• 12 Αυγούστου, 2014

Η εκδρομή – προσκύνημα των Βλάχων στην Πόλη

Η εκδρομή – προσκύνημα  των Βλάχων στην Πόλη

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδρομή του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού στην Κωνσταντινούπολη από την Τετάρτη 30 Ιουλίου έως και την Κυριακή 3 Αυγούστου.

Το απόγευμα της Τετάρτης οι 40 συμμετέχοντες αναχώρησαν από τα γραφεία του Συλλόγου στις 19:30 για να φθάσουν το πρωί της Πέμπτης στην μόνη πόλη του κόσμου η οποία βρίσκεται μοιρασμένη ανάμεσα σε δύο Ηπείρους (Ευρώπη – Ασία) και για 1500 χρόνια υπήρξε πρωτεύουσα του Βυζαντινού μεγαλείου. Αμέσως το πρόγραμμα ξεκίνησε με επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Μπαλουκλί και τη μονή Βλαχερνών. Το απόγευμα σειρά είχε μία δίωρη κρουαζιέρα στο μαγευτικό Βόσπορο με τα πλούσια προάστια και τις δύο εντυπωσιακές κρεμαστές γέφυρες, που ενώνουν Ευρώπη και Ασία.

Την επόμενη μέρα σειρά είχε η επίσκεψη στην ιστορική Αγία Σοφία, τις Βασιλικές Δεξαμενές του Ιουστινιανού, τον παλιό Ιππόδρομο, όπου έγινε η «Στάση του Νίκα» και όπου υπάρχει ανάμεσα σε άλλα μνημεία και το κάτω μέρος του περίφημου Χάλκινου Τρίποδα των Πλαταιών, που  κοσμούσε κάποτε το χώρο απέναντι από το μεγάλο βωμό του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, γνωστό και ως «Στήλη των Όφεων» και το οποίο μετέφερε στην Πόλη ο Μ. Κωνσταντίνος. Στη συνέχεια οι επισκέπτες ήταν ελεύθεροι για ψώνια στην σκεπαστή αγορά του Καπανλί Τσαρσί με τα 4.400 καταστήματα. Το βράδυ υπήρχε διασκέδαση σε κέντρο με ανατολίτικους χορούς.

Το Σάββατο όλη η ομάδα επισκεφθήκαμε το νησί της Χάλκης με τα παλιά αρχοντικά των Ελληνικών και Αρμένικων οικογενειών και ξεναγήθηκε στην ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης από τον βολιώτικης καταγωγής Πατέρα Καισάρειο.  Κατόπιν επισκεφθήκαμε την Πρίγκηπο, το μεγαλύτερο νησί, το οποίο αποτελεί πλέον ένα διάσημο τουριστικό θέρετρο και οι εκδρομείς γνώρισαν το Γιώργο Σταμπουλίδη το μόνο Έλληνα επιχειρηματία που έχει απομείνει πλέον στο νησί. Το ίδιο απόγευμα συνεχίστηκε με επίσκεψη στην Αιγυπτιακή αγορά μπαχαρικών και το βράδυ έκλεισε με έξοδο στην πλατεία Ταξίμ όπου χτυπά η καρδιά της Πόλης.    

Την επόμενη μέρα, Κυριακή πρωί, ήρθε η ώρα της αναχώρησης από την Κωνσταντινούπολη με μία μικρή στάση στο Πατριαρχείο για το άναμμα ενός κεριού κατά τη διάρκεια της Κυριακάτικης λειτουργίας. Ο δρόμος της επιστροφής ήταν μακρύς αλλά το κέφι των συμμετεχόντων και το τραγούδι  -ελληνικό και βλάχικο- με προεξάρχοντα τον αειθαλή Βασίλη Μπέλλο ήταν η καλύτερη συντροφιά, μέχρι την άφιξη της ομάδας περασμένα μεσάνυχτα πίσω στον Αλμυρό.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες, τις κυρίες που έφτιαξαν και προσέφεραν πίτες και γλυκά, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και το πρακτορείο του Νικολάου Τσινή για την όλη οργάνωση της εκδρομής.

Τελικά, αυτή η Πόλη γοητεύει, ξυπνάει μνήμες, συγκινεί αλλά και λίγο πονάει…


Σχετικά Άρθρα

Κυριακή της Σαμαρείτιδος – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Κυριακή της Σαμαρείτιδος – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Ο Κύριος, ο Δημιουργός και εξουσιαστής των πάντων, έρχεται σήμερα να ζητήσει λίγο νερό. Όχι όμως…
Βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης από τους Μικρασιάτες Αλμυρού

Βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης από τους Μικρασιάτες Αλμυρού

Την εξαιρετική εκδήλωση «Άλωση της Κωνσταντινούπολης, 571 χρόνια μετά, τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω» παρουσίασαν…
Μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Αλμυρού

Μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Αλμυρού

Τη συμμετοχή του Δήμου Αλμυρού στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις…