• 14 Αυγούστου, 2014

Πώς καθιερώθηκε, από το 1984, το πανηγύρι της Ευξεινούπολης

Πώς καθιερώθηκε, από το 1984, το πανηγύρι της Ευξεινούπολης

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου

Το πανηγύρι της Ευξεινούπολης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1984. Μέχρι τότε το χωριό δεν είχε κάποια άλλη ανάλογη εκδήλωση, εκτός από το καρναβάλι, που γινόταν σε πιο οργανωμένη μορφή από τα προηγούμενα χρόνια.

Εκείνη την εποχή η Αθλητική Ένωση «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ευξεινούπολης διέθετε ένα ιδιαίτερα δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόεδρο τον Κώστα Μιχαλακόπουλο, το οποίο κατάφερε να ανεβάσει την ομάδα από τη Β’ κατηγορία που βρισκόταν στην Α’, να την καθιερώσει σαν μία από τις καλύτερες ομάδες στη Μαγνησία, κερδίζοντας τον απόλυτο σεβασμό όλων των Σωματείων, να αποτελέσει πόλο έλξης για τους νέους ποδοσφαιριστές και γενικότερα να αποκαταστήσει το όνομα του χωριού στα αθλητικά δρώμενα του Νομού.

Η ομάδα της Ευξεινούπολης, που ιδρύθηκε το 1959 και μετράει ήδη 55 ολόκληρα χρόνια ζωής, είχε προστάτιδά της την Παναγία. Η γνώση αυτή στάθηκε η αφορμή που γέννησε τη σκέψη για την οργάνωση ενός πανηγυριού, τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, όπου γιόρταζε και η εκκλησία του χωριού, η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στην αρχή τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα. Την πρώτη χρονιά η οργάνωση ενός πανηγυριού που θα είχε ανταπόκριση από τον κόσμο έγινε ακόμα πιο δύσκολη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν εκείνο το καλοκαίρι. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας έκανε τη σκέψη να δημιουργήσει καλού – κακού έναν στεγασμένο χώρο, μέσα στο γήπεδο του χωριού, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει 500 άτομα περίπου.

Όπως όμως μας πληροφορούν οι πρωτεργάτες, η καλή Παναγιά τα έφερε όλα καλά, αφού ο καιρός βοήθησε τελικά, και ο κόσμος από την Ευξεινούπολη αλλά και την ευρύτερη περιοχή προσήλθε και αγκάλιασε αμέσως το πανηγύρι, που από την αρχή καθιερώθηκε να γίνεται δύο συνεχόμενες ημέρες. Την παραμονή της γιορτής της Παναγίας, μετά τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό και την περιφορά της εικόνας, και ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.

Σ’ εκείνο το πρώτο πανηγύρι η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, γεγονός στο οποίο συντέλεσε και η πολύ καλή ορχήστρα, έτσι ώστε αρκετοί από τους επισκέπτες χρειάστηκε να αυτοεξυπηρετηθούν, αφού τα παιδιά της ομάδας δεν προλάβαιναν πλέον να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας μαζί με τους ποδοσφαιριστές ανέλαβαν τα δύο πρώτα χρόνια την εξυπηρέτηση του κόσμου και συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην οργάνωση της εκδήλωσης, στην οποία για πρώτη φορά καθιερώθηκε το σουβλάκι και το λουκάνικο, ενώ μέχρι τότε στα πανηγύρια συνηθίζονταν να σερβίρονται ψητά κρέατα. Ένα λυόμενο που υπήρχε μέσα στο πάρκο της Ευξεινούπολης, διαμορφώθηκε από την ομάδα και έγινε ο χώρος προετοιμασίας για το σερβίρισμα των ποτών και των εδεσμάτων.

Η Κοινοτική Αρχή του χωριού, επί προεδρίας Χριστόφορου Παυλίδη τότε, καθώς και οι τοπικοί παράγοντες, από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την προσπάθεια και παρείχαν σημαντική βοήθεια στην οργάνωση του πανηγυριού, παραχωρώντας το χώρο, καθώς και αυτοκίνητο για τη μεταφορά τραπεζοκαθισμάτων, και όλου του απαραίτητου εξοπλισμού.

Το πάρκο της Ευξεινούπολης, που τότε είχε τελείως διαφορετική μορφή από τη σημερινή, ήταν περιφραγμένο και γεμάτο πεύκα τα οποία προκαλούσαν πολλές αλλεργίες. Οι περισσότεροι από μας είναι σίγουρο ότι θα θυμόμαστε τις αμέτρητες κάμπιες που κρέμονταν από τα δέντρα και ανά πάσα στιγμή έκαναν …βουτιές στα τραπέζια.

Αργότερα, επί προεδρίας Σταύρου Παπαδόπουλου, άρχισε η διαμόρφωση του πάρκου με την κοπή των πεύκων και τη φύτευση πλατάνων, ενώ επί προεδρίας Δημητρίου Εσερίδη το πάρκο πήρε σχεδόν τη σημερινή του μορφή, με την κατασκευή του συντριβανιού και του πολιτιστικού κέντρου, το οποίο αποπερατώθηκε επί Δημαρχίας Στέργιου Κοντογεωργάκη, με τον Ηρακλή Παπαδόπουλο τότε πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του χωριού.

Μετά την πρώτη εκείνη επιτυχημένη προσπάθεια, η ομάδα συνέχισε για μερικά χρόνια να έχει την ευθύνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, ενώ  αργότερα την ανέλαβαν ιδιώτες, αφού κάτι τέτοιο ήταν πλέον εξαιρετικά δύσκολο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η «ΔΗΜΗΤΡΑ» ανέλαβε και πάλι τη διοργάνωση του πανηγυριού.

Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας, όσο και σε όλους τους αθλητές της, που με ζήλο και ενθουσιασμό συμμετείχαν σ’ αυτήν την προσπάθεια, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί τελικά το πανηγύρι στην Ευξεινούπολη.

Οι ευχές όλων των κατοίκων του χωριού, αλλά και όλων εκείνων που αγαπούν την ομάδα και τον αθλητισμό, είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΔΗΜΗΤΡΑΣ» να πορεύεται πάντα με ζήλο και προγραμματισμό, για το καλό της αθλητικής οικογένειας της Ευξεινούπολης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.


Σχετικά Άρθρα

Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή βράβευσε τα σχολεία από τις Εκπαιδευτικές Περιφέρειες…
Με τον Ελληνισμό της Νοτίου Αμερικής συναντήθηκε ο Χρήστος Μπουκώρος

Με τον Ελληνισμό της Νοτίου Αμερικής συναντήθηκε ο Χρήστος Μπουκώρος

Με τον Ελληνισμό της Νοτίου Αμερικής συναντήθηκε το τελευταίο πενθήμερο, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, στο…
Νέο Επιμελητήριο Μαγνησίας: Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι η αμφισβήτηση πτωχευμένων πολιτικών

Νέο Επιμελητήριο Μαγνησίας: Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι η αμφισβήτηση πτωχευμένων πολιτικών

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του κινήματος “Νέο Επιμελητήριο Μαγνησίας” με επικεφαλής τον κ. Λιαδέλη: Επιλογή συνειδητής αποδοκιμασίας…