• 3 Απριλίου, 2015

Καταδυτικά: Όχι οι Συλλογικοί τοπικοί φορείς – Ναι το Δημοτικό Συμβούλιο – video, φωτο

Καταδυτικά: Όχι οι Συλλογικοί τοπικοί φορείς – Ναι το Δημοτικό Συμβούλιο – video, φωτο

Μετά από την αίτηση της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης ήρθε το θέμα των Καταδυτικών Πάρκων για νέα κυρίως διαβούλευση, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης (1η Απριλίου).

Στην εβδομάδα που πέρασε τα Τοπικά Συμβούλια της Σούρπης και της Αμαλιάπολης, κατά πλειοψηφία και με κάποιους με επιφύλαξη, ψήφισαν υπέρ των καταδυτικών πάρκων. Εν τω μεταξύ η Περιφέρεια, σε ειδικό συμβούλιο, μετά από ισχυρή παρουσία και διαφωνία τοπικών φορέων αποφάσισε το πάγωμα της διαδικασίας ένταξης και τη διαβούλευση στο Βόλο.

Θυμίζουμε το έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ των Δημάρχου και Νίκου Τσανή, σχετικά με το ψήφισμα των αλιέων και την γνωμοδότηση της τοπικής κοινωνίας της Αμαλιάπολης, κυρίως.

Στη διαβούλευση της Τετάρτης παρέστησαν και πήραν τον λόγο οι παρακάτω φορείς και μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν ως εξής:

Πρόεδρος Αλιέων Αμαλιάπολης, Ευσταθίου: Παραμένουμε αρνητικοί μέχρι να αλλάξει ο νόμος

Μέλος των αλιέων, Γεωργιάδης: Ακούσαμε σε εκπομπή του TRT τον κ. Δήμαρχο να λέει ότι τα καταδυτικά θα γίνουν είτε θέλουν είτε όχι… Οι 40-50 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, δημιουργούν 1.000 ανεργίας… Θα αιτηθούμε αποζημιώσεων… Ούτε ρομαντική βαρκάδα δεν θα μπορούν να πάνε οι παραθεριστές και κάτοικοι.

Πολιτιστικός Σύλλογος Σούρπης οι Νήες, Κίνηση Πολιτών Σούρπης, Στεργίου Πηνελόπη: Υπάρχουν κάποιες διαπιστώσεις: Είναι πολλά τα νομικά κενά και οι αντιφάσεις, είναι τόσο μεγάλες οι εκτάσεις που αποκλείουμε όλο τον Παγασητικό, δεν είμαστε ενημερωμένοι τελικά για τις συνέπειες της καθημερινότητάς μας.

Κίνηση Νέων Αμαλιάπολης, Αποστόλης Ρήγας: το θέμα ήταν συζήτηση και όχι απόφαση κατά την ενημέρωση του κ. Μάγκλη, του οποίου η τοποθέτηση ήταν οικονομική ζημιά 300.000 ευρώ μέσα στη δεκαετία. Θέλετε να ζημιώσετε τον Δήμο;

Επισκέπτες παραθεριστές, φίλοι του Παγασητικού, Δημητριάδης Παναγιώτης: Έπρεπε να έχει μεγάλες απαιτήσεις η  Περιφέρεια. Να γίνουν τα καταδυτικά, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια.

Κίνηση Πολιτών Σούρπης, Γκρίνιας Νίκος: Το καταδυτικό πάρκο είναι καταστροφή. Να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι είναι άλλο το νομικό πλαίσιο για τα καταδυτικά, άλλο για τους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους. Ποιο από τα δυο θα εφαρμοστεί και σε ποιες περιοχές; Όταν θα ξέρετε το νομικό πλαίσιο, να μας καλέσετε πάλι.

Εν Δράσει, Χρήστος Καραζούπης: Ξέρουμε καλά ότι η εταιρία είναι η «Ατλαντίς» και ποιοι κρύβονται πίσω από την εταιρία. Η εταιρία πηγαίνει στο υπουργείο όταν είναι το φιλέτο μεγάλο, στην Περιφέρεια όταν είναι πιο μικρό. Γνωρίζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση για ποιο σκοπό θα δώσει χρήματα… Πανηγυρίζουν για τα χρήματα των επενδύσεων και οι πολίτες στην γωνία. Ποιος τους ρώτησε αν θα γίνει διαβούλευση από πάνω προς τα κάτω ή από κάτω προς τα πάνω; Εμείς θα αναπτύξουμε τον Δήμο, όπως θέλουμε εμείς. Όχι, να λένε ότι δεν θέλουμε την ανάπτυξη. Πρέπει να ξεκινήσουν από τους πολίτες για να φτάσουν μέχρι το Υπουργείο.

