απολαμβάνει κανείς την πανοραμική θέα της πόλης και τον Δούναβη. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από το άγαλμα της ελευθερίας στην κορυφή του λόφου, ορατό από κάθε πλευρά της πόλης .

Επόμενος σταθμός, το κάστρο της Βούδας, όπου υπήρχε το βασιλικό παλάτι χτισμένο από τον 13ο αιώνα. Σήμερα η περιοχή του κάστρου στεγάζει την Εθνική Πινακοθήκη, την Εθνική Βιβλιοθήκη και άλλα μουσεία και μνημεία. Στην ευρύτερη περιοχή του κάστρου οι μαθητές θαύμασαν την εκκλησία του Matthias στην οποία στέφονταν Ούγγροι βασιλείς.

Αξεπέραστης ομορφιάς ο Πύργος των Ψαράδων  υπήρξε η επόμενη στάση. Νέο ρωμαϊκού ρυθμού κτίριο , περιστοιχισμένο από επτά πυργίσκους (αντιπροσωπεύουν τις 7 φυλές των Μαγυάρων) προσφέρει καταπληκτική θέα στον Δούναβη και την περιοχή της Πέστης κι είναι ίσως το ωραιότερο κτίριο της Βουδαπέστης!

Η επόμενη στάση, μετά το μεσημεριανό γεύμα, ήταν η πλατεία των ηρώων, στο τέρμα της λεωφόρου Andrassy. Πρόκειται για μία πλατεία με αγάλματα όλων των σημαντικών προσώπων στην ιστορία της χώρας. Στο κέντρο της υψώνεται  η στήλη της χιλιετίας, ύψους 36 μέτρων. Στήθηκε το 1896 για τον εορτασμό των 1000 χρόνων ιστορίας των Μαγυάρων – με τον αρχάγγελο Γαβριήλ στην κορυφή, σύμβολο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Από το 2002 συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Oυνέσκο.

Από  την πλατεία των ηρώων οι αποστολές οδηγήθηκαν στην είσοδο του δημόσιου πάρκου της Βουδαπέστης, που αποτέλεσε και τον τελευταίο σταθμό τους. Το Vajdahunyard κάστρο, αντίγραφο κάστρου της Τρανσυλβανίας, χτίστηκε εδώ για να καταδείξει τα διαφορετικού αρχιτεκτονικού στυλ οικοδομήματα που βρέθηκαν στην Ουγγαρία. Το κάστρο περιβάλλεται από μια τεχνητή λίμνη που τον χειμώνα μετατρέπεται σε εντυπωσιακό παγοδρόμιο.

Η τελευταία μέρα περιελάμβανε θερμή υποδοχή από τον Δήμαρχο της πόλης σε ειδική τελετή στο χώρο του δημαρχείου, όπου δόθηκαν αναμνηστικά και πληροφορίες για την ιστορία της πόλης που τόσο θερμά μας φιλοξένησε για πέντε ημέρες, τη Szazhalombatta.

Η ανταλλαγή δώρων που ακολούθησε επισφράγισε μια φιλία μεταξύ των Ευρωπαίων μαθητών και καθηγητών, στο πλαίσιο της οποίας οι διαφορές αμβλύνονται, οι κουλτούρες αλληλοεπιδρούν και οι ανθρώπινες αξίες υπερισχύουν.

Το τριετές  ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ “Save today survive tomorrow”  όπου πήραν μέρος, ταξιδεύοντας σε 6 χώρες, 24 μαθητές του γυμνασίου Πτελεού, έλαβε τέλος. Οι μοναδικές εμπειρίες, οι αξέχαστες αναμνήσεις και τα έντονα συναισθήματα που όλοι μας ζήσαμε σ’ αυτό το τριετές ταξίδι  αποδεικνύουν  ότι η ανθρώπινη αξία είναι η κυρίαρχη και η μόνη λύση στα προβλήματα της εποχής μας.

 


Σχετικά Άρθρα

Επαναλειτουργεί η Φιλαρμονική του Δήμου Αλμυρού

Επαναλειτουργεί η Φιλαρμονική του Δήμου Αλμυρού

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του Δήμου Αλμυρού σχετικά με την επαναλειτουργία της Φιλαρμονικής: Όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί…
Στον Βόλο και στον Αλμυρό ο Μητροπολίτης Κινσάσας Θεοδόσιος

Στον Βόλο και στον Αλμυρό ο Μητροπολίτης Κινσάσας Θεοδόσιος

Στην Τοπική μας Εκκλησία θα βρεθεί από τη Κυριακή 24/11 έως τη Δευτέρα 25/11, ο ιεραπόστολος Σεβ.…
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 62ο συνέδριο του Διεθνούς τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων στην Ρώμη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 62ο συνέδριο του Διεθνούς τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων στην Ρώμη

Τα θέματα – οι εκλογές H ελληνική εκπροσώπηση στο Δ.Σ. Την Παρασκευή 15 και το Σάββατο…