• 26 Σεπτεμβρίου, 2013

Η εκδρομή του Συλλόγου Βλάχων στην Κορυτσά

Η εκδρομή του Συλλόγου Βλάχων στην Κορυτσά

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδρομή που διοργάνωσε ο Σύλλογος Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού με τη συνεργασία του Συλλόγου Βλάχων Βόλου, στην πατρογονική γη της Βορείου Ηπείρου το περασμένο Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωί του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου 75 εκδρομείς αναχώρησαν από τα γραφεία του Συλλόγου και μέσω του συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής το μεσημέρι έφτασαν στην πόλη της Κορυτσάς.

Εκεί επισκέφτηκαν τις παλιές εργατικές κατοικίες σοβιετικού τύπου και τα πανέμορφα αρχοντικά. Έγινε προσκύνημα στον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό που χτίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, καθώς το καταπληκτικό μουσείο εθνογραφίας και μεσαιωνικής τέχνης που βρίσκεται κοντά  στο Ναό. Η Κορυτσά παλιά ήταν το κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αλβανίας κλπ. Η πόλη εκτός από σημαντικό εμπορικό αποτελούσε και πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής από τον 18ο αιώνα, με πλήθος ελληνικών σχολίων να λειτουργούν σε αυτή.

Το βράδυ η αποστολή έμεινε σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Πόγραδετς ακριβώς πάνω στη λίμνη Οχρίδα, ενώ μετά το δείπνο ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα. Την επόμενη μέρα, Κυριακή πρωί, η ομάδα αναχώρησε για μία από τις σπουδαιότερες μητροπόλεις των Βλάχων ανά τους αιώνες, την Μοσχόπολη, η οποία υπήρξε μεγάλο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο του 18ου αιώνα στην Βαλκανική χερσόνησο με 24 ορθόδοξες εκκλησιές, Ακαδημία, βιβλιοθήκη και τυπογραφείο ενώ ο πληθυσμός της κάποτε ξεπέρασε τους 50,000 κατοίκους. Λόγω της συμβολής της πόλης στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό η πόλη αναφέρεται στην εποχή της ακμής της και ως «Νέα Αθήνα» ή «Νέος Μυστράς».

Μνημείο αδιάσειστο ο Ι. Ν. Αγ. Νικολάου με σπάνιες αγιογραφίες που παρά το μένος των Τουρκαλβανών διατηρούνται έως σήμερα. Βλάχος ο ιερέας Θωμάς Σαμαράς μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τα ελληνικά ονόματα των οικογενειών που ζουν ακόμη εκεί. Πολλά από τα μέλη μας άκουσαν τα ονόματα των οικογενειών τους. Ο Ι.Ν. του Αγίου Χαραλάμπους, αν και ερειπωμένος, είναι άλλος αδιάψευστος μάρτυρας της ανθούσας κάποτε άλλης ενορίας της ίδιας πόλης, η οποία φαίνεται καθαρά ότι και μεγάλη ήταν και εύπορη από την εμπορική δραστηριότητα των Βλάχων κατοίκων της.  

Το μεσημέρι μαζί με την ορχήστρα διασκεδάσαμε σε ένα πανέμορφο εστιατόριο της περιοχής και κατά την επιστροφή είδαμε και τη γραφική Καστοριά, όπου σταματήσαμε για τον απογευματινό μας καφέ. Αργά το βράδυ γεμάτοι εντυπώσεις, εικόνες και όμορφα συναισθήματα η αποστολή επέστρεψε στον Αλμυρό.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί όσους το εμπιστεύθηκαν και συμμετείχαν στην εκδρομή, το ταξιδιωτικό γραφείο «ΒΙΣ ΤΡΑΒΕΛ» του Βόλου και τον κ. Βισβίκη Νικόλαο για την άψογη οργάνωση και εκτέλεση του προγράμματος.


Σχετικά Άρθρα

Κυριακή της Σαμαρείτιδος – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Κυριακή της Σαμαρείτιδος – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Ο Κύριος, ο Δημιουργός και εξουσιαστής των πάντων, έρχεται σήμερα να ζητήσει λίγο νερό. Όχι όμως…
Βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης από τους Μικρασιάτες Αλμυρού

Βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης από τους Μικρασιάτες Αλμυρού

Την εξαιρετική εκδήλωση «Άλωση της Κωνσταντινούπολης, 571 χρόνια μετά, τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω» παρουσίασαν…
Μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Αλμυρού

Μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Αλμυρού

Τη συμμετοχή του Δήμου Αλμυρού στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις…