• 26 Οκτωβρίου, 2014

Ενωτική Δημοτική Κίνηση – Κατάργηση διοικητικών δομών κοινωνικής πολιτικής και Υπηρεσιών προς τους πολίτες (έκδοση 25-10-2014)

Ενωτική Δημοτική Κίνηση – Κατάργηση διοικητικών δομών κοινωνικής πολιτικής και Υπηρεσιών προς τους πολίτες (έκδοση 25-10-2014)

Η νέα Δημοτική αρχή, προφασιζόμενη και εκμεταλλευόμενη την ελλιπή και λανθασμένη οργάνωση και διαχείριση από πλευράς της προηγούμενης προχώρησε στην κατάργηση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου το οποίο κάλυπτε διοικητικά και οργανωτικά τους τομείς κοινωνικής πολιτικής του Δήμου (ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι, κοινωνική μέριμνα, ωδείο, πολιτισμός, αθλητισμός.)

Με δεδομένη την ανεπάρκεια της προηγούμενης Δημοτικής αρχής στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, η λύση που έπρεπε να προκριθεί ήταν η σωστή και ολοκληρωμένη οργάνωση όλων των δομών για την ενίσχυση και διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής προς τους δημότες και όχι το ξήλωμα και η συρρίκνωση.

Προφανώς και η νέα Δημοτική αρχή κινείται στην ίδια και πιθανόν χειρότερη κατεύθυνση με την προηγούμενη αρχίζοντας να υποβαθμίζει περαιτέρω την κοινωνική πολιτική του Δήμου σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς.

Η κύρια άποψη που διατύπωσε ότι με το κλείσιμο του Νομικού Προσώπου θα υπηρετήσει τη διαφάνεια και θα αποδώσει ευθύνες κακοδιαχείρισης, αν υπάρχουν, δεν ευσταθεί αλλά κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση. Η διαφάνεια και η απόδοση ευθυνών δεν παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον καταργώντας δομές, αλλά υπηρετείται με το Νομικό πρόσωπο ανοιχτό οργανώνοντας  και ελέγχοντας ορθά και αυστηρά.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφήνει μετέωρη την λειτουργία του Δημοτικού ωδείου και του ΚΑΠΗ. Ήδη η Δημοτική αρχή σχεδιάζει να κλείσει το ΚΑΠΗ (αναστολή λειτουργίας). Τα θέματα πολιτισμού αφήνονται στην τύχη τους καθώς ο Δήμος δεν έχει ούτε πολιτιστική επιτροπή. Επίσης είναι πιθανόν να μπούνε σε κίνδυνο θέσεις εργαζομένων και να έχουμε απολύσεις.

 

Κατά τη γνώμη μας,  το κλείσιμο του Νομικού Προσώπου στερεί από το δήμο διοικητικά τη δυνατότητα να διευρύνει και να επεκτείνει τις υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής στο παρόν και στο μέλλον εξασφαλίζοντας να καλύπτουν ολόκληρο το Δήμο και να είναι διαχρονικές. Επίσης στερεί δυνατότητες ευελιξίας και αποφυγή γραφειοκρατίας στα θέματα αυτά.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις σημερινές συνθήκες κρίσης σε όσους Δήμους επεκτάθηκε σοβαρά η κοινωνική πολιτική (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, δομές αλληλεγγύης κ.α.) το κύριο βάρος το σήκωσαν τα Νομικά πρόσωπα.

 

Το κρίσιμο ερώτημα που αφορά όλους τους δημότες είναι: «Θέλουμε ένα σύγχρονο δήμο ο οποίος θα δίνει προτεραιότητα και σε θέματα κοινωνικής πολιτικής ή θα γυρίσουμε πίσω και θα διαχειριζόμαστε το δήμο ως άθροισμα κοινοτήτων συρρικνώνοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες;»

 

Η δημοτική αρχή επίσης προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας δημοτικών γεωτρήσεων άρδευσης για 1500 στρέμματα της περιοχής του Πλατάνου, καθώς και την κατάργηση δυνατότητας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε ψαράδες και επισκέπτες στο λιμάνι της Αμαλιάπολης υποβαθμίζοντας περαιτέρω την λειτουργία του. Και για τα δύο θέματα η αιτία ήταν πάλι η ανεπαρκής και λανθασμένη διαχείριση από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Αγνοήθηκαν με ιδιότυπο αυταρχικό τρόπο οι αποφάσεις των Τοπικών συμβουλίων Πλατάνου και Αμαλιάπολης οι οποίες ήταν αντίθετες με την πρόταση της Δημοτικής αρχής και πρότειναν ολοκληρωμένη και αυστηρή διαχείριση και στις δύο περιπτώσεις. Αποτελεί πρώτο δείγμα αντίληψης της Δημοτικής αρχής για την θέση και θέληση των τοπικών κοινωνιών.

 

Εμείς ως Ενωτική Δημοτική Κίνηση καλούμε τους δημότες σε επαγρύπνηση και δεσμευόμαστε να διεκδικούμε με τις παρεμβάσεις μας ένα σύγχρονο δήμο με κοινωνικό πρόσωπο που θα στέκεται στο πλευρό των δημοτών και των τοπικών κοινωνιών.

 

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της

Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης

Νίκος Τσανής

Δημήτρης Τσούτσας


Σχετικά Άρθρα

Κυριακή της Σαμαρείτιδος – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Κυριακή της Σαμαρείτιδος – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Ο Κύριος, ο Δημιουργός και εξουσιαστής των πάντων, έρχεται σήμερα να ζητήσει λίγο νερό. Όχι όμως…
Βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης από τους Μικρασιάτες Αλμυρού

Βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης από τους Μικρασιάτες Αλμυρού

Την εξαιρετική εκδήλωση «Άλωση της Κωνσταντινούπολης, 571 χρόνια μετά, τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω» παρουσίασαν…
Μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Αλμυρού

Μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Αλμυρού

Τη συμμετοχή του Δήμου Αλμυρού στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις…