• 12 Ιουνίου, 2013

Οι φορείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου σε αγώνα διάσωσης παλαιών βιβλίων

Οι φορείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου σε αγώνα διάσωσης παλαιών βιβλίων

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού, στα μέσα του φετινού χειμώνα και αφού ανακάλυψε στην αποθήκη του σχολείου παλιά και πολύτιμα βιβλία, πρότεινε τη συλλογή τους, φύλαξη, διατήρηση και έκθεσή τους στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου.

Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Στέφανος Πίος, ανταποκρίθηκε άμεσα και με την άδεια του Δήμου Αλμυρού, άρχισαν με τους γονείς – εθελοντές το σχεδιασμό για την υλοποίηση της ιδέας. Επίσης, στην πορεία, ανακάλυψαν «θησαυρούς» και σε άλλα, κλειστά πλέον, σχολεία της περιοχής, τα οποία περισυνέλλεξαν, επίσης με την άδεια των φορέων και ως προσωρινή, αλλά και μόνη λύση, αφού δεν υπάρχει χώρος αυτή τη στιγμή κατάλληλος για τη φύλαξή τους, αλλά δεν υπάρχει και διαθέσιμο προσωπικό του Δήμου.

Σήμερα, ήδη, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 500 βιβλία, από τα σχολεία: Κροκίου, Ανθοτόπου, Αργιλοχωρίου, Πέρδικας και 2ου Σχολείου Αλμυρού. Σημαντική βοήθεια στην καταγραφή των βιβλίων –εθελοντικά- παρείχε η Χρυσούλα Κολίτσα, βιβλιοθηκονόμος.

Εκτός των βιβλίων, βρέθηκαν και άλλα αντικείμενα αξίας, όπως χάρτες και διάφορα αντικείμενα που πλαισίωναν το έργο του δασκάλου στις τάξεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε χάρτη του Ρήγα Φερραίου, βιβλίο του 1913 με τίτλο «Σχολικός γιατρός», βιβλίο του 1915 του Κων/νου Δ. Σπυρίδη, «Η φορολογία της πείνης», η παιδαγωγική του Κοραή…

Σε άλλο χώρο του 2ου Δημοτικού λειτουργεί η βιβλιοθήκη του σχολείου, με βιβλία κυρίως για παιδιά. Είναι συγκινητικές οι δωρεές και στις δύο βιβλιοθήκες. Να επισημάνουμε ότι στην βιβλιοθήκη των παλαιών βιβλίων δεν δανείζονται τα βιβλία, μπορεί όμως κανείς να τα διαβάσει επί τόπου.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ενώ θα έχουν προχωρήσει σημαντικά οι διαδικασίες συλλογής και καταγραφής, θα γίνει παρουσίαση – έκθεση της βιβλιοθήκης στο ευρύτερο κοινό.

Όσοι θέλουν πληροφορίες ή να κάνουν δωρεές στη βιβλιοθήκη μπορούν να επικοινωνούν στον αριθμό τηλεφώνου 24220 21855 ή 6981 898 500.

 

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013, στη γιορτή λήξης του σχολείου, 7 με 9 το απόγευμα θα είναι ανοικτή η έκθεση για όσους θέλουν να την επισκεφθούν.

Πλούσιος ο Αλμυρός μας, όχι μόνο γιατί περιβάλλεται από αρχαία, τοποθεσίες μοναδικής ομορφιάς και σημαντικά εκθέματα, αλλά γιατί έχει ανθρώπους, οι οποίοι με μεράκι και αγάπη προσφέρουν πολλές ώρες εθελοντισμού.

Τσιντσίνη Βιβή


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…