Αιολίς Πτελεού, Ρούτσιας Κώστας: Τα τετραγωνικά χιλιόμετρα που προβλέπονται, μέχρι τώρα εφαρμόζονται σε καταδυτικά στους υφάλους και στους ωκεανούς. Έπεσε τόσο έξω η μελέτη; Ποιος θα έχει τη διαχείριση; Ποια θα είναι τελικά η έκταση; Θα υπάρχει εισιτήριο, ανταποδοτικότητα; Παντού στους αρχαιολογικούς χώρους υπάρχει εισιτήριο… Λήφθηκε υπ’ όψιν η ιδιαιτερότητα του κόλπου του Πτελεού; Η διασφάλισή της; Είναι λάθος τα σημεία.

Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ντούρος Στάθης: Υπάρχει από το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνη διπλή δέσμευση, ότι παγώνουν οι διαδικασίες και ότι θα γίνει διαβούλευση στο Βόλο. Υπάρχει κίνδυνος παραχώρησης αιγιαλού, το προβλέπει ο νόμος. Υπάρχει περίπτωση χερσαίας επένδυσης με παραχώρηση στεριάς και θάλασσας. Συμφωνούν εναντίον των καταδυτικών πολλοί. Μια σειρά συλλογικών τοπικών φορέων είναι αντίθετοι.

 

Μετά την τοποθέτηση των φορέων ο Νίκος Τσανής κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να ανακαλέσουν την προηγούμενη απόφαση, να παγώσουν, τη διαδικασία. Συγκεκριμένα είπε: «Φέραμε το θέμα γιατί θέλαν να μας δώσουν γουρούνι στο σακί. Ξέραμε ότι οι συλλογικοί φορείς διαφωνούν. Αποκαλύφθηκε αν ήμουν ακριβής σε αυτό ή όχι. Χωροθέτηση δεν υπάρχει. Στο επιχειρησιακό κλείνουν τους ψαρότοπους. Τα πρώτα 5 χρόνια θα χάσουμε 400.000 ευρώ. Το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού είναι θετικό στην αναπτυξιακή πρωτοβουλία με απαραίτητες προϋποθέσεις, την αλλαγή του νομικού πλαισίου, την περιφρούρηση των συμφερόντων των επαγγελματιών και επαγγελμάτων της περιοχής, την αξιοποίηση της δημόσιας περιούσιας προς όφελος της κοινωνίας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας στην τελική πρόταση.

Με τα σημερινά δεδομένα όπως είναι διαμορφωμένα, ανακαλούμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού στις 18/2 σχετικά με την «Κατασκευή υποβρυχίων μουσείων και καταδυτικών πάρκων στο δυτικό Παγασητικό», παγώνουμε κάθε διαδικασία του εγχειρήματος από πλευράς του Δήμου Αλμυρού και θα επανέλθουμε μόνο αν υπάρξουν νέα ευνοϊκά δεδομένα για την ανάπτυξη της περιοχής μας και με την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

 

Τέλος ο Δήμαρχος Δημήτρης Εσερίδης, μεταξύ άλλων είπε: Πασχίζουμε για το καλύτερο. Έχουμε σύστημα και λόγο. Σήμερα τοπικοί κοινωνία είναι οι αιρετοί, είναι αυτοί που εκλέγονται, είναι τα τοπικά συμβούλια, τα οποία έχουν αποφανθεί. Κοινωνία είναι και οι εστιάτορες και οι ξενοδόχοι.

Η πρότασή μας είναι να μείνουμε στην απόφασή μας και να μη ξεπερνούν τα καταδυτικά πάρκα τα 300 στρέμματα. Να γίνει ένα καταδυτικό πάρκο και τρεις επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι.

 

Τελικά ψηφίστηκε εκ νέου το «ναι» στα καταδυτικά πάρκα, με λιγότερες αυτή τη φορά ψήφους. Δώδεκα σύμβουλοι ψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου, 5 την πρόταση της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης, όχι είπε ο Σπύρος Ράππος, λευκό ψήφισε ο Ηλίας Δαλακούρας και 2 ψήφισαν αναβολή.

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Νίκη δίχως αντίκρυσμα για τον Πρωτεσίλαο

Νίκη δίχως αντίκρυσμα για τον Πρωτεσίλαο

  Δίχως αντίκρυσμα ήταν η νίκη για τον Πρωτεσίλαο στο Στεφανοβίκειο καθώς η ομάδα του Πτελεού…
Με ήττα αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική ο Αχιλλέας

Με ήττα αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική ο Αχιλλέας

Ο Αχιλλέας αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική με βαριά εντός έδρας ήττα καθώς έχασε 2-8 από τη…
Κυριακή των Μυροφόρων – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Κυριακή των Μυροφόρων – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Τρίτη Κυριακή από του Πάσχα σήμερα και η Εκκλησία μας συνεχίζει να μας κρατά ζωντανά στη…